Sirija: Više informacija o oborenom ruskom zrakoplovu i pilotu

Oboreni zrakoplov u Siriji
77 komentara

Na području pokrajine Idliba, pružajući kopnenu podršku sirijskoj vojsci koja napreduje prema gradu Saraqibu, ruski vojni zrakoplov Su-25 su oborili pripadnici jedne od frakcija terorističke koalicije Hayat Tahrir Al-Sham. Vijest, popraćenu nejasnim snimkama i fotografijama, prvo je objavila takozvana “sirijska oporba”.

Prema ruskim medijima je Ministarstvo obrane u Moskvi je potvrdio da bio u području Idlib iz prijenosnog protuzračnog raketnog sustava oboren  ruski Su-25. Pilot se uspio katapultirati, ali su ga teroristi koalicije Hayat Tahrir Al-Sham ubili.

Ruski vojni televizijski kanal Zvijezda navodi kako je pilot uspio obavijestiti zapovjedništvo kako je pogođen i da će se katapultirati u području pod nadzorom terorista Al-Nusra Fronta.

Nakon katapultiranja je pilot ubijen u borbi protiv terorista, za vojnu televiziju je potvrdilo rusko Ministarstvu obrane.

RIA Novosti citiraju ruski Centar za pomirenje u Siriji koji zajedno s Turskom radi na povratku tijela ubijenog pilota.

Ranije je na Twitteru objavljeno je nekoliko videozapisa s uništenim zrakoplovom. Na jednoj od snimaka se vide dijelovi oborenog zrakoplova i kako jedan od terorista skače po olupini.

Oporbeni ruski list Nova Gazeta javlja kako je, prema njihovim saznanjima, ubijeni pilot Roman Fillipov s Krima, koji je ranije služio u ukrajinskom zrakoplovstvu, ali se nakon ujedinjenja poluotoka s Rusijom pridružio ruskom ratnom zrakoplovstvu.

Nakon obaranja ruskog zrakoplova su u području iz kojeg je pucano na zrakoplov ruske zračne snage provele masovne zračne udare.

Nažalost, čak i katapultiranjem je pilot imao mali šanse za preživljavanje, obzirom da je pao u područje gdje su koncentrirane prilično velike terorističke snage koje pokušavaju pružiti otpor sirijskoj vojsci koja napreduje s istoka.

Oboren Su-25
FOTO –  Dijelovi oborenog zrakoplova

Još nije jasno koja je skupina oborila zrakoplov i je li se radilo o prijenosnom protuzračnom sustavu ili protuzračnom topu koji je na maloj visini uspio pogoditi zrakoplov.

Rusko Ministarstvo obrane se za sada suzdržava od komentara, ali je Centar za pomirenje u Siriji priopćio kako je takozvana “zona za de-eskalaciju sukoba Idlib” u nadležnosti Turske i da se s Ankarom pregovara o povratku tijela ubijenog pilota.

Ovu vijest treba shvatiti ozbiljno, obzirom da je za obaranje zrakoplova odgovornost preuzela teroristička skupina Jaish Al-Nasr, koja je prva emitirala snimku koja pokazuje kako protuzračni projektil pogađa ruski zrakoplov. Naime, skupina Jaish al-Nasr je navodno “oporbena frakcija” takozvane “Slobodne sirijske vojske”, osnovana u kolovozu 2015. godine ujedinjenjem 16 različitih frakcija.

Skupinu su tada naoružali i opremili Washington, Turska, Saudijska Arabija i drugi akteri koji su u ožujku 2015. opremili i naoružali teroriste za pokretanje vojne kampanje zauzimanja pokrajine Idlib. Poznato je da je Pentagon teroristima isporučio protuoklopne projektile BGM-71 TOW. Kasnije se ova navodno “oporbena borbena frakcija”, koja bi službeno trebala biti kontrolirana od strane Ankare, pridružila sirijskom ogranku Al-Qaede. Za sada je jedino poznato da je Moskva od Ankare tražila tijelo pilota, a hoće li ovaj incident imati posljedice na suradnju Rusije i Turske, nije poznato.

Podsjetimo, ruski zrakoplov Su-25 je oboren u području u kojem posljednjih sirijska vojska, Hezbollah i proiranske milicije, uz potporu ruskog ratnog zrakoplovstva, oslobađaju velika područja južnog Aleppa i istočnog Idliba i stigle su na manje od 15 kilometara od Saraqiba, ključne utvrde u rukama terorista, nakon koje se otvara put za oslobađanje šiitskih enklava Foua i Kafraya i oružanih skupina i administrativnog središta pokrajine, grada Idliba.

VIDEO – Obaranje zrakoplova u prilogu agencije Euronews

HezbollahISILIslamska državaKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirović
6 godine prije

Svi koji nisu stali pod kišobran alnusre u Idlibu i zapadnom Alepu su ili marginalzovani ili nestali kao ozbiljne vojne formacije,tako da je prostor za pregovore o pomirenju sveden na minimum.Jasno ko’ dan.I ovo je jedan od dokaza.

Ive
6 godine prije

Nadam se da su sve preorali!
Pojavile su se price da su nakon avio udara djelovali i Kalibri, ima kakav info o tome?

antun comb
6 godine prije

Nema nista od rusa dok je tamo sahista Putin. on je meni ko “Hitler”, mijesa se u sve i svasta, krenu pa stanu, krenu pa stanu, mjesa seu poso generala koji bi trebali biti samostalni i imati odrijesene ruke a ne za sve moraju njega pitat. za odobrenje i naj manje akcije. ako tako nastavi nemojte se zacuditi da ce jos I vise biti mrtvih i pilota i ostalog osoblja….

palermo
6 godine prije

U boldanom uvodu ispada da su glavosječe iz HTS-a, pomažući SAA, oborili ruski zrakoplov. Nije valjda Google translate u igri? Lete prenisko i onda ih pogodi koji MANPAD.
Turci su skinuli drugi Suhoj, a koliko su ono Rusi oborili turskih F-16? Isto su trebali barem SAA ili Hezbollahu dopustiti, ako već ne žele oni direktno, Turcima pokazati kako stoje stvari.

antun comb
6 godine prije

hebo ti ruse kad su im ovo partneri…

https://www.youtube.com/watch?v=Gc4Mi4ocyDw

Hr--------
6 godine prije

Ako su korišteni Kalibri,onda sigurno nije gađana živa sila,Kalibrima se gađaju visko vrijedne mete (zapovijedni centri,bunkeri,skladišta oružja).Sa kalibrima nije ubijeno ovih 30tak džihadista,to se jednostavno ne radi…

17 novembar
6 godine prije

opet ista prica ruske sluzbe tragaju u kojoj je fabrici proizvedeno oruzje .i kada otkriju da je proizvedeno na zapadu nista ne preduzmu osim sto objave neki snimak unistenja navodno odgovorni cobana za napad . u zadnji godinu dana nekoliko ruski diplomata i bliski putinovi saradnika je misteriozno ubijeno i kakva je bila osveta putina nikakva .

fenix
6 godine prije

Nista znacajno ovo je tek prvi avion kojeg su Dzihadisti oborili Rusima i to prastari SU-25. Rusi imaju minimalne gubitke i pokazali su da su izuzetna organizirana i profesionalna armija jedan avion i pilot beznacajni gubici(kako god to okrutno zvucalo). Dzihadisti u stjerani samo na bodrucije Idlima a i on se prepolovio ako pogledamo prije 2 godine skoro sva se Sirija crnila i zelenila a sad?? Rusi samo trebaju da prekinu da koriste kante poput SU-24 i SU- 25 imaju Bogu hvala dovoljno novi Zrakoplova zapravo su jedina drzava koja ima vecinu zrakoplova koji su 90 i 2000 gidista ostatak ima 70ih i 80 ih godista. Takodjer treba da se pozabave spasavanjem pilota i tu da se stvarno ugledaju na Amerikance.

Laki Topalović
6 godine prije

Čekaj, dakle Turci su nadležni za ove, vidio sam snimak s logom tog Jaish Nasra

Ivo
6 godine prije

@antun dumb je profesionalni trol/provokator, to ste do sada vjerujem primjetili. Pod nickom pišu najmanje dva trola, jedan izigrava polupismenog pomorca i posvađan je s pravopisom, drugi je kao malo razumniji, rjeđe koristi ono ahahahaha. Ne vjerujem da je u pitanju obični, malo prigluplji komentator. Kad bi netko išao profesionalno analizirati njegove komentare (uživa u minusima, likuje nad smrću svakog Rusa (otprilike kao hillary nad Gaddafijem), konfrontira se sa svima, komentari su isključivo provokatorski, nikad ne komentira članke u kojima se govori o uspjesima Sirijske i Ruske vojske, itd, došao bi do zaključka da je u pitanju psihološki oboljela osoba s narcisoidnim poremećajem težeg tipa. Međutim, upravo s obzirom na ciljani izbor članaka i tema o kojima se piše sve ukazuje na državnog službenika koji je ovdje na zadatku. Za primjetiti je da nikad ne ulazi u direktna prepucavanja s drugim komentatorima i nikog direktno ne vrijeđa, što je nespojivo… Čitaj više »

Konstantin
6 godine prije

Tadmure zaista je “impresivno” kada covek procita necije expertske komentare. Setim se odmah rata na tlu nesretne nam zajednicke drzave … i prvo cega se setim je obaranje FR aviona ako se dobro secam u okolici Pala a i Gorazda. Dali se neko seca zavezanih FR pilota i mislim da je bilo i od dr.drzava? Cuj piloti toliko izvikane OTAN alijanse zarobljeni u Bosni a znate svi kako nasa Bosna izgleda … planine … shume koliko ti dusa voli pa ih pripadnici VRS pronasli i javno ponizili. Tako da manite se corava posla. Ovo je rat a ne Call of Duty! Game over drugari. Rusi i pored svih svojih gresaka u celini itekako dobro obavljaju svoj poso … dopalo se to nekome ili ne! Pozzz.

mmm
6 godine prije

prvo nema nikakvog napredovanja prema saraqibu (niti ce ga biti), jer su rusi zaustavili ofanzivu saa u idlibu kako su i obecali turcima. tigrovi su povuceni sa fronra i ciste isilovce u okruzenju, nakon toga ostaje jos ovih nekoliko enklava i rat je gotov. turci imaju sjever aleppa i idlib, ameri i kurdi sve istocno od eufrata a sirija je ovo sta je ostalo. cak i zap. u tigrovima kazu da je idlib prakticki drzava za sebe i rusi nece dopustit nikakvu ofenzivu.

Kurosawa
6 godine prije

Podrucje gdje su plesali umjereni divljaci sada je ogroman krater. Mjeseceva povrsina.

Sinisa
6 godine prije

https://youtu.be/lzqmr49CtrA
0:42-0:50 trenutak kadaa se junak ubio,nije se dao u ruke zlotvorima ??????

burt
6 godine prije

Rusi puštaju filmove sa tko zna kojega dijela fronte i izračunavaju da ih je bilo 30 ali se na ovom snimku ne vide, ruska škola informiranja slična je sjevernokorejskoj jer su oba dvije nastale iz istog komunističko-informacijskog centra, jedan avion više manje, obarali su i Srbima avione i Saddamu i Gaddafiju još davno osamdesetih kod Tobruka i zaljeva Sidra, još će padat Assadovi avioni a Rusi su svjesni da su u Siriji okruženi Amerikancima, Turcima i Izraelcima i radi toga mogu ograničeno djelovati, jedino je do sada ostao netaknut pokvareni komunistički zločinac ali i njemu se kuha čorba, zato se ovi preostali luđaci grčevito bore jer su shatili od ovih prethodnih što ih čeka ali za njih ne treba imat milosti jer dok su na vlasti u opasnosti smo svi mi koji baštinimo slobodu i demokraciju

Darko
6 godine prije

Vrlo je bitno za primijetiti, da je ovo posljednje uporiste americke paravojske ili glavosjeca i odjednom opet se Sirija priprema za “kemijski napad”, sada ovo rusenje aviona, sve mi nekako izgleda da ce biti novi false flag

čitatelj portala
6 godine prije

Svi vi, koji zazivate veliki rat, bi trebali uzeti Normabel i smiriti se.

m.ivanisevic
6 godine prije

Pilot se raznio granatom da teroristima ne dospije živ u ruke:
https://mobile.twitter.com/Muraselon/status/960195981793996800

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI