SAD su pozvale Ukrajinu da se povuče iz Artjomovska

Artjomovsk
31 komentar

SAD su navodno upozoravale Kijev od januara da njegove snage neće moći zadržati ključni grad Donbasa Artjomovsk, poznat na ukrajinskom kao Bakhmut, i više puta su pozivale na povlačenje, objavio je Washington Post u četvrtak, pozivajući se na procurile američke obavještajni dokumenti.

Prema “strogo povjerljivoj” procjeni koju je taj list dobio, Washington vjeruje da je “stabilan” napredak Rusije u regionu od novembra ugrozio sposobnost Ukrajine da zadrži kontrolu nad Artjomovskom i da su njene trupe “u opasnosti od opkoljavanja, osim ako se ne povuku unutar sledećeg meseca.”

Međutim, čini se da su upozorenja uglavnom ignorisana, navodi list. Kijev navodno vjeruje da grad ima ne samo stratešku vojnu vrijednost, već je od ključnog značaja za održavanje nacionalnog morala i uskraćivanje prava Rusiji na bilo kakve teritorijalne dobiti.

Bitka za Artjomovsk se pojavila kao jedan od najintenzivnijih i najkrvavijih sukoba u Ukrajini, pri čemu su obje strane navodno pretrpjele značajne žrtve. Brojni zapadni zvaničnici, uključujući američkog ministra odbrane Lloyda Austina, rekli su da grad ima više simboličan nego strateški značaj za Kijev. Ipak, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski obećao je da će ga braniti što je duže moguće nakon što je grad proglasio tvrđavom.

Još jedna grupa dokumenata Pentagona koje je Newsweek izvijestio u ponedjeljak očito pokazuje da SAD ne vjeruju da je Artjomovsk od vitalnog značaja za cjelokupni sukob i da će neizbježno pasti u ruke Rusije, zadavši “psihološki udarac” Kijevu . Washington je navodno ohrabrio Kijev da se umjesto toga fokusira na očekivanu proljetnu kontraofanzivu.

U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane izvijestilo je ranije ove sedmice da su njegove snage, zajedno s borcima Wagnerove vojne grupe, blokirale Artjomovsk sa sjevera i juga i takođe preuzele kontrolu nad nekoliko okruga na jugozapadu, sjeverozapadu, i centralnim delovima grada.

Prema riječima vršioca dužnosti šefa ruske Narodne Republike Donjeck, Denisa Pušilina, svi putevi koji vode do Artjomovska su pod kontrolom ruske artiljerije, dok ruske trupe kontroliraju oko 90 posto grada, a ukrajinske trupe drže se za mali dio njegovog zapadnog okruga.

Artjomovskrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Kako ?! Sad im je nemoguće bez strane pomoći … U okruženju su ! Rusima se sad uopće ne žuri , hoće ih pustiti da krepaju od gladi i žeđi …

Eto
1 godina prije

Naselje Bahmut je zvanično osnovano 1571. godine, na obali reke Bahmutke
Logicno ime, Zar ne?

In 1924, the city’s name was changed from Bakhmut to Artemivsk, in honour of a Russian Bolshevik (Communist) revolutionary figure known as Comrade Artem who lived and worked in the city in the early years of the revolution

Logičarsko, zar ne?
Kad tako kaže Putin,

tihobl
1 godina prije

Vijest od juce:

У Кијеву је руској амбасади одузето земљиште и додељено је 100 хектара земље за ново гробље за Оружане снаге Украјине.

Danas potvrda vijesti iz Kijeva:

“Danas smo zapravo krenuli u proceduru organizacije memorijalnog groblja u Kijevu. Slijedom toga, ukupna površina Nacionalnog ratnog memorijalnog groblja iznosit će gotovo 100 hektara na području Bikivnije”, rekao je gradonačelnik Kličko..

tihobl
1 godina prije

Столтенберг: Све земље-чланице су сагласне да Украјина буде у НАТО.
Орбан: „Шта!!!

Vecernji izvjestaj na temi Odnosi sa Zapadom se neće poboljšati.

Ivan
1 godina prije

Ne trebaju se povlaciti tako da Rusi sto vise potamane ukrajinskih fasista. Sve dok ne shvate sto im je napravila zidovska lopina i bitanga Zelenski. A onda da traze Ruse za oprost svega sto su radili Rusima i ostalim nacijama u Ukrajini..

Ico
1 godina prije

Najpoznatiji svjetski Qrcosvirac je svojom ” mudrom ” politikom doveo hrabre ukrajinske borce u OKRUŽENJE, odnosno u govna, e, pa hrabri ukrajinski borci – želim dobar tek, Qrcosvirac časti!

1 godina prije

ameri traze da ukri predaju bahmut a vojska da napadne negdje drugdje. problem je da nema negdje drugdje. ukri to znaju. bahmut ne smiju prepustiti jer bi se pokazalo da plan B nije moguc. ovako izdrzavaju dok ide ide a ukro vodstvu slijedi egzil negdje na zapadu. samo tad ce se trebati suociti sa jako ljutim “investitorima”.

Mahatma
1 godina prije

it_is_over.jpeg

burt
1 godina prije

okupila se velika sila od milijun ukrajinskih vojnika, aktivirano je novih 25 brigada, stižu krstraće rakete, avioni, taktičke rakete zemlja-zemlja, samohodna artiljerija, došlo je 1000 oklopnih vozila a tokom svibnja će ih još doći uključujuči Leopard 1 i Rosomak, umjesto gluposti o ruskoj pobjedi bolje da se stanovnici na okupiranom području koji su se stavili u službu Rusije počnu pakirati i na vrijeme napuste to područje a to vrijedi i za doseljenike iz Rusije

Max
1 godina prije

Zato što nemaju izgleda.

Dux
1 godina prije

Neka ih sad pozovu da se povuku iz Ukraine.

nessy
1 godina prije

Evo citam “Ukrajina kaze da im treba 10 puta vise sredstava od onoga sto su do sada primili”. Do sada su primili 55 miljardi $, sto u novcu, sto u oruzju. Dakle, trebalo bi im okruglo 500 miljardi $. Vrijedi napomenuti da je godisnji vojni budzet Rusije 61.7 miljardi. Americki vojni budzet je 778 miljardi $. Podatak od Wikipedie. Dakle, Zelenski i njegova svita traze 2/3 USA vojnog budzeta? Ili vojni budzet Rusije za 8 godina? Ima li tamo itko normalan, ili su svi od ‘stresa’ odlijepili, i nemaju veze sa stvarnosti? I sto misle da bi se dogodilo da dobiju (a nece), te nevjerojatne novce? Valjda bi unajmili sve pse rata, koji su na trzistu, sirom svijeta. Samo, problem sa placenicima je taj da kalkuliraju da prezive, i uspiju potrositi svoje krvave nadnice. Ne pada im na pamet da poginu, bez obzira na iznos. Jer, po dobro obavjestenim izvorima,… Čitaj više »

Karma
1 godina prije

Kompletni vrh ukre su ne slavenski, nekrscani. Pametnome dosta. I bivsi presjednik Poros….. Ludilo za naivne krezube

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI