Seul odbacuje Borrelovu tvrdnju o ukrajinskom oružju

Josep Borell
10 komentara

Južnokorejski ministar odbrane Lee Jong-Sup nikada nije razgovarao o isporuci municije u Ukrajinu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Josepom Borelom, saopštilo je ministarstvo novinarima u nedelju.

To se odnosilo na Borelov od tada obrisani tvit u kojem je rekao da je imao “dobar sastanak” s Leejem na marginama sigurnosnog samita Shangri-La dijaloga u Singapuru. “Podijelili smo uzbunu zbog kontinuiranih [sjevernokorejskih] provokacija i razgovarali o potrebama Ukrajine za municijom,” napisao je tada.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje suprotstavilo je ovu izjavu, međutim, tvrdeći da “nije tačno” da su Lee Jong-Sup i Borrell imali “diskusiju o podršci municiji” za Kijev.

Dalje se elaborira da je diplomata EU “spomenuo da su potrebni različiti sistemi oružja i druga sredstva podrške da bi se poboljšala situacija Ukrajine protiv Rusije, ali je postojao samo jednostrani stav da je municija važna”. Nakon reakcije iz Seula, Borelov tvit je obrisan i zamijenjen drugim, a posljednja fraza je glasila “Objasnio sam ukrajinske potrebe za municijom.”

Od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine, Južna Koreja je Kijevu pružila stotine miliona dolara finansijske i humanitarne pomoći, ali je insistirala da ne šalje smrtonosnu pomoć. Međutim, u aprilu je južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol signalizirao da bi Seul mogao promijeniti svoj stav po tom pitanju ukoliko dođe do “ozbiljnog kršenja zakona rata” u Ukrajini.

Prošle sedmice je Wall Street Journal izvijestio, pozivajući se na “povjerljivi aranžman” sa SAD, da se Južna Koreja složila da Ukrajini isporuči stotine hiljada artiljerijskih granata. Komentarišući izvještaj, zvaničnici Seula su rekli da sadrži “netačne dijelove”, ali ne žele dalje elaborirati.

Rusija je više puta osuđivala Zapad zbog slanja oružja Ukrajini, tvrdeći da to samo produžava sukob. Krajem aprila, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova upozorila je Južnu Koreju da ne slijedi ovaj put, napominjući da bi Moskva to protumačila kao “otvoreno neprijateljski antiruski potez”.

BorellJužna KorejaSeul
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
10 mjeseci prije

Телеграф : Ирска влада разматра планове да убије око 200.000 музних крава како би испунила климатске циљеве.

tihobl
10 mjeseci prije

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изненада је сменио све кључне министре после своје инаугурације.

Министар одбране Хулуси Акар смењен је са своје функције. Заменио га је Јашар Гулер, који је раније био начелник Генералштаба Оружаних снага Турске.

Смењен је и министар спољних послова Мевлут Цавусоглу
Министарство спољних послова предводи ће шеф обавештајне службе Хакан Фидан.

Max
10 mjeseci prije

To se Seulu ne isplati.

alexosijek
10 mjeseci prije

Eto, sada već i javno lažu jedan drugome…što i nije baš čudno jer lažu stalno…možda se posvađaju: moja laž je bolja za demokraciju od tvoje laži…ha, dobro, šta je tu je…lp

Ivan
10 mjeseci prije

Kad ce konacno netko odbaciti komad olova ovom majmunu Boreliju u glavu?

Marin
10 mjeseci prije

Stara pokvarena eu lažovčina !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI