Saudijski aerodromi na meti hutskih bespilotnih letjelica

eksplozija
30 komentara

Jemenski Huti su pokrenuli nove napade na aerodrome Jizan i Abha u južnoj Saudijskoj Arabiji, saopštili su lokalni mediji lojalni ovom pokretu.

Koalicija pod vođstvom Saudijske Arabije izdala je saopštenje da je presrela i oborila jedan dron koji je išao ka jugozapadnom gradu Abha. Objavljeno je da su dronovi za ciljeve imali kontrolne sobe na aerodromu Jizan i benzinsku stanicu na aerodromu Abha.

“Dva aerodroma su sada van upotrebe, obećavamo saudijskom režimu više bolnih dana sve dok se agresija na našu zemlju ne zaustavi, rekao je portparol oržanih snaga za Al-Misirah TV.

Huti su lansirali nekoliko samouništavajućih dronova prema aerodromu Abha od srijede, kada je u raketnom napadu na isti aerodrom ranjeno 26 ljudi.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je 2015. godine intervenisala u građanskom ratu u Jemenu kako bi obnovila vladu predsjednika Abd Rabbu Mansoura Hadija.

Saudijska PVO je ranije ove sedmice presrela pet dronova koji su išli ka aerodromima Abha i Khamis Mushait.

Kao odgovoro na naprade, koalicija koju podržava Zapad je saopštila da je uništila Hutska skladišta oružja koja su se nalazila pored glavnog grada Sane.

Bilo je nejasno da li je bilo nekih žrtava nakon subotnjih udara.

Lideri koalicije, Saudijska Arabia i Ujedinjeni Arapski Emirati, optužuju Iransku revolucionarnu gardu i Hezbolah, koji podržava Iran da podrćavaju Hute što sve tri strane poriču.

Huti su pojačali napade raketama i bespilotnim letjelicama protiv saudijskih gradova, jer su porasle tenzije između Irana i arapskih zemalja Zaliva.

Teheran i Washington su se upustili u rat riječi od kada su Sjedinjene Američke Države ponovo uvele sankcije protiv Irana i povećale svoje vojno prisustvo u Zalivu.

Jemenski sukob se u tom regionu smatra proksi ratom između Saduijske Arabije i Irana.

Reuters

HezbollahiranJemenSaudijske Arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kaj ti
4 godine prije

Kako pisaju u usta ovoj vehabiskoj bagri pa to nevjerovatno 🙂

hutimir
4 godine prije

samoubilački dronovi ? brzo patentirajte to

Trubadur
4 godine prije

Samo, da malo popravim Reuters… Prvi napad na Abhu, je bio sa manevrirnom raketom i Saudijci su tad priopštili, da je bilo 32 ranjenih…… Ako netko pomno prati šta piše Magnier, onda mu je jasno, da če se vjerojatno pritisak na KSA od strane Hutija još nastavit, pa i pokoji novi tanker bi znao biti u opasnosti….. Yakov Kedmi je lijepo argumentirao, kako USrA nije u stanju pobediti Iran, pa zato rata neče ni biti… Ne podržava Evropa, ni večina zemalja u okolišu osim 13. plemena ( za sad se nisu oglasili ), KSA i UAE, i to je to… Trump tako ostajo gotovo sam i stisnut u kut….Rohani tako vrlo dobro zna, da USrA ne može napast Iran iz mnogih razloga pa neče da pregovara i odbio je najnoviju Trumpovu ponudu za pregovore….Tako Iran samo steže, ne bi li dobio, što više od trenutačnog stanja…

Selman
4 godine prije

Štanga im je dole svima namještena;potekli su iz pijeska,jašući deve,jedući deve,pijući mlijeko deva,koristeći balegu deva kao gorivo i vratit će se opet tamo od kuda su poćeli.Svakim danom se otkriva neka nova mogučnost korištenja energije,a sve zemlje svijeta trenutno zaradjuju prodavajući oružje tim sada bogatim zemljama, onda kad im nafta ne bude više trbala nahuškat će ih(već i jesu) jedne na druge i odoše u prošlost(nažalost pojedini bogati “selmani” će pobječi u Europu).

Zvrk
4 godine prije

Asimetrični rat eskalira.

Trubadur
4 godine prije

Neču, da dajem link, iz znanih razloga ali evo ovako…. Utipkajte Poly tehnologies Iran u Google i potražite na stranici National interest članak, koji vam lijepo obrazloži, suradnju u oblasti visoke vojne tehnologije između Kine i Irana…. Možda če vama postati i jasnije, zašto USrA nikad neče napadnuti Iran…

Trubadur
4 godine prije

Evo vam samo za pokušinu… “Curiously, for its export business in the air-defense sector, Poly Technologies partners with the 14th Institute of China Electronic Technology Group Corporation.

The 14th Institute is the founding company in China’s radar industry. Established in the 1950s with Soviet help, it employs around 9,000 people. In working with Poly Technologies, the Iranians gain access to the best of the Chinese air-defense industry.”………

Ivo
4 godine prije

Maltretiranje Irana dolazi na naplatu. Usa i hazbare ih stežu sve više, a ta ekipa razumije samo jezik sile, nažalost.
Iran je rekao da će zatvoriti Hormuz, bude li spriječen izvoziti naftu. Ovo je opomena da misle ozbiljno. Opomena je i udar dronom na naftovod, a rekao bih takođe i udari po (nekim) tankerima.
Ne vidim razloga da bi se Iran trebao skanjivati po tom pitanju, s obziram da hazbare aktivno sabotiraju iranske naftne platforme, o čemu se uglavnom šuti.

slabo gadjam
4 godine prije

aj pisite malo o hong kongu, a pazi i ovo….ahahahaaaa, promasili americki dron za vise od kilometra….

Iran ‘tried to shoot down a US drone monitoring the Gulf of Oman tankers attack site but MISSED’ by nearly a mile

irena
4 godine prije

tezak sve govori tvoj nadimak

Zorule
4 godine prije

Ja mislio da su saudi pokupovali od SAD-a namodernije PVO nauruzanje sto je svijet ikada vidio, a kad ono rasturaju ih dronovi sa ibeja

Kile
4 godine prije

To ti se zove anemija, zapravo to su sve plaćenici niti nisu pravi vojnici koji bi se za nešto borili, sve umjetno stvoreno isto kao i ta kraljevina, mogu imati milijun F16-ica i milijun F35-ica rezultat bi ti bio i dalje isti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI