SAD uvode vizna ograničenja za zvaničnike Kine

Vizna ogranicenja Kineskim zvanicnicima
9 komentara

State department navodi „kršenje ljudskih prava“ protiv Ujgura, Tibeta, Hong Konga i vjerskih manjina.

SAD uvode vizna ograničenja kineskim zvaničnicima kako bi kaznili Peking za navodnu represiju, zastrašivanje i uznemiravanje aktivista za ljudska prava i disidenata, kako u Kini tako i širom svijeta, saopštio je u ponedeljak State department. Kao primjere, državni sekretar Anthony Blinken naveo je „genocid“ nad Ujgurima i represiju u Tibetu i Hong Kongu.

Kina „pokušava da zastraši, uznemirava i potisne disidente i branioce ljudskih prava iznutra i spolja“, rekao je Blinken, dodajući da „počinioci kršenja ljudskih prava moraju nastaviti da se suočavaju sa posljedicama“.

SAD „odbacuju napore zvaničnika Narodne Republike Kine da uznemiravaju, zastrašuju, prate i otimaju pripadnike etničkih i vjerskih manjinskih grupa, uključujući one koji traže sigurnost u inostranstvu, i državljane SAD, koji govore u ime ove ugrožene populacije “, rekao je Blinken u saopštenju koje je State department objavio u ponedeljak popodne.

Sankcije SAD usmjerene su na one zvaničnike „za koje se vjeruje da su odgovorni ili saučesnici u politici ili akcijama“ usmjerenim na ove zajednice, aktiviste i civilno društvo „u Kini i šire“, saopštio je State department, dodajući: „Posvećeni smo odbrani ljudskih prava širom svijeta“.

Kao primjer kineske „transnacionalne represije“, SAD su navele da Peking pokušava da ućutka ujgurske aktiviste koji „služe američkom narodu“ odbijanjem dozvole članovima njihovih porodica da napuste Kinu.

Washington je pozvao Peking da „prekine svoj tekući genocid i zločine protiv čovječnosti u Xinjiangu, represivnu politiku u Tibetu, gušenje osnovnih sloboda u Hong Kongu“ i druge zloupotrebe na drugim mjestima.

Ovo saopštenje dolazi nakon razgovora u petak između američkog predsjednika Joe Bidena i njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga, u kojem je Washington zaprijetio Kini „posljedicama“ ukoliko se ne okrene protiv Rusije i ne pridruži embargu Moskvi koji predvode SAD.

Kina je suverena zemlja koja se protivi jednostranim sankcijama i zadržava pravo da u skladu sa tim brani svoje interese, saopštila je vlada u Pekingu. Xi je rekao Bidenu da se Kina zalaže za mir i protiv rata i podržao je diplomatsko rješenje ukrajinskog sukoba.

„Sve strane treba da zajednički podrže Rusiju i Ukrajinu u dijalogu i pregovorima koji će dati rezultate i dovesti do mira“, navodi se u kineskom čitanju predsjedničkog telefonskog razgovora.

kinaograničenjaSADSankcijeViza
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

Poslednji trzaji azdaje na izdisaju.

2 godine prije

Pod hitno preseliti sve institucije u okviru UN u Švajcarsku!!!!
Mslim, da Kina i Rusija mogu početi tu proceduru, jer imaju iste probleme.
I slijediti če jim pola država, što predstavlja 3/4 stanovništva svijeta!
Kakvi Ujguri, za boga miloga! SAD su poklale nakon 2. svetskog 20 milijona ljudi!!!!

Sanyar
2 godine prije

… šta je slijedeće

tihobl
2 godine prije

Pisao sam zimus da Putinu ne ginu sankcije uradio nesto ili neuradio, a kinezima na ljeto. Putin i da nije otpoceo specijalnu operaciju dobio bi sankcije za 8. mart. Kinezi ce dobiti sankcije jer nece da napadnu Tajvan. Brisel mora uvesti sankcije i Rusiji i Kini. Drugacije ne moze objasniti sunovrat ekonomije i inflaciju.

Bruno
2 godine prije

Pravi se javljaju za ljudska prava. Od rata na ovamo pobili su više od 30 milijuna ljudi, istrjebili Indijance, crni životi i danas im ne vrijede. Može li neko uništiti to ljudsko smeće, potomke dva broda osuđenika na smrt u Britaniji i broda kurvi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI