Pentagon procjenjuje posljedice mogućeg povlačenja vojnika iz Njemačke

Abrams tenk

Uslijed sve većih napetosti između predsjednika Trumpa i njemačke kancelarke Angele Merkel, američki ministar obrane James Mattis je odlučio provesti analizu troškova i posljedica povlačenja američkih vojnika iz vojnih baza u Njemačkoj, izvještava The Washington Post, citirajući izvore u Pentagonu.

Sugovornici američkog lista su naglasili kako Pentagon u ovom trenutku ne razmatra konkretne opcije za povlačenje, već samo analizira informacije.

Prema pisanju lista, za mogućnost povlačenja postrojbi se američki predsjednik Donald Trump zainteresirao početkom 2018. Sugovornici lista tvrde kako je čelnik Bijele kuće ostao zatečen kada je vidio opseg američke vojne prisutnosti u Njemačkoj i žalio se da druge zemlje ulažu vrlo malo u zajedničku sigurnost, kao i na njihovu nedovoljnu proračunsku potrošnju za obranu, prije svega izdvajanja za NATO.

Naime, Trump je izrazio interes za povlačenje postrojbi nakon sastanaka s vojnim suradnicima održanim početkom ove godine u Bijeloj kući. Sudionici tih sastanaka su rekli kako Trump nije ni znao da SAD u Njemačkoj imaju oko 35 000 vojnika u aktivnom sastavu.

Vijest o ovoj procjeni je alarmirala europske dužnosnike, koji pokušavaju utvrditi hoće li Trump zapravo premjestiti američke snage ili je to tek pregovaračka taktika uoči summita NATO pakta u Bruxellesu, gdje će Trump, bez sumnje, ponovno kritizirati američke saveznike zbog nedovoljne potrošnje za obranu.

VIDEO: Prebacivanje američke vojne opreme iz Njemačke u Istočnu Evropu 2017.

Američki dužnosnici, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti, naglasili su da procjena ograničena na unutarnju procjenu, ali i kako je Pentagon zadužen da procjeni sve opcije.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući izjavio je u priopćenju kako od njihove strane nije zatražena ova procjena, ali da Pentagon kontinuirano procjenjuje raspoređivanje američkih vojnika.

Glasnogovornik Pentagona Eric Pahon je novinarima izjavio kako nije riječ o stvarnim planovima Sjedinjenih Država za potpunim ili djelomičnim povlačenjem američkih vojnika iz Savezne Republike Njemačke i navodi kako se takve studije redovito održavaju u Pentagonu.

The Washington Post

 

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Podravec
Gost
Podravec

I kuda se budu ,, povukli,, – u Poljsku, sto kilometara istočnije! PLJUC!!!!

Marko S.
Gost
Marko S.

Ako se dogovore sa Rusima 16/7/18 neće biti vise potrebe za američkom vojskom u Europi. Barem ne u ovome omjeru. Jer ipak treba EUropske nacifašista držati na oku sto je i ruski interes.

Jole
Gost
Jole

To je zadnja stvar koju će SAD dopustiti.Približavanje EU i Rusije za njih je neprihvatljivo I to će spriječiti makar izazvali rat.Uostalom boljševička revolucija koju su osmislili kazarski Židovi I komunizam te WWI se vodio upravo radi straha globalnih židovskih elita,posebno u SAD,da bi političko geostrateško povezivanje Rusije i Njemačke kao najnaprednije države u Europi dovelo do stvaranja najjačeg saveza na svijetu što bi marginaliziralo SAD .Ruski prirodni resusrsi i njemačka tehnologhija bila bi zaista ubojita kombinacija,a Romanovi su bili proeuropski orijentirani I postojala je realna opasnost za one koji su bili protiv toga da će se to i dogoditi.

BBD
Gost
BBD

Pa zasto nebi moglo USA Njemačka Rusija ??? U čemu je problem?

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel

Neće “ONI” za sada nigdje, njih će se morati istjerati….Oni imaju kao glavni cilj kontrolu nad “saveznicima”, a sporedni cilj je “saveznike čuvati” od Rusa….i Irana ??? glede “defanzivnog” raketnog štita. Taj pasivni otpor unutar NATO-a, kojeg predvodi Njemačka, na način da bojkotira vojne troškove izgleda da donosi neke rezultata. Yankee-ima ponestaje novca, a od Nijemaca (a i drugih) teško će se uzeti novci. Nijemci su sposobni uvaliti grbu. Još jedna važna činjenica, tih 35000 vojnika nemaju istu važnost u Poljskoj, kao u Njemačkoj, dakako da je glavna namjena tih vojnika držati Njemačku pod kontrolom. Yankee se naprosto ježe mogućnosti velikog približavanja Rusa i Nijemaca.

Mr.No
Gost
Mr.No

A Ramstein je tek prica za sebe

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel

Apsolutno. Ameri se u Ramsteinu osjećaju i imaju zaštićeni status kao da su u Langley-u

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Trump igra pametno, ali ne treba ništa odbaciti kao nemoguće, posebno ne u ovim uvjetima odnosa SAD-EU. Ako Berlin ne digne, a nikako ne može, 2% BDP-a za vojsku, neće se povući totalno, ali će Ramstein smanjiti na razinu lokalne baze. Ionako su Rumunjska i Poljska u tom smislu prioritet za NATO. Dakle, moguće. Bit će zanimljiv summit NATO, kao i G7. Trump protiv svih. 🙂 Ili uglavnom najvećih NATO “saveznika”.

Siniša
Gost
Siniša

Laki,USA snage u Japanu i Njemackoj su okupacione snage i nisu tu da stite njih vec druge od njih.

Mr.No
Gost
Mr.No

Dimne zavjese vojsko.Ameri do danas imaju sve dzabane u Nj.Za njihovu vojsku vaze Usa zakoni.Grade najvecu bolnicu van SAD-a u Wiesbadenu,sutra gotova.Modernizirali at.oruzje, Nijemci modernizuju ceste I mostove zbog prevoza orudja I oruzja.BND radi kako oni kazu itd itd itd itd,a dunjaluk o povlacenju I eto jos fali nobel za mir.

shumadinac
Gost
shumadinac

Pre dve godine bih rekao da nema apsolutno nikakve šanse. Danas kažem da ništa nije nemoguće ali bi mi onda američka politika bila potpuno nejasna. Ulazak u ekonomski izolacionizam uprkos ulaganju u globalizam više od pola veka je čudan potez koji se eventualno može ispraviti. Ali napustiti vojni ekspanzionizam u koji su takođe mnogo uložili je nešto drugo jer kad se povuku postoji velika verovatnoća za druge saveze usled čega neće moći lako da se vrate.

Ipak ono što najviše smeta za bilo kakvo predviđanje je to što Tramp nema pojma šta treba da uradi – još uvek savete dobija sa svih strana a nije shvatio ko je glavni.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Da, jako je čudno da bi se Ameri vratili unutar svojih granica-i ekonomski i vojno. Mada trenutno sve ukazuje na to. Al nikako se nebi složija da Trump ne zna šta radi. Nešto se valja iza svega ovoga, nešto dobro isplanirano samo mi to ne vidimo…zasad

nekoime
Gost
nekoime

Obranu od koga? Kaj je Atila uskrsnul?

davor
Gost
davor

Obranu od zlih ruskih poljoprivrednika, letećih tanjura i bijelih zečeva.

Siniša
Gost
Siniša

Nema sanse,kao niti iz Japana,to su bev neki drugi momenti van ovog “sukoba” i mislim da su se svi pomirili sa tim!!

Jole
Gost
Jole

Njemačka i Japan imaju nakon WWII sklopljene bilateralne tajne sporazume sa SAD na 99 godina.Te su države praktički okupirane države i ne mogu voditi nikakvu suverenističku politiku.Da budem ciničan,za svaki prdež moraju pitati gazdu.Njemačku politiku potpuno kontroliraju Askhenazi Židovi.Pentagon može povući manje snage iz Njemačke ili prebacit u druge države,ali velikog povlačenja neće biti.

PPP
Gost
PPP

Koliko god mi vrištali Trump igra igru za sebe. Ta igra ne odgovara nikomu, osim SAD-u. Cilj se jasno vidi. Trump želi riješiti ono što muči sve zemlje: izvozno/uvozni deficit. Ovaj deficit nije kompatibilan sa slobodnim tržištem i Trump ima sve instrumente da to i ostvari.

Sličnu stvar je napravila i Rusija. Zbog toga je bila nezadovoljna Ukrajinom koja je željela zapadne proizvode prodavati u Rusiji i ugroziti rusku ekonomiju. Ni Kina ne radi drugačije. Svi čuvaju svoje nacionalne ekonomije od različitih cijena rada.

Njemačkoj se pokušava prodati F-35.

Marko S.
Gost
Marko S.

Izdajnička politika svih administracija od J. Kartela pa do Obame učinila je da se je sva američka industrija preselila u Kinu. Kina se danas tako osilila da hoće da diktira uvjete USA, sto napokon američki patriote na čelu sa Trumpom nastoje povratiti. Oni spremaju sudove za veleIzdaju Obame, Busha, Klintona… samo stvari se rade temeljito jer nesmije dozvoliti da oni odu sa udice radi tehničkih trivijalnosti sto je dobrom odvjetničkom timu po američkom pravnom sustavu nije teško napraviti. Ovo posebno vazi za Obamu i Klintonku. Da je Klintonka bila izabrana, to bi grob za Ameriku.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola

Posljedica je da će SAD dobiti 100.000 nezaposlenih, ali i da neće morati isplaćivati masne terenske plaće i dodatke za tih 100.000 kao ni troškove održavanja hladnog pogona. Valjda će bar malo smanjiti dug od 21.000 milijardi dollara.

davor
Gost
davor

Sastanak u Helsinkiju nikako nije na “neutralnom” terenu, odnosno ima pozadinsku priču, zna se da je Amerima Finska kao i Švedska tiha NATO patnja već 50 godina, dok je Finska aktivno sudjelovala kod Sovjetskih najvećih vojnih pogrešaka i poraza. Žalosno je samo da Europljani okreću glavu odmahuju rukom na sve što upućuje da smo u američkim očima samo jedan teritorij nasađen uz rusku ravnicu i tu prestaje svaka suvisla rasprava o suverenosti.

cicos
Gost
cicos

Lesi bi da se vrati kući

Niko
Gost
Niko

Pa bilo bi vrijeme da okupatori odu kuci

davor
Gost
davor

Rasporedit će ih uzduž ruskih baltičkih granica, možda i pokoji kontingent u Ukrajinu ili Gruziju i pokoji odred kod američko-izraelske terorističke braće u Siriji.

Debeli Shef
Gost
Debeli Shef

PLJUUC!

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo

Neznan zašto, ali iman osjećaj kako je ovo neka igra.
Trump je malo smirija ametičku vojsku u odnosu na Obamu, ali od nigdi još nije povuka vojsku, nego je još poveća proračun za obranu Amerike i okupiranih zemalja.
Također ćeka se povijesni trenutak kad će neki EU političar reč Trumpu fala lipa na sigurnosti, skupa je, nebi mi to više.
Pa nije jedna Turska jača od cile EU da Erdogan može reć kako će Turčini za svoju lovu kupovat čije god rakete oće pa i kineske i ruske.
To zna i Trump pa zato i kuva podjele u EU i brumaje Macrona da izađe iz EU dobro znajući kako je danas Macron zadnji EU državnik koji bi izaša iz EU i to bi značilo da Macron izađe iz samoga sebe.
To je sve Trumpova igra samo se nezna koliko je sinhronizirana sa deep state, ali sve dok se smanjuje bacanje demokratskih bombi po svitu Trump je dobar i postoji nada da bude još bolji.

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris

treba blokirat kasarne i opelješit ih ko mi 91.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik