Sirijska vojska je pokrenula napad na posljednju utvrdu terorista u Gouti

19 komentara

Nakon dva tjedna primirja i pregovora s čelnicima i zapovjednicima terorističke skupine Jaish Al-Islam, koja u Istočnoj Gouti u blizini Damaska još uvijek drži uporišta u gradu Doumi, jučer su sukobi obnovljeni.

Prema službenim izvorima sirijske vojske, teroristi skupine Jaish Al-Islam su jučer granatirali civilne četvrti Damaska i tako prekršili sporazum o primirju. Predstavnik policijske uprave sirijske prijestolnice je za državnu televiziju izjavio da su minobacačke granate koje su ispalili teroristi pale na tri civilne četvrti, a nekoliko ih je palo na trg Umayad u zapadnom dijelu glavnog grada. Prema preliminarnim informacijama, poginulo je jedno dijete, a 16 osoba je ranjeno.

Ranije je i napadnut humanitarni koridor koji iz enklave vodi prihvatni centar Al-Wafiddin na sjeveroistoku enklave, a jutros je granatirano trg Al-Omaweyeen  u središtu Damaska.

FOTO – Trg Al-Omaweyeen u Damasku nakon napada provedenog jutros

Douma - Sirija - nakon napada

 

Douma - Sirija - nakon napada - 1

Vojni izvori su priopćili da je dana zapovijed za napad na Doumu, nakon čega je sirijsko ratno zrakoplovstvo provelo zračne udare na položaje s kojih je djelovalo topništvo terorista.

U područje enklave su hitno poslane elitne jedinice sirijske vojske i saveznika, a 4. Mehaniziranu diviziju prate borci palestinske skupine Liwa Al-Quds, koja se iskazala u borbama za Aleppo.

Sirijska vojska je jučer poslijepodne stigla na rubove enklave i blizu grada Doume, te pokrenula operaciju protiv terorista skupine Jaish Al-Islam. Prema sirijskoj državnoj televiziji, na vojnu opciju se odlučilo nakon što su teroristi prekršili sporazum o primirju i granatirali nekoliko stambenih četvrti u Damasku.

Prema televiziji Al-Suria, ofenziva vladinih snaga u proboju prvih linija neprijateljske obrane se vodi iz četiri pravca. Prva borbena skupina napada iz  pravca izbjegličkog kampa Al-Wafiddin, druga iz pravca Haraste, treća iz Misrabe i četvrta iz Al-Rayhana.

Topničke baterije provode snažne udare protiv betonskih utvrda terorista. Zapovjedništvo sirijske vojske je reklo da će prekinuti vojne operacije tek nakon što teroristi puste sve ratne zarobljenike i taoce među civilima koje drže kao živi štiti.

Njihovo oslobađanje, kao i predaja sirijskoj vojsci teških i srednjih oružja, je jedan od glavnih uvjeta ugovora o primirju i predaji o kojoj se pregovara danima.

U četvrtak je sirijska vojska komunicirala s čelnicima i zapovjednicima Jaish Al-Islama, koji su poručili da obijaju napustiti Istočnu Goutu i otići na sjever Sirije.

Ipak, dio militanata je spreman zaključiti sporazum o lokalnoj pomirbi sa sirijskim vlastima i obustaviti vojne aktivnosti protiv vlade.

U međuvremenu sirijsko zrakoplovstvo provodi udare po položajima terorista na području Doume. Republikanska garda i snage “Tigrova” uz zračnu podršku  napreduju u južnim predgrađima enklave.

Mohammad Alloush, politički predstavnik terorističke skupine Jaish Al-Islam, jučer je za televiziju Al-Hadat izjavio kako njegova “organizacija” neće zatvoriti vrata za mirne pregovore o sudbini Doume u Istočnoj Gouti, te dodao kako njegova skupine nije provela napade na Damask.

Glasnogovornik terorističke skupine, Hamza Biraqdar, optužio sirijsku vojsku da je sama granatirala Damask i namjerno ciljala civilne četvrti prijestolnice.

“Napad na četvrti Damaska od strane Assadovih milicija služi kao opravdavanje za brutalne napade na Doumu i kršenje prekida vatre dogovorenog u tekućim pregovorima”, rekao je Biraqdar.

U jučerašnjoj prvoj fazi napada, sirijska vojska u snažnom prodoru uspjela zauzeti nekoliko punktova terorista u blizini gradskih voćnjaka. Sve dok vladine snage ne dođu do gusto naseljenog područja i središta grada, malo je vjerojatno da teroristi mogu pružati znatniji otpor.

Ako ne bude mogućnosti za bilo kakav dogovor i vojno rješenje ostane jedina opcija, veliki problem za vladine snage će biti civili i taoci, ali i mreža podzemnih tunela koju su teroristi gradili godinama. Neki od tih tunela su doslovno impresivne građevine, koje služe kao sigurna skloništa, a kroz neke mogu prolaziti kamioneti i prebacivati oružje, streljivo i militante s jednog mjesta na drugo. To bi sigurno otežalo napredovanje vladinih snaga, ali se u Damasku nadaju da do tog scenarije neće doći i da će, bez obzira na upute iz Saudijske Arabije, Mohammad Allloush pristati na predaju.

VIDEO – Tuneli u Jobaru u istočnoj Gouti, kakvi su pronađeni u svim naseljima terorističke enklave i nalaze se ispod područja cijele Doume

FOTO – Područje kampanje vladinih snaga u Doumi

Douma - Sirija - Karta

Douma
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Boga ti poljubim…gori sveta zemlja,armagedon se spustio na Dumu!!!!

Domba
6 godine prije

Prvo Afganistan…Irak…Libija….sad Sirija….gdje god amer dodje sa “demokracijom” prvo nemiri…pa podjele…pa rat i osta spaljena zemlja i izmucen narod.Tako su i sa Jugom napravili…..samo potpale…ali ovdje nisu dolazili jer nema nafte.

Konstantin
6 godine prije

Hmhmhmmmm … SAA je sama granatirala svoje sa teritotije Dume. Nesto mi “zvuci” poznato sa nasih nesretnih ratova 90-tih. Imaju li CIA i njihovi nekorisni idioti vecu imaginaciju???

palermo
6 godine prije

A što im se nije predložilo da ih se vrati tamo odakle su i došli – u Saudi Barabiju? Ionako su njihovi korisni idioti. Ali sada, nakon odbijanja evakuacije u Jarablus, trebalo bi ukinuti te autobusne linije, za koljače naravno. Tko preživi ide u zarobljeništvo.

Riddick
6 godine prije

This is the end … beautiful end my friend
https://www.youtube.com/watch?v=1ar27ChFKqA

Ferdo Šišćevap
6 godine prije

Ovo nije napad s ciljem da se krene u oslobođenje Doume, već da se natjera radikalniju struju JAI da potpiše sporazum. Kad imaš skoro potpisan deal znači da u JAI nisu previše raspoloženi za borbu. Dao bih ruku u vatru da je zapravo jedan od glavnih razloga odustajanja od deala novac. Mnogo se pisalo kako je JAI poslovala i zarađivala ovih godina. I to sigurno nije bilo kartično poslovanje. Plemeniti metali, umjetnine, artefakti + naravno “papir”, sve bi to moralo ostati u Doumi. I sad zamislite sve te godine haračenja da bi se u Jarablus došlo s torbom odjeće i praznim AK-47. Nečuveno…

Ivo
6 godine prije

We take no prisoners.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI