Šef ruske obrane odlazi u iznenadni posjet Sjevernoj Koreji

Sergej Šojgu
49 komentara

Ovo značajno putovanje ojačat će vojne veze između Moskve i Pjongjanga, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Ruski ministar obrane Sergey Shoigu otputovat će ovaj tjedan u Sjevernu Koreju na poziv Pjongjanga kako bi prisustvovao proslavi završetka Korejskog rata, objavilo je Ministarstvo obrane u Moskvi.

U izjavi od utorka, ministarstvo je reklo da će rusko izaslanstvo posjetiti Sjevernu Koreju od 25. do 27. srpnja kako bi “sudjelovalo u svečanostima u povodu 70. godišnjice pobjede korejskog naroda”.

“Ovaj će posjet pomoći u jačanju rusko-sjevernokorejskih vojnih veza i postat će važna faza u razvoju suradnje između dviju zemalja”, dodaje se u priopćenju.

Neprijateljstva između Sjeverne Koreje, koju su podržavali Sovjetski Savez i Kina, i Južne Koreje, koju je podržavala koalicija zapadnih saveznika, prestala su 27. srpnja 1953., nakon tri godine sukoba.

Pjongjang i Seul nikada nisu potpisali mirovni sporazum, ali su pristali uspostaviti demilitariziranu zonu (DMZ) koja je de facto podijelila Korejski poluotok na dva dijela. Sukob je odnio procjenjuje se 3 milijuna života i smatra se jednim od najkrvavijih u modernoj povijesti.

Rusija i Sjeverna Koreja tradicionalno imaju bliske odnose koji datiraju još iz sovjetske ere. U 2019. sjevernokorejski vođa Kim Jong-un krenuo je na rijetko putovanje u inozemstvo, sastavši se s predsjednikom Vladimirom Putinom u Vladivostoku na ruskom Dalekom istoku.

Za razliku od većine zemalja, Sjeverna Koreja priznala je Krimski poluotok – koji je velikom većinom glasao da se pridruži Rusiji 2014. – kao teritorij koji pripada Moskvi. U lipnju je Kim pohvalio “borbu ruskog naroda da osujeti sve veće prijetnje i izazove neprijateljskih sila da liše Rusiju njezinog suvereniteta” usred sukoba s Ukrajinom.

rusijaSergej ShoiguSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Da, I??
9 mjeseci prije

Staljin se u grobu okrece….

Mirko
9 mjeseci prije

Ovo meni nije jasno zasto se Amerika obratila UN zato sto je americki vojnik pobjegao u S Koreju? S Koreja ima 26 miliona stanovnika, zasto Rusija i Koreja ne iskoriste potencijale?

Da, I??
9 mjeseci prije

Tihobl sigurno ima optimisticko objasnjenje za to 😀

Grdi
9 mjeseci prije

Ocekujte Hipersonicne rakete sa zastavom Sj. Koreje ……

hiber
9 mjeseci prije

Korejski rat nikada nije zavrsen jer je potpisano samo primirje. Naravno sjeverno korejanski diktator moze to slaviti kao veliku pobjedu za svoju dinastiju. A Šojgu ide žicat granate, a uz to nesto nisu dobri sa kinezima. Nisu trebali dirati njihovo žito.

Max
9 mjeseci prije

Jačanje suradnje i savezništva.

AJeTo
9 mjeseci prije

Neki na godišnji idu u Bjelorusiju, neki u sjever Koreje…

9 mjeseci prije

Jbte šta je ovo ..Šefice daj trolovima šnjitu putera pobudaliće jadni 😁👍..

9 mjeseci prije

Kimovi specijaliteti padaće po poljskim glavušama 😁…

tihobl
9 mjeseci prije

Gdje je Djuro da nam objasni da je Sojgu pobjegao kod Kima da se sakrije.

onaj najglu...Dalton
9 mjeseci prije

Ovoj vijesti treba dodati da dolazi i kineska delegacija…
Južnoj Koreji će bit drago za popi*dit.
A i Japanci mogu uložiti neki oštar protest…

P.S.
A je dugo trajao…
Kineski parlament smijenio Qin Ganga s mjesta ministra vanjskih poslova, Wang Yi ponovno preuzeo dužnost – Xinhua

Qin Gang, bivši kineski veleposlanik u SAD, od 30.12.2022. je preuzeo mjesto ministra vanjskih poslova, a nakon što se nekoliko tjedana nije pojavljivao u javnosti, kako je i red krenula su nagađanja. Te ima zdravstvenih problema, te je mora hitno odvest punicu u rodilište, te nije moga nać’ mudante, bičve, postole…
A izgleda da je samo čepio neku tv novinarku iz Hong Konga…

P.P.S.
Nastavimo u vedrom tonu…
Xi dao šup kartu i šefu središnje banke.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Kaže g. Manturov (r.ministar industrije) mjesečna količina proizvodnje streljiva premašila je godišnju količinu za 2022. godinu (ukupno rast proizvodnje streljiva je 12x?!)

Dok naš zapad koristi kazetne bombe radi manjka streljiva, ovi ovako. Kako je moguće da jedna rusija vodi u bitki s preko 30 nato zemalja, koje spadaju gotovo u najbogatije zemlje svijeta.

A samo njema.čka ima bdp veći od ruskog? No, na svu sreću nas zapadnjaka, nato se proširio za nove dve zemlje (finska i uskoro svedska), naš vladar sad je još jače osnažio poziciju monopolizacijom plinskog biznisa prema Europi, te opet pokrenuo vojno-industrijski sektor.”

xyz
9 mjeseci prije

Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Ruski vojni stručnjak, umirovljeni satnik prvog ranga Vasilij Dandykin, komentirajući trenutnu situaciju na ratištima u zoni NVO, istaknuo je da su aktivne akcije ruskih Oružanih snaga na Kupjanskom pravcu važne, budući da će to omogućiti istiskivanje ukrajinske vojske iz Harkovske regije i time zaustaviti granatiranje teritorija Belgorodske oblasti. “Prošle jeseni bili smo prisiljeni napustiti Kupyansk, Izyum, Balakleya. Ali sada smo zauzeli mali mostobran s druge strane rijeke Stallion, izbacujemo neprijatelja iz uporišta i postupno se krećemo naprijed. Ukrajinsko zapovjedništvo tamo premješta rezerve. Pokušava sačuvati tehniku, ali ima još dosta radne snage. Stoga se vode žestoke bitke. U svom članku novinari izdanja Izvestija citiraju izjavu vojnog stručnjaka. Dandykin je također dodao da je smjer Kupyansk jedan od najperspektivnijih, te će stoga zapovjedništvo Oružanih snaga RF nastaviti provoditi aktivne vojne operacije na njemu, koje će iscrpiti neprijatelja i nanijeti maksimalne gubitke Oružanim snagama Ukrajine. “Uspjeh u području Kupjanska je potencijalni izlaz na… Čitaj više »

xyz
9 mjeseci prije

Zapadni trolovi se kiselo smiju i tresu od straha…. Puknuče od muke…. 😁😎😂🤣

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“…ukrajinci nakon sta su napokon razminirali minska polja prije Robotine na tkz. BRADLEY SQUARU krenili u odlučni napad s desetak tenkova i 30 bredlića i da su ih Rusi ponovo nasukali, prvo dronovima, pa onda artiljerijom a sta je ostavljeno u bijegu je posluzilo za malo jaci trening Aligatorima…znači totalna razvaljotka…
…da su im probili linije kod Svatove i da ce im uskoro rasjepit snage kod Oskol rijeke na dva dijela, da Klisicika selo juzno od Bahmuta JOS UVIJEK NIJE PALO iako im je vecina ukrajinskih snaga tamo locirana, i da se muzičari spremaju za napad na krajnji sjeverozapad Ukrajine…no glavna je vijest da su dve igrackice – drona, dosle do Moskve…”

Bond cigarete Bond
9 mjeseci prije

Došli rusi na simpozij “kako biti u izolaciji godinama i preživjeti”

trajko
9 mjeseci prije

Kimovi kamikaze ljudi iz najmnogobrojnije armije svijeta spremni su da poljacima pokažu što znaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI