SAD upozoravaju Ukrajinu na eskalaciju

M142 HIMARS
19 komentara

SAD i njihovi saveznici prenijeli su Ukrajini opasnost od eskalacije ukoliko se oružje koje obezbjeđuje Zapad iskoristi za napad na ciljeve unutar Rusije, navodi se u ekskluzivnom izvještaju Reutersa koji citira anonimne zvaničnike u četvrtak. Međutim, Washington nije izričito zabranio Kijevu da to učini.

Prema izvorima agencije,  veoma osjetljive diskusije iza kulisa “pokušale su postići zajedničko razumijevanje rizika od eskalacije” .

“Zabrinuti smo zbog eskalacije, a ipak ne želimo da postavljamo geografska ograničenja ili im previše vezujemo ruke sa stvarima koje im dajemo”,  rekao je jedan od trojice američkih zvaničnika koji su razgovarali s Reutersom pod uvjetom da ostanu anonimni.

Poimenično su citirana samo dva zvaničnika i nije bilo jasno kakav bi mogao biti njihov odnos sa ovim razgovorima. Douglas Lute, penzionisani general-potpukovnik američke vojske i bivši ambasador Washingtona pri NATO-u, rekao je da bi, ako ukrajinske trupe udare duboko u Rusiju, „to izazvalo debatu o podjelama unutar alijanse. I, naravno, alijansa to ne želi. A ne radi ni Ukrajina.”

Reuters je također potvrdio da Bajdenova administracija razmatra snabdijevanje Ukrajine višecevnim raketnim bacačima kao što je M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), koji bi se teoretski mogao koristiti za udare duboko u rusku teritoriju.

Manje od sat vremena nakon što je priča objavljena, jedan ukrajinski zvaničnik je na Twitteru molio za HIMARS.

„Hitno nam je potreban M270 MLRS ili M142 HIMARS da spasimo živote ukrajinskih vojnika“, napisao je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova. “SAD imaju 2.000 MLRS u vojsci i skladištima. Ako nam daju samo 200 takvih, zaustavićemo [ruski] napad na [Donbas] i bacićemo ih van Ukrajine!” dodao je .

Geraščenko je ponovio stavove kongresmena Džejsona Kroua (D-Kolorado), koji se sastao sa ukrajinskim rukovodstvom tokom prošlog meseca. Crow, član odbora za oružane snage i obavještajne službe Predstavničkog doma, rekao je da su SAD rekle Kijevu da njihovo oružje “treba koristiti odgovorno”, ali da je “manje zabrinut zbog pitanja eskalacije nego da osigura da Ukrajinci sada mogu pobijediti i potisnuti ruske snage.”

U međuvremenu, ukrajinske snage su se povukle iz ključnog grada Limana na sjeveru Donbasa, čime su se ruske trupe približile Slavjansku. Borbe su nastavljene u Severodonjeckom i Lisičanskom isturenom dijelu, dok su se ruske trupe približile glavnom čvorištu snabdijevanja Bakhmut.

Ukrajinska artiljerija pogodila je nekoliko sela na ruskoj strani granice tokom prošlog mjeseca, ubivši civile . Kijev nije priznao odgovornost za napade. Kada su početkom aprila dva helikoptera napala skladište goriva u Belgorodskoj oblasti, ukrajinski zvaničnici su prvo uzeli zasluge, a zatim odbacili sva saznanja o operaciji.

Nedavno prijavljena zabrinutost Sjedinjenih Država oko eskalacije u suprotnosti je s prethodnim javnim komentarima američkih i drugih zvaničnika NATO-a. Dana 27. aprila, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je Senatu da je na Ukrajini da odluči hoće li napasti Rusiju. Dan ranije, britanski ministar oružanih snaga James Heappey rekao je da je “potpuno legitimno da Ukrajina gađa u dubini Rusije”, što je navelo Moskvu da upozori da će takva akcija “odmah dovesti do našeg proporcionalnog odgovora”.

Reuters je odlučio da svoj članak završi citatom jednog anonimnog američkog zvaničnika, koji je upozorio da “mogu postojati scenariji u kojima su Ukrajinci stjerani u takav ćošak da osjećaju da moraju dalje eskalirati”, ali je napomenuo da “mi nismo to još vidio.”

eskalacijaOružjerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Ovo zvuči poput dilera drogom koji svoje klijente formalno upozorava na posljedice konzumiranja svojih proizvoda. Ili na reklame McDonaldsa koje prikazuju mršave, zdrave i nasmiješene konzumente svojih proizvoda.
Ma ne. Ipak najviše vuče na licemjernu, dvoličnu, despotsku hegemoniju koja koristi stotine alata da bi došla do potpune kontrole nad resursima i stanovnicima ove planete.

tuf
1 godina prije

Usput, postoji li kakvo službeno objašnjenje *elenskog zašto je Ukrajina akumulirala 30.000kg plutonija i 40.000kg obogaćenog uranija u Zaporožju? Ovi podaci ne dolaze od ruske administracije kao u slučaju bio-laboratorija, nego od predstavnika IAEA-e: iaea.org/newscenter/news/iaea-grossi-at-davos-nuclear-power-climate-change-and-ukraine Navedeni uranij je navodno niske razine obogaćenosti pa nije pogodan nizašto osim eventualne ‘prljave’ bombe. Ali druga priča je plutonij. Inače se plutonij, kao nus-produkt elektrana, šalje na zbrinjavanje čak i daleko prije nego ga se toliko nakupi jer nitko normalan ne želi biti odgovoran za potencijalnu zlouporabu – niti je popularno držati ga zbog kritike javnosti. Jedino netko maliciozan poput Ukrajine i Izraela može akumulirati tolike količine i ne zbrinjavati – očigledno zbog alternativnih planova za iste. MSM zasigurno neće objaviti više nego dobre razloge zašto su ruske snage zauzele Zaporožje. Jer po njima su Rusi “neodgovorni” kada su išli osvajati NE Zaporožje, doslovno su ih predstavljali divljacima koji ne znaju što rade. Dehumanizacija… Čitaj više »

Throne
1 godina prije

Americke pizde kuhaju i to dobro za svijetski rat.

Milance Milanovic
1 godina prije

Dajte sto vise oruzja ukrajincima a predlazem da ovi srbi sa portala idu fizicki da pomognu rusima ali sumnjam ovi su dobri samo za navijanje hahahhahaahah

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Svako tko pomaže ili podržava Nazisam i Fašizam je jednako odgovoran za zločine kao i neposredni počinioc.

Onogošt
1 godina prije

Ukoliko moderni raketni bacači stignu u Ukrajinu logično je da će ruska teritorija biti napadnuta. To i jeste cilj anglosaksonaca koji su ovog glumca amatera a profi ciinistu ustoličili. Pitanje od milion dolara je hoće li Rusi odgovoriti srazmerno ili prekomjereno. Mislim da Putin neće dozvoliti da ginu Ruski gradjani da bi se Zeleni igrao rata. Sve su prilike da će mu uskoro Ukrajina biti tijesna… Pa su mu najsigurnije destinacije Engleska u kojoj ima raskošnu vilu pošteno zaradjenu krvlju ukrajinaca ili u roditeljsku 8 miliona tešku vilu u Izraelu.

tihobl
1 godina prije

Zasto ukrajinac puca u ogledalo?
Zato sto ga iz ogledala gleda rus.

Nije lako ukrajincima, ali nisu glupi. Svaki od njih je ponio pasos kad je posao u rat. Znaju da ce kraj rata docekati ili u Sibiru ili na zapadu.

Adriana
1 godina prije

Po ruskoj vojnoj doktrini, slijedi odgovarajući protu udar ne samo po napadaču već i mjestima donošenja odluka. Ako je ocjena ugroze krajnje ozbiljna (zamislite udar po nuklearnom centrali), tada i protuudar može uključiti nuklearni taktički ili jači udar po mjestu donošenja odluke koje ne mora biti samo lokalno, već i po pošiljatelju sredstava, koji može glumiti kako nema ništa s tim. A onda, planetarni kazačok.

Max
1 godina prije

Budu li gađali Rusiju nestat će ih.

Sardelino
1 godina prije

Ameri jave Ukrajincima. Hitno Vam Treba M 270. Ukrajinci nemaju pojma što je to M 270.
Isto kao i ja. Onda Ukrajinci nazovu amere i kažu da im hitno trebaju M 270 jer da će to promijeniti tok rata u njihovu korist. Jer to ima više cijevi.
Šta im više ne trebaju one ubitačne haubice.
Čini mi se da su se pogubili. Više neznaju što im treba a što ne treba.
Da su imali više pameti ne bi im trebalo ništa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI