fbpx

Saudijski ministar energetike prijeti kockarima cijenama nafte “žestokim napadom” i destabilizacijom tržišta

Nafte

Ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman, obećao je da će one koji se pretjerano klade na naftnim tržištima kazniti “žestokom kaznom” putem spoljnog uticaja na tržište.

Bin Salmanovi komentari dolaze nakon što je javno osudio zemlje OPEC koje premašuju kvote za proizvodnju nafte koristeći članstvo u toj organizaciji, tokom virtuelnog sastanka sa svojim kolegama ministrima energetike u četvrtak.

„Korištenje taktika za prekomjernu proizvodnju i sakrivanje nepoštovanja zakona je već pokušavano u prošlosti i uvijek se završavalo neuspjehom. Oni ne postižu ništa, a nanose štetu našoj reputaciji i kredibilitetu“, rekao je bin Salman, naizgled misleći na Ujedinjene Arapske Emirate. UAE su u avgustu izvršili samo 10 posto obećanih rezova, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji.

Bin Salman je rekao da će pokušati da tržište učini višim i rekao da će kockare “vraški zaboljeti”.

Dodao je da neusklađenost slabi kolektivne ciljeve OPEC i da će pokušaji da se “nadmudri” tržište energije propasti.

Članice OPEC koje su premašile svoje kvote, uključujući Nigeriju i Irak, obavezale su se da će dodatno smanjiti kvote narednih mjeseci.

Kvote su prvobitno dizajnirane da povećaju OPEC cijene sirove nafte, a čini se da su im komentari bin Salmana pomogli u tome, s porastom cijena u četvrtak za čak 2,6 odsto – što je najviši nivo u skoro dvije sedmice.

4.6 5
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Milance
Gost
Milance
1 mjesec prije

Cilj je jasan, smanjiti cjenu naftě i samim tím smanjiti budzet Putinovog retina.Uz to EU ce dobivati plin iz Sredozemnog Mora kóje ce kontrolirati Turska i Izrael..Moze Putin zaboraviti pare od Plina

Dam
Gost
Dam
1 mjesec prije

Drumskim razbojnicima ponestalo para a situacija u zemlji lagano ključa, što je dobro da se uvede demokracija i da se nafta uzme od manje vrijednih.

nessy
Gost
nessy
1 mjesec prije

Milance, u tvoje prognoze se zaista covjek moze pouzdati. Ni jedna se nije ostvarila. Sta se babi ’tilo, to joj se i snilo, ipak ostaje na nivou fikcije.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Ode nafta na 70 do decembra

roki
Gost
roki
1 mjesec prije

Ni pod razno , u sledećih pet godina će nafta biti da tako kažem jeftina , ovde analitičari predviđaju ekonomski slom Amerike e tad su u K…..U svi prodavci nafte i gasa !

4e 65 6b 64 6f 2e
Gost
4e 65 6b 64 6f 2e
1 mjesec prije

SA ima još love za bacanje ali i oni srljaju prema provaliji. 87% posto budžeta dolazi od nafte, a treba im cijena od 90$ da su na nuli. Ove godine su već podigli PDV sa 5 na 15%! Do prije 2018. nisu ga ni imali. Tada su ga uveli u dogovoru sa ostalim zemljama Zaljeva. Za sada samo 3. su ga i uvele. Kuvajt će recimo to uraditi sljedeće godine.

Evo malo više o toj temi:

https://www.veteranstoday.com/2020/09/18/twilight-in-the-desert-for-saudi-and-mbs/

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Naftne monarhije su samo marionete.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
9
0
()
x