SAD poslale ultimatum svojim najbližim saveznicima

Donald-Trump - čelik
27 komentara

Uprava Donalda Trump je Europi, Kanadi i drugim saveznicima poručila da prije konačne odluke o mjerama koje bi trebale stupiti na snagu 1. svibnja u zamjenu za oslobođenje od plaćanja carina na izvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države “dogovore kvote”.

“Pozivamo sve da uvedu kvote, ako ne žele carine”, izjavio je američki ministar trgovine Wilbur Ross, izvještava Bloomberg.

Ovaj ultimatum EU stavlja u tešku poziciju, jer oba zahtijeva Sjedinjenih Država mogu narušiti pravila međunarodne trgovine. Europska unija i čelnici zemalja članica napominju da odluka američke uprave o ograničavanju opskrbe robama krši pravila Svjetske trgovinske organizacije, koja zabranjuje takozvana “dobrovoljna ograničenja izvoza”.

Neimenovani dužnosnik Europske unije, kojeg citira Bloomberg, izjavio je kako je namjera Trumpa da ograniči uvoz čelika i aluminija u SAD na 90% od razine iz prethodne dvije godine neprihvatljiva.

Istaknuo je kako će odgovor EU ovisiti o veličini kvota, nakon čega će se zemlje dogovoriti o protumjerama.

“Alati kojima se služe u ponovnom uspostavljanju “Velike Amerike” mogu dovesti do određenih pogrešaka, jer se slobodna međunarodna trgovina do sada pokazala najboljim rješenjem za razvoj cijelog svijeta”, rekao je bugarski ministar financija Vladislav Goranov.

U međuvremenu je Europska unija pokušala pokazati da nema potrebe za strahom. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je izjavio “kako neće razgovarati o ničemu, sve dok mu je cijev pištolja uperena u glavu”.

Ranije u subotu je Angela Merkel izvijestila kako se s Trumpom nije uspjela dogovoriti o otkazivanju najavljenih mjera Bijele kuće.

Početkom ožujka je Donald Trump službeno najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija u SAD, jer je to nužno “za obranu nacionalne sigurnosti”.

U Njemačkoj su rekli da su američke mjere nezakonite. Francuski predsjednik Macron je zatražio od Trumpa da ne proglasi trgovinski rat Europskoj uniji. Kasnije su SAD najavile da se u vrijeme pregovora carine na uvoz čelika i aluminija neće primjenjivati na Europu, Australiju, Argentinu, Brazil i Južnoj Koreju.

Međutim, tijekom pregovora nije postignuto ništa. Osim toga, na izuzeće od carina do 1. svibnja je Trump pristao u zamjenu za veće otvaranje europskih tržišta američkim proizvodima.

Europske zemlje su već poručile da će, ako carine budu uvedene, odgovoriti protumjerama. Trump je tada zaprijetio drugim kaznenim nametima, prije svega na njemačke automobile koji su strateški njemački proizvod i stvaraju velik suficit u trgovinskoj razmjeni u korist Njemačke. Njemačka kancelarka je rekla da podržava pregovore, ali je za to je potrebno trajno izuzeće od carina.

Sada se američki saveznici do 1. svibnja trebaju izjasniti o kvotama za izvoz čelika i aluminija u SAD, jer će, prema američkoj upravi, carine stupiti na snagu kako je predviđeno.

Možda je to i bio cilj Bijele kuće, jer je tehnički nemoguće da se zemlje EU, Australija, Argentina, Brazil i Južna Koreja u ovako kratkom roku dogovore oko kvota za izvoz čelika i aluminija u SAD.

čelikSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
taKi
5 godine prije

Hoce kauboji pretjerat.Naucili sve na silu ali kad tad ce neko reci ne i onda nece biti ni kaubojima lako. Kim ih je polako skino,a i ejuropa ce.

Laki Topalović
5 godine prije

Džaba putovali Merkel/Macron

eu kolonija
5 godine prije

američka rikoset gospodarska politika. pogodil te il ne pogodi

ps. i do sada su amerikanci pokazivali nestabilnost u spoljnoj politici i gospodarstvu. to je trebao biti signal da se što manje jaja treba držati u američkoj košarici. neki su to na vrijeme razumljeli i prilagodili se a neki ne. sada će kusati masnu čorbu:)

Святославич 966
5 godine prije

Zar postoje saveznici jenkijima ili obicni poslusni sateliti.
Narocito jenki kad dodju u EU i bez ustrucavanja ili bojaznosti pred tv kazu Fuc.. you eu. I svi lideri koji nas vode u eu zacepe usta poslje.
Idemo dalje …

rokaj
5 godine prije

pa tako se to radi kad si gazda svijeta.nema cile mile ni sa saveznicima ni sa nesaveznicima. a ne ko pijani rusi. gledaj sto im rade “saveznicima”. a kad ovi napadaju US sticenike, amerikanci odma salju bombardere I ruse sirijske avione I rokaju ruske “placenike”. ajde rusi neka sad izrokaju ove ako imaju damu…..”15:13 29.04.2018,: The US-backed Syrian Democratic Forces are reportedly clashing with the Syrian army to the east of the Euphrates river, in the areas the Kurdish forces captured from Daesh last year. The Syrian Democratic Forces (SDF) stated Sunday, as quoted by Reuters, that they had pushed out the Syrian government troops from the oil-rich areas in controls near the Euphrates river, not far from the country’s border with Iraq. As the US-backed Kurdish troops specified, they launched a counter-offensive against the Syrian forces, saying that the latter were forced off “far away” from the territories they… Čitaj više »

Ha Ha
5 godine prije

Nema više džabe ni u stare babe.

Churko
5 godine prije

Kako od Trumpa napraviti od najveceg negativca novog nacionalnog heroja? Potrebno je samo tri stvari:
1. Dobar strijelac, 2. Dobar snajper i 3. dobar pogodak. Takav strijelac bi zasluzio veliku nagradu za svijetski mir i propseritet.

tedi
5 godine prije

Glavno da su kauboji kakali kako ce ih Rusija ucjenjivati sa naftom.A sta je sada ovo?Dobro kaze onaj Makaron ,da nece razgovarati dok mu je pistrolj uperenu glavu.A kako on nezna kako razgovaraju kauboji?Zar on ni jedan vestern nije pogledao?

Mate
5 godine prije

Ko pod drugim jamu kopa…

Zagi.Dr
5 godine prije

Treba se dogovoriti sa Rusima i ovima na istoku pa kad Ameri vide da su popušili sa svojim ultimatumima promijeniti će ponašanje prema Europi

Bili Piton
5 godine prije

Pare da mi vratiš!

Baba Vanga
5 godine prije

Ovo je tipican kraj svih imperija i koristenje sirive sile sad svi znaju nihove zelje ili njima lova ili vas rokamo☺

udav
5 godine prije

Trump je tada zaprijetio drugim kaznenim nametima, prije svega na njemačke automobile koji su strateški njemački proizvod i stvaraju velik suficit u trgovinskoj razmjeni u korist Njemačke. ==== ja ne znam sta tu nije jasno, i sta je nezakonito, ali i jare i pare nece moci, drage svabe, ili ce biti kako tramp kaze ili cete sve NOVE vw koji sada trunu/hrdjaju NEPRODATI diljem amerike da prebacite i prodate u juznu ameriku, mi ameri cemo da vozimo americka kola, a nisu losa ni korejska, japanska, jos sad kad kim krene da sljaka, nemacka kola cemo izbaciti potpuno iz usa, mozda pustimo francuska ako nam se cefne, volimo da ljuljaju, a nemacka zuljaju;) p.s. da bar odvajate od tog suficita veci % za nato, pa da vam se i progleda kroz prste, ali ne, vi biste jeftin plin iz rusije da preprodajete, plus iz irana naftu za eurice, a u ameriku… Čitaj više »

Zorule
5 godine prije

Meni se i dalje cini da Trump igra pozitivnu ulogu u cijelom tom dzumbusu zvanom geopolitika. On uspjesno rastace prijasnje globalisticke neoliberalne planove i uspjesno tjera od sebe saveznike/vazale postavljajuci im nemoguce uvjete ili ih tjerajuci u cosak (ili si sa nama ili protiv nas). Kao da zeli poruciti vazalima da im je vrijeme da uzgoje kitchmu i da pocnu braniti svoje interese inace cu vas toliko izjebati da necete vise ni sami znati koliko puta i kada.

Zorule
5 godine prije

Pitanje za administratora, volio bih znati zbog cega sam ja na listi cekanja za odobrenje komentara cak i kada nemam nikakav link u komentaru?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI