SAD potvrdio odluku o RT-u kao “stranom agentu” – Svoj zakon danas usvaja Rusija

RT - Censurisano
20 komentara

Ruska televizija RT, osnovana uz potporu države, registrirana je u Sjedinjenim Američkim Državama kao “inozemni državni agent”. Sankcionirana je zakonom koji u Americi postoji desetljećima, prenosi Radio Slobodna Europa, po svom utemeljitelju poznatiji kao “Radio Langley”. Cilj zakona je “ograničavanje stranih vlada u širenju propagande u Sjedinjenim Američkim Državama”.

Podnošenje zahtjeva protiv televizije RT, odnosno američke operativne jedinice T&R Productions LLC, datira od 10. studenog, a Ministarstvo pravosuđa je zahtjev potvrdilo kasno 13. studenog.

“Amerikanci imaju pravo znati tko u ime inozemnih nalogodavaca u Sjedinjenim Američkim Državama svojim djelovanjem utječe na američku vladu ili javnost “, rekao je američki državni odvjetnik Dana Boente.

RT je poručio kako je registracija televizije kao inozemnog državnog agenta flagrantno odustajanje Washingtona od ustavnog jamstva slobode tiska, ali je Boente odgovorio “kako agenti stranih vlada javnosti moraju otkriti osnovne informacije o sebi, što ne zadire u njihovu inhibira slobodu izražavanja i ne ograničava sadržaj informacija koje se šire”.

Lavina je pokrenuta nakon izvješća američkih obavještajnih agencija iz siječnja, koje navodi “kako RT i internetska stranica Sputnik šire dezinformacije, što je bio i dio napora ruske vlade da utječe na predsjedničke izbore 2016. godine”. Konkretni i nesporni dokazi o ovom “uplitanju” još uvijek nisu predočeni.

Uredništvo i uprava američkog RT-a će postupiti po zakonu i registrirat će se kako nalaže sudska odluka.

Samoubistvo, zatvorska ćelija, svjetlost prolazi kroz rešetke, simbol, nade, izlaska, vjere

Prisiljeni birati između počinjenja kaznenog djela i registracije, izabrali smo potonje, a istovremeno čestitamo američkoj slobodi govora i svima onima koji još vjeruju u nju”, ironično je rekla Margarita Simonyan. glavna urednica RT-a.

RT se tako našao u društvu najmanje šest stranih medijskih kuća koje su trenutno registrirane kao “inozemni agenti”, uključujući kanadski CBC, japanski NHK i China Daily.

U Moskvi su poručili kako će Državna Duma usvojiti zakon prema kojima se i u Rusiji neki strani mediji mogu smatrati “stranim agentima”.

Andrei Isajev, zamjenik predsjednika parlamentarnog kluba stranke Ujedinjene Rusije, izjavio je kako bi na spisku mogli naći Radio Slobodna Europa / Radio Liberty, Voice of America, CNN i njemačka javna televizija Deutsche Welle. Predsjednik Vladimir Putin je 11. studenog rekao da bi neki od prijedloga o kojima raspravlja parlament mogu biti previše oštri, ali je istaknuo da su ruski mediji zaista napadnuti u Sjedinjenim Državama.

Zapadni kritičari, koji se protive ruskom odgovoru, tvrde kako će zakon Moskve o “stranim agentima” pogoditi takozvane “aktiviste civilnog društva” i tvrde “kako će se ruski odgovor na američki zakon  koristiti za ušutkavanje oporbe i obeshrabriti slobodnu razmjenu ideja”.

Ray Finch: “Sud je odluku donio po zakonu o suzbijanju nacističke propagande”

Propaganda o ruskoj propagandi
FOTO: Propaganda o ruskoj propagandi

Eurozastupnik iz Velike Britanije Ray Finch je komentirao je situaciju oko američkog odjela televizije RT, navodeći opasnost od kršenja slobode govora.

“RT America, naravno, predstavlja događaje u svijetu uzimajući u obzir ono što je važno za Rusiju. Vrlo je opasno sprečavati ljude da uživaju pravo na slobodu govora”, rekao je Finch.

Dodao je da je zakon prema kojem je televizijski kanal RT America proglašen za inozemnog agenta usvojen prije Drugoga svjetskog rata i danas je potpuno irelevantan.

“Ovaj je zakon usvojen prije Drugog svjetskog rata u borbi protiv nacističke propagande. On je danas irelevantan. Sukladno tome, moglo bi se reći da su BBC America i BBC World strani agenti, budući da šire informacije s britanskog stajališta”, zaključio je Finch.

Američki dužnosnici je poriču da je RT sankcioniran po zakonu iz 1938. godine, koji je usvojen zbog straha od nacističke propagande i širenja lažnih informacija u Sjedinjenim Državama.

Glasnogovornica State Departmenta, Heather Nauert, izjavila je prošlog mjeseca kako je registriranje “jednostavno pokreće kada se entitet ili pojedinac bavi političkom aktivnošću”.

Prilično nejasno tumačenje glasnogovornice Nauert. Možda ona vjeruje da se RT ne bi trebao baviti političkim temama? No, kada bi i bilo tako, kakav bi bio sadržaj televizije?

Mediji, kamere, novinari

Ruski odgovor

Trenutno se još ne zna kakav će biti ruski odgovor. Poseban odbor je uputio u Državnu Dumu zakon o inozemnim medijima, od kojih će neki dobiti status “strani agenti”. To će biti mediji koji dobivaju novac iz inozemstva. Kao što smo rekli, zamjenik predsjedatelja parlamentarnog kluba Ujedinjene Rusije Andrej Isajev je rekao da se prema zakonu o medijima kao “strani agenti” mogu proglasiti Radio Slobodna Europa, Deutsche Welle, Voice of America i CNN.

Rasprava će se održati danas i zakon bi trebao biti usvojen kasno poslijepodne.

Odluku o financiranju medija u Rusiji inozemnim sredstvima je donijelo Ministarstvo pravosuđa. Kao što je navedeno u tekstu izmjena i dopuna, stranim mediji koji se mogu proglasiti “inozemnim agentima”, bez obzira na njihov organizacijski i pravni oblik i izvore financiranja, su oni mediji koji primaju novac ili drugu imovinu od stranih država ili državnih tijela, međunarodnih i stranih organizacija, stranih državljana, osoba bez državljanstva ili čak od ruskih pojedinaca i organizacija koji primaju novac iz sličnih izvora. Za navedene medije se može donijeti odluka da obavljaju funkcije “stranog agenta”. Spisak inozemnih medija koji će biti obuhvaćeni zakonom će biti poznat nakon današnje sjednice Državne Dume.

Državna DumaRadio Langleyrussia todaySankcijeSputnikState DepartmentT&R Productions LLC
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kajzer Soze
6 godine prije

,,Zapadni kritičari, koji se protive ruskom odgovoru, tvrde kako će zakon Moskve o “stranim agentima” pogoditi takozvane “aktiviste civilnog društva´´

Da sam i normalan izludio bih od ovakve dvoličnosti !!!

rodoljub
6 godine prije

Nema boljeg zakona od zakona reciprociteta .

mmne
6 godine prije

igraju se sa vatrom hoce rat….mada kako god okrenes pukli su…..kad evropa postane (a uskoro ce)…mutljavina svega i svacega kao i us(r)a….pocece svi zajedno da se tope na dnevnoj/sobnoj temperaturi!

Srba
6 godine prije

sistem ogledalo uvek pali…

antun comb
6 godine prije

“Trenutno se još ne zna kakav će biti ruski odgovor”…..ahahaaa, pa kakav ce biti. podvit ce repinu kao po obicaju. da se ne zamjere partnerima. ej ljudi, kakva crna rusija. dokle god je ruskim oligarsima draza azurna obala I florida of krima I dok abramovic, navodno putinov prijatelj kupuje nedavno 5 kuca u newyorku umjesto u sibiru za 180 miliona dolara ili dok sarapova I ruski tenisaci zive u USra nema od rusije I rusa nista.

oko
6 godine prije

U siroj slici je ovaj zakon sasvim logican I ja bih bio ptesretran kada bi svi mediji na naslovnici imali natpis “finansira USAID,Soros,EK,Rusi,Kinezi,Liliputanci…”. Sam naziv “strani agent” je bezveze ali stvarno covek treba da zna od koga dobija informaciju pa da sam zakljuci da li je izvor pristrasan,da li sponzori medija imaju interes da se na odredjen nacin intrepretiraju dogadjaji I sa kojeg stanovista polaze “eksperti” koji pisu analiticke tekstove. Logicno com obozavam I redovno pratim I pored toga bi voleo da u impresumu stoji npr “donira nas press tv,Bacuske,Kinezi”.

Weteran
6 godine prije

Dobro su Rusi prošli?
Ne tako davno, bombardovana je RTS!
I puno ljudi je tada poginulo.

celinc
6 godine prije

davno je receno; demokratija je NAJGORA DIKTATURA!!!,u tzv demokratiji lepo i jasno je receno sta sve mozes,ali nigde nije receno sta NE SMES,pa posle demokrate koriste tu foru da svoju demoDIKTATURU provode kako hoce i dokle zele,no na brdovitom Balkanu je jos 70-tih TILE tu zapadnu demokratiju testirao i to veoma uspesno,krajem 60-tih godina je zapadnodemokratski svet kritizirao njegov model vlasti i drzave kao gusenje LJUDSKIH PRAVA i SLOBODE,onda je Tile preko CK naredio studenske demostracije pred usa ambasadom u beogradu i usa konzulatom u zagrebu,pod motom protiv rata u Vijetnamu,izasli studenti ujutro sa parolama,smrt FASIZMU,dole KRVAVI imperijalisti,sramite se ameri,………,kada je stigla depesa do tadasnjeg presednika usa niksona on se zaprepastio,nije mogao da veruje,brze-bolje je obrnuo Tileta pa poceo,ti nisi normalan,sta mi to radis,nisam to ocekivao od tebe,a Tile ce mrtav ladan,pa kritikujete me kao autokratu,napadate nas socijalizam kao najgoru diktaturu,eto ja resio da uvedem na mala vrata vasu DEMOKRATIJU,prvi… Čitaj više »

Ante
6 godine prije

Jednog lijepog dana kada mi kao narod vidimo ruskog i američkog vođu da ne daju intervjuje opuštenoj atmosferi nego su živčani i rastreseni onda možemo znati da je odnio vrag šalu.

dalmata
6 godine prije

Nikad(od 1991)nisan dava pisljiva boba za EU,NATO,USrA novine i tv.Medu prvima sam ima satelit,radi utakmic i filma.Danas opet iden na (vlastiti)pijat(sa telitsku antena),da mogu gledat Rt,i gustat jer znan da svaka sekunda RT programa tira na paniku lazove i licemjere iz “slobodnog svita”

Danko Nešović
6 godine prije

Mogu oni pjezdit koliko hoće, ali istinu više ne mogu zaustaviti!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI