fbpx

Sastanak “Velike trojke” u Sočiju može promijeniti svijet

Rouhani - Putin - Erdogan

Danas će se u Sočiju sastati predsjednici Rusije, Turske i Irana. Razgovori će prije svega biti posvećeni situaciji u Siriji i nakon što završe nećemo znati puno više nego što je do sada rečeno. Borba protiv Islamske države se bliži kraju i treba uložiti sve napore za političko rješavanje situacije.

Vladimir Putin je već razgovarao s Donaldom Trumpom, a izraelski premijer je nazvao lidera Kremlja kako bi po stoti put tražio da ograniči ili trajno eliminira iranska prisutnost u Siriji.

Rusija, Turska i Iran će pregovarati o svojim planovima o budućnosti Sirije. Sastanak još nije počeo, a SAD se već smatra gubitnikom, jer Washington nema učinkovitu strategiju da se suprotstavi odlukama tri zemlje i na budućim pregovorima pod okriljem Ujedinjenih naroda će ostati na marginama.

Pobjednik će biti i sirijski predsjednik Bashar Al-Assad, a Sjedinjene Američke Države, koji nisu pozvane u Soči, sada svi smatraju gubitnikom, što s gorčinom priznaje i The Washington Post, žaleći se kako je Putin svoju agendu uspio nametnuti Donaldu Trumpu.

Moskva i Teheran pokušavaju steći dugoročna uporišta u Siriji, a Ankara se vratila pragmatičnoj politici i umjesto doktrine Strateške dubine i obnove Osmanskog carstva je Erdogan reducirao ciljeve na sprečavanje daljnjeg jačanja pozicije sirijskih Kurda. Ovo je drugi korak kojeg Turska mora poduzeti, nakon što je spriječena avantura s nastankom neovisnog “Iračkog Kurdistana”.

Ankara ne vidi alternativu suradnji s Moskvom i Teheranom, jer uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država neće moći braniti svoje interese, budući da su sirijski Kurdi glavni saveznik Washingtona u navodnoj borbi protiv “Islamske države”.

Neslužbeni vojni i politički plan trojke u Sočiju je steći status ključnih aktera u pregovorima pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda u Ženevi, koji bi se trebali nastaviti sljedećeg tjedna.  Sjedinjene Države tamo imaju mjesto za pregovaračkim stolom, ali će malo moći utjecati na tijek i ishod pregovora.

Erdogan - Assad - Sirija - Turska - pregovori
FOTO: Ilustracija, Erdogan Assad

SAD će pokušati ostvariti glavni cilj, a to je zaštita Izraela i monarhija Perzijskog zaljeva, koja ionako nemaju zajedničku strategiju. Zapravo, ostatke ostataka nekada velike antisirijske koalicije među zaljevskim monarhijama predstavljaju Saudijska Arabija, UAE i Bahrein, ako ova dva satelita Rijada uopće nešto i predstavljaju. Katar je odustao od sirijske avanture i uz ovako oslabljene Sjedinjene Države će Rusija i Iran nesmetano provesti svoje planove u Siriji.

Turska je posebna priča i Ankari više ne smeta ni Assad u Damasku, ni plinovodi i naftovodi ili kopnena veza Teherana s Bejrutom i glavni problem kojeg Erdogan želi riješiti je kurdska pseudodržava na sjeveru Sirije i južnim turskim granicama. Koliko je situacija ozbiljna potvrđuju u vojne aktivnosti turske vojske u tom području i otkriće da je pukovnik Talal Sillo, jedan od glavnih zapovjednika prokurdskih SDF snaga, nedavno pobjegao u Tursku, ali i da je od prvog dana kada je pristao ratovati na strani Kurda zapravo radio za turske obavještajne službe.

Osim ovih poznatih detalja, sam po sebi ovaj sastanak ima daleko veći značaj. Po prvi put u 500 godina odnosa između Rusije i njezina dva velika susjeda se održava ovakav sastanak. Rođenje “Velike trojke” je svojevrsni povijesni događaj.

Predsjednici Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdoğan i Hassan Rohani će se sastati u Sočiju kao zemlje koje su jamac sirijskog primirja.

Razgovorima trojice predsjednika su prethodili razni sastanci diplomata i vojnih dužnosnika triju zemalja i kada su Sergej Lavrov i Sergej Šojgu razgovarali sa  svojim iranskim i turskim kolegama je nastajala ova “Velika trojka”. Ali to su bili ministarski sastanci, a sada govorimo o sastanku trojice predsjednika.

Hassan Rohani - iranski predsjednik
FOTO: Hassan Rohani

Kada je Rusija počela vojnu operaciju u Siriji prije dvije godine u Moskvi su vjerovali kako je to bio ulog za pregovaranje s Washingtonom o Ukrajini. U ovu su glupost mnogi povjerovali i proricali poraz ruskih i sirijskih snaga, pogoršanje odnosa s Arapima i sunitskim svijetom u cjelini.

Međutim, rezultat djelovanja Rusije, vojske i diplomacije, bio je upravo suprotan.

Ne samo da je većina Sirije vraćena pod kontrolu Damaska, nego se radikalno povećao ruski geopolitički utjecaj u regiji, samim tim i u svijetu. Predstojeći sastanak predsjednika triju zemalja koje određuju budućnost Sirije – Rusije, Turske i Irana – najbolji su dokaz za ovu tvrdnju.

Trojica predsjednika u Sočiju će odrediti budućnosti Sirije. Budući da su Turska i Iran glavni susjedi Sirije i zemlje koje su, svaka na svoj način, bile uključene u rat, Rusija je zemlja koja se u rat uključila kako bi ga završila.

Istina, Moskva je to napravila zajedno s Iranom, čije su snage pomagale Assadu, ali tek nakon što je Turska promijenila svoj stav prema Damasku, bilo je moguće okončati rat koji traje više od šest godina. Turska je počela surađivati s Rusijom i Iranom, što je bilo ključnu da se dio snaga koje su se borile protiv Assada prisile ili uvjere na sporazum o mirovnim operacijama i politički proces za mirno rješenje sukoba.

U prosincu bi se u Sočiju trebala održati velike sirijske mirovna konferencija, na kojoj, što je više moguće, treba okupiti predstavnike “oružane opozicije”.

Buduća vlada Sirije bit će formirana u Damasku, ali ipak o stavu velikih sila ovisi kako će se organizirati nova Sirija, koja će se jamstva dati različitim manjinama i regijama. A ove velike sile za Siriju su sada samo Rusija, Iran i Turska. Sve tri zemlje žele sačuvati ujedinjenu Siriju i, naravno, obraniti, vlastite interese. No, ti interesi nisu samo regionalni.

Štoviše, činjenica da su se tri zemlje usredotočile na rješavanje sirijskog sukoba je važnija od samog rata. Zašto? Jer povijest odnosa Rusije s Turskom i Iranom traje pola tisućljeća i nikada prije se čelnici nisu susreli u ovakvom trodimenzionalnom formatu.

Uzimajući u obzir ulogu i težinu triju zemalja na području Eurazije, mogućnost formiranja takvog tripartitnog sporazuma je od posebne važnosti.

Turska i Iran su nasljednici velikih carstava. Iran sa svojom tisućljetnom povijesti i trenutnim statusom potpuno suverene zemlje, jedno je od središta svjetskog islama, a Turska je kao Osmansko carstvo stoljećima vladala cijelim arapskim svijetom. S obje zemlje se Rusija susrela u 16. stoljeću, kada su zbog širenja Rusije postali susjedi carstva.

Tijekom sljedeća tri stoljeća se Rusija protiv Osmanskog carstva borila desetak puta. Posljednji put u Prvom svjetskom ratu, a gotovo su svi ratovi završili gubicima određenih vazalnih teritorija Turske. Polazeći od Astrahana i Krima, na kraju su sukobi završili odlaskom Turske s Balkana. U Turskoj su milijuni potomaka ljudi koji su nakon dolaska Rusije napustili Kavkaz, a prije skoro stotinu godina je Moskva gotovo otvoreno tražila kontrolu nad turskom prijestolnicom, Istanbulom ili, kako su ga Rusi tada zvali, Konstantinopoljem.

istanbul
FOTO: Ilustracija, Istanbul

Nakon Drugog svjetskog rata, uplašena mogućim zahtjevima Sovjetskog Saveza za turskim teritorijima, Turska je odlučila ući u NATO i savez sa Sjedinjenim Državama. Naizgled su Turci imali mnogo razloga da budu oprezni, ali se istovremeno rusko-tursko zbližavanje u ovom stoljeću odvijalo se u svim smjerovima.

Turci ipak nisu zaboravili da im je Rusija pomogla nakon raspada Osmanskog carstva i da su Britanci i Francuzi tada kovali planove za komadanje današnjeg teritorija Turske. Sovjetska Rusija je podržala Atatürka kada je preuzeo vlast u zemlji i stvorio nezavisnu Turska.

Početkom 21. stoljeća, kada je Erdogan ojačao zemlju, Turska se spremala da postane predvodnik islamskog svijeta. Za to je trebala dobre odnose s Rusijom, jer se u suprotnom slučaju bilo nemoguće osloboditi ovisnosti o Zapadu.

No, Iranci proteklih desetljeća nimalo nisu ovisili o Zapadu. I oni se borili protiv Rusije nekoliko puta, ali imaju više veze s Moskvom nego Ankara.

U prvoj polovici prošlog stoljeća je bilo je situacija kada se Rusija, blago rečeno, oplitala u unutarnje poslove Irana. Činjenica da se to dogodilo u okviru borbe protiv Britanaca, koji su nadirali prema Rusiji s juga, ne znači puno Irancima. Istovremeno, Rusija i Iran praktično nemaju ozbiljnih kontroverznih tema i područja, kao što ih, na primjer, ima na raskrižju ruskog i turskog  “svijeta “, koji su znatno isprepleteni i izmiješani.

Pobjeda Islamske revolucije u Iranu 1979. godine nije bila početak velikog prijateljstva s Rusijom. Naprotiv, za neko vrijeme su nestali dobri odnosi koji su se razvijali za vrijeme svrgnutog šaha Reze Pahlavija.

U Teheranu su u ateizmu komunističke sovjetske vlade vidjeli prepreku, kao i u sovjetskoj politici u Afganistanu. Nakon toga su Rusiju, tijekom devedesetih godina, smatrali privjeskom Zapada.

Međutim, kako je Rusija pod Putinom počela jačati svoju neovisnost, iranski je interes za ruske susjede rastao, što je bio dvosmjeran proces.

Ruska pomoć Tehranu u zaključivanju nuklearnog sporazuma je ojačala povjerenje između dviju zemalja, a pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da izolira Rusiju su još više ujedini dva susjeda, da bi ih rat u Siriji na kraju učinio “braćom po oružju”.

Potencijal bilateralnih odnosa između Rusije i Irana je ogroman, gospodarski i politički. Isto vrijedi i za Tursku s kojom Rusija može realizirati najozbiljnije projekte u vezi s Europom i širim Bliskim istokom.

I Iran i Turska imaju oko 80 milijuna stanovnika i ne samo slavnu povijest, nego i veliku budućnost. Iran je potpuno neovisan, a taj status ima vrlo malo zemalja u svijetu. Turska slijedi put prema punom suverenitetu, shvaćajući potrebu za napuštanjem orijentacije prema Zapadu, općenito i prema Europi, a otvara se i pitanje članstva u NATO paktu.

U narednim desetljećima će u svijetu i novom sustavu međunarodnih odnosa težina Turske i Irana rasti, a budući da su ruski susjedi, jačanje veza između tri zemlje samo može ojačati sve tri strane.

azija
FOTO: Mapa Azije

Istina, između zemalja postoje i mnoge proturječnosti, od drevnih, poput razlika između sunitska i šiitska, do novih, regionalnih. Ali ove zemlje imaju puno više zajedničkog, ne samo u prošlosti, nego i danas. Uspjele su se dogovoriti o Siriji i neće dopustiti da se igra na kurdsku kartu. Bez obzira na to koliko se pokušava uveličati sukob šiita i sunita, Ankara i Teheran su u sukobu sa Saudijskom Arabijom bili na strani Katarom.

A sada vidimo da Tursku i Iran zbližava i Rusija. Predsjednici su došli u posjet Putinu i zainteresirani su ne samo za pregovore o Siriji, nego i za izgradnju strateške suradnje općenito. Jasno je da se tri puno teže mogu složiti nego dvije, ali je učinkovitost multilateralne suradnje puno veća.

Osim Sirije, Rusija, Turska i Iran imaju mnogo važnih točaka u koje ulažu zajedničke napore, ali tri važne neovisne zemlje mogu puno toga promijeniti u kaotičnom svijetu, koji dolazi u vrijeme temeljnih promjena u pravilima igre i pomaka središta sa Zapada na Istok.

Ako, primjerice, stavite Njemačku i Francusku na mjesto Turske i Irana, velika trojica čelnika Rusije, Njemačke i Francuske će također “promijeniti svijet” i on bi bio jasniji  običnom europski orijentiranom čitatelju.

Da, Rusija, Njemačka i Francuska su velike zemlje, imaju slavnu povijest i veliku ulogu u današnjem svijetu. Sve to je jasno. Ali je Iran postojao kad nije bilo niti jedne velike Njemačka, ni Francuske. Osmansko carstvo bilo je jače od bilo koje europske zemlje i posjedovalo je znatan dio Europe. U posljednjem stoljeću su obje zemlje oslabile, a ni Kina se nije osjećala dobro.

No, 21. stoljeće će biti stoljeće Euroazije, s naglaskom na azijski dio kontinenta, a Iran i Turska će dalje postojati, bez obzira na to što se događalo u Europi.

U povijesti će ostati upisano da se krajem studenoga 2017. održao tripartitni sastanak u Sočiju između lidera Rusije, Irana i Turske. Prije 74 godine su se u Teheranu prvi put okupila Staljinova “Velika trojka”, gdje su sa sovjetskim vođom razgovarali Roosevelt i Churchill. Sadašnji razgovori u Sočiju se također mogu nazvati sastankom “Velike trojke”, iako rat nije svjetski rat, već “samo sirijski”. Međutim, važnost i veličina šireg Bliskog istoka i potencijal tripartitnog sporazuma je bez sumnje ogroman.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
27 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Na kraju zapadnog(USrA,EU,NATO) nakaradnog stoljeca,vidi se svitlo u tunelu.Ogromna vaznost,jer se radi o dvi ,slobodne,nezavisne drzave,a treca(Turska)nakon olovnih godina dolazi pameti i putu u nezavisnos i slobodu. Tkz.”demokratski,zapadni,slobodni svit” nakon ovoga sigurno je dobija osip ludila od muke i nemoci.E doslo je vrime da mogu grist vlastita muda od “veselja”… Pročitaj više »

GER
Gost
GER
3 godine prije

Odličan tekst. Babiću mani se komunizma ova štiva ti najbolje idu.

mmne
Gost
mmne
3 godine prije
Reply to  GER

dao sam ti plus….ne diraj babica jer odlicno pise….sa srecom sa ovom trojkom!!!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  GER

Šta će, kad je idealni komunista, utopista, što se vidi kad dere po socijaldemokratima, gore od Staljina. No, šali na stranu, epicentar se vraća na Istok, a ovo je potencijalno jaka osovina, što objašnjava zašto Rusija nije išla dalje od potrebnog zbog srušenog bombardera , iako su to više nego… Pročitaj više »

neko ime
Gost
neko ime
3 godine prije

…a i pitanje je koliko se Erdogan pitao za to rušenje aviona, s obzirom na na događaje koji su slijedilli, što ne znači da mu u tom trenutku nije bilo toplo oko srca…
ali interesi su interesi…i u životu i u diplomaciji moraš nešto izgubiti da bi dobio…

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  GER

Babic o svemu pise odlicno,Babic je veoma obrazovan i elokventan novinar na kome mu mnoge,mnoge kolege mogu samo pozavidjeti,svaka njegova rjec izgovorena i napisana je bez presedana i ne tendeciozna.Veoma ga postujem , cjenim i sa zadovoljstvom citam njegove clanke.

novo doba
Gost
novo doba
3 godine prije

Po prvi put u 500 godina odnosa između Rusije i njezina dva velika susjeda se održava ovakav sastanak. Rođenje “Velike trojke” je svojevrsni povijesni događaj

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  novo doba

Ne raduj se prerano,…ako itko ima iskustva s podlim igrama onda su to ameri – vjerovatno će dati zeleno svijetlo za agresiju na libanon jer njima nije mir u interesu bitno nek se samo puca….eto u afganistanu traje sukob godinama i jedino što im je uspjelo jeste učiniti od slobodnih… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  igi

Uvjek ima skeptika,ali ovaj trio je dobar posao odradio.Odbacili su SADe-anglosaxonce i Nato -vojnu alijansu evropskih zemalja na margine svjetskih dogadanja.Koji su umjetno Ukrajinu bacili u bjedu i rat na granici sa Rusijom da bi je obuzdali na sirijskom ratistu,ali je Rusija znala za jadac i na svojim granicama taj… Pročitaj više »

khameni bin saud
Gost
khameni bin saud
3 godine prije

mogli bi vodje oglodjat nove sankcije

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije

vidiš, ovako kad se to predstavi… nekako mi isplivava Perzija kao najveći pozitivac, sa najviše iskustva. Naši dečki (Aleksandar i Dioklecijan pogotovo) su ih par puta razhebali, ali sa poštovanjem. Nekako ne vjerujem da je Erdoganu (za kojeg ne treba zaboraviti da je zločinac, koliko god se lizao sa Putinom)… Pročitaj više »

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije

a Konstantinopolj je Carigrad, tu nema spora

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije

oprostite, ali stvarno mislim da je Erdogana više strah da mu obožavatelji ne saznaju koliko je zaradio na isilovoj nafti, nego što mrzi Kurde u Siriji

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

Drago mi je što si spomenuo Naše dečke. Rijetki to kuže. Ali opet, tvoje ime govori sve.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije

Prvo Soci pa reci ‘op.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

U Siriji, nije svjetski rat, ali su paradoksalno, uključene stotine država.

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Kako to zakljucujes,da nije svj.rat,kada su na BI u ratovima ukljucene drzave svih pet kontinenata,na ovaj ili onaj nacin,samo sto to nitko nece da kaze.Ovo jeste svj. rat i to najpodmukliji i najprljaviji,kojim je trebalo sest godina da iz njega izadu pobjednici i to oni za koje se nitko nije… Pročitaj više »

Rokokoko
Gost
Rokokoko
3 godine prije

Babic opet odlican.Samo neka se odmakne od onog obmanjivaca Marxa sto dalje.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Rokokoko

a ne, baš se treba ga držati što više da Vas obmanjivače zadrži u prodaji magle.

John
Gost
John
3 godine prije

Sile i trojke. rusi plin, turska nista,Iran nista…I sad oni mocni? E pa svasta.Amerika i zapad napravise sve sto se moze zamisliti i jos sad ispadose nesposobni?

Max
Gost
Max
3 godine prije
Reply to  John

Sve se mijenja…

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  John

Na zalost po njih ispade tako,zajebano je voditi proxi ratove,nikada ne znas na sta ce takav rat ispasti,to je promjenjivo,ulog se povecava ko da vise, a i kao u sportu ,vrhunski igraci pobjeduju na pogreskama partnera.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

Danas je u Rijadu počela tzv. Riyadh 2 konferencija za sirijsku “opoziciju”. Trebate vidjeti grupnu sliku i facu Staffana de Misture. Znate za onu da slika govori tisuću riječi.
https://imgur.com/a/h23fv

mmne
Gost
mmne
3 godine prije
Reply to  Zagor

ha ha …veseo covek….jedino ne znam ko je ova gomila iza njih….

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Ne treba se previše nadati, ne zaboravimo da se s druge strane nalaze sociopati Izraela, Saudijske Arabije, SAD-a i njihove Arapske Lige koji mogu ako treba i po stoti put zapaliti vatru ako im je to u interesu. Ovaj put preko Libanona pa natrag na početne pozicije kada se Hezbollah… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  tuf

O tome se i radi smanjiti dotok novca i snaga ponestaje.Tako je napravio i Tramp,da bi “duboku drzavu u SADe pogodi po depu ,naredio je da vojska bombarduje CIa laboratorije u Afganistanu iz cega su crpli tajni novac za svoje ratove kako u svjetu tako i u SADe.Jucer ima na… Pročitaj više »

fri13
Gost
fri13
3 godine prije

Bože, pomozi toj velikoj trojci da dogovori mir. A krvoločna CIA je priča za sebe. G. Trump mora imati svu moguću podršku.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik