SAD usmjerava globalnu kampanju pritiska na Kinu

SAD-KINA
13 komentara

Washington je pokrenuo usklađenu diplomatsku kampanju iza zatvorenih vrata s ciljem vršenja pritiska na Kinu zbog nedavnog incidenta s balonom i sukoba u Ukrajini, izvijestio je u srijedu časopis Politico pozivajući se na dužnosnike upoznate s tim pitanjem i diplomatsku depešu.

Rečeno je da su napori pokrenuti nakon što su SAD optužile Peking da je iznad svog teritorija poslao “nadzorni balon na velikim visinama”. Balon je prvi put ušao u američki zračni prostor 28. siječnja, a oborio ga je američki borbeni zrakoplov 4. veljače. Državni tajnik Antony Blinken rekao je kasnije da će biti “ozbiljnog problema” ako Kina pošalje oružje Rusiji tijekom sukoba s Kijevom.

Prema izvješću, Bijela kuća je 5. veljače svojim diplomatskim predstavništvima diljem svijeta poslala “zahtjev za akciju” s 28 točaka razgovora. Rečeno je da su dužnosnici dobili upute da koriste “privatne diplomatske angažmane” kako bi rekli svojim kolegama u zemljama domaćinima da Peking širi “lažne informacije” o balonu.

U isto vrijeme, State Department navodno je pozvao diplomate da naglase kako Washington “ne želi eskalirati situaciju”. Dužnosnik State Departmenta citiran je kako je rekao da su depeše “temeljene na činjenicama” i “nisu pokušaj da se uključe u vježbu slanja poruka ili da se vrti okolo”.

Američki diplomati održali su više od desetak sastanaka s kineskim dužnosnicima od kraja siječnja i obavijestili su saveznike o novim obavještajnim podacima, rekao je Politico.

Peking je tvrdio da je balon bio civilni cepelin za istraživanje vremenskih prilika koji je skrenuo s kursa. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova tvrdilo je da su optužbe za špijuniranje dio Washingtonovog “informacijskog rata”.

Kina je također zanijekala da je Moskvi dostavljala oružje. “SAD, a ne Kina, baca oružje na bojno polje”, rekao je novinarima u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin. “Po pitanju Ukrajine, stajalište Kine se svodi na potporu pregovorima za mir.”

Kineski državni vijećnik Wang Yi sastao se u srijedu u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Wang je rekao da Peking nastoji ojačati veze s Rusijom i nastaviti zajednički raditi na “multipolarnom svijetu”.

Putin je rekao da Moskva očekuje kasniji posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

kinapritisakSADŠpijunski Baloni
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

To je razvidno po plaćenićkim medijima . Rusija , Iran pa Kina.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ako izuzetni zarate i sa Kinom uz Rusiju, to bi značilo ili da spremaju Armagedon ili idu svjesno na svoj poraz.

U najmanju ruku, NATO bi se odmah raspao, jer nitko osim izuzetne nacije od članica NATO-a ne bi htio sudjelovati u proxy ratu Kine i izuzetnih na Tajvanu. Eventualno Britanci.

Zanimljivo je kako se taj NATO predstavlja kao “obrambeni” savez, a najveći problem im je ne-NATO država u ruskom dvorištu i ne-NATO država u kineskom dvorištu.

tihobl
1 godina prije

Bas su bezobrazni ovi kinezi. Blinken ih ostro upozori da vise ne saradjuju sa Rusijom, a oni odmah odlete u Moskvu.

Ivan
1 godina prije

Rjesenje je ubiti sto prije Bidena..

NOVI STARI
1 godina prije

luđaci…prepotentni, ne shvaćam kako uz tolike stručnjake nemaju osječaj za realnost

1 godina prije

Usa Šizofreničari još ne prihvataju realnost da mogu samo da laju na mjesec…
Da mogu ne bi bili šizofreničari , jel tako..

Ivan
1 godina prije

Svijetu je pun kufer SAD bagre..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI