Šef NATO-a upozorava na ‘potcjenjivanje’ Rusije

Jens Stoltenberg
14 komentara

Članice NATO-a ne smiju potcijeniti Rusiju, uprkos kratkoj krizi koju je stvorila pobuna privatne vojne kompanije Wagner, izjavio je u utorak generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg.

„Svi smo videli dešavanja u Rusiji poslednjih [nekoliko] dana. To su unutrašnje ruske stvari”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Hagu, tvrdeći da je pobuna znak “novih tenzija” u zemlji.

“Istovremeno, ne smijemo potcijeniti Rusiju”,  rekao je šef bloka, dodajući da će članice NATO-a nastaviti da pružaju vojnu pomoć Kijevu i poslati “jasnu poruku o našoj posvećenosti” na samitu u Litvaniji sljedećeg mjeseca.

Stoltenberg je rekao novinarima da ukrajinske trupe “napreduju” u svojoj kontraofanzivi, tvrdeći da što više teritorije Kijev uspe da povrati, “njihova ruka će na kraju biti jača za pregovaračkim stolom”.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da ukrajinske snage nisu uspjele probiti odbrambene linije u Donbasu i Zaporožju, te da je Kijev pretrpio značajne gubitke u pokušaju da to učine. Značajan broj teških tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2 i borbenih vozila američke proizvodnje Bradley uništen je ili napušten tokom ofanzivnih operacija Ukrajine ovog mjeseca.

U nedjelju je New York Times citirao američke zvaničnike koji su rekli da Ukrajina nije uspjela iskoristiti iznenadnu Wagnerovu pobunu. Nemiri su izbili u petak kasno, ali su okončani u subotu uveče, kada je šef privatne vojne kompanije Jevgenij Prigožin postigao dogovor sa vlastima. Wagnerovi borci su od tada prekinuli marš na Moskvu i vratili se u svoje baze.

jens stoltenbergNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
10 mjeseci prije

Eto đuro i šef te upozorava da se ne praviš dalabu..

Njokar
10 mjeseci prije

Zauzeti, denacifizirati kompletnu Ukrajinu, možda je i razdijeliti na situaciju s početka XX stoljeća, a NATO na granice iz 1990., bez svih naknadno uključenih zemalja!

tihobl
10 mjeseci prije

Jens se pokazao nesposoban. Za kaznu morace odraditi jos jedan mandat.

Max
10 mjeseci prije

Samo budale mogu podcijeniti Rusiju.

bruegel the elder
10 mjeseci prije

Ovaj lik dobiva ispomoć…….Volodymyr Zelensky called for the legalization of medical cannabis in Ukraine

He notes that such a step will help Ukrainian citizens cope with the pain, stress and consequences of the war.
Volodimir Zelenski pozvao je na legalizaciju medicinskog kanabisa u Ukrajini

Napominje da će takav korak pomoći ukrajinskim građanima da se nose s boli, stresom i posljedicama rata.

BanOvan
10 mjeseci prije

Stoltenberg je rekao novinarima da ukrajinske trupe “napreduju” u svojoj kontraofanzivi, tvrdeći da što više teritorije Kijev uspe da povrati, “njihova ruka će na kraju biti jača za pregovaračkim stolom”.

Mozda Ukri i napreduju , samo u pogresnom smjeru, pravac mozda i jeste OK ali smjer…. ajde Brkato fizicarsko prasulence objasni zjaki razliku izmedju pravca i smjera.
Ajde krmulence nase , nije te valjda MetaBaron poravnao.

Ivan
10 mjeseci prije

Zasto ovaj konj jos nije pretvoren u konjsku salamu? Za pse i macke..

Roccos
10 mjeseci prije

Prosvijetli nas Glupenbergu pa reci gdje to točno ukri napreduju?Ah da,samo u tvojoj tikvetini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI