Sarkozy poziva Zapad da se realno posveti Krimu

Nicolasa Sarkozy
26 komentara

Diplomatija je jedini način da se riješi sukob u Ukrajini, koja bi trebala biti neutralna i most između Rusije i EU, rekao je u intervjuu u srijedu bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Sarkozy, 68, govorio je za Le Figaro o svojoj nadolazećoj knjizi ‘Vrijeme bitaka’, memoarima koji pokrivaju period njegovog predsjedništva 2007-12. “Nama su potrebni Rusi i oni su potrebni mi”, naslovio je intervju .

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Sarkozy je ustvrdio da je ruski predsjednik Vladimir Putin pogriješio što je “napao” zemlju i nije uspio da postigne svoj cilj, ali da “nije iracionalan” i da mu treba pristupiti diplomatskim putem.

“Rusija je susjed Evrope i to će i ostati”, rekao je Sarkozy, pa EU treba da izađe iz trenutnog ćorsokaka jer “u tom pogledu evropski interesi nisu usklađeni sa američkim. Ne možemo se držati čudne ideje ​’boriti se u ratu bez borbe’.”

Prema Sarkozyjevoj viziji, kompromis bi uključivao da Zapad prizna Krim kao ruski, jer “kada je riječ o ovoj teritoriji, koja je bila ruska do 1954. i gdje se većina stanovništva uvijek osjećala Rusima, mislim da je svaki korak unazad iluzoran.” U idealnom slučaju, dodao je, trebalo bi da postoji referendum “organizovan pod strogom kontrolom međunarodne zajednice”, kako bi se ratifikovalo trenutno stanje stvari.

Isto bi važilo i za “sporne teritorije istočne i južne Ukrajine”, rekao je bivši francuski lider, iako će to zavisiti od toga šta se dešava na terenu.

“Ako Ukrajinci ne uspiju u potpunosti da ih povrate, onda će izbor biti između zamrznutog sukoba – za koji znamo da će sutra neminovno dovesti do novog vrućeg sukoba – ili možemo doći na prvo mjesto pribjegavanjem, opet, referendumima pod strogim nadzorom međunarodne zajednice kako bi se ova teritorijalna pitanja riješila na definitivan način”, rekao je on za Le Figaro.

Ukrajina “mora ostati” most između Evrope i Rusije, tvrdio je Sarkozy, ističući da mi se prisiljavanje da bira između Istoka i Zapada “čini u suprotnosti s istorijom i geografijom ovog složenog regiona”.

„Dajemo lažna obećanja koja se neće ispuniti“, rekao je on o izgledima za članstvo Kijeva u EU i NATO-u, ne samo zato što Ukrajina ne ispunjava uslove, već zato što „mora ostati neutralna zemlja“.

Ova neutralnost nije “uvreda” i bila bi zagarantovana “izuzetno jakim bezbednosnim garancijama” sa Zapada, rekao je Sarkozi.

Moskva je rekla da je neutralnost Kijeva ruski nacionalni interes o kojem se ne može pregovarati. Ukrajinska vlada traži članstvo u NATO-u i EU još od puča 2014. koji su podržale SAD, a koji je pokrenuo referendum na Krimu za ponovno pridruživanje Rusiji i pobunu u Donbasu.

Sarkozyjev nasljednik, Francois Hollande, pomogao je u posredovanju u sporazumima iz Minska usmjerenih na mirno rješavanje sukoba u Donbasu. Oland i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel priznali su prošle jeseni , međutim, da je proces iz Minska bio trik s ciljem da se Kijevu kupi vrijeme da se pripremi za rat.

francuskaSarkozyukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ljena bitanga
8 mjeseci prije

Evo nosonje iz naftalina sa klasičnom talmuđanskom pilom naopako.

Alex Keller
8 mjeseci prije

Postoji samo jedan način da se riješi sukob u Ukrajini,a to je odhebati Amere,jer su njihovi interesi,ne samo dovesti Ruse do bankrota i ekonomske propasti,nego i rasformirati EU.
Što znači prestati slati oružje u Ukrajinu i istovremeno zahtijevati od Rusa trenutni prekid ratnih operacija. Zvuči naivno,naravno.
Jer EU nije nikakva vojna sila i zapravo su samo američki sluge. Stoga,rat se nastavlja. Što znači da u slučaju da Kina krene po svoje, Europa,nakrcana američkim bazama,nema budućnosti.

Sparkling
8 mjeseci prije

Pokušavam si zamisliti kako bi Ukraina danas izgledala da nije bilo Viktorije N. Majdana i Am. duboke države koja je uzrok svim ovim stradanjima u Ukraini.
Imali su sve uvijete da postanu most između istoka i zapada. Plinovodi su donosili ogromne prihode, plodna zemlja, rudna bogadstva, žitnica Europe.
Izuzetni su uništili Ukrainu za narednih 50-100 god. I ekonomski i depopulacijom stanovništva.
Ovo što @Alex K naglašava, sve je gola istina a ja ću nadodati da EU. čekaju godine neizvjesnosti i ekonomskog nazadovanja sve dok se ne riješi podaničkog statusa izuzetnih.
Samo da ne bude rata na tlu Eu, možda se u dogledno vrijeme stvore neki uvjeti kako bez velikih stresova najuriti Am. iz Europe.
Lp

M.r H.F
8 mjeseci prije

Ovako , kao jedan prosjčan čovjek kad te neko slaže i poslje ti prizna da te namjerno slagao da kupi vrijeme da započne rat možete takvom čovjeku vjerovat!?!? Sarkozy je igrač zapada tko če im vise ikad vjerovat ni Rusi a ni Afrika pa čak i Ukrajinci !!??

BlueZg
8 mjeseci prije

Gdje su mu prosvjedi? Ko na daljinski ugašeni. Valjda više neće ići u Kinu.

JoeP
8 mjeseci prije

Sarkozy se prije desetak godina bio dobro posvetio Libiji. Sačuvaj me bože njegovih posvećivanja.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

“Ukrajinska vlada traži članstvo u NATO-u i EU još od puča 2014. koji su podržale SAD.”

Ovo za EU nije točno.
Tek kada je krenuo rat u Ukrajini 2022., Ukrajina je odlučila službeno zatražiti da postane kandidat za članstvo u EU.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Ovo je pokušaj saniranja bespovratne štete po zapadne interese, jer im nikako ne ide na ratištu.

Trenutne granice ne zadovoljavaju Ruse, jer Ukri stalno tuku po unutrašnjosti Rusije.
Iz tog razloga cijela crnomorska obala i sve istočno od rijeke Dnjepar je minimum minimuma s kojim bi Rusija bila zadovoljna.

Sarkozyu kao bivšem francuskom predsjedniku bi bilo pametnije da utječe da njegov nasljednik prestane slati rakete srednjeročnog, a govori se i slanju raketa dugoročnog dometa Ukrajini.

Ne treba nikada zaboraviti da je tadašnji francuski predsjednik Sarkozy je imao jednu od ključnih uloga u rušenju Gadafija, kada je uz živućeg Gadafija priznao pobunjeničko Libijsko narodno vijeće i pozvao na zračne udare ciljanih meta u Libiji. A u Francuskoj, odluku o upotrebi vojne sile izvan granica može donijeti samo predsjednik, koji je i na čelu vojske.

kiza
8 mjeseci prije

Nauči geografiju prvo, čuj komšija Evrope.

Trajko
8 mjeseci prije

Javio se zločinac koji bi trebao biti u reštu ili paklu.

Max
8 mjeseci prije

Ako govori iskreno to je u redu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI