SAD razmišlja o jačanju obuke ukrajinskih trupa

Vjezbe ukrajinskih i americkih trupa
14 komentara

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razmišlja o drastičnom proširenju programa obuke ukrajinskih snaga, za koju se očekuje da će se održati u američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj, izvijestio je u srijedu CNN, pozivajući se na izvore.

Prema neimenovanim američkim zvaničnicima koje je intervjuisala novinska mreža, prijedlog ima za cilj da obezbijedi instrukcije za oko 2.500 ukrajinskih službenika mjesečno. Štaviše, ukoliko inicijativa bude odobrena, SAD ne samo da bi povećale broj vojnika koji prolaze obuku, već bi i promijenile vrstu instrukcija koje dobijaju, navodi se u izvještaju.

Novi program, koji je navodno još uvijek u fazi revizije od strane američke administracije, značio bi obuku za mnogo veće grupe ukrajinskih vojnika, uključujući sofisticiraniju taktiku, uključujući manevre uz artiljerijsku podršku.

Američki zvaničnici su također rekli da bi očekivano zimsko zatišje u ukrajinskom sukobu moglo stvoriti priliku za snažniji režim obuke, s obzirom na to da bi stabilizacija linija fronta omogućila Kijevu da pošalje više vojnika u pozadinu.

Ako program bude odobren, navodno bi se odvijao u bazi američke vojske u Grafenwoehr-u u Njemačkoj. Njemački zvaničnik rekao je za CNN da još nije vidio zvaničan zahtjev Sjedinjenih Država u vezi s tim, ali je napomenuo da se čini da je takva politika “potpuno u skladu s našim zajedničkim nastojanjima u podršci Ukrajini”.

Od početka sukoba u Ukrajini, brojne zapadne nacije pružaju kijevskim snagama obuku van zemlje. Osim SAD-a, podučavanje je podržala i Velika Britanija, koja planira da obuči do 10.000 vojnika u roku od godinu dana.

Prošlog mjeseca, EU je također najavila Misiju vojne pomoći koja će obezbijediti obuku za oko 15.000 ukrajinskih vojnika. Međutim, nekoliko članica bloka odbilo je učestvovati, uključujući Mađarsku. Komentarišući odluku da ostane po strani, ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto objasnio je da “sve što vodi ka eskalaciji nije nešto što mislimo da je dobra ideja”.

Moskva je više puta upozoravala zapadne zemlje da ne pružaju vojnu podršku Kijevu, rekavši da će to samo produžiti sukob.

obukaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

“Ukrajinske trupe (VSU) izgubile su najmanje 10.000 vojnika i oficira ubijenih samo u jednoj oblasti – od Snigirevke do Dnjepra.Ovo sve za mesec i po dana pre početka povlačenja Oružanih snaga Rusije, rekao je Jurij Barbašov, načelnik okruga Snigirevka u Hersonskoj oblasti, rekao je RIA Novosti.
…Odnosno, još nekoliko meseci takvog rata, i u Ukrajini jednostavno neće ostati muškog stanovništva“, zaključio je Barbašov”

Dakle… POŽURITE “SAVEZNICI”…!!!

Tupko Glupko
1 godina prije

Njabolje da preskoče europske države i obuku ukrajinskih vojnika rade u državi izuzetnih.

Ionako im 80% oružja dolazi od tamo, odmah mogu vježbati na oružju koje će koristiti, a usput nauče i jezik svojih instruktora u Ukrajini.

Ionako toliko vole biti američki vojnici koji ginu za njihove interese, zašto onda napokon ne skinuti maske do kraja?

tabula
1 godina prije

Neće ih obučavati, normalno, u USA, jer po Njemačkoj mogu radiri što im je volja, jer je Njemačka još uvijek pod njihovom okupacijom.

Max
1 godina prije

Ništa novo.

Volta
1 godina prije

Obučavat će ukrajinske vojnike na novim borbenim sustavima koje su im poslali ili će ih poslati. Priča se o obuci pilota na modernim zapadnim zrakoplovima. Upravo sada se s remonta vraća borbena tehnika koja je odradila svoje u Ukrajini. To su Pancer haubice 2000, HIMARS, HAUBICE 777 i drugi sistemi. Zapad je aktivirao ratnu proizvodnju te će tako lakše snabdjevati Ukrajince. Smanjili su isporuku protuoklopnih i protuzrakoplovnih lansera za male visine jer navodno Rusi više nemaju tehnike.

Moja Malenkost
1 godina prije

Zanimljivo još ima živih UKRA… Stoga treba poduzeti sve da ih ostane što manje….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI