SAD žele da se Evropljani pridruže sukobu protiv Kine

Sukob
29 komentara

Europske nacije moraju udružiti snage sa SAD-om kako bi im pomogle da se suoče sa rastućim izazovom postojećeg svjetskog poretka koji predstavlja Kina, rekla je zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman novinarima putem video veze u četvrtak. Suprotstavljanje uticaju Pekinga važno je za očuvanje, kako je rekla, evropskog načina života, tvrdi zvaničnik.

Ranije je Washington nazvao Kinu jedinom nacijom koja ima i volju i sposobnost da preoblikuje svjetski poredak i ugrozi “zajedničku viziju” budućnosti zapadnih zemalja. Sherman sada kaže da je Kina bila prijetnja zapadnim vrijednostima mnogo prije nego što se navodno svrstala s Rusijom, koja trenutno dominira naslovnicama na Zapadu zbog tekuće vojne operacije Moskve u Ukrajini.

“Čak i prije nego što su predsjednik Xi [Jinping] i predsjednik [Vladimir] Putin proglasili svoje ‘bez ograničenja’ partnerstvo u februaru, NRK [Narodna Republika Kina] je dovela u pitanje evropsku sigurnost, evropsku ekonomiju i evropske vrijednosti”, rekao je Sherman novinarima u Washingtonu, DC.

“Dok je Peking možda hiljadama milja daleko… akcije NRK-a su jednako važne za budućnost Evrope”, rekla je ona, dodajući da Vašington ne traži novi hladni rat sa Pekingom.

Iako SAD ne planiraju da “odvoje [svoju] ekonomiju od NRK-a”, Washington se ne može jednostavno “osloniti na Peking da promijeni svoje ponašanje”, nastavio je Sherman, istovremeno pozivajući evropske nacije da usklade svoje pristupe s Washingtonom, prvenstveno o pitanjima kao što su kao lanci snabdijevanja.

Njene riječi dolaze sedmicu nakon što je državni sekretar Antony Blinken rekao: “Kina je jedina zemlja koja ima namjeru da preoblikuje međunarodni poredak – i, sve više, ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to učini.”

Blinken je upozorio da bi nas ideja budućnosti Pekinga “udaljila od univerzalnih vrijednosti koje su održale veliki dio svjetskog napretka u proteklih 75 godina”, dodajući da američki predsjednik Joe Biden “vjeruje da će ova decenija biti odlučujuća” u sukobu između Vašingtona i Pekinga.

Također je rekao da SAD nastoje “oblikovati strateško okruženje oko Pekinga kako bi unaprijedile našu viziju otvorenog i inkluzivnog međunarodnog sistema”. Amerika okuplja podršku među pacifičkim državama i zapadnim saveznicima usred pojačanih tenzija s Kinom, koje su u porastu zbog problema oko Tajvana.

Kina smatra da je ostrvska država dio svoje suverene teritorije prema politici jedne Kine. Nacija od 23,5 miliona ljudi, koja je samoupravna od 1949. godine, nikada nije zvanično proglasila nezavisnost od Kine.

Zvaničnici u SAD-u, koji održavaju snažne neslužbene veze s Tajpejem i prodaju oružje Tajvanu, više puta su tvrdili da Peking pomno prati rusku vojnu operaciju u Ukrajini, s ciljem potencijalnog pokretanja slične ofanzive na Tajvan. Kineski zvaničnici rekli su da bi više voljeli mirno ”ponovno ujedinjenje”, ali su također upozorili Washington da ne potcjenjuje ”odlučnost” kineskog naroda u slučaju sukoba.

eukinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marijana S
1 godina prije

Ma treba im otvireno reci f…. off

tihobl
1 godina prije

Kina se priprema za predstojeci rat sa Japanom i njegovim saveznicima. Znaju da je to neizbjezno.

Borik
1 godina prije

I dobit ce zato jer narod nista ne odlucuje

Fitcher
1 godina prije

Tko će im reći f…off? Europski poltroni koji su kupljeni Američkim novcem?

ZZ Top
1 godina prije

Sta ce im EU, dovoljna je Ukrajina, kad potaraca Ruse neka ih evakuiraju u kinu:)))

nekoime
1 godina prije

Vidimo koliko se Amerika trudi očuvati europski način života…

nekoime
1 godina prije

Znači, Europa treba od Amerikanaca kupovati ruski plin i naftu, te kinesku robu po dvostruko većim cijenama.

1 godina prije

Paaa, več se vidi, tko je ustanovio EU. EU je strateški produkt amerikanaca.
Topovska đulad.
Europska Unija je kolateralna žrtva američkih ratova.
Sa svojim gospodarstvom služi kao alat za izsiljavanje, političkim utjecajem daje masu.
Vidi se, zapadne zemlje se imaju za cijeli svijet! A svijet je tam vani… 70%.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Kada god i bilo gdije netko pokrene rat protiv NATO I USA ja sam spreman priključiti se.

Praetorian
1 godina prije

Neka vode Zelene i sve njihove varijante poput Mozemo, Podemos i slicnih prikaza. Neka za te vrijednosti idu ratovati svi seksualno nastrani, bolesni, devijantni i sl., HDZovci, SDPovci i njihovi clanovi. Neka idu svi uhljebljeni u gradskim i drzavnim sluzbama, cijepljeni, maskeri, postivatelji mjera i plasitelji.
Na nas ostale koji ne spadamo u niti jednu ovu kategoriju, neka ne racunaju

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Ako bilo tko pokrene direktan rat protiv NATO-a ili USA spreman sam se pridružiti i podržati ih.

Max
1 godina prije

Europa nema ništa ni lopate ni laptope . Sve rade Kinezi.

Otpornik
1 godina prije

Znači benzin 50 kn. Pa neka mi netko kaže da WW3 nije počeo.

Tupko Glupko
1 godina prije

Najnovija vijest:

“Zapadne sankcije neće imati utjecaja na ruski izvoz nafte“, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Lavrov je također predvidio značajno povećanje dobiti od isporuka energije ove godine, izvijestila je ruska novinska agencija Tass.
“S obzirom na razinu cijena koja je uspostavljena kao rezultat politike Zapada, nismo pretrpjeli proračunske gubitke. Naprotiv, ove godine ćemo značajno povećati dobit od izvoza naših energenata”, rekao je Lavrov.

Ono kada EU nabije sankcije samoj sebi, a sve poslušne kujice veselo laju i mašu repićima skačući u briselsku provaliju. Pardon, washingtonsku.

Sada će europske kujice opet dati sankcije samoj sebi, predstavljajući svom glupavom narodu iste kao sankcije Kini.
Gadna je ugroza od te Kine – evo, ovdje su na europskim granicama sa svojom vojskom.
Samo što nas nisu napali.
Zbog toga brzo treba donijeti odluku o izdvajanju 3% BDP-a za vojsku, kakvih 2%!

goran
1 godina prije

dragi političari u eu samo vi kuhajte sranja,kada budete radili mobilizaciju stanovništva onaj koji mi da oružlje u ruke dobit če metak u glavu

Germo
1 godina prije

USA i EU su jedna velika LGBT razvratna zajednica. Neotesano agresivni rusi i tradicionalno mazohisticki nastrojeni kinezi su prepoznali momentum slabosti i posrtaja poremecenog i razvratnog Zapada. Ovo je samo jos jedan od redovnih ciklusa u povijesti uspona i padova mini imperija.

Sulejman
1 godina prije

Kineze u svemu podržavam osim u genocidu nad ujgurima.

Roccos
1 godina prije

SADistan poziva da se pridruže protiv Rusije,protiv Kine,protiv Irana,protiv ovog,protiv onog,sukobi tamo,sukobi vamo.Gdje je kraj vašem ludilu?Imate li nešto drugo na repertoaru osim stalnih sukoba u p.materinu?

Mate
1 godina prije

Mene zanima kako misle naši političari umrite kada jednom više nebude političari. Meni se vodi da će svi umrite u postolan, kada narodu padnu šaka, nakon isteka mandata biti će im kome kako niko nebi želia. Neće im biti od pomoći neki tamo Klaus Schwab, ni Jamerički prisjednik, dobiti će matrakon po glavi od većine stanovnika.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI