SAD su nesposobne za pregovore

Capitol Hill, Washington
17 komentara

Nikakvi pregovori sa SAD nisu mogli da donesu značajne rezultate, jer je Vašington u više navrata narušio poverenje svojih partnera i odbijao da poštuje dogovore, delujući isključivo u sopstvenom interesu, rekao je ruski diplomata Aleksandar Kramarenko.

U članku za međunarodne poslove objavljenom prošle sedmice, Kramarenko, direktor Instituta za aktuelne međunarodne probleme ruskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je da, uprkos decenijama pokušaja da održi strateški dijalog sa SAD, Rusija na kraju nije bila u stanju da postigne bilo kakve rezultate u osiguravanju svoju nacionalnu sigurnost, a nema ni Kinu.

Dodao je da je povjerenje između Moskve i Washingtona odavno narušeno. Rusija je 2011. dozvolila donošenje, kako se činilo, humanitarne rezolucije UN-a o Libiji, koju je Zapad tada iskoristio da uništi zemlju.

Rusija je 2015. bila prevarena sporazumima iz Minska, koji su trebali riješiti unutrašnji sukob u Ukrajini, ali su umjesto toga korišteni da se kupi vrijeme za izgradnju kijevske vojske s ciljem nanošenja vojnog ili strateškog poraza Rusiji.

“O kakvom povjerenju ovdje možemo govoriti? Gdje je princip pacta sunt servanda [ugovori se moraju poštovati]? I šta onda znače ugovori kada se sve dešava bez obzira na bilo kakve ugovore? Očigledno se ispostavilo da Vašington jednostavno nije u stanju da pregovara”,  napisao je Kramarenko, napominjući da Rusija nije jedina zemlja koja je došla do ovog zaključka.

Komentarišući sukob u Ukrajini, podsjetio je na riječi američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana na nedavno održanom sigurnosnom forumu u Aspenu, koji je rekao da su SAD i njeni saveznici spremni da “preuzmu rizik”  sa  svojim isporukama oružja Kijevu. Ono što je Sullivan mislio, prema Kramarenku, bilo je da je Washington spreman riskirati nuklearnu eskalaciju, i da je voljan to učiniti jer princip nuklearnog odvraćanja ne funkcionira za Rusiju.

“To znači da moramo razmisliti o tome kako vratiti povjerenje u njega.”

Kramarenko je dalje sugerirao da bi svi sistemi kontrole naoružanja koje su uništile SAD u pokušajima da zadrže strogu kontrolu nad drugim nacijama, a da pritom ostaju dvosmislene u pogledu vlastitog nuklearnog potencijala, uskoro mogli biti zamijenjeni novim procesom zasnovanim na multipolarnom svijet.

“Već je jasno da će to biti multilateralno, barem uz učešće Kine, koja će do tada prestići SAD i Rusiju po broju bojevih glava raspoređenih na strateškim nosačima. I sami američki stručnjaci priznaju da će se to dogoditi do 2030. godine, kada Kina više ne bude mogla biti obuzdana.”

„Potrebna nam je sloboda od Zapada i njegovog ideološkog ugnjetavanja“, rekao je Kramarenko.

Aleksandar KramarenkorusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
13 dana prije

Pa, kako bi bili sposobni za bilo šta, kada sebi ni predsjednika ne znaju odabrati.

Ps
Danas, nakon dužeg perioda vedrine, nebo nad Istrom išarano “kemtrejlsima” ! … i gle čuda, meteorolozi predviđaju kišu u sljedećih nekoliko dana. (!?)

Citirati ću jednog komentatora sa Logičnog:
“Majstori znaju kada će kiša pa nas dan dva prije zaprašuju da to onda sa kišom padne na tlo” (nije doslovan citat ali je smisao točan)… (interesantna logika;)

Podsjetnik
13 dana prije

Čekaj, a vojna vjezba?
Vjerujte nam, necemo preko granice!

Hogar Strašni
13 dana prije

Oni nisu nesposobni već ne žele.

eks
13 dana prije

Kakav je smisao pregovora sa USA-NATO psihopatama, kada sve što se dogovori pogaze , ili tumače kasnije kako njima odgovara. USA-NATO psihopate su lažovi i prevaranti,(o zločinima koje čine nije potrebno ni govoriti) te se njima ne sme verovati. USA je imperija zla i laži .

Sparkling
13 dana prije

Nije potrebno ništa pisati ni filozofirati s kom imate posla, samo se sjetite Indijanaca i zaraženih pokrivača koje su im “velikodušno” poklonili anglosaksonci. A jadni Indijanci (narod koji su istrijebili kao bizone) onako naivni nisi ni imali blage veze s kim imaju posla.
Na žalost, anglosaksonski mentalitet nije se promijenio do dana današnjeg. A povijest je pokazala da dotični priznaju samo pravo jačega tj.samo silu. Zar ima smisla voditi ikakve pregovore ako takvome ne “zaljepiš dva šamara iza uha” da se osvijesti i kaže sam sebi “s ovim nema ,ajebancije”.
I Rusi i Kinezi idu prema tome da nasilniku odgovore kako zaslužuje ali u dobroj namjeri vjeruju da drugoj strani ostalo barem djelić ljudskog razuma i dostojanstva prije nego se sve pespovratno uruši.
Lp

Гавран
13 dana prije

Državi koja je struktuirana kao parazit, od životne je važnosti da ne prihvati nikakva ograničenja parazitizma. O čemu sa njom pregovarati?

Toni
13 dana prije

Rusi polako kuže u što ih je patuljak uvaljao

hiber
13 dana prije

Ovi rusi su stalno prevareni. Umjesto patuljka trebali su izabrati Calimera. Bar ima bolji scenski nastup.

Max
13 dana prije

SAD više ne izazivaju strah.

goran
12 dana prije

tako je treba odjebati ameriku

Ivan HR
12 dana prije

Cekajte malo dok im Trump pomete ove majmune demokrate..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI