Šef Wagnera proglasio Bakhmut “formalno zauzetim”

Evgeny Prigozhin
49 komentara

Šef ruske privatne vojne kompanije (PMC) Wagner, Evgenij Prigožin, najavio je prekretnicu u bici za grad Artjomovsk (poznat u Ukrajini kao Bakhmut), objavljujući video snimak koji je navodno snimljen ispred gradske administrativne zgrade u nedjelju veče.

“Podigli smo rusku zastavu sa natpisom ‘Dobra uspomena Vladlenu Tatarskom’ i zastavu PMC Wagner na vrh gradske uprave Bakhmuta”, rekao je Prigožin u snimku.

Prigožinova objava dolazi samo nekoliko sati nakon što je istaknuti ruski vojni bloger Vladlen Tatarsky (pravo ime Maksim Fomin) ubijen u očiglednoj eksploziji improvizirane eksplozivne naprave u kafiću u Sankt Peterburgu u nedjelju popodne.

“Pravno gledano, Bakhmut je zauzet. Neprijatelj je koncentrisan u zapadnim oblastima”,  dodao je šef PMC-a.

Bitka za Artjomovsk postala je jedan od najintenzivnijih i najkrvavijih sukoba u Ukrajini, pri čemu su obje strane navodno pretrpjele značajne žrtve. Zapadni zvaničnici su tvrdili da grad ne predstavlja stratešku vojnu vrijednost, ali ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski obećao je da će ga braniti što je duže moguće nakon što je grad proglasio tvrđavom.

Pokušaji Kijeva da zadrži Bakhmut, bez obzira na gubitke, “skoro su uništili ukrajinsku vojsku”, tvrdi Prigožin ranije ove sedmice. Međutim, Vagnerovi borci, koji su predvodili napad na zauzimanje grada Donjecke Narodne Republike, takođe su „ozbiljno pretučeni“, priznao je.

BakhmutPrigožinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Valjda formalno zauzetim.

ropd
1 godina prije

Bravo Rusijo, napokon ste oslobodili svoj grad…znam da ce sad zamnom krenuti ukrajinski teroristi.

Гавран
1 godina prije

Nemci, koji su zauzeli Artemovsk (Bahmut), organizovali su lov na ljude jevrejske nacionalnosti u gradu. U noći sa 10. na 11. januar 1942. godine neki od ovih nesrećnika su gurnuti u gasne komore i odvedeni u pješčare na periferiji, gdje je uređena masovna grobnica. Ali većina okupljenih je običnim kamionima odvezena do ulaza u rudnike gipsa i odvezena podzemnim hodnicima. Ovaj put je završio u slijepoj ulici – u takozvanoj ćeliji broj 46. Ovdje, u relativno maloj umjetnoj pećini, nacisti su doveli više od 3 hiljade ljudi – žena, djece, staraca. I žive su ih zazidali. Tragovi takvog masakra bez presedana otkriveni su ubrzo nakon što je Crvena armija oslobodila Artemovsk u ranu jesen 1943. godine. Mještani su članovima Državne komisije za istraživanje zločina nacističkih okupatora ispričali o akciji koju su izveli nacisti. Grupa za potragu poslata je u rudnike gipsa. Njegovi učesnici, zadubljujući se u podzemne lavirinte, pronašli su… Čitaj više »

Gojko
1 godina prije

Prigožin da li se pitaš gdje je Kadirov? Ne izlazi na balkon, nemoj piti čaj, ne idi na krstarenje, nemoj si pucati 5 puta u prsa…

goran
1 godina prije

istina i vagnerovaca je jako mnogo izginulo,ali stanimo malo na loptu i pogledajmo protiv kojih sve nacija su se vagnerovci borili,sigurno nisu u toj igri bili samo ukrajinci,jer da su bili brzo bi ih vagnerovci riješili uz minimalne gubitke po vagner.
vagner je dokazao da im ni ameri ne mogu ništa osim da dobiju po pički i vrate se doma u sanducima.

Roccos
1 godina prije

Hm,Prigožinova faca mi podosta vuče na papu Franju.

Lucija, prva
1 godina prije

Osvojen Bahmut. 😜

Lucija, prva
1 godina prije

Došli su oni engleski tenkići.
Stavit ću ovdje. Nekako je dosadno…

“Britanski tenkovi „Čelendžer 2“ koji su dati Ukrajini, već su isporučeni borbenim jedinicama, ali nisu poslati na front. Internetom kruži video snimak sa britanskim tenkovima, navodno snimljenim u Žitomirskoj oblasti.
…zapadni sponzori Kijeva, koji su zahtevali da se isporučeni tenkovi ne šalju na liniju fronta, dok se ne nakupi veliki broj oklopnih vozila. Na Zapadu smatraju, da tenkovi raspoređeni na liniju dodira u malom broju neće pokazati „punu efikasnost“.

Britanci se plaše da će „Challenger 2 MBT“ pasti u ruke ruske vojske, pa su razvili plan u kojem bi ukrajinske posade trebalo da preduzmu sve moguće radnje, i da evakuišu oštećeni tenk sa bojišta.” 😏

Lucija, prva
1 godina prije

A došao je i najopasniji zapadni tenk. To je za one koji misle da će Zapad možda odustati…stavljala već ovdje, ali ovo je ipak Military Watch: “„Najopasniji NATO tenk K2 se razmešta u blizini ruskih granica“, navode autori američkog izdanja. Analitičari Military Watch-a su naveli da je Varšava u julu 2022. godine potpisala ugovor o kupovini južnokorejskih oklopnih vozila, a nedavno je prva partija tenkova stigla u zemlju. Poljska vojska planira da dobije 1.000 tenkova K2 Black Panther, koji bi trebalo da zamene zastarele tenkove T-72 i PT-91 sovjetske proizvodnje… Glavna prednost K2 u poređenju sa američkim tenkovima M1A2 Abrams je prisustvo AUTOMATSKOG PUNJAČA, što mu obezbeđuje visoku brzinu vatre. Takođe, borbeno vozilo karakteriše nepretencioznost u pogledu održavanja i relativno niska potrošnja goriva. —– Na poligonu centra za obuku poljske vojske kod sela Bemovo Piske (Bemowo Piskie, Varminsko-mazursko vojvodstvo na severu Poljske), 31. marta je izvedeno probno gađanje iz tenkova K2 Black… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Sta mene briga sto u ruci drzis mladenov tulipan.

Noname
1 godina prije

POŠTENA STUDIJA PENTAGONA. SJEDINJENE DRŽAVE SU IZGUBILE RAT – I OD RUSIJE I OD KINEDan ranije objavljeni su rezultati istraživanja koje je naručio Pentagon. Pritom su rezultati ispali žalosni: Sjedinjene Države definitivno gube u sukobima i s Rusijom i s Kinom. Kako se pokazalo, 77% Amerikanaca u dobi od 17 do 24 godine nije sposobno za vojnu službu. Relevantnu studiju naručilo je Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država, no takva će iskrenost sada vjerojatno jako uznemiriti vladu koja je željna sukoba s moćnim silama poput Rusije i Kine. Zaključak je samo jedan: zemlju jednostavno neće imati tko braniti.  Što nije u redu s američkom omladinom?Prema studiji, razlozi nesposobnosti za službu prilično su tipični za Ameriku. Tako je 11% građana pretilo, 8% redovito uzima psihoaktivne tvari, a samo 7% ima drugih zdravstvenih problema. U isto vrijeme još 4% ima dijagnosticiran mentalni poremećaj.  Takva iskrena studija odjela još jednom samo dokazuje da Amerikanci sve više degradiraju. Pretilost kod mladih javlja… Čitaj više »

1 godina prije

bahmut ili artjomovsk?
ovdje se mora reci da su ukri u pravu. bahmut je staro ime. artjomovsk je ime po staljinovu pobocniku (tako nekakvog imena artjm …, tako, tako, da sad ne trazim).

hiber
1 godina prije

Luda kuća. Gradovi se zauzimaju pravnim metodama a da se ne zna ni kako se zovu. Raznese se Rus, a bude ubijen Ukrainac. Rusi su u zadnja tri mjeseca izgubili 60.000 vojnika, a upravo je zbog ratnih (ne)uspijeha smijenjen general Muradov. Morbidno.

Helter Skelter
1 godina prije

Bolje je govoriti javno o pravnim metodama umjesto o stravnim. Da Afrikanci i Latinosi ne bi prerano počeli razmišljati o stvarnim (stravnim) namjerama njihovih novih “prijatelja”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI