SAD su tražile da se otkrije broj vojnika u Ukrajini

SAD i Ukrajina
10 komentara

Komitet za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa odobrio je u petak rezoluciju kojom se od predsjednika Joea Bidena i Ministarstva odbrane zahtijeva da obavijeste Kongres o raspoređivanju trupa u Ukrajini i planovima za buduću vojnu pomoć.

Komitet je glasao po stranačkoj liniji, 22-20, u korist prijedloga kongresmena Matta Gaetza, republikanca s Floride. Gaetz je glasanje nazvao “velikom pobjedom za odgovornost” i optužio demokrate da se boje “istine i transparentnosti o pomoći Ukrajini”.

Prema uslovima njegove privilegovane rezolucije, Bijela kuća i Pentagon će imati 14 dana da pošalju Domu “kopije svih dokumenata koji ukazuju na bilo kakve planove za sadašnju ili buduću vojnu pomoć Ukrajini i dokumente koji ukazuju na to da li postoje neke američke oružane snage, uključujući specijalne operacije snage, trenutno su raspoređene u Ukrajini.”

Tokom debate o rezoluciji, ranije ove sedmice, članovi Bajdenove stranke optužili su Gaetza da služi interesima ruskog predsjednika Vladimira Putina, “pojačava rusku propagandu” i prijeti dvostranačkom konsenzusu u Kongresu da podrška Ukrajini mora biti “nepokolebljiva i neodređena”. ”

Kongresmenka Kathy Manning, demokrata iz Sjeverne Karoline, nazvala je rezoluciju “podjelom i nepromišljenom”, kao i “stranačkom političkom trikom” koja ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a, njihovih saveznika u Evropi i “hrabrog ukrajinskog naroda”. Njen kolega Gerry Connolly iz Virdžinije optužio je Gaetza da želi da prisili Kijev na mir i tvrdi da bi moglo doći vrijeme za nadzor, ” ali sada nije to vrijeme”.

Republikanac iz Floride Cory Mills, vojni veteran, usprotivio se da rezolucija nije protiv podrške Ukrajini, ali da se osigura da ne bude “propadanja misije” kao u Afganistanu ili Iraku, gdje je proveo ukupno deset godina i bio “dva puta dignut u zrak”.

Predlažući rezoluciju ranije ovog mjeseca, Gaetz je ukazao na dokumente Pentagona koji su procurili kako bi optužio Bidena da je “obmanuo svijet o stanju rata u Ukrajini” i zahtijevao “potpunu transparentnost” kada je u pitanju rizik “rata s nuklearnim protivnikom”.

Rezolucija sada ide u Dom, gdje republikanci imaju neznatnu većinu. Međutim, značajna frakcija unutar stranke slaže se s Demokratama i Bijelom kućom o bezuslovnoj podršci Kijevu.

RezolucijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
11 mjeseci prije

Kao reći će istinu …

Max
11 mjeseci prije

Tamo se ljudi bore za istinu.

burt
11 mjeseci prije

koncentrira se milijun ukrajinskih vojnika skupa sa velikim brojem zapadnih oklopnih vozila, artiljerije, raketnih sistema, to je najveća vojna sila grupirana na jednom mjestu u svijetu još od Pustinjske oluje 1991 kad je bilo koncentirano 950000 savezničkih vojnika protiv Iraka, rusko rukovodstvo je imalo suludi plan osvajanja Ukrajine do Dnjepra ali ne da nisu to zauzeli nego neće moći zadržati i sadašnje pozicije, bolje da se lokalni Rusi pogotovo oni koji rade ruskim institucijama na okupiranom teritoriju počnu pripremati za evakuaciju u Rusiju

Ivan
11 mjeseci prije

Kad ce konacno termonuklearna na Pentagon?

toncibalonci
11 mjeseci prije

Naslov: SAD su trazile da se otkrije broj vojnika u Ukrajini. Pitanje: Od koga suSAD trazile da otkrije broj americkih vojnika u Ukrajini. Odgovor: Trazile su od tajnog agenta Milorada Dodiga.

Bosanac
11 mjeseci prije

Kad dođe naredna zima tad će tražit deke (ćebad), da ih pokriju da se ne prehlade.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI