SAD objašnjava svoje vojno prisustvo u Ukrajini

Americka vojska
37 komentara

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby potvrdio je – u određenoj mjeri – jedno od najzapaljivijih otkrića iz Pentagona koji curi o američkim specijalnim snagama koje djeluju unutar Ukrajine usred sukoba s Rusijom.

Upitan u srijedu o dokumentu koji je procurio u kojem se tvrdi da Washington i neki od njegovih saveznika iz NATO-a imaju specijalne snage stacionirane u Ukrajini, Kirby je priznao “malo vojno prisustvo SAD” – ali je tvrdio da one djeluju samo u američkoj ambasadi u Kijevu. Obraćajući se novinaru Fox Newsa na marginama putovanja predsjednika Joea Bidena u Sjevernu Irsku, Kirby je odbio otkriti konkretan broj američkih vojnika na terenu.

“Postoji malo vojno prisustvo SAD-a u ambasadi zajedno sa uredom atašea odbrane, kako bi nam pomoglo da radimo na odgovornosti za materijal koji ulazi i izlazi iz Ukrajine”, rekao je Kirby . “Dakle, oni su vezani za tu ambasadu i tog atašea za odbranu.”

Američke trupe se “ne bore na bojnom polju”, dodao je Kirby. Američki vojnici također pružaju neutvrđene sigurnosne usluge, objavio je Fox News, ne navodeći izvor informacija.

“Nije došlo do promjene u mandatu predsjednika da neće biti američkih trupa u Ukrajini koje se bore u ovom ratu”, dodao je Kirby.

Biden je pokušao da ide tankom linijom između podrške Kijevu i izazivanja direktnog sukoba sa Moskvom. Ruski zvaničnici su više puta upozoravali da eskalacija američke pomoći Ukrajini povećava rizik od sukoba između svjetskih nuklearnih supersila.

Guardian je u utorak izvijestio da je gotovo 100 specijalnih snaga NATO-a, uključujući 50 iz Velike Britanije, djelovalo u Ukrajini od 1. marta. SAD su imale 14 specijalnih operativaca u zemlji, dok je Francuska imala 15, prema navodnom dokumentu Pentagona na koji se citira britanske novinske kuće. Od 100 Amerikanaca koji su zvanično prisutni u Ukrajini, 71 je zaposlen u Stejt departmentu, a 29 u Pentagonu, prema britanskom izdanju  “Declasified” .

Desetine navodnih američkih povjerljivih dokumenata procurilo je na internet posljednjih sedmica, što je očigledna povreda sigurnosti koja je navodno otkrila prikupljanje obavještajnih podataka Washingtona o prijateljima i neprijateljima. Američki zvaničnici nisu ni potvrdili ni demantovali autentičnost dokumenata, od kojih su neki imali oznake koje ukazuju na to da se radi o dokumentima koji su napravljeni za Zajednički načelnik SAD.

Čini se da su neki od dokumenata krivotvoreni, rekao je u utorak južnokorejski ministar odbrane Lee Jong-sup. Curenje informacija o Seulu sugerira da SAD špijunira južnokorejske lidere, a tvrdnja za koju je opozicioni poslanik Lee Jae-myung rekao da bi potkopala savez s Washingtonom ako se potvrdi kao istinita.

Curenje dokumenataJohn KirbySAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Steve
1 godina prije

,,Malo vojno prisustvo,,…tu, malo tamo, malo ovde, malo onde…pomalo svugde. Povucite tih vaših stotinjak ,,malo,, i da vidiš kako ovaj svet dobija novu šansu…

nekoime
1 godina prije

Očekuju se Wagnerovi dani u Washingtonu.

Eto
1 godina prije

SAD I UK su uz Rusiju garanti Budapest memoranduma.
Dakle, SAD I UK moraju biti tamo u pomoći ukrajincima u ocuvanju priznatih granica.
Da nisu bili putinovi pijuni 2014. Ovog rata ne bi bilo

joškoboško
1 godina prije

Specijalisti USA specijalnosti (kolonoskopije) humanitarna su ispomoć za ostipaciju i inkluziju intestinalne konvegencije Ukrainske anksioznosti!!! Terapija je ordinirana od NATO povjerenika za javno zdravstvo UN-a. Daje malo se uGuglajte a ne samo čitati stripiće AForda na WC-u!!!!

Tupko Glupko
1 godina prije

Pišu zapadni mediji da su ti dokumenti bili dostupni na društvenim mrežama mjesecima.
I tek sada ih tajne službe otkrile.

A curenje informacija o špijuniranju saveznika od izuzetnih (koje se isto spominje u ovom tekstu) nije ništa novo.

Sjetimo se 2013. kada je insider Edward Snowden javno objavio o sveobuhvatnom sustavu praćenja telefonskih razgovora i internetskog komuniciranja u Njemačkoj od strane izuzetnih, pa i kancelarkina mobitela tijekom više godina.
Tada je američki predsjednik Barack Obama isključio mogućnost daljnjeg prisluškivanja Merkel, priznajući tako da se ono zapravo dogodilo.

Državno odvjetništvo u Karlsruheu odustalo je od istrage 2015. godine jer se optužbe “ne mogu zakonski dokazati u okviru kaznenoga postupka”.

Bili i ostali vazali izuzetnih.

Tupko Glupko
1 godina prije

Plenković jučer izjavio u Saboru da se pomoć Ukrajini od strane Hrvatske popela skoro na 200 milijuna eura, uglavnom u vojnoj opremi, i da bi pobjeda Ukrajine dugoročno odvratila Rusiju od daljnje osvajačke politike. Još je napomenuo da je nužno zadržati političko jedinstvo u podršci Ukrajini što podrazumijeva snažnu vojnu pomoć i snažnu financijsku potporu.

Inače je Plenković bio u posjetu Kijevu 31. ožujka, ministar obrane Banožić posjetio je Odesu 29. ožujka, a 4. travnja Kijev i Lavov je posjetila bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

eks
1 godina prije

USA je svuda prisutna radi uvodjenja “demokratije” i osiguranja “mira” pod okupacijom Amerikenjaca .

tihobl
1 godina prije

Sto ne kazu koliko je ostalo zatrpano u podzemnom komandnom centru kad su ih kindzali polupali? Izvukli su 40 koji su bili u zgradi iznad podzemnog centra.

burt
1 godina prije

već je dostavljeno ili će se dostavitii tokom travnja i svibnja 200 Bradleya i Strykera, 200 Senatora, 50 CV90, 40 AMX-10, 40 Mardera, 100 T-72 i PT-91, 14 Challengera 2, dva bataljona Leoparda 2, do ljeta dolazi 100 Leoparda 1, Ukrajina ima dovoljno vojnika, tri milijuna u rezervi tako da su one priče da NATO ratuje jer je ukrajinska vojska propala i lovi ljude po ulicama priče za malu, djecu, ima stranih dobrovoljaca u Ukrajini najviše Britanaca 2000-3000 i Poljaka 2000-2500 ali nema nikakvih desetaka tisuća NATO vojnika

Max
1 godina prije

Brane laptop Huntera Bidena.

Lucija, prva
1 godina prije

“objavom dokumenata završena priča. Čak su i Ameri pritisnuti dokazima morali priznati da im je vojska na terenu u Ukrajini. Ima ovdje zatepenih koji će i dalje po starome izvikivati “slava Ukrajini”, kao i na drugim portalima, njima da se nacrta ne vrijedi. Priznati da je 90 JEDINICA NATO – a na terenu je jednako OBJAVI RATA suprotnoj strani. Da je u Rusiji na vlasti netko poput nekad Brežnjeva, sad bi imali kubansku krizu na n – tu potenciju, mm do armagedona. Karte su otkrivene do kraja. Milanović je u svemu bio u pravu. Koristio je narodski rječnik, ali je bio u pravu, jednako kao i Orban što se otvoreno distancirao od svega. Treba se sjetiti izjave Edwarda Lucasa urednika “The Economista” prije 6 godina kako se gospodarstvo Rusije temelji, doslovno, ”… na nepoštenim prihodima od vađenja i prodaje prirodnih resursa.” Pokojni Zbigniew Brzezinski je davno prije 2017. godine pisao… Čitaj više »

Ziv je Geza
1 godina prije

Onaj kome jos i danas treba neki dokaz da su ameri i kompletan nato direktna sukobljena strana u ukrajini, takvima preporucujem 4-tu boster dozu pfizera, test na koronu , masku f4 i dozvolu za kretanje izvan opcinskih granica.

Pa nato je vec 10. Godina u ukrajini, smjenili su vlast u kijevu, naoruzali i obucili azov naciste,izvrsili agresiju na Rusofono stanovnistvo Donbasa i u ko nacnici zaratili sa Rusijom.

Jedino sto nesmiju jest direktno napasti Rusiju,jer bi tad Rusi upotrebili nuklearno oruzje, sve ostale napade na Rusku vojsku i gradjane Donbasa,oni direktno koordiniraju i financiraju, ukri su samo izvrsioci.

Lucija, prva
1 godina prije

Evo pokušaja trola:

“…nije bila demantirana činjenica da su dokumenti procurili, nego je bio demantiran njihov sadržaj, pošto je bilo više nego očito da je netko mijenjao podatke u njima.” 😄

Odgovor:

“Znači,najprije je “netko” otkrio podatke iz tajnog dokumenta a onda je “netko”isti krivotvo tajne dokuemnte?
Zašto je onda uopće “netko” krao te dokumente?Mogao ih je odmah “krivotvoriti” i navesti kao točne”.

Btw, izgleda da je to mjesecima bilo dostupno na nekim mrežama.
Navodno su našli nekog mladca…

Lucija, prva
1 godina prije

😄 Priprema povlačenja ili nešto drugo?

“Приступање Источне Европе НАТО НАШТЕТИЛО ЈЕ ОДБРАМБЕНОЈ СПОСОБНОСТИ алијансе јер нове чланице нису успеле да модернизују сопствене арсенале, оценио је војно-индустријски стручњак Џордан Прескот у чланку написаном за The American Conservative.”

Je, normalno. Znamo tko je došao na vlast. Isti kao kod vas.

” „Застарели арсенали су хронична слабост алијансе“, нагласио је.

Подсетио је да је амерички Конгрес још пре првог таласа ширења НАТО на исток био упозорен на огромне проблеме ако му се земље бившег Варшавског пакта придруже, али су та упозорења игнорисана.”, fakti

Ivan
1 godina prije

Govna smrdljiva jedva cekam dan kad ce u toj truloj americkoj vukojebini ponovo doci do gradanskog rata i kada ce se pobiti kao bijesni psi. A necemo jos dugo cekati taj scenario jer u tom kotlu kipi. Dao im Bog pameti pa da zatuku onu senilnu kretencinu Bitena..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI