SAD šalju poruku Ukrajini

SAD poruka Ukrajini
33 komentara

Washington nudi Kijevu „nepokolebljivu“ podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Pošto je Bijela kuća pozvala Amerikance da napuste Ukrajinu i upozorila na mogućnost ruske invazije „svakog dana“, američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je u petak svog kolegu u Kijevu Dmitrija Kulebu sa porukom „snažne“ podrške.

„Imao sam produktivan razgovor sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Kulebom o našim kontinuiranim naporima da podržimo Ukrajinu i odvratimo Rusiju od dalje agresije. Naša podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine je nepokolebljiva“, napisao je Blinken na Twitteru u petak tokom posjete Australiji i Fidžiju.

Više detalja stiglo je od portparola State departmenta Neda Pricea, koji je u saopštenju rekao da je Blinken razgovarao sa Kulebom kako bi „ponovo potvrdio snažnu podršku Sjedinjenih Država Ukrajini suočenoj sa sve oštrijom prijetnjom moguće dalje ruske agresije“.

Blinken je „podvukao da će svaka agresija Rusije na Ukrajinu imati brze, teške i jedinstvene posljedice“, dodao je Price i obavijestio Kulebu o „globalnim naporima da se podstakne deeskalacija i pojačaju mjere odbrane i odvraćanja“ protiv navodnih ruskih gomilanja vojske u blizini ukrajinske granice, dodao je Price.

SAD će Ukrajini pružiti i bezbjednosnu pomoć i „pojačanu ekonomsku podršku“, napisao je Kuleba na Twitteru, upozoravajući Rusiju da su „Ukrajina i njeni partneri spremni da preduzmu odlučnu akciju da zaštite našu državu“.

SAD su optužile Rusiju da priprema „invaziju“ na Ukrajinu od kraja oktobra, ukazujući na, kako su rekli, 100.000 ili više vojnika. Moskva je ove tvrdnje nazvala „lažnim vijestima“ i rekla da prisustvo ruskih trupa u Rusiji nije stvar Washingtona.

Ranije ovog mjeseca Bijela kuća je saopštila da će prestati da koristi riječ „neminovna“ da opiše invaziju koja se uporno ne dešava više od tri mjeseca. U petak su, međutim, i Blinken i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan rekli da su američki obavještajci zaključili da će Rusi „svakog dana“ izvršiti invaziju.

Sullivan je čak opisao hipotetičku invaziju u grafičkim terminima, pozivajući sve američke civile da napuste Ukrajinu dok još mogu, jer „nema izgleda za američku vojnu evakuaciju“ poput one u Avganistanu ako bi Rusija zaista izvršila invaziju.

Antony BlinkenpodrškarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Incog
2 godine prije

Sad se ukrajinci mogu j…

nekoime
2 godine prije

Amerikanci će Ukrajincima dati kredite za kupnju američkog oružja i puno moralnu podršku. Na Ukrajincima je samo vraćati kredite i ginuti za američke interese.

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Amerikenjci će se u Evropi boriti do posljednjeg Ukrajinca, po oppbanoj metodi, zakuhaj nemire i rat snabdijevaju oružjem naivne i glupe, izražavaju im podršku da se bore i troše oružje i municiju te dana kredit kupuju pomoć novo oružje novi municiju i tako stvori nove dužničke robove. Odnose izmedju Rusije o Ukrajine nemože riješiti nitko do Rusija i Ukrajina za pregovaračkim stolom što se prije to shvati to prije će se krenuti u riješavanje problema, time i problem riješiti.

preseren3
2 godine prije

U boj za američku hegemoniju, DO ZADNJEG UKRAJINCA!

Malimali
2 godine prije

Ameri se namjeravaju boriti za Ukrajinu do zadnjeg Ukrajinca

Perun
2 godine prije

Citat sa portala Imbex… Ratko Knežević ,,INVESTICIJSKI bankar i međunarodni konzultant te strateški savjetnik” koji radi u Londonu ..: Ne smijemo ostaviti Ukrajinu kao plijen jednom bolesnom diktatoru…P.S..Perun… komentator i citalac na portalu ..Ne smijemo ostaviti Ukrajinu kao plijen jednom bolesnom imperijalistickom rezimu USA i Nato Majmunima koji vode beskrajne oslobodilacke ”ratove …SFSN…

tihobl
2 godine prije

Nisu ukri glupi koliko se misli – trgovina sa Rusijom raste iz mjeseca u mjesec.

bruegel the elder
2 godine prije

Nula** im šalje sve moguće kolače,a Hun*er zahvalnicu za novi laptop.

ledeno doba
2 godine prije
"SAD šalju poruku Ukrajini"

Velika Hazarija šalje poruku svojoj maloj Hazariji

2 godine prije

nesto sam razmisljao kako bi to moglo ici … ne cista ruska invazija. u kremlju zvoni i odzvanja rijec puc, drzavni udar iz 2014. puc je jaka impresija da su rusi postali opsjednuti njome. pripremaju puc u ukrajini. ukrajina je duboko infiltrirana proruskim suradnicima. tu su i svi kojima je previse naci terora. nova vlada bi pozvala rusku vojsku u pomoc. ukrajinska demoralizrana vojska bi se sto predala, sto pridruzila rusima. mogucnost je i dizanje narodnog ustanka, volja postoji ali nece biti potrebe. vjerujem da su rusi identificirali srznu grupu, nekih 10 000 tvrdih nacija. oni su koji teroriziraju drzavu, politiku i vojsku. oko te grupe gravitira nekih 100 000 mekih nacija. mislim da ukrajinska vojska i policija nije u stanju sama rijesiti problem njih. zato je potrebna ruska pomoc, izravno rusko prisustvo. rusi ce biti tu da tu grupu odsjeku od americke logistike. moguca su ciscenja terena jer tih… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
2 godine prije

… Vakcine I condome …

Tupko Glupko
2 godine prije

Što još Ukrajinci mogu očekivati od EU i izuzetnih da im pošalju?

Ah, da, donacije Covid cjepiva američkog Pfizera preko Covax programa pred istekom roka trajanja.

Pfizer zarađuje, Europljani plaćaju, Ukri umiru.
Slično kao i rat u Ukrajini, s tim da NATO zarađuje.

Ipak je Ukra 44 milijuna.
Puta 3 cjepiva puta 20 eura, skupi se lijepa svotica zarade.
Samo 2,64 milijarde eura.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Nakon Blinkenove ”snažne podrške” i Ukrajina je pozvala svoje građane da napuste zemlju…

tadija
2 godine prije

“Naprijed braćo ja za vama,nazad braćo ja pred vama”.
Opet se pokazalo licemjerje imperija.
Ukrainci morat će te se sami izboriti za svoj suverenitet.
A kad je bilo drugačije???

Max
2 godine prije

Ruska invazije ne postoji.

Roccos
2 godine prije

Ovaj Blinkenstein non stop sernja jedno te isto.Dosadan je ko dijareja.

Antifašista
2 godine prije

nekad je hrvatska primitivna desnica trčala Mussoliniju i Hitleru, danas Putinu. Prodali bi Hrvatsku i vragu za malo vlasti i iživljavanja na drugim Hrvatima.

Lara
2 godine prije

“U američkom veleposlanstvu u Kijevu spaljuju se važni dokumenti i uništavaju hardveri. Od nedjelje se obustavljaju i redovite konzularne službe uveleposlanstvu”.

abc
2 godine prije

Ništa ne brinite. Ruske granice se uskoro pomiču na reku Dnjepar i grad Odesu. Novorusija se vrača u sastav matice.

Scorpiorex
2 godine prije

Ukraine je samo skretanje pažnje, pravljenje panike, u svakoj državi je pokušaj državnog udara,jebo Ukraine, theatar,igrokaz

Superhik
2 godine prije

Dar ili kvar

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI