Savjetnik Zelenskog predlaže moguće povlačenje iz ključnog grada

30 komentara

Ukrajinske snage u gradu Artjomovsku možda razmišljaju o povlačenju, rekao je ekonomski savjetnik predsjednika Vladimira Zelenskog u intervjuu za CNN u utorak.

Aleksandar Rodnjanski je izjavio da Rusija pokušava da opkoli Artjomovsk (u Ukrajini se zove Bahmut) koristeći najbolje trupe privatne vojne kompanije Wagner. Isa Soaresu iz CNN-a rekao je da će se kijevske snage povući ili “strateški odustati” od grada “ako vjeruju da su troškovi njegovog držanja veći od koristi”. Rodnjanski je dodao da će ukrajinska vojska “očigledno odvagnuti sve opcije”.

“Do sada su držali grad, ali, ako bude potrebno, strateški će se povući – jer nećemo žrtvovati sve naše ljude samo za ništa”, tvrdi savjetnik predsjednika, tvrdeći da je to na kraju bilo na vojsci da odluči da li i kada je potrebno povlačenje.

Rodnjanski je izjavio da je region zapadno od grada bio utvrđen i da ako se kijevske snage povuku iz Artjomovska, ruske trupe neće moći brzo da napreduju. „Nemojte pogriješiti, naše kontraofanzive će uskoro biti iza ugla“, insistirao je.

Artjomovsk je dio ukrajinske odbrambene linije od 70 km koja je stvorena otkako je Kijev pokrenuo borbe u Donbasu 2014. Rusija polaže suverenitet nad gradom zajedno sa ostatkom Narodne Republike Donjeck.

U višemjesečnoj kampanji, ruske snage, prvenstveno pripadnici Wagnera, sistematski su zauzimali naselja oko grada i sada su Artjomovsk opkoljeni sa sjevera, juga i istoka.

CNN je takođe razgovarao sa ukrajinskim vojnikom koji je želeo da ostane anoniman i koji je situaciju u Artjomovsku opisao kao „mnogo goru nego što je zvanično prijavljeno“.  “Trebali bismo dodati još 100% poteškoća službenim izvještajima. U svim pravcima. Posebno u sjevernom pravcu gdje su Rusi napravili najveći napredak”, rekao je.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Anna Malyar izjavila je u utorak da se šalje još pojačanja u strateški vitalni grad. To je u srijedu potvrdio šef Wagnera Evgenij Prigožin, koji je rekao da je Kijev poslao desetine hiljada svojih najboljih boraca u Artjomovsk. “Oni pružaju žestok otpor. Krvoproliće bitaka je svakim danom sve veće“, rekao je Prigožin.

U međuvremenu, zapadni pristalice Kijeva su navodno pozvale Zelenskog da smanji svoje gubitke i povuče se. Ukrajinski predsjednik je ranije izjavio da “niko neće predati Bakhmut”, ali je nedavno promijenio melodiju nakon što su kijevske snage pretrpjele značajne gubitke. Ukrajinski lider sada tvrdi da će grad biti održan “dok bude razumno” da se to učini.

ArtjomovskPovačenjerusijaukrajinaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragačevac
1 godina prije

Nema ništa gore kada se političari vojsci umešaju u posao, pa počnu da im zadaju ciljeve i zadatke.
Da se vojska pita nešto ne bi ni bilo rata.

Ziv je Geza
1 godina prije

Ja sam mislio da ce zeleni izjaviti kako se kao vrhovni zapovjednik prikljucuje svojim vojnicima u Bakhmutu i ako nista drugo, izmedju dvije bitke umornoj i ranjenoj vojski odrzati pijano koncert, ipak su azovci branioci becke kulture, jelte.

tatamata
1 godina prije

danas ocekujmo ispade ludila od nasih cjenjenih trolova … opet im rusi tamburaju idole sa svastikma

Franjo
1 godina prije

Prema ruskim izvorima Amerika priprema nuklearni udar na Rusiju. Američki kolumnist Andrew Napolitano nazvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina jedinim faktorom odvraćanja od Trećeg svjetskog rata. Rekao je da su sukob u Ukrajini izazvale Sjedinjene Države.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Obzirom da su kolonija , učinjet će onak , kako im DRUGI narede a zna se što je to … CRKNITE ZA —- NAŠE INTERESE HUMANIODNE ŽIVOTINJE !!!! Siroti Ukrajinci , uistinu da bi živjeli uopće , trebaju DEKOLONIZACIJU pa TEK ONDA – prionuti na posao — obnove — ŽIVOTA ! Ovi ih žele , gurnuti u vatru — do poslednja ….

Lucija, prva
1 godina prije

“Vlasti Donjecka: Kijev je izgubio do 70% iskusnog vojnog osoblja u Artjomovsku #Sputnik , prije 19 minuta Vlasti Donjecka objavile su da su ukrajinske snage izgubile do 70 posto obučenih jedinica vojske u regiji Artjomovsk. “Već su izgubili do 70 posto (ljudstva – otprilike) i tjerani su na ponovnu opskrbu”, rekao je Igor Kemakovsky, savjetnik vršitelja dužnosti predsjednika Narodne Republike Donjeck, na Prvom kanalu u srijedu. Kimakovsky je objasnio da je riječ o obučenim vojnicima. Istaknuo je da će sada, ako ukrajinsko vodstvo pošalje dodatne snage u grad, te jedinice biti “nevažne za njih”. Sada je, prema njegovim riječima, nekoliko tisuća vojnika ostalo u Artjomovsku, koje je Kijev tamo ostavio “samo da umru”. Vršitelj dužnosti savjetnika predsjednika Republike Donjeck također je naglasio da ruski vojnici i topništvo vrlo učinkovito djeluju na periferiji grada: “Sve su ceste, uključujući cestu za Chasov Yar, pod njihovom vatrenom kontrolom.” ———– ISW se referira na… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Nastavak “Kada brod tone, spasavaj se kako znas.. I dok nam cene hrane divljaju, a strucnjaci ponovo najavljuju rekordne cene gasa, izgleda da Vagnerovi muzicari sviraju sve sve one note koje ne zelimo cuti,ali nije bas da imamo izbor vise.. The ride of the valkyries…. ————– general Zalužni i kompletna Ukrainska vojska su predlagali još prije povlačenje do iza rijeke Dnjepar, da se izvježba i stvori nova vojska , popuni s novim oružjem i onda kad bude premna za udar krene.. …bivši američki marinac koji je sudjelovao u borbama na tom području“. piše kako je „zapadno vojno osoblje bilo je jako uključeno u vojne operacije Kijeva od samog početka, od STOTINA BRITANSKIH KRALJEVSKIH MARINACA koji su aktivno raspoređeni na bojišnici od travnja 2022., do goleme CIA-INE ‘STEALTH MREŽE’ raspoređene diljem zemlje kako bi pružila ključnu podršku, kao i bivši vojnici iz niza zapadnih zemalja koji su imali istaknuto mjesto u… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

🇺🇸🇺🇦 U SAD upoređuju Zelenskog sa BLM (Black Lives Matter) lopovima koji su proneverili donacije za siromašne crnce: „BLM za bele prevarante. Predsednik Ukrajine poseduje kuću od 35 miliona dolara na Floridi i ima 1,2 milijarde dolara na spoljnom bankovnom računu. Zelenski poseduje 15 kuća, 3 privatna aviona i ima mesečni prihod od 11 miliona dolara Zašto niko ne pita gde naša POMOĆ ide?” ———- 🇵🇱🇺🇦 Više od 500 vojnih leševa pronađeno u poljskom rudniku, uključujući civilno osoblje Groblje je pronađeno u rudniku uglja Bogdanka (40 km od granice sa Ukrajinom). Sada je poljska vojska došla na mesto da obavi razgovore sa radnicima. Nekoliko rudara je posle ispitivanja odvedeno u Lublin. Među Poljacima se priča da su tamo dovezena tela stranih plaćenika koji su poginuli u zoni SVO. Prema drugoj verziji , radi se o telima ranjenih ukrajinskih oružanih snaga, koji su raskomadani za organe, navodno odvezeni u Evropu na… Čitaj više »

tri p
1 godina prije

Malo je izvan teme…Čitam da se Rumunjski premjer pohvalio sa novim članom stručnog tima vlade, naime radi se o umjetnoj inteligenciji, kojoj će zadatak biti da informira vladu o željama rumunjskog naroda i sukladno tome da daje prijedloge vladi. Kakvo ludilo, umjetna inteligencija zna šta narod želi i reći će vladi kako to sprovesti u djelo, na indexu komentatori oduševljeni. Znači šta će više izbori i tribine, referendumi, pa valjda umjetna inteligencija zna najbolje i kao šlag na tortu, ona nije korumpirana. Ako ljudi to popuše, onda stvarno trebamo propast, ne zaslužujemo bolje.

tihobl
1 godina prije

У Запорожју је, услед дејства украјинске ПВО, ракетним нападом уништена још једна стамбена зграда.
Наравно окривиће Русе да си гађали зграду, иако то нема никаквог смисла…

Према прелиминатним информацијама погодак је од С-300. За сада је познато да има два смртна случаја. Из рушевина је извучено осам људи.

opersvodki

tihobl
1 godina prije

Словачка ће Украјини дати 10 од 11 својих ловаца МиГ-29, Словачка ће свој 11. авион оставити за национални музеј.

tihobl
1 godina prije

Овде губимо целе батаљоне за недељу дана! – Украјински милитант се жали на пакао у Бахмуту

„Бахмут је сравњен са земљом, већ је постало мит како је Бахмут неосвојива тврђава.

 Ако ћемо губити једну до две чете сваки дан, цео батаљон недељно,мислим да није вредно тога “

 Ускоро ће украјински медији „прогурати“ тему да град нема стратешку предност и да га треба напустити уз накнадно „прегруписавање“ на повољније секторе фронта.

tihobl
1 godina prije

На западној периферији Артемовска забележена је кратка битка уз употребу пешадијског наоружања и бацача граната. Треба напоменути да у овој области нема руских трупа и да су тамо стационирани само украјински милитанти и плаћеници.

tihobl
1 godina prije

Ситуација у Артемовску је критична за украјинске трупе, пре или касније град ће морати да буде напуштен, рекао је представник Врховне раде Рахманин

tihobl
1 godina prije

У Кијеву су приведени чланови организоване криминалне групе у којој су били бивши службеник војне регистрације и лекари.
За 6.000-7.000 долара “учинили” су неспособним за војну службу људе који су требали бити мобилисани и помогли им да напусте Украјину.

Bokan
1 godina prije

Po svim vojnim analitičarima, to nije ključni grad. Jedino je važan malom kepecu da može reći da je njegova vojska ipak nešto uspjela zauzeti.

Max
1 godina prije

Za povlačenje je prekasno ako su snage opkoljene.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI