Scholz izvukao Orbana sa sastanka kako bi započeo pregovore o pridruživanju Ukrajine

Orban i Scholz
60 komentara

Njemački kancelar je navodno rekao mađarskom premijeru da “popije kavu” dok će ostali čelnici EU glasovati o tome

Njemački kancelar Olaf Scholz uspio je izvući mađarskog premijera Viktora Orbana iz sobe na ključnom sastanku čelnika EU-a u četvrtak u Bruxellesu kako ne bi stavio veto na prijedlog za početak službenih pristupnih pregovora s Ukrajinom, izvijestio je u petak Politico. Varka je navodno omogućila EU da napreduje s procesom.

Dok je Vijeće EU-a preporučilo otvaranje pregovora o članstvu s Kijevom u studenom, Orban je opetovano kritizirao inicijativu, označivši Ukrajinu “jednom od najkorumpiranijih zemalja na svijetu” i tvrdeći da nije ispunila potrebne uvjete za takvu odluku.

Čelnici EU pokušali su u četvrtak uvjeriti Orbana da promijeni svoje stajalište tijekom maratonskih pregovora u Bruxellesu.

Konačno, oko tri sata razgovora, Scholz je Orbanu rekao da bi “trebao razmisliti o nakratkom izlasku iz sobe” i, možda, otići “popiti kavu vani”, izvijestio je Politico, dodajući da je ideja iza prijedloga bila da će čelnici EU-a jednoglasno odobriti taj potez dok bi Orban mogao reći da nije glasao za.

Prema Politicovim izvorima, dok je Scholzova prizemna strategija podigla neke obrve u EU i izvan nje, bila je “unaprijed dogovorena” i provedena na “konstruktivan način”. Jedan dužnosnik rekao je časopisu da je njemački kancelar pribjegao “starom triku iz vremena s Mladim socijalistima”, mladeži njegove Socijaldemokratske stranke.

Tlo za smicalicu, prema časopisu, postavljeno je u prethodnim satima summita na kojem su mnogi čelnici EU-a vršili snažan pritisak na Orbana, pokušavajući razotkriti njegove argumente da Ukrajina nije vrijedna da joj se omogući put za pridruživanje bloku.

Naposljetku, iako Orban nije stavio veto na pristupne pregovore s Ukrajinom, odluku je nazvao “potpuno besmislenom, iracionalnom i netočnom”.

Unatoč tome, on je i dalje blokirao četverogodišnji plan EU-a za izdvajanje 50 milijardi eura za Ukrajinu. Orbanov glavni politički savjetnik prethodno je inzistirao na tome da Budimpešta može potpisati taj korak ako EU odmrzne svih 30 milijardi eura namijenjenih Mađarskoj koji su blokirani zbog korupcije i zabrinutosti u vezi s vladavinom prava. Bruxelles je prethodno otključao 10 milijardi eura, navodeći napredak Budimpešte u pravosudnim reformama kako bi sudovi u zemlji postali neovisniji.

euOlaf ScholzOrbanukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

I što je time postignuto 🤔 ?

vanja
4 mjeseci prije

Пре него што је изишао из сале ставио је куверту од 10 миљарди у унутарњи џеп од јакете.

mane
4 mjeseci prije

selo gori a baba se ceslja ili trla baba lan da joj prodje dan

tuf
4 mjeseci prije

Vrhunska parodija “vladavine prava”, “civilizacijskih tekovina” i “europskih vrijednosti”. Koliko se sjećam u Hrvatskoj početkom pregovora za pristupanje EU nisu bile zabranjene manjinske religije, niti su bile zabranjene tiskovine kao što je Sorosev Feral Tribune. Ne sjećam se da su iz vlade poručivali javnosti kako Srbi u Hrvatskoj ne postoje niti su u tom periodu više rušeni spomenici ili iseljavani “nepoželjni” građani. Ne sjećam se da je zabranjeno više od 10 opozicijskih stranaka, u to vrijeme je još djelovao i komunistički SRP a osim pojedinačnih privatnih tužbi zbog “duševnih boli” ne sjećam se da su novinare ili bivše političke dužnosnike privodili u zatvore zbog mišljenja ili želje da prijeđu granicu. Otvoreni nacizam bio je prisutan u ostacima ostataka skinheada koji su u međuvremenu također potpuno istrebljeni. Tadašnji predsjednik Mesić baš i nije okolo dijelio ordenje obožavateljima lika&djela Pavelića ili Hitlera niti dodjeljivao financije srodnim paramilitarnim postrojbama. Ali što ja znam.… Čitaj više »

Grdi
4 mjeseci prije

Nedaj se Orban svabskom vragu …..

Janko
4 mjeseci prije

Sholz je ovom„nameštaljkom” samo potvrdio da je duboko nemoralna osoba,a i ništa bolji nije niti Orban koji je prihvatio tu sramnu igru

Mirko
4 mjeseci prije

Je bas je kreten od Scholtza zajebao Orbana, mos mislit. Nes ti pobjede, dobili pristupne pregovore a oruzja sve manje i manje.Alan Ford

Darko
4 mjeseci prije

Svinja švapska pokvarena, koštati će on cijelu Europu još većeg zla i štete..

Darko
4 mjeseci prije

Svinja se baš trudi da opet dovede rat u cijelu EU.

držnedaj
4 mjeseci prije

E koje hebeno govno je ovaj njem kancelar..

Iskren
4 mjeseci prije

D govna

Observeterius
4 mjeseci prije

Koliko me sjećanje služi niti se PUtin nikad nije odupirao ideji da se Ukrajina priključi EU. Jedini mu je stvarni problem priključenje NATOu, zbog čega je Ukrajina i napadnuta.
Po samu EU, Ukrajina je ogroman zalogaj, koji ako ćemo pravo trebao bi imati jednako dug i bolan proces kao Turska. S tom razlikom da je Turska ipak zavidna ekonomija i vojna snaga, dok Ukrajina opustošena korupcijom i ratom nije od zajedničkog interesa čak ni svojim, inaće izdašnim reursima.

Orban istinu zbori, ali ipak jedino u povijesnom kontekstu, nezahvalno griješi. Baš na tu temu napisah Koji jedan odgovor kao nastavak naše diskusije.

oli
4 mjeseci prije

Ma lazu ko psi Orbana drze kao figu iza ledja on im sluzi kao opravdanje da ne daju pare jer ni Amerika vise neda.Kao Orban blokira davanje pomoci.
Odveo ga na kavu smjesno.

Max
4 mjeseci prije

Jeftino.

Vale
4 mjeseci prije

Para vrti gde burgija neće.

FATIH
4 mjeseci prije

PRAVI LJIGAVAC,KIŠNA GLISTA ….
GOVNO OD KACELARA.

Мунгос
4 mjeseci prije

Ово је савршен реалити.
Глумци су познати, сценарио познат, само је режисер сакривен у Теорији завере.

Dux
4 mjeseci prije

Orban dobio novce, a Ukraina lažnu nadu.

Zoran
4 mjeseci prije

Isplatite mu sve što potražnje iz EU fondova i problem riješen. Vidjeli ste za vrijeme plandemije da je bio ozbiljan u vezi pelcovanja i maltretiranju ljudi.

Da da
4 mjeseci prije

Sokantno je da uopce netko povjeruje u ovo.
Isao na kavu = unaprijed dogovoreno.

Stado raste rapidno

Mali Mjesec
4 mjeseci prije

Dok je izgovarao Ukrajina je jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu pogledom je tražio Plenkovića.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI