fbpx

Rusija dolazi u Afriku – U strahu od SAD-a zemlje “crnog kontinenta” traže ruske baze

Putin u Africi

Čini se da je rusko spašavanje sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, kojem su samouvjereni Amerikanci pripremili sudbinu Muammara Gaddafija, ostavilo snažan dojam na mnoge političke vođe, osobito u Africi. S početkom 2019. su gotovo istovremeno stigle dvije vijesti, koje upućuju na to da vodstvo barem dvije države crnog kontinenta žele rusku pomoć.

Prvo je 10. siječnja ministrica obrane Srednjoafričke Republike (SAR), Marie-Noëlle Koyara, za RIA Novosti rekla kako ne isključuje mogućnost raspoređivanja ruske vojne baze u svojoj zemlji.

“Još nismo razgovarali o specifičnom izgledu baze, ali u okvirnom sporazumu ta mogućnost nije isključena. Ako predsjednici, kao glavni zapovjednici, kao vođe nacije, odluče razmjestiti bazu, tada će naše zemlje to napraviti. A mi, kao ministri obrane, već ćemo se dogovoriti”, rekla je ministrica Koyara.

Štoviše, ministrica obrane Srednjoafričke Republike je to rekla u pozadini ubrzanog jačanja vojne i vojno-tehničke suradnje njezine zemlje i Ruske Federacije. U kolovozu 2018. godine su dvije zemlje potpisale međuvladin sporazum o tim pitanjima. Zatim je, prema riječima Andreja Kemarskog, direktora Odjela za Afriku ruskog ministarstva vanjskih poslova, Moskva donirala veliku seriju lakog oružja svom novom afričkom savezniku. U afričku zemlju je ruska vojska poslala i 175 vojnih instruktora. Uz njihovu pomoć je 2018. godine u centru za obuku u Berengu obučeno više od 1600 vojnika i 600 časnika žandarmerije, policije i nacionalne garde.

Sada su vlasti Srednjoafričke Republike spremne za rusku vojnu bazu na svom teritoriju. Zašto? Odgovor očito leži u teškoj političkoj situaciji u afričkoj zemlji. Od 2013. godine SAR potresaju nasilni sukobi između vladinih snaga i lokalnih milicija s jedne strane i muslimanskih pobunjenika iz koalicije Séléka s druge, koji traju i danas. Francuske postrojbe, čiji je kontingent trajno raspoređen u Srednjoafričkoj Republici, navodno sudjeluje u razoružanju pobunjenika. U mirovnim operacijama su također sudjelovali američki vojni transportni zrakoplovi. Sada se ispostavilo da Rusija ulazi u politički nered koji je stvoren destabilizacijom regije nakon pada Muammara Gaddafija.

Međutim, ruske vojnice već dugo sanjaju ne samo u Srednjoafričkoj Republici. Točno na isti dan kada je u glavnom gradu zemlje, Banguiju, gospođa Marie-Noëlle Koyara smatrala nužnim i pravovremenim da razgovara s dopisnikom RIA Novosti, u Moskvi je ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao vrlo zanimljiv dokument – sporazum o pojednostavljenom postupku ulaska ratnih brodova Rusije i Sudana u luke obiju tih država.

Prema nacrtu sporazuma, svaka od posada brodova dvije zemlje mora podnijeti obavijest o ulasku u luku samo sedam dana prije priveza ili sidrenja. U teritorijalnim vodama države primateljice u isto vrijeme ne može biti više od sedam brodova druge strane i ne smiju nositi  oružja za masovno uništenje. Država domaćin je dužna jamčiti sigurnost pomoraca tijekom njihovog boravka.

Svima je apsolutno jasno da su sve ove ljubaznosti s pojednostavljenim postupkom krajnje jednostrane. Uostalom, nemoguće je zamisliti da sudanska mornarica, koja ima samo dva mala pristaništa i nekoliko desetaka sićušnih patrolnih i patrolnih čamaca, ikada stigne u Sevastopolj, Novorosijsk ili Kronstadt na Baltiku? Stoga govorimo isključivo o budućim olakšicama za rusku mornaricu.

Ali ono što je posebno važno, na početku je bilo govora i stvaranju ruske vojne baze u Sudanu, u to na zahtjev Kartuma. Moskva je novu afričku inicijativu ocijenila kao vrlo povoljnu. Krajem studenog 2017. je u Kremlju o tom pitanju sa sudanskim predsjednikom Omarom Al-Bashirom razgovarao Vladimir Putin. Sudanski predsjednik je tada u Moskvu doputovao s jednim od zrakoplova ruske flote, kao što je nedavno ruski vojni zrakoplov Omara Al-Bashira vozio na sastanak sa sirijskim vođom Basharom Al-Asadom u Damask i natrag.

Možda je ruska strana morala poduzeti takav korak jer Međunarodni kazneni sud u Haagu već dugo tereti Al-Bashira za brojne ratne zločine u sudanskoj pokrajini Darfur. Sudanski predsjednik, bojeći se uhićenja, zbog toga rijetko putuje izvan zemlje.

Ali da bi se susreo s Vladimirom Putin,  očito je sudanski vođa letio mirne duše. Prvo, zato što Moskva nije ratificirala Rimski statut i stoga nije obvezna poštivati naredbe Međunarodnog kaznenog suda, a drugo, Al-Bashir je tada prenio prijedlog Rusiji, kojeg bi Putin, kako je i sam mislio, teško mogao odbiti. Konkretno, kako bi Sudan bio siguran da neće biti meta američke agresije, otvorio bi rusku vojnu bazu na svom teritoriju. Područje za novu bazu je nazvano Port Sudan i iz njega se izravno izlazi u Crveno more.

Nema sumnje da je Kremlj dugo želio čvrsto uporište na obali Crvenog mora. Osim toga, drugi globalni akteri sanjaju o istoj stvari, jer su te vode, kao i Sueski kanal i tjesnac Bab-el-Mandeb, glavni smjer tranzita nafte s Bliskog istoka. Prije nekoliko godina je Kina, potaknuta nevjerojatnim ekonomskim rastom, najavila svoju glavnu vanjskopolitičku inicijativu, “Jedan pojas – jedan put“, kombinaciju kopnenog “Gospodarskog puta svile” i “Pomorskog puta svile XXI stoljeća”. Prema službenim podacima iz Kine, “Jedan pojas – jedan put” obuhvaća većinu Euroazije, povezujući zemlje u razvoju, uključujući “nove ekonomije” i razvijene zemlje. Procijenjena ekonomska vrijednost projekta je 21 000 milijardi dolara.

Stoga se tim vodama sve više približavaju najrazličitije pomorske zastave. Ono što se danas tamo događa snažno podsjeća na biblijski babilonski urnebes.

Naime, sve do nedavno su trgovačke rute od Indijskog oceana do Crvenog mora kontrolirane samo iz velike američke vojne baze u Kampu Lemonnier, gdje je do 4000 vojnika i časnika, te francuska baza u kojoj se nalazi nekoliko njemačkih i španjolskih vojnih kontingenata. Na istom mjestu su male vojne baze Velike Britanije i Italije. Svi oni su dugo bili nagomilani na području malog Džibutija, na samom ulazu u tjesnac Bab-el-Mandeb.

Međutim, nedavno je i Japan najavio da u blizini ima svoju vojsku. Od siječnja prošle godine Saudijska Arabija ima sporazum s vlastima u Džibutiju, do je u ljeto 2017. godine, unatoč prosvjedima Washingtona, Kina u istoj zemlji otvorila svoju prvu stranu vojnu bazu.

Jasno je da je za Moskvu vrlo primamljivo biti u društvu vodećih vojno-političkih aktera svijeta. Štoviše, rastuće aktivnosti ruske mornarice u Crvenom moru i Indijskom oceanu je nemoguće osigurati bez oslanjanja na nove mornaričke baze.

Iako Port Sudan nije sasvim na ulazu u tjesnac Bab-el-Mandeb, visoko precizna oružja, koja ima Rusija, lako može kontrolirati tjesnac odande. Stoga ne čudi što je Putin već dugo razmišljao o zahtjevu Omara Al-Bašira.

Sada, vjerojatno, isto tako razmišlja o pozivu koji dolazi iz Srednjoafričke Republike. U srcu Afrike bi za Rusiju bilo idealno da ima zrakoplovnu skoku za strateško dalekometno zrakoplovstvo i protupodmorničke zrakoplove, bez kojih je nemoguće djelovati u Indijskom oceanu.

Dakle, argumenti “za” postoje. Ostaje ih usporediti s onima koji su “protiv”. Na primjer, zamjenik premijera Anton Siluanov tvrdi “kako u riznici nema dodatnog novca, a kada će biti – nije poznato”. Ako je točno što tvrdi Siluanov, rasprava je završena.

Za sada se obrana ruskih geopolitičkih interesa u dvije afričke zemlje navodno povjerava plaćenicima, koje u zapadnom tisku nazivaju privatnom vojnom tvrtkom Wagner.

Baš kada se pisalo o jačanju suradnje Moskve s afričkim zemljama, dopisnici zapadnih medija su ove dobro naoružane i obučene ljudi nedavno uočili i u Srednjoafričkoj Republici i Sudanu. Na primjer, britanski list The Times početkom siječnja izvještava o ruskim vojnim aktivnostima u ove dvije zemlje.

“Prema izvješćima iz Sudana, časnici skupine Wagner su viđeni u glavnom gradu Kartumu, gdje zbog protuvladinih prosvjeda treniraju državne sigurnosne snage. Deseci kamufliranih bijelih muškaraca su se vozili u kamionima i promatrali prosvjede protiv vlade Omara Al-Bašira u Kartumu. Čini se da Vladimir Putin i Kremlj ponovno izazivaju hegemoniju Zapada i u Africi djeluje u sektoru sigurnosti, jača komercijalne odnose i otključava tržišta za ruske tvrtke”, ranije ovog mjeseca piše The Times.

No poruka istih novina dolazi i iz Srednjoafričke Republike, a prema onome što piše The Times, famozna vojna tvrtka Wagner bi trebala imati nekoliko bojni raspoređenih diljem svijeta.

“Kao što se pretpostavljalo, stotine zaposlenika tvrtke Wagner je stacionirani su u Srednjoafričkoj Republici, kao u susjednom Sudanu. Prošle su godine pomogli u obuci lokalne vojske”, piše britanski list.

I za kraj, Afrika postaje značajan akter na globalnom tržištu oružja i vojne opreme. Zemlje kontinenta čine do 10% svjetskog izvoza oružja. Ako su od 1990. do 1999. vojni izdaci afričkih država iznosili 6,4 milijarde dolara, zatim od 2000. do 2013 gotovo 20 milijardi dolara, kasnije rastu po stopi od  5,9% i 2014. godine je kontinent izašao na vrh u svijetu. Od 2005. do 2014. su rashodi za obranu u Africi porasli su za 91% i 2014. godine su iznosili 50,2 milijarde dolara.

Za afričke zemlje je Moskva glavni dobavljač naoružanja i 35% oružja afričkih zemalja dolazi iz Rusije. 2016. je oko 12% ruskog izvoza oružja završilo u Africi, koja je drugo najveće tržište za prodaju oružja, odmah nakon azijsko-pacifičke regije, gdje prema Stockholmskom mirovnom institutu završava dvije trećine ruskog vojnog izvoza.

Za Zapad su ovakve aktivnosti Rusa u Africi postale neobične, ali da su pratili Siriju, zapadne vođe su mogle zaključiti da će Rusiji morati ustupiti mjesto i na crnom kontinentu. Naravno, ove aktivnosti Moskve, ne ulazeći u temu radi li se zaista o vojnoj tvrtki Wagner, “umirovljenom” časnicima i vojnicima ruskih specijalnih snaga, službe GRU ili redovnom vojnom osoblju, vrlo loše je primljeno od strane bivših vlasnika “crnog kontinenta”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
59 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Puno je prirodniji vojni i ekonomski savez EU i Rusije, nego EU i Amera.
Vec i u Africi shvatili kako stoje stvari.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Po čemu je to prirodno?
Po meni USA i EU su pupčanom vrpcom vezane, isti narod, isto razmišljaju, ne zn se ko je bezčasniji i poganiji, ne zna se ko je veći ubica i ko manje poštuje tuđa prava…..nema razlike između njih.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Siniša

Rusija nije ni Evropa, ni Azija, to je civilizacija za sebe, kao i Japan, Kina…!

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Stvara se jos prirodniji savez Kine i Rusije. Pogledaj put svile na karti i vidjeces da su sve planirane ruske baze na njemu. A raspored je kineska – ruska – kineska – ruska … Polove troskove, a onda ce napraviti ugovor o zajednickom koristenju u slucaju potrebe.
Zemlje koje su zainteresovane za multipolarni svijet salju signale da bi rado ucestvovale u njemu.

Pokušaj3puta
Gost
Pokušaj3puta
2 godine prije
Reply to  tihobl

Da, pravi se globalna država ali ljudima-barem većini-nikako da stigne do sive moždane mase par ćinjenica. Globalno znaći prosek svih i svega. Pristajete li možda na luksuz/život pa tim i rad, koji je mešavina 20% kineskog, 15% indijskog, 10% zapadnog, 20% afričkog, 15% arapskog te 10% ruskog tipa života?!? I da mi ne sanjate nacionalnih država, nema srednje klase građana-ta je uvelike vezana na nacionalnu državu. Ja za sebe znam, da toga NEĆU.

Pokušaj3puta
Gost
Pokušaj3puta
2 godine prije
Reply to  Pokušaj3puta

Onako, samo za diskusiju…. E pa da vidimo, kako informatička industrija kreira fizičku egzistenciju… Nema tog kompjutera, koji se može odupret kili vrlo brzo oksidirajuće materije:-).

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

rusija nema novaca da projicira silu u africi, to mogu: kina, usa i neke bivše kolonijalne sile

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Šok

Rusija nema novac da ratuje ni u Siriji pa opet ratuje i pobjeđuje sa sveznicima.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Siniša

afrika je ipak malo veća od sirije
osim toga u siriji mlati neposredne neprijatelje koji je direktno ugrožavaju, pa bi prije ili kasnije imala kinetičku akciju na svom teritoriju, ovako vodi rat van svojih granica što se dosta odužilo a kraj se još ne nadzire.
još se nisu ukrcali u libiju mada su bili zvani nekoliko puta

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Šok

Ne kontaš ti šta ja želim reći?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Siniša

Naravno da ne, aelim reći da je doba romantike prošlo te ako neko hoće “zaštitu” mora da je i sufinansirati…Sirija ima nešto ali CAR definitivno raspolaže raskošem te si može pun paket priuštiti. Nema se više para da se ponovi USSR.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Šok

Zasto bi isli u Libiju? Nece nitko, a i zasto bi itko isao u zemlju koja je u totalnom kaosu? Sta dobijaju satime?

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Miki maus

“Sta dobijaju satime?”

novce

Pokušaj3puta
Gost
Pokušaj3puta
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Dugo su Rusi igrali prema scenariju, kojeg su na Zapadu pisali. Ali malo su se ….bali. Prvo time, što nisu integrisali rusku oligarhiju u svoje redove-vekovima stara ideja o viševrednosti Normana, Germana, naspram Slavena. S druge strane, naišao je pravi zaštitnik interesa Rusije (oligarha a time i ruskog naroda). Iskljućenjem ruskih oligarha iz zapadne sredine i sami su ustanovili, da bi tamo samo predavali rusko bogastvo a zauzvrat nisu dobili ništa. Pa su se lepo okrenuli onome, ko im dade povoljniju ponudu-Putinu. Zbog toga i tolika frka u vezi Rusije-sve više se osamostaljuje. A to je diametralno “konceptu sigurnosti” u… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Ruska vojna politika je odbrambena i prema njoj je gradila kapacitete. Iako su Sirija i Sudan relativno blizu ako se gleda u slučaju ratnih dejstava to je ogromna razlika. Prema mom mišljenju i Sirija je za Rusiju prilično daleko u slučaju konfrontacije sa Zapadom ali nema izbora jer ne sme da ih pušta sa te strane. Obećavati nešto što ne može da ispuni nije Putinov stil.

U mirnodobskim uslovima to je odlična inicijativa, za 6-7 godina Rusija bi mogla tamo da stvori respektabilnu armiju. Ali to znaju i Ameri, “zabrinutost” već postoji…

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Vise nije samo odbrambena, jer i Rusi su shvatili da samo odbranom nemozes dobiti sukob. Nesumnjam da Rusija ima pozive na sve strane, nakon Sirije, svima je jasno kakva je nova Rusija i njihove oruzane formacije. Svi cijene jakog i odlucnog! Vjerovatno im je i pun k….. Amera, Francuza sigurno! CAR je zona francuskog interesa, bas me zanima sta ce sad Legija uciniti kad ispred njih nije slabo naoruzano pleme iz neke jadne drzave Africke, nego placenici iz Wagnera! Da se razumijemo, svi profesionalni vojnici su placenici, svidjalo se to nekome ili ne, tako je. To najbolje govori koliko Rusi… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Kako nije odbranbena….pa napad ti je najbolja odbrana!!

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Ajde nek mi netko Iskren objasni razliku izmedju.. Wagner doo.. I Black Water.. Tj Academi doo.. Zahvaljujem unaprijed.. Lp

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Bracki Kamen

Xahaxa….ogromna razlika;a ti u Ruskih pasa nađi jedan primjer zločina nad civilima u stilu Američkih kukavičkih hijena i odmah ti priznajem mišljenje.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Bracki Kamen

Ogromna! Wagner je daleko bolji i ucinkovitiji od drugih navedenih, cak i puno jeftiniji!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Bracki Kamen

Mali prikaz, zamisli koliko ima još…
https://youtu.be/xm6hC2oW5P8

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Bracki Kamen

Razlika je u tome ko upravlja sa njima. AkobRusija upravlja sa Wagnerom, samim tim njihovo djelovanje ce biti odgovornije i nece biti stetno poput Black watera….
Sustina i jeste u tome ko donosi odluke….

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Bracki Kamen

Razlika je sto su jedni privatna vojska koju iznajmljuju SAD kad stede svoje vojnike, a drugi medjudrzavna kompanija zemalja bivseg SSSR u koju se prekomanduju vojnici po potrebi (nije tu Rusija sama) – ustvari nisu kompanija vec su nesto nalik na NATO.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  tihobl

Čuja Amerika štedi svoje vojnike, ispdoše centar za socijalni rad ?

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Siniša

@ Siniša: Stedi, neces vjerovati. Skupo je lijecenje PTSP, izrada proteza i invalidske penzije. Jeftinije je unajmiti placenika.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  Bracki Kamen

@Bracki Kamen
To se i ja pitam svo ovo vrijeme.
Ja ne vidim neke velike razlike.
I to mi se ne sviđa.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

kada imaš nato pakt za “saveznika” i “partnera” moraš stalno čuvati stražnjicu

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Putin uskoro stiže u posetu zemlji koja je okružena NATO paktom…u srce

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

….i ja dobio tuce minusa kada napisao slično! Šokirani bili…

Perica
Gost
Perica
2 godine prije

Još ću početi da verujem u rusku umešanost u američki izbor predsednika

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Perica

Mislim da jepreviše izazovno da bi Rusi odoleli tom iskušenju.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Perica

Vrhunska prevara…svima nam se smeju misliš?

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Čim pročitam da su Francuzi u toj zemlji odmah se sjetim kako je na početku rata u Siriji uhapšeno nekih desetak francuskih muljatora koji su na isti način podupirali rat u Siriji. Kada su žabare/francuze zgrabili bili su u društvu terorista. Isto rade i u toj Afričkoj republici.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Ante

A nisi citao o pedofiliji i silovanjima koje rade francuski vojnici po Africi?

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Odgovor leži u činjenici da bi Afrika sa svojom jeftinom radnom snagom mogla postati nova Kina.Takvo razmišljanje vodi prema novom odnosu snaga uzmemo li u obzir trgovinski rat između SAD-a i Kine i mogučnost povlačenja Američkih i Europskih firmi,korporacija i giganata s Kineskog tržišta.Uz to ako dodamo da je Afrika svojim prirodnim položajem kontinent na kojem mogu uspijevati sve kulture koje su potrebne za prehranu stanovništva i uz to da im je blizu izvor nafte i plina nimalo ne čudi činjenica da se na Afriku ozbiljno gleda kao na Novi svijet na koji bi se mogle preseliti globalne strateške igre.Uz… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  mladen3x

Centralno/afrička Republika je pametan izbor;strateški odlično postavljena, dijamanti, poljoprivreda…..imaju sve, sve su prilike da će se prestati pričati francuski jezik.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Siniša

A, vjerojatno i neki dil sa Kinom, malo veci. Kina je u Africi ulozila ogromna sredstva i namjeru uloziti jos vise i svjesna je da jos uvjek nije u stanju to vojno zastiti, Rusi jesu. Tim vise jer Ameri dolaze u sve vise drzava u Africi( borba protiv terorizma, a sta drugo?!), mislim upravo zbog Kine! Kina je popusila oko 35 milijardi investicija u Libiji, naucili su lekciju. Pola drzava u Africi bi bilo sretno kad bi Rusi htjeli kod njih otvoriti bazu.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije
Reply to  mladen3x

Kao prvo afrika nije jedna drzava.u njoj postoje drzave koje imaju bdp veci os pojedinih drzava eu.kao drugo nijw azija bila intersamtna samo zbog jeftinw radne snage nego zbog radne etike.mislim sa hedan azijac u mjeswc dana vise mozw uradit nego tri afrikanca

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Napokon jedan tekst koji se bavi velikim ulaskom Rusa u Afriku iako je ovo samo povrsno “prelistavanje” ipak da se malo upoznamo o situaciji u CAR-u Rusi obezbjedjuju vladine institucije i samog predsjednika drzave i poslato je josdodatnih 500 vojnika “Wagnera” u CAR i plus onih 175. Takodjer je prije nekoliko dana poslano 1300 pripadnika vojske CAR u Rusiju na obuku. Ovo sto govori Siluanov neznam koliko moze biti istina jer je Rusija prosle godine ostvarila veliki suficit u proracunu od 2,5% BDP sto uopce nije malo plus ostali sektori gospodarstva dobro stoje mozda je samo mazanje ociju Amerikancima. Najdraze… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  fenix

Bilo bi lijepo da su napisali da je bazu u CAR podigao NATO, a sad je rusi koriste i da se vozaju americkim vozilima koja su nekad donirana kao pomoc demokratiji.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

A pazite sada ovo, Orban “saveznik” Putina….. “Vlada Mađarske pozvala je u subotu da se oda počast mađarskim vojnicima koji su se „herojski borili na Donu“ tokom Drugog svetskog rata. „Setimo se herojstva naših dedova, junačkih mađarskih vojnika koji su se do smrti borili kod Dona“, navedeno je na zvaničnom nalogu Vlade Mađarske na Fejsbuku. U saopštenju je, takođe, navedeno da je u januaru 1943. godine „sovjetska armija krenula u napad“ na Mađare, nakon čega je zemlja izgubila „120.000 vojnika, od kojih su mnogi zarobljeni“. Budimpešta je na taj način podsetila na godišnjicu početka Ostrogoško-rosošanske operacije u kojoj je Crvena… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Siniša

To rade i ostale NATO clanice.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  tihobl

Italija, Rumunija pa i Njemačka to ne rade.
Zar Orban nije bio nešto posebno, neko svjetlo u tami NATO ludila….zar se Orban nije divio Putinu i njegovoj državnosti?
Recimo u Austriji svako selo ima spomenik sa popisom poginulih i nestalih sa mjestom i datumom ali niko ne slavi njihovo putešestvije kao recimo Baltik i hrvatski retro/domoljubi i eto sada Orban.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša ti bukvalno doživljavaš stvari.Ginuli su Hrvati I za vrijeme WW1.Moj djed je bio zarobljen u Rusiji kao austrougarski vojnik.Što misliš da mu je bio san da može ratovati ? Unovačili ga i marš na istočni front ili ćemo te streljati na licu mjesta.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Jole

Ne kažem ništa o prisustvu, sklon sam relativizaciji, već o pompeznom obilježavanju tipa Baltičke i banderovske slave.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Siniša

Neslave Madjari nista, nego obiljezavaju stradanje svojih vojnika, sunarodnjaka, velika razlika. Tvoji su, pa ma kako i gdje izginuli. Uostalom, kao da je netko pitao te ili bilo koje jel hoce ici negdje! Vojska je vojska, a ne debatni klub, ides kud te gurnu, koga briga jel im se to svidja!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Jbg….stekao sam dojam glorifikacije a ne obilježavanja.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Siniša

Da slave ili obiljezavaju Horty- ev fasisticki rezim koji je poslao te vojnike na klaonicu Ruskog fronta, e onda bi to bio problem ito veliki.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Oprosti ali ne slažem se;ponovo pročitaj komentar i definitivno je glorifikacija a to ni Njemačka ne radi. Mise/službe zadušnice, sa tim se slažem pa makar bio i AP ali za šta su se herojski borili…..kada si tako nešto čuo za naci vojnika?

Ime amatera
Gost
Ime amatera
2 godine prije

Afrikanci politicki genijalci za razliku od eu vazala. Stulic i pjesma ravno do dna ….
Orbane vodi nas

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Ime amatera

Xahaxa….jesi li ti pročitao moje riječi više tvoga članka?
Misliš da te Orban neće odvesti na granice Rusije?

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Moskva treba da instalira baze u Africi!
Isključivo u Portugalskim bivšim kolonijama!?

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Nije isto kad vas pozovu u državu i kad dođete bez poziva.Ili kad pod pritiskom natjerate domaćina da vas pusti u kuću.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Jole

A, vjerojatno ovi iz CAR drze da nemoze biti nitko gori od Francuza, uopce zapadnjaka i mislim da su upravu.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Jednog dana Ameri ce morat vratiti ALJASKU Rusiji to mozda i da dozivim .Imperija je dobila pogresan scenario buduci okrsaji u buducem akcionom filmu imace puno snijega u scenama koje ce snimati na ALJASCI .Braca Rusii naparavice most na CUKOTKI i eto napretka za napaceni Inuitski narod na sjeveru planete eto demokracije i slobode .A za Afriku je predvidjeno da cijeli kontinet bude izbjeglicki kamp za Britanske Francuske i Americke ekonomske i politicke izbjeglice ..U tim zemljama politicka situacija se pogorsava i sve su prilike da buduci gradjanski ratovi donose i nesagledive posledice za tu populaciju. Cuo sam da uce… Pročitaj više »

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
2 godine prije

Vrijeme lažnog holivuda polako ali SIGURNO prolazi. Text za 10.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik