fbpx

Sirijska vojska je pokrenula napad na posljednju utvrdu terorista u Gouti

Sirijska vojska je pokrenula napad na posljednju utvrdu terorista u Gouti 1

Nakon dva tjedna primirja i pregovora s čelnicima i zapovjednicima terorističke skupine Jaish Al-Islam, koja u Istočnoj Gouti u blizini Damaska još uvijek drži uporišta u gradu Doumi, jučer su sukobi obnovljeni.

Prema službenim izvorima sirijske vojske, teroristi skupine Jaish Al-Islam su jučer granatirali civilne četvrti Damaska i tako prekršili sporazum o primirju. Predstavnik policijske uprave sirijske prijestolnice je za državnu televiziju izjavio da su minobacačke granate koje su ispalili teroristi pale na tri civilne četvrti, a nekoliko ih je palo na trg Umayad u zapadnom dijelu glavnog grada. Prema preliminarnim informacijama, poginulo je jedno dijete, a 16 osoba je ranjeno.

Ranije je i napadnut humanitarni koridor koji iz enklave vodi prihvatni centar Al-Wafiddin na sjeveroistoku enklave, a jutros je granatirano trg Al-Omaweyeen  u središtu Damaska.

FOTO – Trg Al-Omaweyeen u Damasku nakon napada provedenog jutros

Douma - Sirija - nakon napada

 

Douma - Sirija - nakon napada - 1

Vojni izvori su priopćili da je dana zapovijed za napad na Doumu, nakon čega je sirijsko ratno zrakoplovstvo provelo zračne udare na položaje s kojih je djelovalo topništvo terorista.

U područje enklave su hitno poslane elitne jedinice sirijske vojske i saveznika, a 4. Mehaniziranu diviziju prate borci palestinske skupine Liwa Al-Quds, koja se iskazala u borbama za Aleppo.

Sirijska vojska je jučer poslijepodne stigla na rubove enklave i blizu grada Doume, te pokrenula operaciju protiv terorista skupine Jaish Al-Islam. Prema sirijskoj državnoj televiziji, na vojnu opciju se odlučilo nakon što su teroristi prekršili sporazum o primirju i granatirali nekoliko stambenih četvrti u Damasku.

Prema televiziji Al-Suria, ofenziva vladinih snaga u proboju prvih linija neprijateljske obrane se vodi iz četiri pravca. Prva borbena skupina napada iz  pravca izbjegličkog kampa Al-Wafiddin, druga iz pravca Haraste, treća iz Misrabe i četvrta iz Al-Rayhana.

Topničke baterije provode snažne udare protiv betonskih utvrda terorista. Zapovjedništvo sirijske vojske je reklo da će prekinuti vojne operacije tek nakon što teroristi puste sve ratne zarobljenike i taoce među civilima koje drže kao živi štiti.

Njihovo oslobađanje, kao i predaja sirijskoj vojsci teških i srednjih oružja, je jedan od glavnih uvjeta ugovora o primirju i predaji o kojoj se pregovara danima.

U četvrtak je sirijska vojska komunicirala s čelnicima i zapovjednicima Jaish Al-Islama, koji su poručili da obijaju napustiti Istočnu Goutu i otići na sjever Sirije.

Ipak, dio militanata je spreman zaključiti sporazum o lokalnoj pomirbi sa sirijskim vlastima i obustaviti vojne aktivnosti protiv vlade.

U međuvremenu sirijsko zrakoplovstvo provodi udare po položajima terorista na području Doume. Republikanska garda i snage “Tigrova” uz zračnu podršku  napreduju u južnim predgrađima enklave.

Mohammad Alloush, politički predstavnik terorističke skupine Jaish Al-Islam, jučer je za televiziju Al-Hadat izjavio kako njegova “organizacija” neće zatvoriti vrata za mirne pregovore o sudbini Doume u Istočnoj Gouti, te dodao kako njegova skupine nije provela napade na Damask.

Glasnogovornik terorističke skupine, Hamza Biraqdar, optužio sirijsku vojsku da je sama granatirala Damask i namjerno ciljala civilne četvrti prijestolnice.

“Napad na četvrti Damaska od strane Assadovih milicija služi kao opravdavanje za brutalne napade na Doumu i kršenje prekida vatre dogovorenog u tekućim pregovorima”, rekao je Biraqdar.

U jučerašnjoj prvoj fazi napada, sirijska vojska u snažnom prodoru uspjela zauzeti nekoliko punktova terorista u blizini gradskih voćnjaka. Sve dok vladine snage ne dođu do gusto naseljenog područja i središta grada, malo je vjerojatno da teroristi mogu pružati znatniji otpor.

Ako ne bude mogućnosti za bilo kakav dogovor i vojno rješenje ostane jedina opcija, veliki problem za vladine snage će biti civili i taoci, ali i mreža podzemnih tunela koju su teroristi gradili godinama. Neki od tih tunela su doslovno impresivne građevine, koje služe kao sigurna skloništa, a kroz neke mogu prolaziti kamioneti i prebacivati oružje, streljivo i militante s jednog mjesta na drugo. To bi sigurno otežalo napredovanje vladinih snaga, ali se u Damasku nadaju da do tog scenarije neće doći i da će, bez obzira na upute iz Saudijske Arabije, Mohammad Allloush pristati na predaju.

VIDEO – Tuneli u Jobaru u istočnoj Gouti, kakvi su pronađeni u svim naseljima terorističke enklave i nalaze se ispod područja cijele Doume

FOTO – Područje kampanje vladinih snaga u Doumi

Sirijska vojska je pokrenula napad na posljednju utvrdu terorista u Gouti 2

Douma - Sirija - Karta

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
19 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Boga ti poljubim…gori sveta zemlja,armagedon se spustio na Dumu!!!!

Domba
Gost
Domba
3 godine prije

Prvo Afganistan…Irak…Libija….sad Sirija….gdje god amer dodje sa “demokracijom” prvo nemiri…pa podjele…pa rat i osta spaljena zemlja i izmucen narod.Tako su i sa Jugom napravili…..samo potpale…ali ovdje nisu dolazili jer nema nafte.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Domba

Nemoj tako, razljutit ces nase Objektivce. Da nema zlih rusa, sirijski narod bi vec davno svrgnuo rezim krvnika koji silom gusi demokratsko pravo umjerene opozicije da zivi i umire za “nasu stvar”. Nije samo nafta nasa stvar, Juga je nahranila i dalje hrani mnoga tudja usta koja su nas izbavila iz tamnice komunizma i oni su nam donjeli pravu slobodu i demokraciju. A tek koliko dobra nam je donjela slobodna trgovina? Sta bi danas bez mekdonalsa i holivuda? Nit bi imali kruha nit igara … budimo objektivni, zasto bi grizli ruku koja nas hrani? Ipak smo mi mali zatucani balkanci… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  Anarho

Slobodno tržište je samo pomoglo velikim ekonomskim silama , kada neka država ukloni carine i druge vrste ogranicenja na uvoz dolazi do kraha i unistenja većine malih i srednjih preduzeća slobodno tržište pogoduje nekolicini firmi koje mogu da posluju globalno . Otvoreno tržište je veliki izazov i šansa za preduzeće , mislim da male zemlje ne smeju po bilo kojoj ceni dozvoliti nekontrolisan promet robe i usluga , i otvorene granice su samo trik moćnih ekonomij da bolje plasiraju svoje proizvode kada su njihove firme ugrožene od strane slobodnog tržišta odmah uvode razne mere , na žalost ovog nema u… Pročitaj više »

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Riddick

Naravno Riddick. Malo sarkazma nikom ne skodi 😉
Iskreno se nadam i veselim slobodi sirijskog naroda od ovih “boraca za demokraciju” koje su i nase vlade podupirale na razlicitim nivoima (politicki, medijski pa cak i naoruzavanjem) a sve u ime “borbe za slobodu i pravo sirijskog naroda na demokraciju”.

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  Anarho

Ceo svet posmatra ovu borbu dobra i zla svaki dobar i slobodoljubiv covek navija za Siriju .
Čitam ja sarkazam dobro , razumeo sam te , mozda nije tako delovalo u komentaru , naravno da ne škodi 🙂

Konstantin
Gost
Konstantin
3 godine prije

Hmhmhmmmm … SAA je sama granatirala svoje sa teritotije Dume. Nesto mi “zvuci” poznato sa nasih nesretnih ratova 90-tih. Imaju li CIA i njihovi nekorisni idioti vecu imaginaciju???

palermo
Gost
palermo
3 godine prije
Reply to  Konstantin

Misliš kao Alija napao ljude na tržnici Markale, a Srbi sa okolnih brda samo htjeli mrcvariti Sarajlije što je duže moguće?

mmne
Gost
mmne
3 godine prije
Reply to  palermo

nije alija….zna se ko je autor!

Sinisa
Member
Sinisa
3 godine prije
Reply to  mmne

mmne@ i autor mora imati izvrsioce.

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  palermo

Bilo je i false flag operacija i kod nas bez sumlje sve strane su to koristile , ali ne treba ulaziti u diskusiju koje su to operacije bile , treba još vremena da prodje da bi smo o tome govorili …

palermo
Gost
palermo
3 godine prije

A što im se nije predložilo da ih se vrati tamo odakle su i došli – u Saudi Barabiju? Ionako su njihovi korisni idioti. Ali sada, nakon odbijanja evakuacije u Jarablus, trebalo bi ukinuti te autobusne linije, za koljače naravno. Tko preživi ide u zarobljeništvo.

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije

This is the end … beautiful end my friend
https://www.youtube.com/watch?v=1ar27ChFKqA

mmne
Gost
mmne
3 godine prije
Reply to  Riddick

deadly music….jim morisson…

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  mmne

Možda je ovo prikladnije …
https://www.youtube.com/watch?v=O4irXQhgMqg

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  Riddick
Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  Zagor

Odličan izbor 🙂

Ferdo Šišćevap
Gost
Ferdo Šišćevap
3 godine prije

Ovo nije napad s ciljem da se krene u oslobođenje Doume, već da se natjera radikalniju struju JAI da potpiše sporazum. Kad imaš skoro potpisan deal znači da u JAI nisu previše raspoloženi za borbu. Dao bih ruku u vatru da je zapravo jedan od glavnih razloga odustajanja od deala novac. Mnogo se pisalo kako je JAI poslovala i zarađivala ovih godina. I to sigurno nije bilo kartično poslovanje. Plemeniti metali, umjetnine, artefakti + naravno “papir”, sve bi to moralo ostati u Doumi. I sad zamislite sve te godine haračenja da bi se u Jarablus došlo s torbom odjeće i… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

We take no prisoners.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik