Samit EU o članstvu Ukrajine

Charles Michel - Clanstvo Ukrajine u EU
54 komentara

Evropska unija namjerava započeti razgovore o prijemu Ukrajine i nekoliko drugih zemalja već u oktobru, najavio je u ponedjeljak predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Proširenje “više nije san”, rekao je Mišel zvaničnicima iz Albanije, Bugarske i bivših jugoslovenskih država okupljenim na Bledskom strateškom forumu u Sloveniji.

“Dok pripremamo sljedeću stratešku agendu EU, moramo sebi postaviti jasan cilj. Vjerujem da moramo biti spremni, s obje strane, do 2030. za proširenje”, rekao je Michel. “Ovo je ambiciozno, ali neophodno. To pokazuje da smo ozbiljni.”

Lideri bloka će razgovarati o proširenju na sljedećem sastanku Evropskog vijeća, rekao je Michel, gdje će “zauzeti stav o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom”. Taj sastanak je zakazan za oktobar.

Još jedan samit EU-Zapadni Balkan, nakon prošlonedeljnog događaja u Atini, biće sazvan u decembru. Michel je rekao da očekuje da će se i Bosna i Hercegovina i Gruzija “vratiti na sto” . Sa svoje strane, ambiciozne članice treba da usvoje “temeljne” vrijednosti EU kao što su “prava i dostojanstvo, demokratija i solidarnost” i implementiraju vladavinu prava “uz puno poštovanje naše različitosti”, tvrdio je Michel.

Šef Evropskog vijeća je također ponudio objašnjenje zašto su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata u junu prošle godine. Prema Michelu, to je učinjeno jer Rusija “napada sve u šta vjerujemo – slobodu, demokratiju, prosperitet i saradnju”.

Albanski premijer Edi Rama pozdravio je najavu proširenja, ali je izrazio zabrinutost da Ukrajina ide u red ispred zemalja Balkana koje su decenijama čekale na članstvo.

„Ukrajinu treba posmatrati kao moguću državu članicu, ali bih voleo da to ne bude [na] štetu Zapadnog Balkana“, rekao je Rama, prenosi AFP. Albanija je podnijela zahtjev za članstvo 2009. godine, a status kandidata je dobila 2014. godine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je takođe istakla da je njena zemlja dobila status kandidata 2012. godine, da bi podrška za ulazak u EU naglo pala zbog nedostatka napretka u pregovorima.

Michel je također napomenuo da je “rješavanje bilateralnih sukoba iz prošlosti” neophodan uslov za ulazak u EU, jer “nema mjesta za prošle sukobe unutar EU”.

Ukrajina je trenutno u sukobu, Moldavija nije riješila pitanje Pridnjestrovlja, dok blok vrši pritisak na Srbiju da prizna svoju otcijepljenu pokrajinu Kosovo kao nezavisnu državu, iako pet njenih članica to tek treba da učini.

Charles Michelleuukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
8 mjeseci prije

Ma da Ukrajina i Moldavija sigurno ,BiH i Srbija,Makedonija ,C.Gora ne.

nastran
8 mjeseci prije

ostarjelo prasence!

Darko
8 mjeseci prije

Hoće li konačno netko ove kretenčine iz EU Komisije kazneno goniti i stjerati na doživotnu robiju za štetu koju su učinili? Do kada će ona krmača Ursula i ovaj Plenkovićev bik koji sjedi raditi štetu narodima Europske Unije? Pas im mater usranu, pa njih će biti lakše i jeftinije riješiti se s atentatima nego li s pravnim mehanizmima i trulom demokracijom u mutavoj EU.

Darko
8 mjeseci prije

Čak je i priglupi Jutarnji odnosno HANZA Medija shvatila koja govna rade štetu iz Brisela. Evo njihovog naslova u Jutarnjem:

Divljanje birokrata otelo se kontroli, pogledajte što rade pod krinkom pomoći Ukrajini…

Alibaba
8 mjeseci prije

Taman kad ih prime neće više biti ni EU.😃

Jomla
8 mjeseci prije

EU je postala vrrrlo štetna… hmm… organizacija, i mora se hitno raspustiti! Ako se hoće normalan život (u što sumLJam 😛 ).

BlueZg
8 mjeseci prije

Crvena armija bi trebala opet do Berlina pa da i sa ovim mučenjem završimo. Još će se ljudi i gombati sa pederastijom ali što će kad se ozakoni pedofilija? I to u 15-minutnom aušvicu. 🇵🇸

Grdi
8 mjeseci prije

Govorite u svojem privatno ime a ne u ime gradana europe !! …. kriminalci jedni ….

Max
8 mjeseci prije

Beskrajno birokratiziranje.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Kojih ” drugih zemalja ” 😱 ???? !!! Hote u pi*du materinu !!!! Zid spram vas “#$*$# mater luđačku !!! Tko želi živjeti po vašim ” vrijednostima ” taj je već u vas – tko ne želi – ODBI !!!!

8 mjeseci prije

Hebeš eu , BRICS je budućnost…

Ludi Zoka
8 mjeseci prije

Charles Michela nema mira dok cijelu Europu ne obuhvati rat a sve za račun Amerike neka gori Europa kojoj j….. m…… kad su u njoj sve idioti neka sve gori zajedno sa Ukrajnom za Američke imbecile, povijest se ponavlja po treći puta američki smradovi financiraju ratove i zgarišta pa na konto toga životare narednih 100 godina. Charles jebali ti majku svi rotschieldi, rokfeleri, soroši, gejtsi zajedno sa babuskarom što preko muža šverca cjepiva

Zimek
8 mjeseci prije

Nista raspravlja o nicemu.

hiber
8 mjeseci prije

Koje glupe teme. Hajde nesto zivlje? Na primjer, nakon protesta Turske zbog ruske kontrole turskog broda koji je isao prema Ukraini, u srijedu je ruski tanker zapeo u Bosporu zbog navodnog kvara motora. Obustavljen trgovački promet u Bosporu cijeli dan. Onda je cijeli dan turska vlast zatvorila Dardanelle zbog pozara u Grčkoj!!! Zatim su se pocetkom tjedna sudarila dva tankera u Suezu pa promet jos nije normaliziran. Ukratko, cak i besplatan izvoz ruske nafte u Indiju Rusiju kosta goleme transportne troškove. Pitanje je da li je “velemajstor” konačno spreman za novi spotazum o žitu? Pa kad moze dati Indiji besplatnu naftu, onda moze i Turskoj i Egiptu dati besplatno žito.

Adriana
8 mjeseci prije

Cajtnot je, dogodine su izbori za EU parlament (ništkorist), ali mnoge sadašnje dvostruko preplaćene ništkoristi u EK mogle bi postati privatni građani.

Mali Mjesec
8 mjeseci prije

Dobro došli u konc logor.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI