SAD stavio na crni popis izraelskog kibernetičkog predatora, NSO Group

NSO Group
3 komentara

Američko Ministarstvo trgovine objavilo je da stavlja na crni popis izraelskog proizvođača zlonamjernog softvera, NSO Group, nakon što su nevladine organizacije za digitalna prava razotkrile raširenu upotrebu svog špijunskog softvera za ciljanje novinara, odvjetnika i aktivista za ljudska prava u 50 zemalja. Odredbom je utvrđeno da je izraelska tvrtka djelovala “suprotno interesima vanjske politike i nacionalne sigurnosti SAD-a”. Američka agencija je rekla:

“Današnja akcija dio je napora Biden-Harrisove administracije da ljudska prava stavi u središte američke vanjske politike, uključujući rad na zaustavljanju širenja digitalnih alata koji se koriste za represiju… Ovaj napor usmjeren je na poboljšanje digitalne sigurnosti građana, borba protiv kibernetičkih prijetnji i ublažavanje nezakonitog nadzora te slijedi od nedavno privremeno konačno pravilo koje je objavio odjel za trgovinu kojim se uspostavlja kontrola izvoza, ponovnog izvoza ili prijenosa unutar zemlje određenih predmeta koji se mogu koristiti za zlonamjerne cyber aktivnosti.”

Izrael je zauzeo veliki dio svjetskog tržišta za takve zlonamjerne cyber-alate. Druge izraelske tvrtke na ovom tržištu su Candiru, koji je također bio na crnoj listi, Circles, Cellebrite, AnyVision i Psy-Group. Uloga Izraela u kreiranju ove invazivne, destruktivne tehnologije nije slučajna. Ona izvire iz neprijateljskih odnosa zemlje s mnogim arapskim susjedima; uključujući Palestince, kako građane tako i one koji žive pod okupacijom. Mentalitet sigurnosne države koji proizlazi iz ovog sveobuhvatnog osjećaja izolacije i neprijateljstva, okrenuo je izraelsku vojsku i obavještajne službe u stvaranje ogromne države nadzora. Tehnologija je razvijena posebno prilagođena potrebi praćenja i, ako je potrebno, ciljanja na one za koje se smatra da su neprijatelji.

Nakon što je Izrael razvio ovu tehnologiju u zemlji, prirodno je odlučio povećati svoju vrijednost kroz izvoz. Zemlja je jedna od deset najvećih izvoznica oružja u svijetu. Tijekom proteklog desetljeća dodala je ovu tehnologiju masovnog nadzora u svoj izbor proizvoda. Brojne nacije, posebno one koje provode vlastite planove nadzora kako bi očuvale dominaciju i kontrolu svojih vođa, požurile su u izraelske tvrtke tražeći rješenja.

Tek u posljednjem desetljeću nevladine organizacije za privatnost i ljudska prava počele su prepoznavati opasnosti koje predstavlja vodeći proizvod NSO-a, Pegasus. Njihov je aktivizam došao do ploda prije nekoliko mjeseci kada je koalicija takvih grupa uključujući Amnesty International, Citizen Lab i Forensic Architecture objavila svoju revolucionarnu studiju, Pegasus Papers. Razotkrio je popis od 50.000 pojedinaca čiji su brojevi mobitela navedeni kao potencijalne žrtve hakova NSO-a. To, u kombinaciji sa saslušanjima u Senatu na kojima je senator Ron Wyden sugerirao, unatoč gorljivim poricanjima NSO-a, da je Pegasus možda ciljao na američke dužnosnike. To se doista pokazalo točnim kada je na popisu telefonskih ciljeva uključen Rob Malley, američki izaslanik u pregovorima o iranskom nuklearnom sporazumu.

Sljedeći korak na koji pozivaju demokratski zastupnici bio bi proširiti oznaku crne liste na američke ulagače i tako lišiti NSO prijeko potrebnog kapitala za njegovu očekivanu javnu ponudu dionica.

Ovakav razvoj događaja trebao bi znatno ojačati tužbu WhatsAppa protiv NSO-a, podnesenu nakon što je klijent tvrtke upotrijebio jedno od njegovih eksploatacija za špijuniranje 1400 korisnika koje su koristile aplikaciju za slanje poruka. Jedan od njih bi mogao biti Jeff Bezos, kojemu je saudijska obavještajna služba poslala SMS poruku za krađu identiteta putem WhatsAppa, što je dovelo do razotkrivanja privatnih seksualnih slika. To je pak dovelo do njegovog razvoda i kasnijeg braka sa ženom s kojom je imao aferu.

Izraelska vlada vrši kontrolu štete u ime NSO-a nedugo nakon objavljivanja Pegasusovih dokumenata. Benny Gantz je uz pompu najavio službenu istragu o tom pitanju. Premijer Bennett susreo se na klimatskoj konferenciji s Emmanuelom Macronom, čiji je telefon hakirala marokanska državna sigurnost. Izraelski dužnosnici pokušavaju ublažiti Francuze obećavajući da u budućnosti tvrtka neće dopustiti Pegasusu da cilja francuske telefone. Ali to pobija činjenicu da bi svaki francuski dužnosnik koji putuje izvan Francuske mogao biti meta, baš kao što je bio i Malley. Niti postoji ikakvo jamstvo da će zloglasno lažna tvrtka poštovati svoju obvezu. NSO zarađuje takvu odanost od izraelskih dužnosnika jer u svom nadzornom radu promiče državne interese uz svoje. Dakle, država je dužna NSO-u, kao što NSO duguje državi u rutinskom odobravanju svojih izvoznih dozvola.

NSO je izdao ovu izjavu braneći se, što mi je ostavilo muku. Ne toliko zbog samih riječi koje su prilično pametno izrađene; ali za nesklad između njih i prave istine:

“Radujemo se predstavljanju potpunih informacija o tome kako imamo najrigoroznije svjetske programe usklađenosti i ljudskih prava koji se temelje na američkim vrijednostima koje duboko dijelimo, što je već rezultiralo višestrukim prekidima kontakata s vladinim agencijama koje su zloupotrijebile naše proizvode.”

Kako najrigorozniji svjetski program poštovanja propisa i ljudskih prava dopušta NSO-u da prodaje svoju robu diktaturama poput Saudijske Arabije, koja ih zauzvrat koristi za smišljanje planova za ubojstvo Jamala Khashoggija? Kako prodaje tehnologiju nadzora meksičkim obavještajnim službama, koja pronalazi put do onih koji su ubili meksičkog novinara? Je li ubojstvo jedna od onih “duboko zajedničkih američkih vrijednosti?” Je li zarađivanje desetaka milijuna honorara od kleptokracija poput UAE, koje pak koriste Pegaza za zatvaranje borca za ljudska prava na deset godina, američka vrijednost? Jesu li premlaćivanja muslimanskih disidenata od strane bangladeških odreda smrti koji iskorištavaju Pegaza da ciljaju svoj plijen, američki kao pita od jabuka?

Srećom, Bidenova administracija nije zaslijepljena ovom lažnom retorikom. Doživjela je NSO na ispravan način: kao zločinački pothvat koji se temelji na kibernetičkoj pljački.

Autor: Richard Silverstein
Američka crna listaIZRAELNSO GroupSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
2 godine prije

Nakon što je otišao Donald “we will support Israel 100 %” Trump, ovo je i logičan slijed događaja. Ovo je vjerovatno samo kap u moru, kakve sigurnosne propuste je SAD napravio dosada u odnosima s Izraelom.

Max
2 godine prije

Izraelski Sajber gusari.

Outsider
2 godine prije

Zanimljivo da se počela stvarati neka vrsta patriotske struje kod amera. Bit će zanimljivo ispratiti hajku medija na Mel Gibsona zbog filma na kojem radi,rotshild. Sa pasijom je naljutio crkvu,a sa ovim udara direktno gdje nitko nije smijeo ni pomisliti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI