Saudijska Arabija želi da se pridruži BRICS-u i SCO

BRICS
19 komentara

Saudijska Arabija je zainteresirana za pridruživanje BRICS grupi pet najvećih svjetskih ekonomija u razvoju, kao i Šangajskoj organizaciji za saradnju, izjavio je ruski ambasador u Kraljevini Sergej Kozlov.

Pet zemalja BRICS-a – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika – trenutno čine više od 40% svjetske populacije i gotovo četvrtinu globalnog BDP-a. U međuvremenu, Šangajska organizacija za saradnju pod vodstvom Kine i Rusije, regionalni sigurnosni blok, uključuje velike sile poput Indije u svoje redove.

„Kao deo diversifikacije spoljne politike kraljevstva, Saudijska Arabija želi da se pridruži međunarodnim udruženjima kao što su ŠOS i BRIKS“, rekao je Kozlov u nedelju u intervjuu za RIA Novosti.

Prema rečima ambasadora, aktivno se razgovara o mogućnosti članstva zalivske zemlje u ŠOS, a razmatra se i ideja o pristupanju BRIKS-u.

„Generalno gledano, čini se da spremnost naših saudijskih partnera da postanu integrisani dio ovih multilateralnih organizacija, prvenstveno ŠOS-a, ima dobre izglede“, rekao je Kozlov.

Ranije ove godine, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je “više od deset” zemalja izrazilo interes za ulazak u grupu BRICS.

Alžir, Argentina i Iran su navodno zatražili da se pridruže BRICS-u, dok su Bangladeš, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Urugvaj članovi njegove Nove razvojne banke. Potencijalno pristupanje Argentine podržava Kina prema nekoliko izvora.

Bahrein, Bangladeš, Indonezija, Egipat, Meksiko, Nigerija, Pakistan, Sudan, Sirija, Turska, UAE, Venecuela i Zimbabve također su pokazali interes da postanu članice BRICS-a.

BRICSrusijasaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Mnogi pogrešno misle da se u BRICS učlanjuju države drugačijih ideoloških pogleda od Zapada. Ne, samostalnost nekih država ćemo mnogo bolje videti preko njihovog glasanja o bitnim pitanjima u UN.
A što se tiče BRICS, tu se države okupljaju pre svega zbog ekonomskih razloga: povlastice u međusobnoj trgovini, pristup tržištu… Ne treba ni to zanemarivati, isto tako se i EU ujedinila pa su postali jedinstven politički blok (vašingtonski ali to je normalno jer je i to ujedinjenje vašingtonski projekat) – da ima dovoljno vremena BRICS bi mogao da postane mnogo jači blok… ali nema vremena.

Max
1 godina prije

Veliki udarac SAD u i njihovoj financijskoj piramidi.

Amar
1 godina prije

Hahaha od petro-dolara nece ni p ostati.

tihobl
1 godina prije

Egipat je dobio pismenu podrsku od Rusije i J. Afrike. Vec na sledecem sastanku bi se moglo odluciti o njegovom prijemu.

1 godina prije

Nakon potpisivanja mega ugovora s Kinom , saglasnošću da se truguje u medjusobnim valutama , i ova vijest je sasvim logičan slijed dogadjaja..
Još ostaje da vidimo reakciju šizofrenika jer ovo su jaki udarci , jedan za drugim..
Mozda one vježbe s izraelom žele nešto reći…

Yugo45neregistrovan
1 godina prije

Onog momenta kad plaćanje za energente bude u potpunosti u nacionalnim valutama bez dolara pripremimo jod .

tihobl
1 godina prije

Министарство финансија САД саопштило је у петак да је дефицит федералног буџета у прва четири месеца нове фискалне године [почиње 01 октобра] 460 милијари долара, што је 78% више него у истом периоду годину дана раније.

Владини приходи кроз порезе били су 1,47 трилиона долара, или три одсто мањи него у истом периоду прошле године, док је потрошња била 1,9 трилиона долара или 9 одсто више.

Само у јануару 2023. године САД су позајмиле 39 милијарди долара, док је у јануару прошле године буџетски суфицит био 119 милијарди долара. Разлика је 133 одсто.

“Данашњи подаци Трезора потврђују да смо само у првој трећини фискалне године већ позајмили 460 милијарди долара, односно 3,8 милијарди долара дневно.”, – изјавила је Маја Макгинис, председница Комитета за одговоран федерални буџет.

1 godina prije

Hungarian Foreign Minister Szijjarto arrived in Minsk to “represent Budapest’s position on the need for urgent peace talks on Ukraine .”

This is the first visit of a European official of this level to Minsk in a long period.

1 godina prije

Ako netko misli da sukob između Ukrajine i Rusije nije naš sukob, da ćemo negdje mirno sjediti, ništa se takvo neće dogoditi ”, Lukašenko na sastanku s glavnim tajnikom ODKB-a Tasmagambetovim “Doći će vrijeme, doslovno sutra, kada će biti potrebno odlučiti, zauzeti određeni stav”, rekao je Lukašenko.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI