Scholz obećava Kijevu “uskoro” više oružja

Iris-T SLM
18 komentara

Berlin isporučuje “mnogo oružja” Kijevu i nastaviće da pruža Ukrajini “ono što joj je potrebno za odbranu”, rekao je kancelar Olaf Scholz, odgovarajući na kritike bivšeg generala Bundeswehra.

Njemačka je trenutno “u procesu isporuke najsavremenije i efikasnije opreme”, naglasio je Scholz tokom tradicionalnog ”dana otvorenih vrata” ovog vikenda, navodeći nedavne višestruke isporuke samohodnih protivavionskih topova ”Gepard” i haubica PzH 2000.

Njemački lider je tvrdio da njegov glavni fokus ostaje na “osiguranju eskalacije rata”, kada ga je penzionisani general Bundeswehra Klaus Wittmann optužio za nedostatak “rukovodstva” i  za “zastrašivanje” od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao citira njemačka novinska kuća NTV.

Još više oružja će “uskoro biti tamo”, obećao je Scholz, očigledno misleći na davno obećane isporuke Iris-T SLM protivavionskog raketnog sistema i Cobra artiljerijskog radara, ali ne dajući jasan vremenski okvir.

Berlin je još u junu obećao da će Kijevu poslati jednu Iris-T jedinicu besplatno, ali Ukrajina želi najmanje desetak i ponudila je da kupi ostatak direktno od proizvođača, iako nemačke oružane snage navodno nemaju dovoljno onih najnaprednijih sistemi protivvazdušne odbrane. Očekuje se da će Kijev dobiti prvi takav sistem najkasnije u novembru, prema prethodnim izvještajima.

Prošlog mjeseca Njemačka je Ukrajini također poslala artiljerijski radar Cobra, koji je navodno planiran za isporuku u septembru. Prema riječima njemačke ministrice odbrane Christine Lambrecht, Kijev je već potpisao ugovor za materijale i trupe bi trebalo da počnu obuku za “ovaj veoma složen sistem”.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

Njemačka je osudila Moskvu i izrazila solidarnost sa Kijevom. Pridružila se zapadnim sankcijama protiv Rusije i snabdijeva ukrajinske snage značajnim količinama oružja. Međutim, kod kuće, Scholz se suočio s kritikama jer navodno nije učinio dovoljno da pomogne Ukrajini od strane svojih kolega članica koalicije, uključujući ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock, kao i bivšeg ukrajinskog ambasadora u Berlinu, Andreja Melnika, koji je Scholza čak nazvao “uvrijeđena jetrenjača” zbog njegovog odbijanja da posjeti Kijev u maju.

KijevOružjeScholzukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grdi
1 godina prije

Sve vise i vise mi je jasno kako su njemci budale – sto ih ameri na to pritiscu …… traze slamku spasa od rusa – plina i nafte, a s druge strane sudijeluju u ratu protiv njih do zadnjeg ukrajinca …..

Max
1 godina prije

Njemci nemaju oružja ni za sebe.

Valter
1 godina prije

Nije Scholz, nego židovski State Department.
Njemački “kancelari” su tek izvođači radova, isto kao i kod svih baltičkih zemalja.

Englez
1 godina prije

Nemaju za javni prijevoz za vlastite gradjane, ali imaju za to. Haha. Bravo, bravo.

none
1 godina prije

više oružja, manje plin 😉 kako bilo,, “Malo je vjerojatno da će Ukrajina ikada povratiti bivši ruski teritorij koji je 1922. godine Vladimir Iljič Lenjin, iz bilo kojeg razloga, dao Ukrajini i koji Rusija trenutno uzima natrag. Rat iscrpljivanja, koji Rusija sa svojom industrijskom sposobnošću može beskrajno održavati, Ukrajina ne može dobiti. Nedovoljna bi bila i masovnija potpora ‘zapada’.” kaže tamo neki zapadni analitičar i dodaje…
“Izuzetno glupe europske sankcije protiv ruske energetike nanijele su ozbiljnu štetu europskim gospodarstvima. Ovo već slama ‘zapadnu’ volju za daljnjom potporom Ukrajini. Tijekom srpnja niti jedna od većih europskih država nije obećala i isporučila više teškog naoružanja Ukrajini.”

Praetorian
1 godina prije

Scholz bi ubrzo mogao svirat klavir, zbog svojih lopovluka jos za vrijeme gradonacelnikovanja gradom Hamburgom. Stisce mu se guzica pomalo

1 godina prije

Polako šolci davaćeš ti bmw-a za metar drva kako je krenulo..

Darko
1 godina prije

Gdje su Nijemci iskopali ovu staru budaletinu Scholza? Ništa pametniji nije od one rage Bidena, Čudi me da Putin još nije zatvorio sve slavine ovim EU glupanima, jebala ih cijela korumpirana fašistička Ukrajina..

tihobl
1 godina prije

Solc se juce slikao sa ribama u toplesima koje traze da se prestane uvoziti ruski plin, jer je njima prevruce (zato su se i skinule), a danas je izjavio da Bjelorusiju i Ukrajinu nikad nece prepustiti Rusiji.

Alex
1 godina prije

Poslat će im municiju… kroz cijevi 😂😂😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI