SAD rekle uvjete za pomoć Turskoj u suzbijanju „sirijske agresije“

Donald Trump u Bijeloj Kući
16 komentara

Blane Wallace iz “sirijskog tima“  think-tanka „Institute for the Study of War“ piše kako su turske oružane snage između 1. veljače i 31. ožujka 2020. rasporedile otprilike jednu diviziju, preko 20 000 vojnika, u sirijskoj provinciji Idlib.

U diviziju su uključene iskusne turske specijalne snage, oklopne jedinice i jedinice lake pješadije, odnosno komandosi koji su sudjelovali u prethodnim turskim operacijama u Afrinu i na sjeveroistoku Sirije, uključujući 5. brigadu komandosa, koja je specijalizirana za uništavanje paravojnih formacija i planinsko ratovanje.

Te su snage uspostavile novu liniju fronta protiv Assadovih snaga zapadno od magistralne M5. U određenom smislu je to promijenilo vojnu ravnotežu, ali je ruski predsjednik Vladimir Putin s Erdoganom sklopio novi sporazum o deeskalaciji 5. ožujka. Međutim, Rusija i Turska za sada nisu uspjeli implementirati ključne elemente dogovora, uključujući provođenje zajedničkih patrola duž magistrale M4.

U pripremi za moguće obnavljanje neprijateljstava, Turska nastavlja jačati svoje položaje u Idlibu. Ova karta daje djelomičnu procjenu jedinica Turske raspoređenih u 46 većih ili manjih vojnih ispostava u Siriji, od kojih su neke u okruženju sirijske vojske.

FOTO: 46 većih ili manjih turskih vojnih ispostava u Idlibu, koje čine liniju fronte protiv SAA

Sirija - Aleppo - Turska

Rok za uklanjanje militanata u koridoru duž ceste M4, kojeg je Rusija dala Turskoj, je istekao 31. ožujka. Za sada još nema nikakvih vojnih aktivnosti u Idlibu, ali će ih sigurno biti, zbog čega Erdogan i dalje traži potporu NATO saveznika.

Sjedinjene Države su poručile da će pomoći Turskoj u sukobu protiv Sirije, ali pod uvjetom da Ankara “ukloni ruski sustav protuzračne obrane S-400 Trijumf”, izjavila je jučer stalna predstavnica Sjedinjenih Država pri NATO paktu Kay Bailey Hutchison.

“Nadamo se da će Turska uspjeti odbiti agresiju Sirije, kojoj pomaže Rusija, uslijed koje je ubijeno mnogo turskih vojnika. Nadamo se da možemo sastaviti paket pomoći Turskoj. Nadamo se da Turska neće rasporediti ruski sustav protuzračne obrane u svojoj zemlji i tako ojačati potencijal kojeg joj možemo pružiti u borbi protiv sirijske agresije“, rekla je Kay Bailey Hutchison, prenose RIA Novosti.

Iskreno, nije jasno gdje je gospođa Hutchison završila školu, jer je Idlib sirijska provincija, stoga sirijska vojska nije mogla „provesti agresiju“ na ilegalno prisutne strane trupe na svom teritoriju, ali ovu i sličnu retoriku slušamo gotovo deset godina i ništa nas više ne može iznenaditi.

Kay Bailey Hutchison je izrazila nadu da će Turska ukloniti sustav protuzračne obrane koji se nalazi u samom središtu Ankare.

Kremlj je ranije rekao da u Siriji nema vojnih akcija, a situacija u Idlibu se stabilizirala nakon sporazuma postignutog između ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Od 6. ožujka u zoni deeskalacije Idlib se primjenjuje režim primirja  prošle subote je u Siriji počeo raditi zajednički koordinacijski centar za suradnju Rusije i Turske.

Trenutna situacija se može nazvati „zamrznutim sukobom“, dok većina vojnih stručnjaka smatra da ovakav status quo ne može trajati unedogled i obnova kampanje se predviđala prije početka ljeta. No tada nije bilo krize s Covidom-19 i vjerojatno će se treća faza operacije „Zora Idliba“ pomjeriti u ljeto ili ranu jesen, a tursko sudjelovanje će uvelike ovisiti o društveno-političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji nakon krize s pandemijom i kada se zbroji šteta od vrlo upitne turističke sezone.

ISW / RIA Novosti

SADturskaUvijeti
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fbslo
4 godine prije

“Nadamo se da će Turska uspjeti odbiti agresiju Sirije, kojoj pomaže Rusija,….

Đizus, ko da so iz enega drugega planeti, ti Američani.
Zakaj sploh imamo UN, če ne funkcionira. Gre za čisto klasično okupacijo dela suverene države.
Isto z Izrahelskim bombardiranjem iz zračnega prostora Libanona. Bo treba Hesbolahu en S300 poklonit.

Patriot
4 godine prije

Biti će onako kako se dogovore Putin i Trump. Tko Erdogana uopće išta pita?

Alex
4 godine prije

Un je sve veći fikus u međunarodnim odnosima i izgleda baza uhljeba, islužemih političara, ljubavnica…kupleraj u pravom smislu riječi. Samo troše zrak i novac bez veze…Trump i Putin će sve probleme puno brže i jeftinije riješavat.💩💩💩

Max
4 godine prije

Turci ušli u Siriju a ovi tvrde da je Sirija napala Tursku?! pod hitno na liječenje..

basso
4 godine prije

Pomozite vi bolje sami sebi ako mozete, bankrotasi.

jbg
4 godine prije

Ameri upravo započinju invaziju na Venezuelu

JumpingJackFlash
4 godine prije

Kad izostane turistička sezona i korona pohara Tursku, vidjet će se koliko će Erdogan još imati elana za ratovanjem u Siriji, Libiji i koiko će mu hajvani koji ga sada podržavaju još vjerovati…

Zorule
4 godine prije

Oprostite na offtopicu, ali pitanje za admine, odjednom sa na mail poceo dobivati obavijesti o odgovorima na moje komentare, a ne vidim link niti na vasoj stranici gdje se to moze ugasiti. Vec ionako dosta smeca dobijam na mailove, ne treba mi jos toga.
I usput, zasto mi neki komentari sa linkom ne prolaze?

Dopizdilomi
4 godine prije

Hebate ispade Sirija upala i napala Tursku dok se nasirijskom teritoriju šetaju nepozvani turci i ameri a nebom leta tko god hoće a naročito izrael koni “nije” u ratu i konfliktu s nikim. Ne trebaju meni novinari kako bi mi objasnili tko tu koga imam svoje oči, uši i razum, hvala Bogu.

Helena
4 godine prije

Najgori manipulanti se koriste poluistinama. Počnu sa istinom, pa ubace gomilu malicioznih laži.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI