“Samsonova opcija” Izraela – Pretvoriti Bliski istok u “azijski Černobil”

Bliski istok namjere
80 komentara

“Samsonova opcija” je mogućnost koju zagovaraju radikalni cionisti prema kojem bi Izrael, ako bude ugroženo njegovo postojanje, nuklearnim oružjem napao svoje susjede. U toj situaciji bi Izrael Bliski istok pretvorio u “azijski Černobil”. Izraelski režim osjećaja da gubi stratešku nadmoć i stoga su sve glasniji njegovi nacionalistički planovi, a njihovi zagovornici često ignoriraju “naredbe” Sjedinjenih Država, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Izrael ima program nuklearnog naoružanja. Iako to javno ne potvrđuje i ne poriče, on je dobro poznat obavještajnim službama zemalja širom svijeta.

Postoje različita izvješća, ali se vjeruje da Izrael ima od 200 do 400 nuklearnih oružja, uključujući neutronska i hidrogenska. Usmjerene uglavnom prema Iranu, ali i prema arapskim zemljama s kojima je Izrael tradicionalno u sukobu.

Naravno, Izrael nije potpisao Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja, za razliku od Irana, koji ga je potpisao i naveo kao dio nuklearnog sporazuma iz 2015. Izrael ne dopušta inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da ući u njegove objekte i provedu inspekciju. Centar za nuklearna istraživanja Negev, blizu grada Dimone, glavno je središte u kojem Izrael dizajnira i razvija svoj nuklearni arsenal, kršeći pri tom međunarodne ugovore i gazeći međunarodnu diplomaciju.

Situacija na Bliskom istoku je nestabilna i kaotična. No, unatoč neuspješnim pokušajima Izraela i Sjedinjenih Država da ponovo iscrtaju granice Bliskog istoka, zemlje regije odbijaju nestati i ne žele se fragmentirati u mini-države, iako je san Tel Aviva vidjeti Bliski istok “balkaniziran” u cijelosti.

Nakon neuspjeha i Siriji i Iraku, jedino što je postignuto bilo je moralno i vojno jačanje Osovine otpora. Sirija je pobijedila terorizam i to iskustvo je ojačalo nacionalno jedinstvo zemlje, njezinu vojnu snagu i danas su bolje organizirane njene oružane snage. Damask nikada neće zaboraviti neprijatelje koji su stajali iza pokušaja uništenja Sirijske Arapske Republike.

VIDEO: test izraelske rakete Jerihon III

Susjedni Irak, gdje je ISIL u početku među dijelom Saddamovih pristaša dočekan kao oslobodilačka sila, nakon samo nekoliko mjeseci krvavih orgija se ujedinio u borbi protiv terorizma. Od 2014. do pobjede vladinih snaga i šiitske Hashd Al-Shaabi armije je zemlja sve više pokazivala jedinstvo i sve se više udaljavala od plana Obaminog zamjenika Joea Bidena o podijeli zemlje na “Kurdistan”, “Sunistan” i “Šiistan”. I dok su Kurdi još oduvijek faktor nestabilnosti u Iraku, sve sudjeluju u radu središnjih institucija vlasti i odgađaju san o proglašenju neovisnosti. Šiiti i suniti su u borbi protiv terorista “Islamske države” konačno uvidjeli koliko su podjele među njima nametane izvana i ne doprinose razvoju ni jednih ni drugih. Ako su pod Saddamom silom zajedno živjeli u miru, danas to čine po vlastitom izboru, što iz temelja minira plan o podjeli Iraka.

Vraćajući se u Siriju, tamo je primjetno veliko nacionalističko raspoloženje, slično onom u Iranu, kada je nakon revolucije 1979. godine, a kasnije nakon protiv Iraka Iran u kratkom vremenu obnovio svoj teritorij i postao regionalna sila u vojnom, znanstvenom i industrijskom sektoru. Perzijska zemlja izrađuje vlastite automobile i lijekove, samodostatna je u žitaricama i ima respektabilnu vojnu silu. Osim toga, Iran je regionalni akter koji je najviše predan palestinskom cilju, dok su zaljevske monarhije u Bahreinu zakazale summit o rješenju palestinskog pitanja, bez Palestinaca i pregovarajući s Izraelom i Sjedinjenim Državama.

Zachariah baza Izrael
FOTO: sumnja se da se u bazi Zachariah nalazi oko 100 raketa Jerichon I i Jerichon II

Sirija bi za nekoliko desetljeća mogla postati još jedan Iran, učiti i ojačati nakon ratova koje su na njenom teritoriju rasplamsali Izrael i Zapad. Sirija svu pažnju mora usredotočiti na vraćanje Golanske visoravni. Iako je to izuzetno teška zadaća, Sirija mora biti spremna na izravno suočavanje s Izraelom, jer diplomatskog rješenja za taj problem nema.

Na sličan način je 2006. izbio rat između Izraela i Libanona. Tada je Hezbollah naučio kako preživjeti agresiju i trenutno je naoružan do zuba. Osim toga, naučio je vojne strategije na terenu i uvelike povećao obrambene sposobnosti. U budućem sukobu s Izraelom bi Hezbollah relativno lako mogao uništiti sjeverni vojni kontingent cionističkog entiteta.

Slično tome, islamski pokret otpora Hamas u Palestini svakim danom postaje sve jači. Novo vodstvo je izrazilo želju da obnovi narušene odnose sa Sirijom, koje je bivši vođa Hamasa, Khaled Meshaal, razorio do temelja i pridružio se islamističkoj pobuni protiv Bashara Al-Assada.

Nakon ratova i genocida od strane Izraela protiv njegovog stanovništva, kao što su na primjer vojne kampanje iz 2008. i 2014. protiv Pojasa Gaze, Hamas je stekao vojna iskustva i opremljen je s naprednijim projektilima.

Južnoafrička raketa RSA-3 klon izraelske rakete Jerihon III
FOTO: Južnoafrička raketa RSA-3 klon izraelske rakete Jerihon III

Palestina je u svijetu simbol otpora i dostojanstva, a danas više nego ikada ima podršku međunarodne zajednice. No, kako stvari stoje, pobjede Osovine otpora i zrelost za sukob s izraelskim režimom, rast broja boraca u vojskama saveza i poboljšanja u naoružanju, te bolje mogućnosti za vođenje taktičkih i strateških operacija u obrani i napadu, novi izraelsko-arapski sukob čini više nego vjerojatnim.

Izrael neće bježati, kao ni u drugim prilikama. A ako Izrael vidi da je ugrožen njegov opstanak, cijeli Bliski istok će pretvoriti u divovsku nuklearnu gljivu, čak i ako to znači njegovo samouništenje.

“Samsonova opcija” je nazvana po biblijskoj priči o Samsonu koji je, kada je bio poražen i ponižen, srušio stupove hrama u kojem je bio zatočen, ubivši sebe i tisuće Filistejaca koji su ga okruživali.

Izrael je zaprijetio da će, ako bude ugrožen, lansirati na desetke nuklearnih oružja protiv Irana, njegovog glavnog protivnika, ali i protiv Iraka, suparnika koji se od osnivanja židovske države protivi ekspanzionističkim planovima na tom području. Sirija i Libanon su preblizu, ali su i oni meta napada, a nije isključena ni Turska, jer su se diplomatski odnosi između Ankare i Tel Aviva posljednjih godina ozbiljno pogoršali.

Turska ima jednu od najmoćnijih vojski na Bliskom istoku i druga je najbrojnija  vojska NATO pakta, a u slučaju sukoba s Izraelom bi borbu protiv izraelske vojske morala održavati na visokoj razini. Biti potpuno izgubljen, ali s nuklearnim oružjem kao adutom u rukavu, znači da Izrael ne bi oklijevao pritisnuti gumb uništenja. Sirija i Libanon također bi bile žrtve nuklearnog holokausta.

Izraelsko nuklearno oružje je najgora prijetnja čovječanstvu, a novi arapsko-izraelski sukob je realna opcija. Izrael će u njemu žrtvovati sebe i polovinu azijskog kontinenta.

IZRAELsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
80 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dopizdilomi
4 godine prije

Pa da ponovim. Prije 10-tak godina jedan CIA-in analitičar napisao je: trla baba lan, truć, kenj i država Izrael prestati će postojati do 2025. godine. E pa 2025 je blizu, svi mi živi bili pa doživjeli što će biti. Kada to može napisati analitičar zemlje koja ih podržava, financira, opskrbljuje i brani……..

Kažun
4 godine prije

Suzdržati ću se komentara na ovu temu.Narod koji je u povijesti prošao kroz puno zla,na žalost,nije
iz toga izvukao nikakvu pouku.Sada su jaki,ali proći će ih bahatost činjenja zla drugima.
Doći će na svoje oni koje sada cionisti maltretiraju.A maltretiraju sve oko sebe.Ukoliko
budu koristile nuke,biti će to definitivno njihov kraj.

Meštar
4 godine prije

Kurdi se imaju pravo boriti za svoju državu i u tome imaju sve moje simpatije. Zaslužujudivljenje kako se bore. Bore se za slobodu krvavo i pragmatično, birajući među velikima one s kojima im se podudaraju interesi. Tako su i Hrvati izvojevali svoju neovisnost. Hrabro i pametno. Kurdi nisu nikakav remetilački faktor i želim im da uspiju u borbi za slobodu i samostalnu državu.

kalafat
4 godine prije

istu opciju imaju rusi sa mrtvom rukom
kada ispaljuju sve što diše na planeti

preneseno:
HAMBURG – Iran je protekloga tjedna kupio najmanje 300.000 tona pšenice od Rusije i Kazahstana, čime je nastavio povećane kupovine krušnog žita iz ranijih tjedana, priopćili su trgovci žitaricama iz Europske unije (EU).

ali su zato sila u raketama i imaju kulturu od tisuću godina
perzija je to

jasamja
4 godine prije

Tolika upotreba nuklearnog oružja bi svakako značila i uništenje planete. Ogromne količine prašine u atmosferi bi desetkovala biljni svijet, te bi u par mjeseci 50% ljudi pomrlo. Populacija bi na kraju pala na 10%. Trajanje nuklearne zime je teško predvidjeti jer ovisi o puno faktora.

mars
4 godine prije

Znači, jedino spasonosno rješenje za bliskoistočne zemlje je da podhitno pronađu neku Dalilu i tutnu je Izraelu, ovaj…hoću reći Samsonu. Da otkrije gdje mu tačno leži nuklearni arsenal, ovaj….snaga. I da ga onda uspava. I da mu onda na foru ošiša nuklearke, ovaj….snagu….hoću reći kosu. Ma tako nekako, malo sam se zbrkala, ali to je to – povaliti ga “na kvarnjaka”.

Kajgot
4 godine prije

Nije problem u kapitalistima, komunistima, hipijima, ili vegetarijancima. Problem su fanatici bilo koje vrste. Oni žele umrijeti za svoj cilj poremečen i povesti ćim više neistomišljenika sa sobom. To je vrhunac njihovih filozofija. Vjerski fanatici su posebno zahebani.

Weteran
4 godine prije

Moskva i moja malenkost, nesebično podržavamo Izrael 🙂

burt
4 godine prije

zašto su Iranci poslali Hamasu rakete Fajr-5, Kornete itd. ako je Hamas Mosadov proizvod, kako to objašnjavaš?

Bruno
4 godine prije

Štete velike da se međusobno unište… Ja ne znam nikoga tko bi žalio zbog toga. Neka samo izvole. Sretno im bilo i ugodna zabava. Biti će to raspavljotka jednog dana…

Odisea
4 godine prije

Uništio bi on,ali jedno je priča, a drugu stisnuti pa to uraditi.Pas koji laje ne ujeda

Išmail
4 godine prije

Izbite iz ruku žido-cionista moć da kontroliraju i printaju emisju novca, uzmite im medije i imati ćete 1000 godina mira na zemlji.
Sve ratove su započeli i potiću oni radi profita naravno.

Z.A.
4 godine prije

Zbilja jeli moguc ovaj scenarij da Bliski Istok a i sire bude unisten.Dali autor ovog teksta pretjeruje?Ne,ne pretjeruje ta realnost je izvjesna.Hvata me jeza od pomisli da se to moze desiti.Koji su to razlozi zbog kojih bi trebalo da umre 500miliona ljudi.Tri religije a jedan narod Semiti.Pa i sami boziji poslanici su u krvnom srodstvu sve ijedan boziji poslanik vodi porijeklo od jednog te istog pretka.Poslanstvo se je davalo u samo jednu lozu pa je i Muhamed a.s.u srodstvu preko svog pretka Ismaila a.s.Dali arapi.zbilja zele da uniste jevreje.Jevreje kao narod sigurno ne a drzavu Izrael vjerovatno.Izrael kao drzava nije postojao prije 70 godina,a Palastina je postojala mnogo,mnogo duze.Koje zivio u Palestini prije stvaranja Izraela?Zivjeli su muslimani krscani i jevreji ,i nije bilo problema.Kad se javlja problem,zavrsetkom llsvjetskog rata,kad Palestinu naseljavaju imigranti jevreji iz Evrope i dalje.Neko je skovao plan u Austrougarskoj i Engleskoj davno i docekao momenat i stvorio… Čitaj više »

apolo
4 godine prije

Uzasno je da takva drzava uopce posjeduje nuklearno naoruzanje!

davor
4 godine prije

Nije samo Azija na meti, na meti je i Europa itekako. A Egipat da ne spominjemo. Makabejski manipulatori egzistiraju jer šire mitomaniju na sveopće židovstvo i kršćanstvo, i dok je toga oni će uspješno provoditi svoje naume.

Žile
4 godine prije

9

Z.A.
4 godine prije

Autor ovog teksta navodi podatak da Izrael po procjeni strucnjaka posjeduje izmedju 200 i 400 nuklearnih bojevih glava.Ja ovo dozivljavam kao nesto uzasno i strasno jer radi se o tome da su ovo samo procjene a sta u stvarnosti Izrael posjeduje e to je nepoznanica i ta nepoznanica izaziva uzas.Ubjedjen sam da amerikanci i englezi imaju sve podatke o kolicini tog arsenala.Dali rusi raspolazu tim podacima,sumnjam.Dali je Izrael ko drzava sa nuklearnim naoruzanjem opasnost po ostatak svijeta,smatram da jeste i to iznimno velika.Ako je proslo doba Paks Britanika a treba da prodje doba Paks Amerikana da bi se pojavilo doba Paks Judeika sto bi u prevodu znacilo da ce Izrael vladati svijetom onda Izrael mora posjedovati strahovitu moc dabi mu se svi poklonili.Onda dali iko moze zamisliti sta zaista Izrel posjeduje.Smatram da je Izrael ispunio vecinu obaveza da bi nastalo doba Paks Judeika i pomeni ostao je jos samo jedan… Čitaj više »

alfa33
4 godine prije

Hm,zanimljivi komentari,a najveća šteta u slučaju nuklearne apokalipse nebi više bilo komentara na ovom portalu,šteta,šmrc..

Nino
4 godine prije

Većina komentatora na portalu voli Ruse, a mrze Izrael i Židove. Mogu razumjeti kakav kratki spoj nastane u njihovoj glavi kad počnu shvaćati da između Rusije i Izraela … ima neka tajna veza.

Kažun
4 godine prije

Semiti je skupno ime narodâ koji bi trebali biti potomci biblijskog Šema, brata Hamova i Jafetova, a time i prvi srodnici Hamitskih naroda ili Hamita. U povijesna vremena cijela zapadna Azija, osim poluotoka Male Azije bila je nastanjena semitskim plemenima, koja se dijele na 4 grane: babilonsko-asirski Semiti (istočni Semiti); kanaanski Semiti (zapadni Semiti); Aramejci (sjeverni Semiti) i arapski Semiti (južni Semiti ili Arapi). Veliki planinski lanac što počinje na Siro-cilicijskoj granici i tada zaokreće prema jugozapadu do Perzijskog zaljeva, dijeli na sjeveru i istoku teritorij Semita od drugih naroda zapadne Azije. Tu je uključena sirijsko-arapska ravnica sa zemljama što se prostiru prema istoku i zapadu, i Arapskom poluotoku na jugu . Nizine na istoku koje pripadaju prostranim dolinama Eufrata i Tigrisa, dom su starih civilizacija Mezopotamije, odnosno istočnih Semita. Na zapadu se prostiru zemlje Aramejaca, a na obalnim područjima Libanona i Palestine zemlje Kanaanaca. Prema istoku do Arabije i… Čitaj više »

erifvienriverifverfvierifveirfveuf
4 godine prije

Što je svrha rođenja rozmarine bebe………………..

alfa33
4 godine prije

Sve nuklearne sile imaju slične planove,u slučaju napada i možebitnog poraza zadnja opcija bi bila odmazda nuklearnim oružjem. Kad je već tema odmazda izraela protiv njihovih neprijatelja,(ne odobravam način na koji postupaju)ali što bi ostali napravili u tom slučaju…..tako da ako se taknemo i krive teme na ovom portalu odmah nekima ide pjena na usta,kad se netko takne u sveto trojstvo…a vi i dalje dijelite atomske kao bombone,slobodno ih zajašite i vičite hura,hura…pravde i nepravde će uvjek biti,a u slučaju onoga najgorega,jadna nam majka svima,jer oni što stisnu prekidač za reset,oni će preživiti negdje duboko pod zemljom,tako da će opet isti šljam graditi sve ispočetka kako oni budu htjeli….

Mateja
4 godine prije

Kar naj naredijo Černobil, saj bodo s tem uničili tudi svoj ISIShell. Tako ne bo več glavnega zaveznika DAESHA in ZDA. Vsi Evropski desničarji bodo od veselja skakali v zrak.

alan ford
4 godine prije

Pokojni njemački književnik, nobelovac, Günther Grass, rekao je prije 7 godina (dok je još bio živ): “Izrael je najveća prijetnja svjetskom miru!” Grass koji je bio ljevičar i 40 godina član njemačkog SPD-a, tada, pred kraj svkig života, odlučio se na kritiku Izraela i to u obliku poeme, pod nazivom: “Was gesagt werden muss” (Što se mora reći). U toj poemi, Grass je napisao da Iran nije glavna prijetnja miru u svijetu, kako to tvrde SAD i Zapad, već država Izrael. Koja ima bezbrojnu količinu atomskog oružja i koju, kako je napisaio Grass, nitko ne smije i ne može kontrolirati. Grass je očitio očekivao, da će biti napadnut i optužen, zato se očito i odlučio za tu poemu, pred kraj svog života. On je spomenuo, da je svjestan toga, da će biti optužen za “antisemitizam”, ali da sada pred kraj svog života, ne može i ne želi više šutjeti i… Čitaj više »

alan ford
4 godine prije

Uzročnici svih velikih sukoba i kriza u svijetu, su ciohazarska mafija.
– bliski istok je totalno sjeban, jer tako žele ciohazari
– iz uništenih država bliskog istoka i sjverne Afrike, pokrenuta je masovna migracija na Europu, jer tako žele ciohazari
– arapsko proljeće je izazvalo kaos u više država, jer tako žele ciohazari
– Libija je sjebana, jer tako žele ciohazari
– Na Siriju se vrši agresija evo već 7. godinu, jer tako žele ciohazari (koji su i stvorili ISIL, uz pomoć svojih prijatelja ciovehabija iz S. Arabije
– Ukrajina je sjebana, jer tako žele ciohazari
– Iranu se prijeti, jer tako žele ciohazari
– protiv Rusije se vodi hladni rat , gomilaju se trupe NATO-a na ruskim granicama, jer tako žele ciohazari
– Venecueli se prijeti jer tako želi ciohazarska bankomafija, koja vlada sa SAD-om.

alan ford
4 godine prije

jučer, demonstracija u Berlinu protiv terorizma države Izrael u Berlinu. Tradicionalnu godišnju manifestaciju, za podršku Palestincima, održali su iranci i arapi.
Na demostracijama se vikalo; da je Izrael djecoubojica, ta je Izrael teroristička država i pozivalo sa na zajedničku solidarnost muslimana, kršćana i židova protiv cionizma… Na jednom transparentu, je pisalo: “saudijska kraljevska obitelj su cionisti, sa židovskim korjenima”…

njemački mainstrema mediji i židovske organizacije, napali su te demonstrante i optužili ih za “antisemitizam”. Predstvanici Merkeličine vlade, židovske organizacije, LGBT organizacija iz Berlina i Antifa, organizirali su protu-demonstraciju, na kojoj se klicalo državi Izrael.

Guest
4 godine prije

Pozdrav komentatorima I autorima I autoricama:
anketa medju vama nama svima:
ako bi morali birati Izrael ili iran kog izabrati
(minus znači Iran, plus znači Izrael)
Ja bih osobno izabrao da se udruže I pomire.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI