SAD: Odakle “sirijskoj oporbi” sustavi MANPADS? Ovo je zabrinjavajuće!

MANPADS
57 komentara

Kao što smo već izvijestili, oboreni ruski zrakoplov i likvidacija pilota, navodno pripadnika ruskog ratnog zrakoplovstva Romana Fillipova s Krima, koji je ranije služio u ukrajinskom zrakoplovstvu, ali se nakon ujedinjenja poluotoka s Rusijom pridružio ruskom ratnom zrakoplovstvu, je jučer bila udarna vijest, ali s mnogo nepoznanica.

Rusko Ministarstvo obrane tijelo traži od Ankare, budući da je Turska nadležna za “zonu za de-esakalaciju sukoba u pokrajini Idlib”. Osim toga, zrakoplov je oborila proturska skupina takozvane “Slobodne sirijske vojske”, koja na terenu ratuje na strani sirijske Al-Qaede.

Iako još nitko nije prozvao Washington i okrivio američke vojne ili obavještajne strukture za pomaganje teroristima, The Washington Post piše kako obaranje ruskog Su-25 u Siriji od strane terorista otvara pitanje od koga su dobili prijenosne protuzrakoplovne raketni sustave (MANPADS).

Kako napominje The Washington Post, Sjedinjene Američke Države odbijaju bilo kakvu uključenost u isporuke ovih sustava sirijskim grupama i izražavaju “duboku zabrinutost zbog korištenja takvog oružja od strane sirijskim militantnih skupina”.

Američki list piše kako je teroristička organizacija, nekad dio Al-Qaede, preuzela je odgovornost za obaranje ruskog zrakoplova u sjevernoj Siriji, a pretpostavlja se da je zrakoplov uništen pomoću rakete zemlja-zrak.

Ovo je samo djelomično istina, jer je odgovornost preuzela skupina Jaish Al-Nasr, koja je sada pod zapovjedništvom Al-Nusra Fronta, a ranije je dobila obilne količine američkih protuoklopnih sustava BGM-71 TOW.

Prema priopćenju Ministarstva obrane Rusije, pilot se uspio katapultirati i pao na teren pod nazorom islamističkih skupina, ali je “umro tijekom bitke s teroristima”. Prema ministarstvu, u ovom trenutku je Moskva u kontaktu s Turskom da se tijelo pilota vrati u domovinu.

su25
FOTO: Su-25

Hayat Tahrir Al-Sham je priopćio kako je ruski Su-25, koji je letio na maloj visini iznad grada Saraqib, pod kontrolom oporbe, srušen prijenosnim protuzračnim sustavom”, piše The Washington Post.

“Ovaj incident može dovesti do povećanja napetosti između Rusije i Turske, koja prati prekid vatre u pokrajini Idlib u okviru sporazuma postignutog u pregovorima u Astani”, piše američki dnevni list.

“Osim toga, obaranje zrakoplova otvara pitanje gdje su sirijski pobunjenici nabavili MANPADS, sustave koje su više puta tražili od svojih stranih pokrovitelja. Sjedinjene Države su se uvijek protivile i protive se isporukama takvih sustava pobunjenicima, zbog straha da bi mogli pasti u ruke ekstremista”, piše The Washington Post.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert je u tom smislu izjavila kako su navodi da su Sjedinjene Države uključene u opskrbu sirijskih pobunjenika ovim sustavima neistiniti. Osim toga, odbila je bilo kakvu mogućnost da je ruski zrakoplov srušen pomoću američkog oružja.

Sjedinjene Američke Države nikada nisu dostavile sustave MANPADS bilo kojoj skupini u Siriji i duboko smo zabrinuti zbog upotrebe takvog oružja”, rekao je Heather Nauert.

Kao što smo izvijestili, ubrzo nakon obaranja ruskog zrakoplova je ruska vojska izjavila da je uništila više od 30 militanata. Ne ulazeći u detalje, Ministarstvo obrane Rusije je izjavilo je da su teroristi za napad koristili “precizna oružja”.

“Korištenje sustava MANPADS u pokrajini gdje su prisutne turske snage potencijalno mogu izazvati gnjev Rusije. Nedavno su Ankara i Moskva uspostavili odnose, ali je 2015. godine napetost između zemalja dosegla vrhunac, nakon što je Turska srušila ruski vojni zrakoplov”, podsjeća The Washington Post.

ISILIslamska državaKalifatMANPADSNATOVVS rusije
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
6 godine prije

Lopov veli nisam ja. Gledao sam tu navodnu snimku pogađanja zrakoplova, nije raketa sa ramena, granata topa je to. Jedini Ivo skužio ovdje.

shumadinac
6 godine prije

“Sjedinjene Američke Države nikada nisu dostavile sustave MANPADS bilo kojoj skupini u Siriji”

Nije isključeno da govori istinu – možda je njihov čovek rukovao MANPADS-om. Rezultat im mnogostruko ide u prilog.

davor
6 godine prije

Odakle sirijskoj oporbi 10000 Toyoti? Iz Houstona.

Riddick
6 godine prije

Dospelo je na isti način na koji su i Kurdi na severu dobili iste sisteme, pred invaziju Turske na Afrin , Amerikanci su objavili da će snabdeti SDF i YPG prenosnim raketnim sistemima , nekoliko dana kasnije jedna brigada “Slobodne Sirijske Armije” je zarobila sa18 .
Tako da oni imaju mogućnosti da snabdevaju oružane grupe takvim oružjima .
Takodje zna se da je veliki broj prenosnih pvo sistema dospeo na crno tržište padom Libije pod demokratiju.
Sa druge strane kakvo je stanje ne bi me začudilo da su im to prodali neki izvori iz Sirijske armije.
Videćemo šta će da zaključi istraga koju su Rusi pokrenuli.

name
6 godine prije

pa kad će više ponovit odgovor kao 1980-tih na otmicu par rusa n BI?

“KGB Reportedly Gave Arab Terrorists a Taste of Brutality to Free Diplomats
January 07, 1986 | From the Guardian”

Laki Topalović
6 godine prije

Ne vjerujem da Rusi zato šute. Kad šute, bit će belaja.

Ive
6 godine prije

Heather Nauerta treba nominirati za Oscara a i druge filmse uloge u filmskim komedijama i lazima.

Laki Topalović
6 godine prije

Ali je stvarno interesantno. Rus nikoga nisu optužili, a oni unaprijed tvrde kako nisu krivi?

Alen
6 godine prije

Putem prevare ti ces ratovati !!!.. Pred nosom mute i mute i nastoje izazvati puno gore stvari od ovih trenutnih..

marko
6 godine prije

meni nije jasno zašto se za ovaj slučaj rušenja aviona podigla tolika histerija i na svim portalima se objavljuje vijest kao da je pala atomska bomba, prije šest mjeseci oboren je Su-22, pilot je također ubijen a Amerikanci su pokazali snimak u kojem ruše taj avion, nije se digla tolika prašina radi toga a sada se radi svjetska histerija radi ovog slučaja????

m.ivanisevic
6 godine prije

Pilot se ubio i to granatom samo da teroristima ne dospije u ruke. Izgleda da je pri tom poslao i kojeg kozojeba u pakao.
https://mobile.twitter.com/Muraselon/status/960195981793996800

Ime21
6 godine prije

Da je kojim slucajem oboren americki avion…
Americke novine bi napisale naslov:
Teroristi s raketom ruske proizvodnje oborili americki avion.

S druge strane ruske novine pisu:
Pobunjenici oborili avion…i tako sve novine imitiraju jedan drugoga, svi naslovi ruskih novina ili na ruskom ili na engleskom slicu jaje jajetu kao da je oboren avion od vanzemaljaca.

Cak da je oboren hrvatski sva hrvatska medija bi skocila u trans i digla Hrvate na noge.

nekoime
6 godine prije

E-bay?

Tauceti_Mk
6 godine prije

Snimak borbe ruskok pilota sa glavosecama

Последний бой пилота Су-25СМ

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=4UDdqeZeuoA

Sinisa Vuco
6 godine prije

Slabi su Rusi samo Stingere demokratskoj oporbi i nesmiju oni vise letit.

Gustirna
6 godine prije

Ne vjerujem da kenijski nobelovac nije dao to sirijskim pobunjenicima…

17 novembar
6 godine prije

na kraju ce biti da je avion pao zbog kvara na motoru . jer ukapljeni plin i plinovodi kroz tursku vise vrijede od zivota ruski vojnika

Sinisa
6 godine prije

Nije likvidiran…junacki je postradao!

Ante
6 godine prije

Možda je vrijeme da koji Američki zrakoplov postane žrtva tog sustava.

Arnold
6 godine prije

Odakle teroristima oruzje? Pa od vas ujka Sam mamu ti lazljivu imperijalisticku

Mate
6 godine prije

Nisu MANPADS isporučivali teroristima SAD izravno, već preko svojih država “partnera”.

opet ja
6 godine prije

CIA ih snabdela. Ma čekaj malo bolje da razmislim, brzoplet sam….CIA….

milan
6 godine prije

Koji su to krugovi, da su samo krugovi. Ponavljaju ameri/NATO semu iz Afganistana kada su stingerima naoruzavali Talibane pa sada imaju/ imamo razvijeni pokret terorizma muslimanske provenijencije!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI