Sirija u vrtlogu laži – Ruski Su-57 ubili tisuće američkih vojnika u Gouti

Destrukcija Sirije
42 komentara

Na internetu je 25. veljače masovno počela kružiti vijest kako su ruski Su-57 ubili na stotine, ako ne i svih 2000 američkih vojnika, koliko ih je navodno bilo u Istočnoj Gouti. Zašto se pojavila ova lažna vijest i tko od nje ima koristi?

Prvo je vijest objavio jedan od internetskih portala, a zatim se brzo proširila na brojnim sličnim stranicama.

Približno bi se vijest mogla sažeti “kako su, prema sirijskim medijima, četiri višenamjenska ruska borbena zrakoplova pete generacije Su-57, sravnili sa zemljom Istočnu Goutu zajedno s američkim vojnicima”.

Također se navodi “kako se iz neimenovanog izvora saznaje da se u okruženju u Istočnoj Gouti navodno nalazi do 2 000 američkih vojnika”.

Treba priznati da su dva zrakoplova Su-57 prije nekoliko dana stigla u Siriju. Međutim, niti jedan izvor, uključujući i medijske centre terorističkih skupina u Istočnoj Gouti, nije izvijestio o napadima ovih zrakoplova. Osim toga, tekstu je priložen video koji se 23. veljače pojavio na propagandnim stranicama militanata, koji je, prema autoru vijesti o “zračnim udarima”, trebao biti dokaz napada Su-57. Međutim, vijest ne nudi nikakve detaljnije informacije o bombardiranju, niti je identificirano mjesto “napada”.

No, pokrenuta je lavina preispitivanja i izjava koje objašnjavaju kako u predgrađu sirijskog glavnog grada, terorističkoj enklavi sa svih strana okruženoj jedinicama sirijske vojske i saveznika, mogu biti “američki i NATO vojnici”. Najbliže američke snage su stacionirane u južnom dijelu pokrajine Homs, blizini graničnog prijelaza Al-Tanf, te na sjeveru, na teritoriju pod kontrolom kurdskih milicija.

Prvo što upada u oči je brojka od “stotine mrtvih, od ukupno 2000 američkih vojnika u Istočnoj Gouti”. Podsjetimo da američke snage nikada nisu koristile tako velik broj vlastitog pješaštva, čak ni tijekom bitke za Raqqu, ni u oslobođenju Mosula, niti tijekom kampanje na lijevoj obali Eufrata i uvijek su u vatru radije gurale skupine “Novu sirijsku vojsku”, “Slobodnu sirijsku vojsku”,”Sirijske  demokratske snage” i druge.

Dalje, prema tekstu je, kako bi zaustavio navodne udare, američki State Department “pokušao nazvati Moskvu, ali nije bilo odgovora”.

sirija istocna gouta 26.02
FOTO: Istočna Gouta stanje 26.02.2018.

Citirali su Sergeja Lavrova, koji je u Münchenu navodno rekao: “Vrijeme pregovora je prošlo i došlo je vrijeme odmazde. I vjerujte mi, sada je u Istočnoj Gouti gore nego u Staljingradu. Odande neće otići nijedan američki vojnik.”

Autor vijesti je očigledno mislio na govor ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na konferenciji u Münchenu 17. veljače. Međutim, ruski ministar vanjskih poslova nije rekao ni približno nešto što mu pripisuju, što možete vidjeti na snimci govora Lavrova u Münchenu 17. veljače.

Sumnjivo je da se vijest počela masovno širiti internetom dan nakon usvajanja rezolucije Vijeća sigurnosti o humanitarnom prekidu vatre u Siriji. Usvajanje ovog dokumenta je tražio Washington, koji je optužio vladu Bashara Al-Assada, Rusiju i Iran da stvaraju humanitarnu katastrofu u Istočnoj Gouti.

Zamjenik ravnatelja Instituta za povijest na Sveučilištu u Moskvi, politolog Vladimir Šapovalov, objasnio je da su “udari zrakoplova Su-57 protiv američkih trupa” dio informacijskog rata protiv Rusije.

U ovom informacijskom ratu sudjeluju Sjedinjene Države, zapadni mediji, kao i njihovi saveznici među takozvanom “umjerenom” sirijskom opozicijom. Zapravo su ovi “udari” pokušaj diskreditiranja uloge Rusije u mirovnom procesu koji je trenutno u tijeku u Siriji. Ovdje vidimo nezgrapan materijal, ali se oslanja na informacije koje bi čitatelje trebale uvjeriti da je to istina”, rekao je Vladimir Šapovalov.

Skrenuo je pozornost na jedan detalj u tekstu.

Rex Tillerson - Sergej Lavrov
FOTO: Ilustracija Rex Tillerson i Sergej Lavrov

“Istočna Gouta se uspoređuje sa Staljingradom. U stvari, ovo dokazuje na tvrdnju da je Aleppo bio sirijski Staljingrad”, dodao je Šapovalov.

Vijest treba promatrati u kontekstu izjave glasnogovornice State Departmenta Heather Nauert, koja je prije samo nekoliko dana za medije rekla “kako se užasi iz istočnog dijela Aleppa ponavljaju u Istočnoj Gouti”.

Vijest koja je podijeljena na internetu je sirovi propagandni tekst namijenjen čitateljima u zapadnim zemljama, kao i zemljama uključenim u sukob.

“Jedna se laž nadovezuje na drugu i stvara potpuno lažna slika o akcijama koje Rusija poduzima u Siriji. Vjerujem da je glavna svrha informacije o napadu s jedne strane diskreditiranje Rusije, a s druge neuspjeh dogovora oko usvojene rezolucije Vijeća sigurnosti, tako da se i dalje optužuje Rusija da ometa dostavu humanitarne pomoći i primirje. Nemojte se iznenaditi ako nakon ove informacije o napadu počnu stvarni napadi od strane terorista na sirijske snaga, a istovremeno će se govoriti kako sirijski militanti provode odmazde zbog akcija sirijske vojske i ruskog zrakoplovstva”, zaključio je Vladimir Šapovalov.

Budući da se sirijske vladine snage pokrenule kampanju u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti i bore se protiv terorističkih skupina koje su povezane s Al-Nusra Frontom, “Islamskom državom” i Al-Qaedom, a to su sve četiri glavne skupine u Istočnoj Gouti, Assadova vojska bi trebala biti tamo i što je brže moguće uništiti teroriste i završiti posao. No, taj bi posao trebalo odraditi sa što manje civilnih žrtava i minimalnim gubicima u redovima sirijske vojske i saveznika, baš kao u Aleppu.

ISILIslamska državaIstična GoutaKalifatNATOState DepartmentSu-57
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
6 godine prije

Ma dobro, svak lupeta sto hoće, nebi trebalo prenositi i komentirati bas svaku glupost.

burt
6 godine prije

naravno da neće zauzeti Gutu ni sa malim ni sa velikim gubicima a ovi iz istočne Ghute su ih već dosta poskidali prva dva dana, pričalo se ali malo tko je to ozbiljno shvaćao da su Trump i Mattis opasni ljudi , nije ovo vrijeme Obame i verbalnog natezanja i popuštanja s Assadom i Kimom, zato istočna Guta nije istočni Aleppo iz 2016 ali to očito neki nisu shvatili, vidjeli su događaje zadnjih 20-tak godina i još im nije jasno

jetflash
6 godine prije

ma rokaj sve godinama je jasno da je assad tamo pozitivac a sve što nije uz njega je isil,alqaida,oporba ili kako ih koji dan nazovu.

Kajzer Soze
6 godine prije

Ako jesu neka su a ako nisu trebali bi !

čitatelj portala
6 godine prije

Propagandni rat se vodi, to je bilo i za očekivati.

mmne
6 godine prije

onako usput….kakva je svrha borbe ovih u zelenom krugu okruzenih sivom okolinom….pa njih ni ledeno doba ne moze spasiti….zar im nije bolje da pregovaraju i brisu odatle….2000 amerikanaca?….uh kako je to dobar ulov!!

Željki
6 godine prije

pa svi što su ih ubekili ruski i sirijski vojnici su američki i izraelski vojnici, da čiji su haha, da nisu možda samoorganizirane vojne grupe haha… znači,,svaki nauražani vojnik u Siriji, koji se bori protiv SAA i njenihbsaveznika je anglocionistički vojnik, to već svako zna.

davor
6 godine prije

NA ŽALOST,ZNAMO DA NIJE ISTINA…..ALI KAMO SREĆE DA BI BILA………JUPIIIIIIIIIIIIII

Franc
6 godine prije

Prvi put mi je žao, što “fake news” nije istina. A mogli bi i da troustruče ili da dodaju 8000 glavosjeka i kozojeba

VladoGrozny
6 godine prije

Hebote, idem si istetovirat SU-57 na kitu 🙂

Zabadalo
6 godine prije

Tolika brojka poginulih amera im treba zato da se amerika pobuni protiv sirijske akcije. Na stranu što sami proizvođaći laži mrze ameriku. Glavni razlog je to što ih je frka i što će očito uskoro izgubiti pa se sada pokušavaju vaditi svim sredstvima

sirijac
6 godine prije

Forza Asad!

Issa
6 godine prije

Zapadne ubice i banksteri nastavljaju svoj dugogodišnji zločin u Siriji!

Gordan
6 godine prije

*

Korisnik_postoji
6 godine prije

Ako su dva SU-57 učinila takvu “štetu”, šta može cijela flota?

magarac
6 godine prije

Po meni bi bilo glavno da se ne ubijaju LJUDIi – a dali su to pederi ameri ili rusi
pitam se koji k… tamo rade – kad su evidentno na tuđem gruntovnom vlasništvu
i ako ostanu bez pohlepno grazive tikve – a što drugo reć – nego pravo im budi

alan ford
6 godine prije

“Na internetu je 25. veljače masovno počela kružiti vijest kako su ruski Su-57 ubili na stotine, ako ne i svih 2000 američkih vojnika, koliko ih je navodno bilo u Istočnoj Gouti. ”

kamo sreće da jesu.

vito
6 godine prije

Nikad čuo za zrakoplov SU-57. Kakav je to?

josip b t
6 godine prije

Ako je tako gen krsticevic bi trebao jos malo razmislit o kupnji izraelskih aviona izgleda da su ovi bolji

Pavel
6 godine prije

Moš mislit. S dva aviončića će oni potamaniti 2000 Amerikanaca?! Kakva bi reakcija bila kad bi to bila istina? Nestali bi Rusi iz Rusije, a kamoli iz Sirije. Ameri imaju stotine aviona boljih od ovih ruskih mlaznica.

Q Patriot Ck
6 godine prije

CIA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI