SAD preusmjeravaju zalihe LNG-a iz Kine

LNG
9 komentara

Pošiljke su sada navodno na putu za Britaniju.

Tankeri natovareni američkim ukapljenim prirodnim plinom (LNG) koji je navodno bio namijenjen Kini umjesto toga preusmjereni su prema Britaniji, budući da se europska energetska kriza pogoršava iz dana u dan.

Teret se probija obalnim plovnim putovima Ujedinjenog Kraljevstva u potezu koji je “kritičan za ublažavanje još ekstremnijih cijena i uništavanje potražnje u Europi”, rekao je James Huckstepp, vodeći analitičar u S&P Global Plattsu, a prenosi The Telegraph.

“Vidimo kako se teret koji je ranije bio namijenjen Aziji sada preusmjerava u Ujedinjeno Kraljevstvo. To se posebno odnosi na terete koji potječu iz SAD-a, s obzirom na to da je put između SAD-a i Europe puno kraći od onog do Azije”, rekao je strateg.

Prema brojkama koje je objavio Bloomberg, 20 teretnih brodova s američkim plinom ide prema Europi, a još 14 ide u općem smjeru Europe dok čekaju konačne narudžbe. Prošlog vikenda broj američkih brodova koji su krenuli prema europskim lukama navodno se povećao za trećinu.

Britanija obično prima većinu svog plina putem cjevovoda koji prolaze kroz Sjeverno more do Norveške i kontinentalne Europe, ali također dobiva oko 20 % brodom na globalnom tržištu.

Dok su sve veća kriza ponude i rekordno visoke cijene u Europi privukle teretne brodove iz drugih dijelova svijeta, novi pridošlice snižavaju cijene.

TTF nizozemski terminski ugovor za isporuku u siječnju pao je u utorak 1,5 % na 1200 dolara za tisuću kubičnih metara, ili 105 eura (118,4 dolara) po kilovat-satu, što je peto uzastopno smanjenje. U međuvremenu, spot cijena plina prošlog je tjedna dosegla preko 2000 dolara za tisuću kubnih metara.

Jedna od najgorih energetskih kriza u novijoj europskoj povijesti pripisuje se širokom rasponu čimbenika, uključujući niske razine skladištenja plina na cijelom kontinentu i povećanu potrošnju energije zbog zimske sezone. Situaciju pogoršava nevoljkost zemalja EU-a da kupuju više plina od Rusije usred sve većeg političkog raskola oko Ukrajine.

kinaLNGSADzalihe
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

To je drugi čin reseta.

tihobl
2 godine prije

Kako zapadni novinari vole da suknu. Ispuste cinjenicu da su ova 34 tankera pracena 24 dolara skuplje nego sto placa Azija, ispuste cinjenicu da su sa saopstenjima izlazili gasprom i Putin, pa kazu da je cijena dozivjela 5 uzastopsni pad. Ispada da su ameri oborili cijenu plina, a da je rusi dizu. Suknu zacas, pa sad poljska djeca misle da su ih u WWII oslobodili amerikanci. Koliko ljudi zna ko je stvarno oslobodio Ausvic? Odgovor je samo rijetki.

Lucija, prva
2 godine prije

“nevoljkost zemalja EU-a da kupuju više plina od Rusije usred sve većeg političkog raskola oko Ukrajine.”
Ke?

Rudi imaju dugoročne ugovore. Za EU isporučuju manje od 30% onoga što potroši EU.

EU birokrati su odlučili zaraditi kada ljetos i jesenas nisu naručili plin ni od koga i po kakvom ugovoru.
Npr Katar ili Alžir

Ja čak sumnjam da bi Rusi imali toliko plina za prodat da ovima nešto puhne u glavu.
Mogli bi isporučiti možda 50% onoga što treba EU, ali sumnjam za više.

Kako će ovo preživiti potrošači i INDUSTRIJA. TROŠKOVI. Energija ulazi u sve kalkulacije.

Mora se mijenjati vlast pod hitno. Ili “vlast”, točnije.

Evo kako kabala – čitaj krupni kapital – čini svoju zelenu energiju isplativom.
Umjetno.
Kao sa naftom.
Kao sa krizom ’29.

tihobl
2 godine prije

Lucija naravno da rusi nebi mogli podmirti potrebe EU sad kad je iscrpljeno Sjeverno more. Holandjani i britanci vise ne proizvode, norvezani uskoro spadaju na proizvodnju samo za sopstvene potrebe (najbolji je fazon sa poljskim plinovodom iz Norveske o kome se toliko pisalo prosle godine jer izgleda da su svi osim poljaka znali da norvezzani prestaju sa proizvodnjim 2024). Dobarje i fazon sa Azerbejdzanom koji uvozi plin iz Rusije da bi imao cim da napuni svoj plinovod za Tursku. Ali nije stvar u tome. Stvar je u tome sto se treba zapitati da li ce rusi izvoziti u EU. Trenutno je Snaga Sibira na makisimumu, a Putin i Si su dogovorili Snagu Sibira 2 koja ce vuci plin iz zapadnih busotina. Fino je Putin pitao evroplane da li zele Sjeverni tok 2, a kad je vidio da ne zele potpisao je Snagu Sibira 2. Kapacitet ovih plinovoda je veci od… Čitaj više »

nessy
2 godine prije

Naravno! Treba odhebati zle Ruse, koji prodaju plin po 1 necega, da bi USA prodala ‘molekule slobode’ po 3 necega. Sloboda i demokracija nemaju cijenu, pa vidimo iz bliske povijesti, gdje god je USA cizma zagazila procvjetalo je zagadjenje osiromasenim uranom, karcinomi, i slicna dostignuca demokracije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI