SAD ‘više nisu sigurni’ u žrtvu u napadu u Siriji

AGM-114L Longbow Hellfire
10 komentara

Čovjek ubijen u napadu američke bespilotne letjelice na sjeverozapadu Sirije ranije ovog mjeseca možda nije bio visoki vođa Al-Kaide kao što je Pentagon ranije tvrdio, objavio je Washington Post u četvrtak, pozivajući se na američke zvaničnike.

Pentagon je do sada odbijao da imenuje cilj napada. Međutim, rođaci i komšije žrtve tvrde da on nije imao nikakve veze sa islamističkim militantima.

Dvojica neimenovanih zvaničnika koje citira Post izrazila su sumnju u udar, koji se dogodio u ruralnom području provincije Idlib 3. maja.

“Više nismo sigurni da smo ubili visokog zvaničnika AQ”, rekao je jedan od zvaničnika, misleći na Al-Kaidu. Drugi zvaničnik je dodao da “iako vjerujemo da napad nije ubio prvobitnu metu, vjerujemo da je osoba Al-Kaida”.

Kako prenosi Post, stanovnici sirijskog sela na meti američkog napada identifikovali su žrtvu kao Lotfi Hassan Misto, 56-godišnjeg farmera i oca 10 djece. Rekli su za novine da je muškarac čuvao svoje stado ovaca kada ubijen je od projektila Hellfire. Članovi porodice i komšije insistiraju da Misto nije imao veze ni sa jednom militantnom grupom.

„Ako tvrde da je on terorista ili da su uhvatili nekoga iz Al-Kaide, svi su oni lažovi“, rekao je Mistov brat za Post.

Glasnogovornik Centralne komande SAD-a Michael Lawhorn rekao je da vojska “ozbiljno shvaća sve takve optužbe i istražuje kako bi utvrdila da li je akcija možda nenamjerno dovela do povrede civila ili ne”.

Kada je dobio koordinate za mjesto napada, koji je pao u blizini Mistove kuće i farme pilića, neimenovani zvaničnik odbrane rekao je za Post da je lokacija “poznato područje od interesa ”  za Al-Kaidu. Lokalno stanovništvo osporilo je tu tvrdnju, insistirajući na tome da teroristi ne žive niti djeluju u blizini Mistove kuće.

Pentagon je ranije bio prisiljen priznati da je sličan napad dronom u Kabulu 2021. godine bio “tragična greška”. SAD su prvobitno tvrdile da su ubile militanta Islamske države na visokom nivou (IS, bivši ISIS/ISIL), ali su kasnije priznale da je u napadu ubijeno 10 ljudi, svi civili.

HellfireSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
10 mjeseci prije

Ne mozes ti od americkih svinja napraviti ljude, svinje ostaju svinje..

nekoime
10 mjeseci prije

Pa kada ne razlikuju svatove od vojne kolone.

Odisea
10 mjeseci prije

Kolateralna šteta, doći će vrijeme kad njihova djeca i rodbina budu kolateralna šteta.Pitat ćemo ih kako se osjećaju kao kolateral,kako su oni radili drugim porodicama.
Sve se na kraju vrati pošiljaocu.Uvijek je to bila igra sudbine,a čovjek se pita zašto on?
A ono kolateral

tuf
10 mjeseci prije

Možda je farmer samo “manje oštećen”?

Max
10 mjeseci prije

Ono kad pucaš u Osamu a pogodiš nečiju mamu.

duki
10 mjeseci prije

Ma, jebe vam se jeli mrtav ili živ , jeli vođa ISIS-a ili ne glavno je da VI ubijate . Koljete dižete u zrak , “jer to vam je znate ZA DEMOKRATSKI SVIJET” O jeba vam pas mater i vama i onom dementnom četveronožnom krimosu , koji je vođa slobodnog svijeta ! OVAKVOG-ne hvala !
Modni dodatak- PAMPERS-GAĆICE !
Haaa haaa I još jednom haaaaggghhhh !!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI