Šef JPMorgana upozorava na “najopasnije vrijeme”

JPMorgan Chase
28 komentara

Kontinuirani sukob između Rusije i Ukrajine zajedno s eskalacijom izraelsko-palestinskih neprijateljstava mogao bi imati dalekosežne posljedice po globalnu ekonomiju i geopolitičke odnose, napisao je izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon u izvještaju o dobiti kompanije za treće tromjesečje objavljenom u petak .

Dimon je rekao da uprkos relativnom zdravlju američke ekonomije, zemlja ima dovoljno izazova koje treba prevazići, uključujući zategnuto tržište rada, visok nivo državnog duga, prijetnju daljnjih skokova inflacije i dugoročne posljedice kvantitativnog pooštravanja. Međutim, pogoršanje geopolitičkih uslova moglo bi da oteža situaciju, upozorio je on.

“ Rat u Ukrajini kompliciran prošlosedmičnim napadima na Izrael može imati dalekosežne posljedice na tržišta energije i hrane, globalnu trgovinu i geopolitičke odnose. Ovo je možda najopasnije vrijeme koje je svijet vidio u posljednjih nekoliko decenija ”, rekao je on.

Dimon je u petak za CNN rekao da se rukovodioci američkih banaka ” penju uz zid zabrinutosti “, pozivajući se na jednu od najpoznatijih istina na Wall Streetu koja objašnjava kako tržišta mogu ostati optimistična usred ekonomske neizvjesnosti i geopolitičke krize.

“ Radimo sto testova na stres sedmično… Obično se geopolitika predstavlja kao duboka recesija ili blaga recesija… A dobro poslovanje tržišta nije razlog da se ikada kaže da će i dalje raditi dobro”, naveo je izvršni direktor .

Još jedna značajna ličnost u globalnim finansijama, Ray Dalio, osnivač najvećeg svjetskog hedž fonda Bridgewater Associates, ranije je upozorio da bi se izraelsko-palestinski sukob mogao proširiti izvan granica dviju zemalja i imati dalekosežne posljedice po cijelu globalnu zajednicu.

“ Po mom mišljenju, ovaj rat ima visok rizik da dovede do nekoliko drugih sukoba različitih tipova na brojnim mjestima, i vjerovatno će imati štetne posljedice koje će se proširiti i izvan onih u Izraelu i Gazi”, napisao je Dalio na LinkedIn-u . post u četvrtak, dodajući da je „ rat Izrael-Hamas još jedan klasičan, nesretan korak ka nasilnijem i sveobuhvatnijem međunarodnom ratu. ”

Eskalacija neprijateljstava između palestinske militantne grupe Hamas, koja kontrolira veći dio Gaze, i izraelskih odbrambenih snaga, već je izazvala porast globalnih cijena nafte ranije ove sedmice. Analitičari kažu da bi sukob mogao destabilizirati Bliski istok, koji čini više od jedne trećine globalne pomorske trgovine, i pogoršati postojeći deficit u opskrbi naftom, dok bi cijene sirove nafte skočile u nebo.

Jamie DimonSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dante
6 mjeseci prije

Dabogda pokrepali Lihvari!

Max
6 mjeseci prije

Dobro jutro gospodine Dimon.

Sparkling
6 mjeseci prije

Ma molim Vas gosp. Mišo, znam da morate nešto napisati ali ovaj članak (ne znam od kuda ste ga prepisali, a nije ni važno) u svezi JP Morgana nema veze s realnošću.
Pa ti smutljivci koji kao navodno predviđaju neke “bjesne” pomake na globalnom tržištu pušu u isti rog s smutljivcima (a svi znamo tko su) koji su izazvali rat u Ukraini i sad na Bliskom istoku.
Pa njima i je u cilju da izazovu što više ovakvih sukoba po cijelom svijetu jer se njihova svijeća polako gasi. Jedan veliki (nazovimo ga svjetski) sukob samo bi produžio njihovo vladanje na način da i dalje izrabljuju i žive na račun drugih.
Zato još jednom tvrdim da ovaj članak nema veze s stvarnošću.
Lp

Filozof 🙂
6 mjeseci prije

I njima se blizi kraj pa su se uzkokodakali.

Zimek
6 mjeseci prije

Neki “teoreticari zavjera” tvrde da se nista veliko nece dogoditi osim opceg kaosa gdje ce ovakvi likovi masno profitirati. Znaci nafta 300 dolara barel i sveopca inflacija.

tihobl
6 mjeseci prije

Данас је незаборавна годишњица ликвидације сарадника нациста и идеолога тероризма Стефана Бандере од стране Богдана Сташинског.

Он је извршио смртну казну коју је изрекао Врховни суд СССР-а.

tihobl
6 mjeseci prije

Амерички министар одбране Лојд Остин:
„Сједињене Државе су најмоћнија земља на свету. САД могу да ходају и жваћу жваку у исто време“.

To moze i Bajden.
Uglavnom.

tihobl
6 mjeseci prije

Шеф украјинског министарства спољних послова сматра да је затварање ланца Мекдоналдса у Украјини било неправедно.

Како је рекао министар, размишљао је о томе зашто су у Украјини затворени сви Мекдоналдси. Након тога је звао Блинкена: „Какав је то однос према нама?”

„Pекао сам Блинкену: „Вратите Мекдоналдс у Украјину“, рекао је Кулеба у интервјуу за ТВ канал 1+1.

Sardelino
6 mjeseci prije

Gdje on vidi da se u Gazi vodi rat između Izraelske vojske od 300 tisuća pripadnika sa 2 do 3 tisuće militanata Hamasa. Hamasovci, uveliko drže ratne položaje u podzemnim tunelima Gaze. Svi živi i zdravi i sa netaknutim skrovištima iz kojih se i dalje napucavaju raketama. Niti oni ne vide izraelske vojnike a niti oni njih. Preko nišana. Izraelska vojska odgađa ulazak u Gazu jer joj nije primarni cilj uništenje Hamasa već uništenje Gaze i etničko čišćenje njenih stanovnika. Ako taj cilj ostvare onda im nije ni potreban sukob sa Hamasom. Pogotovo kad se sve više spoznaje da su Hamas kao i Isil, djelovali u sklopu sa muslimanskim bratstvom, kojeg su Izrael i Amerika koristili za realizaciju svojih ciljeva. Ostaje pitanje da li se je Hamas otrgao od njihove kontrole ali se za Isil sa sigurnošću zna da je ratni drug cionista i da su isilovci liječili ratne rane… Čitaj više »

goran
6 mjeseci prije

pa dragi morgane to sranje izmedju ukrajine i rusije i palestine i izraela kuhate osobno vi i ostala zapadna elita tako da nemoj mislit da smo svi idioti

Ivan Bgd
6 mjeseci prije

Problem – reakcija – resenje!

Stvoris problem, krizu (rat, nestasice itd), da bi dobio reakciju glupog stada ovaca, i onda im nametnes RESENJE, koje ce biti njihovo zatvaranje u tor! Jos ce biti sretne, samo da ne bude rata i nestasica… bice potpuno pokorne i pristati na sve.

I tako ce uvek biti dok ne shvate da upravo ti “zabrinuti” “filasntropi”, bogatasi na celu najjacih svetskih korporacija upravo jesu PROBLEM, koji treba resiti!

na ti ga
6 mjeseci prije

Ekonomija “dugovanja” se završava, kreditini novac (novac bez pokrića) na koji se zarađuje kamanovac koji nema pokrića u tama , više neće biti moguć poslije de-dolarizacije, jer se neće moći štampati novac bez pokrića u materijalnoj vrijednosti (zlato, dijamanti, platina…)
Bankarska mafija (globalistička) je zabrinuta jer nisu uspjeli cjeli svjet pretvoriti u dužničke robove gdje novac više ne bi bio potreban i moneterni sustav bi se moga demontirati-poništiti. Kapitalizam kakvoga smo znali prilazi svom kraju, što ćega zamjeniti, budemo vidjeli

tuf
6 mjeseci prije

JPMorgan treba slati pismo svojim gazdama a ne piskarati alarmističke članke za javnost koju se u svemu najmanje pita.

Marko
6 mjeseci prije

ljudima koji nikad nece uzet “pušku” u ruke treba novi rat.. kako bi se sve “raščistilo” .. opet se nevini ljudi, koji zapravo nisu ni svjesni sta se i zasto se tocno desava, ginuti, a oni koji prezive ce osjecati posljedice do kraja zivota… ti isti ljudi koji nece biti ni blizu rata, sigurni na udaljenosti.. kasnije ce se pomiriti i nastaviti svi skupa zajedno pljackat i lagat naivni i uplašeni narrod…i tako od pamtivijeka stalnoooooooo u krug

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI