Šef NATO odgovara Moskvi o proširenju bloka

Jens Stoltenberg
89 komentara

NATO nikada nikome nije obećao da se neće širiti, rekao je u četvrtak generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg, odgovarajući na bezbjednosne prijedloge koje je nedavno iznijela Rusija.

Organizacija Sjevernoatlantskog pakta „nikada nije obećala da se neće širiti“, rekao je Stoltenberg njemačkoj novinskoj agenciji DPA u četvrtak. On je dodao da osnivački ugovor bloka kaže da mu se može pridružiti svaka evropska nacija.

Šef NATO je komentarisao niz prijedloga koje je Moskva iznijela ranije u decembru prema kojima bi NATO pristao da obuzda svoje širenje kao oblik bezbjednosne garancije za Rusiju.

„Ne možemo dovoditi u pitanje pravo NATO da štiti i brani sve saveznike, niti osnovni princip da svaka nacija ima pravo da izabere sopstveni put“, rekao je Stoltenberg, braneći politiku bloka da se udvara bivšim sovjetskim državama poput Ukrajine. Prijedlozi Rusije poslati NATO i SAD odvojeno sugerišu da se relevantni zvaničnici obavežu da će isključiti širenje bloka na bivše sovjetske republike.

Stoltenberg je, međutim, ukazao na činjenicu da bi takva posvećenost bila u suprotnosti sa onim što je nazvao „osnovnim principom evropske bezbjednosti koji je Rusija potpisala“. Generalni sekretar NATO je ukazao na pravo svake nacije da „određuje svoju sudbinu“, dodajući da je ono uključeno i u Helsinški sporazum iz 1975. i u Osnivački akt NATO-Rusija iz 1997. godine.

Širenje NATO na istok bila je najveća briga Moskve i glavno pitanje u odnosima bloka sa Moskvom. Ruski zvaničnici, uključujući predsjednika Vladimira Putina, smatraju da je NATO još devedesetih neformalno obećao Rusiji da se neće dalje širiti na istok.

Ranije u četvrtak, Putin je tokom svoje godišnje konferencije za novinare na kraju godine rekao da je Moskvu „prevario“ NATO na „žestok“ i „očigledan“ način jer je prvo progutao bivše zemlje članice Istočnog bloka, koji je takođe bio poznat kao Varšavski pakt, a zatim posvetio pažnju bivšim sovjetskim republikama.

Stoltenberg je negirao da su takva obećanja ikada data i tvrdio je da je čak i bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov – čovjek koji se najčešće povezuje sa usmjenim sporazumom između NATO i Moskve – potvrdio da proširenje NATO nikada nije bilo pokrenuto prije ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Generalni sekretar NATO je takođe optužio Rusiju za pokušaje da stvori „sfere uticaja” diktirajući šta „manje nacije” poput Ukrajine mogu ili ne mogu da urade. „To je u suprotnosti sa svim što garantuje mir i stabilnost u Evropi od kraja Hladnog rata“, rekao je on.

Prijedlozi Rusije došli su usred pojačanih tenzija između Rusije i kolektivnog Zapada zbog navodnih planova Moskve da napadne Ukrajinu. Zapadni mediji i neki zapadni zvaničnici aktivno propagiraju ideju o nadolazećoj „invaziji“, koju Kremlj odbacuje kao neosnovanu „histeriju“.

jens stoltenbergNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
89 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
marmel
2 godine prije

Pas, pseto zesce, koje ce gurnuti evropu u rat, pa kome opanci pa kome obojci.

fong
2 godine prije

NATO nikada nikome nije obećao da se neće širitiBravo, tako je.
Zivio
North Atlantic Terrorist Organization.
Viva merda !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Petar
2 godine prije

Ako nisu natovci obecali, vrijeme je da sad obecaju…..
Iako je jasno kao dan da ce vrijediti kao sporazum s Iranom.
Sutra ce doci novi predsjednik u Americi koji ce to ponistiti i nece vrijediti nista.
Moj savjet Rusima udarite sad kad imate priliku, ovakva prilika se nece ponoviti.

Petar
2 godine prije

Samo vrijedi ono sto je na terenu.
Imali smo mnogo sporazuma u proslosti kao sporazum iz Berlinskog Kongresa, Rapaelo, Sv. Stefano…i koliko dugo su vrijedili najvise 20 godina pa ponovo mijesanje karata.

nekoime
2 godine prije

Blago onom koga NATO brani…

Гавран
2 godine prije

„Da bi se savladala ukrajinska vojska, nijedan ruski vojnik ne bi trebalo da pređe granicu Ukrajine“, kaže Jakov Kedmi.Prema njegovim rečima, sa sredstvima koja su u rukama ruske vojske (vazdušna, artiljerija, rakete) biće potrebno od 5 do 10 sati da ukrajinska vojska prestane da postoji. „Nije problem uništiti zarđale sisteme protivvazdušne odbrane tamo gde se nalaze“, rekao je Jakov Kedmi.
Prema rečima izraelskog vojno-političkog stručnjaka, niko neće podizati barikade, a gužva se očekuje samo na aerodromu i na putu ka zapadnoj granici.
h ttps://webtribune.rs/kedmi-rusija-ce-resiti-problem-sa-ukrajinskom-vojskom-bez-prelaska-granice-politika/

kipling
2 godine prije

Jedino kome je ova sotona na slici uzor je Ledeno Doba.

Pitur
2 godine prije

Mogu ako će im Kuba i Venezuela dati.
Neka raspoređuju svatko svugdje gdje hoće i može. Samo neka pitaju. 😂

Siniša
2 godine prije

Upravo gledam Semira Osmanagića na FES TV….zbilja zanimljiv razgovor, malo apokaliptičan ali ima smisla veoma velikog smisla.

Uno
2 godine prije

Pošto se pojavio lik pod mojim nadimkom, ja više neću komentarisati tako da stari komentatori znaju da sve što bude napisano nije od mene.
Pozdrav!

burt
2 godine prije

NATO obavještajci drže sve u svojim rukama u Ukrajini a satelitima i bespilotnim letjetlicama nadzire se i teritorij Rusiju i pokrete ruske vojske blizu ukrajinske granice ali cijela priča je igranje šaha, kad ukrajinska vojska poveća broj vojnika i tehnike prema Novorusiji tada ruska vojska koncentrira više vojnika i tehnike blizu Ukrajine i tako se izmjenjuju već dvije godine a dosad nije ispaljen ni jedan metak preko ukrajinsko-ruske granice tako da od ruskog frontalnog napada na Ukrajinu nema ništa

Goldstein
2 godine prije

Danas su u Lviv ukro-nacisti uz podrsku zapada napali ruski konzulat.
Zapad porucuje Rusima, bre nemojte ih dirati.

tbolo
2 godine prije

The stronger other nations get – the better for all world. We are sick and tired of the endless, pointless wars from the West against others.

Ukleti
2 godine prije

Vakcinisani fizerom protiv vaxanih sputnikom.Na frontu hitna voza bustere da vojska ne lipse od kaslja.monti pajton situacija.ambulanta vojna ne prima ranjene nego samo od corone.i naravno na frontu lockdavn navece .u rovu razmak 1.5 metara, itd itd

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Dakle 15 godina sam koketirao sa zapadom, a onda nakon toga 35 godina živim i radim na zapadu, istina sada sam u penziji iz moga ugla gledanja i iskustva; Sve što se dešava ili dolazi sa zapada je jedna velika ciljana PREVARA. Mislim da to naši dragi Balkanci osjećaju sada kada su uništili socijalizam YU tipa i kada je 200 dojučerašnjih gologuzana u Hrvatskoj naprevari postalo milijonerima i milijarderi a 1 million se izselio nataj “divni” zapad a 3,5 miliona živi u kadu bijedi. Ali što može učiniti običan mali čovjek? Može nešto ali je narod ljen i inertan teško ga je pokrenuti, no ako i kada se narod jednom pokrene, što će se tada desiti i nakon toga događati. U svakom slučaju ja neću još dugo i žao mi je nasljednika mojih koju cijenu će oni morati platiti da bi eventualno živjeli kao ljudi. Ali niti narod zapada nije… Čitaj više »

Ivan Grozomorni
2 godine prije

Nije Rusiji neophodana ni Cuba ni Venezuela, kada mogu sa podmornicama neprimjereni ući u svaku Jameričku luku.

Mali zloco
2 godine prije

A moskvu libo tuki sta neka sotona iz Nove Americke Teroristicke Organizacije laprda.

Istočni medved
2 godine prije

Ako nećete milom, onda ćete silom.

Perun
2 godine prije

generalni sekretar nato bloka Jens Stoltenberg…. svaka njegova izjava je cisti primitivizam umotan u diplomatski celofan ….pacov….njegova pojava dokazuje da peta kolona nikad nije zamrla kao pojam . a koji oznacava saradnike neofasistickih stremljenja unutar EU…..Nato je kamen objesen oko vrata EU s ciljem ponovne uspostave nekog REICHA ….Natalitet u Evropskim zemljama opada sa time i moc stanovnistva ….To njihovo hebanje unutar Nato pakta je politicki incest par exelans …..Drang nach Osten…poluglupavo pokusavaju organizirati krizarske pohode , u Afganistanu su dobili po pi.ki,…Vietnam, ratovi za Francuske kolonije u Africi, u novije vrijeme Libija ,Sirija,Iraq,Jemen ,Somalija,Etiopija etc etc…Stare kolonijalne ,,mazge” uporno pokusavaju dominirati na politickom i ekonomskom planu a gubeci iz vida da se struktura stanovnistva u tim drzavama izmijenila a sa time i politika….Ja kao Slaven Bijelac Slobodan Strijelac nikada te nacije nisam dozivljavao kao nesto cemu bi se trebao ,,klanjati”…….niti njih niti njihovu ,, kulturu” i ,,civilizacijske ” vrijednosti……Za… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI