SAD širi zračne baze u Europi da spriječi “rusku agresiju”

Vojne baze u EU
15 komentara

Pentagon planira potrošiti više od 200 milijuna dolara kako bi proširio američke zračne baze u europskim zemljama, piše The Times, koji pojašnjava kako je ova odluka Washingtona odgovor na alarm američkih zapovjednika u regiji, koji odavno upozoravaju na potrebu “suzdržavanja Rusije”.

SAD namjeravaju povećati svoju vojnu nazočnost u Europi kako bi “obuzdali Rusiju“. U novom proračunu Pentagona je osigurano više od 200 milijuna dolara za širenje zračnih baza u Estoniji, Latviji, Mađarskoj, Norveškoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.

“Pentagon u ovom dijelu Europe planira rasporediti svoje najnaprednije nevidljive borbene zrakoplove F-22 Raptor i F-35 Lightning II”, piše The Times.

Prema britanskom listu, “planovi Washingtona za sukobe u Europi su prošli ozbiljnu reviziju zbog ruske aneksije Krima, agresivnog ponašanja Moskve u Ukrajini i straha za sigurnost baltičkih republika”.

Predsjednik Donald Trump je više puta navijestio kako želi poboljšati odnose s Vladimirom Putinom. Međutim, američki predsjednik je u svojoj novoj strategiji nacionalne sigurnosti Rusiju uvrstio među zemlje “koje predstavljaju najveću prijetnju Sjedinjenim Državama”.

Dodatna sredstva Pentagona bit će dodijeljena i Europskoj inicijativi za sprečavanje pranja novca.

Osim toga, 14 milijuna dolara će biti utrošeno na izgradnju infrastrukture za američki protupodmornički zrakoplov “Poseidon” u islandskoj bazi Keflavík.

Novi program Washingtona je djelomično odgovor na alarm američkih zapovjednika u Europi, koji već dugo upozoravaju na potrebu “zaustavljanja ruske agresije“.

“Moramo se nositi s revolucionarnom Rusijom, ali su nam 26 godina neprekinutih vojnih operacija uzele danak”, izjavio je general američkog zrakoplovstva James Martin.

Prema njegovim riječima, od “nevjerojatnog uspjeha” u ratu s Irakom 1991. godine se američko zrakoplovstvo puno promijenilo. U to vrijeme je Pentagon je imao 134 eskadrile, a danas samo 55.

Kako bi ojačali snage za “suzdržavanje Rusije”, američko zapovjedništvo je za iduću godinu od vlade tražilo 4,8 milijardi dolara. Prvi F-35 je već stigao u britansku bazu u Suffolku, što je točka iz koje će se, u slučaju krize, pokretati  zračni napadi, tvrdi The Times.

U međuvremenu se bilježi rast investicija za obranu, bez presedana nakon Hladnog rata, što je postao svjetski trend. Prema riječima stručnjaka, globalna vojna potrošnja u 2018. godini će iznositi 1670 milijardi dolara, zaključuje The Times.

Vojne baze
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
6 godine prije

Da se ne zaboravi !

Na današnji dan 1941. formirana je Prva proleterska narodnooslobodilačka udarna brigada. Prva partizanska brigada u okupiranoj Jugoslaviji. Tokom rata je važila za elitnu jedinicu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.
Prva proleterska udarna brigada je u 1.240 ratnih dana imala 530 većih i manjih borbi, tj. gotovo svaki drugi dan je provela u borbi. Ostali dani su uglavnom provedeni u iscrpljujućim marševima.
Prva proleterska brigada je na svom ratnom putu prešla više od 20.000 kilometara. U njenim borbama borilo se više od 22.000 ljudi iz cijele Jugoslavije. Imala je više od 7.500 poginulih, ranjenih i nestalih boraca, a izbacila je iz stroja više tisuća neprijateljskih vojnika. Dala je više od 3.000 rukovodilaca i 83 narodna heroja.

Neka im je slava i hvala , nikada vas necemo zaboraviti !

Jupiter
6 godine prije

SAD nikada nisu ni izašle iz Evrope. Okupacija i kontrola bivših sipatizera nacističke Nemačke nikad nije ni prestala.Pretnja Rusima je samo paravan da bi okupaciaja bila “legalna”

Undertaker
6 godine prije

U međuvremenu(i prije) Rusija razmjestila na oceanska dna sustave “SKIF”. Nitko nema nikakve šanse protiv takvog sustava.

davor
6 godine prije

Ja za 4,8 milijardi dolara zadržim i suzdržim Ruse i sve ostale prosječno inteligentne ljude od bilo kakvog sukoba, evo šaljem IBAN odmah ako treba. Kad bi nakana o suzdržavanju bila istinita, no nakana je uništavanje i rasparčavanje a nikakvo suzdržavanje.

davor
6 godine prije

Sjećam se ista cifra je spominjana kod “uvođenja demokracije” u Ukrajinu kako bi se ista istrgnula iz “ralja Rusije” ili čak “Sovjeta” te da bi Poljska, Moldavija, Bugarska, Rumunjska i Baltičke poluslavenske države mogle si kupiti “obrambene” napadačke sustave od tako benevolentnih Amerikanaca, naravno 5×5 milijardi, na državne obveznice na 800 godina.

Željko
6 godine prije

OFF TOPIC Portal “LOGIČNO” je smješten u Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine! Da li je točno da će USA graditi bazu u travnju-aprilu 2018. u Petkovači( Brezovo polje ), Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine na 500 ha ( hektara ) površine??

piton u cage
6 godine prije

a stas kad su sila.ko im sta moze?svi pokusavaju al niko nista.kapa do poda i da nastave sa svjetskom okupacijom koliko mogu.bas nam je lijepo

Udri jace manijace
6 godine prije

Evropa siri svoje baze po americi da nebi pacificka plemena doplivala do bastiona demokracije.
Svi za jednoga jedan za sve.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI