SAD se spremaju za napad na Siriju – London ipak želi više dokaza o krivnji Damaska

73 komentara

Washington je jučer udarnoj pomorskoj skupini predvođenoj nosačem zrakoplova “USS Harry S. Truman” naredio da napusti pomorsku bazu u Norfolku u Sjedinjenim Državama i da se razmjesti u području Bliskog istoka i Europe.

Nosač zrakoplova bit će praćen raketnom krstaricom “USS Normandy”, razaračima “USS Arleigh Burke”, “USS Bulkeley”, “USS Forrest Sherman” i “USS Farragut”. Razarači “USS Jason Dunham” i “USS The Sullivans” će se pridružiti udarnoj skupini  kasnije, navodi se u priopćenju američke mornarice.

Skupini će se tijekom prve polovice implementacije pridružiti i njemačka fregata “Hessen”. Njemački brod je već bio u kratkoj misiji s nosačem zrakoplova “USS Harry S. Truman” 2010. godine.

Ovo je prva proširena implementacija za skupinu predvođenu ovim nosačem zrakoplova nakon deset mjeseci razdoblja remonta od srpnja prošle godine. Misija ratnog zrakoplovstva će uključivati ​​”pomorske sigurnosne operacije i napore za jačanje suradnje sa saveznicima i partnerima”.

Pentagon naglašava se da je zadaća ove flote “osigurati sposobnost reagiranja na krizne situacije, povećati sigurnosnu suradnju i proširiti pomorsku prisutnost na Europu i Bliski istok”.

Nosač zrakoplova “USS Harry S. Truman” će zamijeniti udarnu borbenu skupinu predvođenu nosačem zrakoplova “USS Theodore Roosevelt”, koja je prošlog mjeseca završila svoju četveromjesečnu implementaciju na Bliskom istoku i djeluje na zapadnom Pacifiku.

Nimitz - nosač zrakoplova
FOTO:Ilustracija, dio udarne grupe oko nosača aviona klase Nimitz

“USS Harry S. Truman” je posljednji put putovao na Bliski istok 2015. godine kako bi se priključio navodnoj borbi protiv terorista “Islamske države” u operaciji “Inherent Resolve”. Vratio se u SAD 2016. godine.

Portal Stars and Stripes piše kako američka mornarica rutinski šalje skupine razarača i nosače zrakoplova  s rotacijskim rasporedom u Bahreinu, koji je domaćin dom američkoj 5. Floti.

Međutim, ovaj put se slanje pomorske borbene skupine opremljene krstarećim projektilima i predvođene nosačem zrakoplova tumači u svjetlu prijetnji Donalda Trumpa da će pokrenuti napad na Siriju. Stanar Bijele kuće se na ovaj korak odlučio nakon gotovo sigurno insceniranog “kemijskog napada klorinom” u Dumi, za kojeg SAD optužuju Damask, iako je Trump nedavno izjavio je kako će povući američke snage iz Sirije i da kampanju protiv “Islamske države” u regiji trebaju nastaviti druge zemlje.

MK-41 VLS lansirni kontejneri
FOTO: MK-41 VLS lansirni kontejneri

Donald Trump i njegovi savjetnici razmotrili su planove za provođenje masovnog napada na Siriju. Bijela kuća smatra kako samo jedna akcija, kao što je bio napad prije godinu dana, neće utjecati na Damask, pozivajući se na svoje izvore u Bijeloj kući piše The New York Times.

Američke akcije ovaj put imaju detaljniji scenarij i to bi trebale biti dugotrajnije operacije, objašnjava američki list.

“Kao odgovor na navodnu uporabu kemijskog oružja u gradu Dumi, Sjedinjene Države mogu provesti raketne udare na više meta i duže od jednog dana”, dodaje The New York Times.

Dakle, ovaj put Trumpa se savjetuje da provede ozbiljan i dugotrajan napad protiv Sirije i da se ne zadrži na jednokratnom kažnjavanju Assada, kao što je učinio početkom travnja 2017. godine, kada je američka mornarica lansirala 59 krstarećih projektila “Tomahawk” na vojnu zračnu bazu u sirijskoj pokrajini Homs.

Washington je tu operaciju nazvao odgovorom na navodnu uporabu “kemijskog oružja” u pokrajini Idlib. Prema riječima ruskog Ministarstva obrane, prije toga je sirijsko zrakoplovstvo bombardiralo skladišta u kojima su teroristi u Idlibu proizvodili streljivo s kemijskim tvarima koje su dobili iz Iraka, a takvo su streljivo koristili i u izgubljenoj “epskoj bitci za Aleppo”.

Rusija: Oborit ćemo sve projektile koji prijete Siriji

S-400 - Turska
FOTO:Ilustracija, raketni položaj sistema S-400

“Moskva zadržava pravo da obori sve projektile i uništi sve izvore vatre u slučaju američke agresije protiv Sirije, kao što je uputa od strane našeg predsjednika”, izjavio je jutros ruski veleposlanik u Libanonu Aleksandar Zasipkin.

Velika Britanija pravi korak unatrag: “Trebamo više dokaza o Assadovoj krivnji”

U međuvremenu je britanska premijerka Theresa May u razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom rekao da za udare na Siriju Velika Britanija treba više dokaza krivnji Damaska za kemijski napad.

Stručnjaci američkog obavještajnog i analitičkog centra Stratfor su naveli sve sirijske vojne baze koje bi SAD i saveznici mogli napasti zbog izvješća o navodnom kemijskom napadu na Dumu, a napad bi se proveo jer SAD žele “provesti pravdu” u Siriji.

Do sada su napad na Siriju otvoreno podržali London, Pariz i Saudijska Arabija, a jutros im se pridružila i Australija. Međutim, iznenadno priopćenje britanske premijerke, koje prenosi The Times, navodi kako međunarodna zajednica “mora reagirati”, ali se odbija pridružiti “brzoj odmazdi” i London treba više dokaza o krivnji Damska za navodni kemijski napad. Situacija podsjeća na 2013. godinu, kada je Barack Obama bio spreman napasti Siriju, ali je britanski parlament glasao protiv sudjelovanja britanske vojske u kampanji, koja na kraju nije ni pokrenuta.

The Times

 

ISILIslamska državaKalifatNATOStratforUSS Harry S. Truman
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
6 godine prije

Ova situacija je replika situacije iz avgusta 2015
https://australianvoice.livejournal.com/9615.htmlcomment image
Samo videcemo da li ce Tramp imati “muda” što reče ovde jedan “mudri ekspert” da izda naredjenje koje Obama nije smeo .

Mate
6 godine prije

Engleze uhvatila prpa. Znaju lajat ali kad je akcija u pitanju – znaju što ih čeka, imaju nenaplaćenih računa od Rusa.

Antiglobalist
6 godine prije

Nevjerojatno je kako zapad stvara, naoružava i vojno podržava najgore islamske teroriste u povijesti čovječanstva, njih u medijima predstavlja kao borce za slobodu, cinično tuka Hailey izjavljuje da će zaštititi “sirijski narod” (je li išta ciničnije izrečeno u povijesti?!), a istodobno ti isti teroristi prave planove o napadima u istim tim državama koje su ih stvorile. Bože mili, koja nevjerojatna situacija.
A tko je u MSM krivac, zločinac i životinja? Oni koji se protiv tog ljudožderskog terorizma bore!

Miro
6 godine prije

“a napad bi se proveo jer SAD žele “provesti pravdu” u Sirij”, ovo mi je definitivno najbolji biser, SAD i pravda u istoj rečenici. Zadnji put, ako se ne varam, srušena su im 4 tomahavka i jedan nevidljivi lovac bombarder, te je to bio razlog panike i odustajanja pentagona, a ne piškiću-kakiću britanaca.

čitalac
6 godine prije

Ona slika sa grupom am. brodova dobro izgleda.
Kakvi lijepi ciljevi!
I zahvalni ciljevi, nije čovjeku žao potrošiti skupe rakete.

Kajzer Soze
6 godine prije

Ma gluposti samo se džabe kao nešto qrče a sve to inače zbog kriza koje imaju u vlastitim zemljama, pa nije im to Irak,Libija ili Avganistan gdje su mogli da oštre neku stvar na sirotinji jer valja brate sad udariti na Ruse i Irance a na kraju krajeva pa i sa jednom malom Srbijom jedva su se izborili a pitanje je da je Rusija bila jaka u ono vrijeme kao danas kako bi se to i sa Srbijom završilo,ako do nečega i dođe ispalit će nekoliko projektila na neku bazu bogu iza nogu CNN će potom izvjestiti da su nanijeli ogromne gubitke SAA i pobjet će svojim kućama što prije ! Mene u svemu ovome više zadivljuje glupost EU liberalnog smeće koje je spremno da rizikuje izbijanje novog svjetskog rata bez ama baš ikakve koristi koju bi mogli za izvuku iz ovoga a čak šta više ako i dođe do… Čitaj više »

Neko ime
6 godine prije

Ovo treba potopiti dok je jos u Atlantiku, da ne zagadjuje sredozemlje

17 novembar
6 godine prije

skoro je kraljica engleske dala intervju da se engleska spremi za rat . danas i toni bler zagovara napad na siriju . mislim da veliki brat vise nema zivaca gledati asada . samo je pitanje kako ce odgovoriti rusija

Dodumavanje
6 godine prije

Magnus i Bunker uopće nisu pretjerivali,dapache.

Alen
6 godine prije

Rusi ako dopuste da se ovi “istresu” po siriji gube ugled trenutno plus stisli su ih jako s ovim najnovijim sankcijama…
Sumnjam da ce rusi puno tu kalkulisati jer mislim da nemaju vise prostora za uzmicanje…

Antiglobalist
6 godine prije

Ono što mi svi ovdje ne znamo, niti ćemo skoro znati je što se sada događa iza kulisa. Što obavlja “tiha diplomacija”. Sigurno se radi na nekom kompromisu – niti će Rusi udariti bolno na Amere, niti će Ameri udariti bolno na Ruse. Dogodit će se neki kontrolirani napad koji će izgledati jak, a u biti neće imati strateško značenje. Rusi će tada zaprijetiti da će odgovoriti, na što će napad završiti pod izlikom da su ciljevi postignuti. Bit će – vuk sit, ovce na broju.

rodoljub
6 godine prije

Strucnjaci “Stratfora” kazu da “SAD mora napasti Siriju, jer zeli provesti pravdu” . Od ovakvih izjava, moram biti vulgaran, sere mi se .

Stephen
6 godine prije

Ti takozvani zapadni “demokrati” su spremni spaliti i poubijati sve Sirijce samo da izbiju na Iransku granicu, naravni isti scenarij u tom slučaju čeka Iran, to je jasno svakom polupismenom političaru.

Kalibar
6 godine prije

Daj da vise potope taj nosac da zavrsi lajanje. Ne moze covjek spavat.

eu kolonija
6 godine prije

imaju rusi djelotvorne nevidljive rakete i za ove razarace i nosace. amerikanci su zestoko ispushili u siriji i ovaj potez je potez očajnika koji će samo potvrditi njihovu ocajnicku situaciju. amerikanci, jednostavno, nikada i nikoga nisu porazili u svojoj povjesti za razliku od moćne rusije. na izjave obame citiram “amerika je jedina super sila u svijetu” putin je izjavio citiram “rusija je jedina super sila u svome dvorištu”. rusko dvorište je euroazija a to znači 70% civilizacije i resursa. amerikanci jednostavno nemogu rusima pera odbiti.

Zadranin
6 godine prije

Ameri žele zaštititi sirijski narod.. pljuc đubrad jedna, da nije uplitanja vas i vaših saveznika od početka svega tamo još u 2013. , ne bi sirijski narod ni trebalo štititi. Od vas.

tuf
6 godine prije

Theresa May vjerojatno upravo dobiva poziv od strane nadredjenih, bas kao Merkel i Macron, te ce uskoro objaviti da ce Britanija biti prva u redu odmazde. U zadnje vrijeme siva eminencija mora stalno zivkati okolo, to ce se morati dovesti u red.

Lobos
6 godine prije

Ma nema nista od toga. Cim oni traze dokaze za Gutu, tu je sve receno. Cuj, njima trebaju dokazi za hemijski napad?! Znaju da je za njih Sirija izgubljena i nista ne moze vise obrnut situaciju tamo u njihovu korist.Eventualno se Kauboji i Ruje dogovaraju da se kauboji isprazne na nekom praznom aerodormu gdje sigurno nema Rusa jer je k.ta im se digla i puna sperme. Zato ovoliko dugo cekanje. Nisu ludi udarit na Ruse i gledat kako im razarac tone u Sredozemlju. Znaci, ili nista ili sasvim malo kubojsko praznjenje po dogovoru..Samo predstava za javnost.

Stephen
6 godine prije

Šteta ovog lijepog nosača aviona da završi na dnu Sredozemnog mora , naravno i posade koju čine uglavnom mladi ljudi.

kocki
6 godine prije

Tresla se gora rodio se stakor

fb slo
6 godine prije

Sve gore nabrojeno gvožđe/željezo dvije prave ruske podmornice skinu za čas posla…

nonwo
6 godine prije

Psi rata ni u jednom svjetskom ratu nisu izgubili.Fizički opstaju, a izlaze kao ratni profiteri-najprije od prodaje oružja svim upletenima i destrukcije a kasnije od poslova obnove onog što su porušili i ekonomske pljačke poratnih područja.Ljudski životi na bilo kojoj strani su im nebitni.U ovoj situaciji u Siriji su već na gubitku jer ni uloženo ne mogu vratiti,pljačka očekivanih razmjera je onemogućena. Normalni bi odustali(ne bi ni započinjali), jer pokretanje novih napada,čak i u “većoj ekipi” ne može biti potpuno kontrolirano i ne može isključiti mogućnost svjetskog sukoba.Međutim,među njima normalnih nema… EU vođe su odreda njihove marionete,ali uz zrnce mozga je jasno da ne mogu izvući jasnu i garantiranu korist iz sukoba baš svi a ni posljedice po njihove guzice nisu zanemarive.”Obični” ljudi možda jesu ovce,ali ne tolike kao u vrijeme “starih ratova”.Glupi i zli ne ratuju bez dobrog plijena,a dobrima i pametnima se ionako ne ratuje-pogotovo kad znaju za… Čitaj više »

Fidel
6 godine prije

Evo Tramp lupeta na Twiteru…da se Rusi pripreme na skidanje raketa, njemu je to sve dječja igra…

Lindita
6 godine prije

Nakon izjave Ruskog ambasadora u Libanonu da će oboriti sve rakete ispaljene na Siriju i potom uništiti objekate iz (sa) kojih je dejstvovano mislim da su sve manje šanse da se bilo kakav napad dogodi (ODAVNO SE TREBALO TAKO POSTAVITI PREMA SVIM NEPRIJATELJIMA SIRIJE) a to se vidi i po povlačenju kočnice u Londonu …..

Niko
6 godine prije

Putin odmah da povuče sve osoblje ambasada iz Francuske i Engleske u roku48 sati.Savjet Ruskim građanima da se vrate u Rusiju.Da vidimo čija majka vunu prede….

neutrino
6 godine prije

Koliko moras biti kao Amer licemjeran da svoje rakete nazoves – tomahawk.

Duki
6 godine prije

Dok dođu do istočnog Mediterana ova skupina brodova će preploviti preko otprilike 10-12 Ruskih podmornica (za koje znaju ) i jedno 10 za koje nemaju pojma gdje su ! Što mislite kome su gaće punije ? A orange boy izjavljuje
“Rusijo spremi se !! stižu lijepe,nove i. pametne rakete” o tome ‘tko je koliko spreman vidjet’ćemo uskoro !????

Antiglobalist
6 godine prije

Evo što je izjavio sada Trump: Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and “smart!” You shouldn’t be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!

HEKPCT
6 godine prije

Jel to Trump rakete nazvao lijepima?

David
6 godine prije

Ukratko – zapucaju li jedni na druge, u najmanju ruku možemo očekivati novi hladni rat. A ako polude Iranci, s njima idu i Kinezi… Tada bih svima toplo preporučio kakvo atomsko sklonište ili špilju u brdima… A možda je i bolje tako. Ionako smo postali svi skupa degenerici. Možda bi nam trebalo malo pročišćenja.

fenix
6 godine prije

Haha sta je ovo Tramp prijeti Rusiji u fazonu saljemo pametne i brze rakete a nakon sat vremena nezelimo lose odnose sa Rusijom potrebni smo jedni drugima i treba pomoci Rusku ekonomiju? do sad sam mislio da sunasi politicari uzas ali ovi sa zapad su cisto ludilo.

Smrt fasizmu
6 godine prije

Udri putine prvi..udri bagru SMRVI

Balad
6 godine prije

“SAD se spremaju za napad na Siriju – London ipak želi više dokaza o krivnji Damaska”

Ako to budu dokazi tipa onih koje je London isporučio u “aferi Skripal”, onda je jasno što će biti. Uostalom, sluge (London et all) će prilježno lizati dupe gospodara (Washingtona).

Mislim da smo bliže 3. svjetskom ratu negoli ikada, nakon “Kubanske krize”. Potencijalni nevini mrtvaci trebali bi unaprijed svojim testamentom zahtijevati najekstremniju moguću sankciju nad njegovim izazivačima.

Uostalom, pogledajte gdje se smjestio biblijski Armagedon, odnosno Megido! 🙂 🙂 🙂

raško
6 godine prije

pucaj u prsa mrski okupatoru 🙂

Tomica
6 godine prije

A budale predsjednika. Pa šta logično razmišljati u ovakavoj situaciji i s ovakvim debilima? Sve mi ove izjave i postupci čudno djeluju. Moglo bi biti da je tu više igra oko novca, odnosno ekonomskog i financijskog efekta a mogući vojni sukob samo scenografija. Šta god da bude, neko će se enormno obogatiti a neko osiromašiti. Oni koji će izginuti su nebitni.

Piet van Buuren
6 godine prije

London I dokaze?????

Tomica
6 godine prije

Hm, zar čvrsto uvjerenje nije dovoljno?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI