Teroristi skupine Jaish Al-Islam su kapitulirali i odlaze za Jarabulus

Douma - Sirija - Vojnik na tenku
23 komentara

Nakon što je završena evakuacija Haraste i južnog dijela enklave, potvrđeno je da je preko 1000 boraca skupine Ahrar Al-Sham i oko 5000 članova njihovih obitelji prebačeno u Idlib.

U južnom dijelu enklave je danas završena evakuacija terorista skupine Faylaq Al-Rahman. Ruski centar koji koordinira pomirbu je potvrdio da je u operaciji koja je trajala osam dana evakuirano je ukupno 153 140 ljudi, uključujući oko 40 000 militanata Faylaq Al-Rahmana i članova njihovih obitelji, što znači da je preko 100 000 ljudi iz tog područja ostalo na teritoriju pod kontrolom vlade.

Skupini Jaish Al-Islam u Doumi je upućen ultimatum i ponuđeno im je da prihvate sporazum ili da se pripreme za borbu. Ultimatum im je prenesen nakon nekoliko dana bezuspješnih pregovora i odbijanja skupine da napustiti Doumu.

Najveća prepreka za sirijsku vojsku, koja je kočila napad na Doumu, je veliki broj zatvorenika koje je Jaish Al-Islam zatočio i drži u svojim improviziranim zatvorima.

Međutim, danas agencija SANA javlja kako je konačno postignut sporazum s teroristima. Prema izvješćima, dio militanata skupine Jaish Al-Islam će biti evakuirani do Jarabulusa, grada pod kontrolom proturskih islamističkih milicija na granici s Turskom, na sjeveru pokrajine Aleppo.

Drugi će pristati na pomirenje s vladom Sirije i zatražiti primjenu amnestije. Ruska vojna policija bi uskoro trebala ući u Doumu i uspostaviti humanitarne koridore, pratiti povlačenje i stvoriti privremene humanitarne infrastrukture.

Osim toga, Jaish Al-Islam će sirijskoj vojsci predati sve taoce, civile i vojnike, kao i tijela poginulih sirijskih vojnika. Još nije poznato hoće li sirijska vojska uskoro ući u Doumu, ali će središnje vlasti iz Damaska odmah uspostaviti vlast u enklavi.

Vijest o postignutom dogovoru je potvrdio i AFP, koji prenosi kako je Rusija, kao saveznik Damaska, postigla dogovor s teroristima da se evakuira stotine civila iz Doume, posljednjeg terorističkog džepa i bivšem bastionu Istočne Goute.

“Postignut je djelomičan sporazum o evakuaciji stotine civila koji žele otići u Idlib”, pokrajinu koji “pobunjenici” drže u sjeverozapadnoj Siriji, priopćio je čelnik Sirijskog opservatorija za ljudska prava za AFP.

Prema sporazumu bi se trebalo evakuirati oko 1300 ljudi, izjavio je Rami Abdel Rahman, dodajući kako su razgovori o sudbini  terorista koji drže Doumu još uvijek u tijeku.

“Pregovori su nastavljeni kako bi se postigao puni sporazum, uključujući i za pobunjeničke frakcije Jaish Al-Islama”, izjavio je Rami Abdel Rahman.

Civilni odbor, koji je sudjelovao u pregovorima s Rusijom u subotu, priopćio je kako je postignut dogovor o “evakuaciji humanitarnih slučajeva u sjevernu Siriju”.

Nije dao nikakve daljnje detalje niti je rekao kada bi planirane evakuacije započele. Izvješća dolaze nakon što je sirijska vojska u subotu obećala da će “očistiti Doumu od terorista”.

U priopćenju se navodi kako će vojska nastaviti s borbama na području Doume, ali se čini da to neće biti potrebno. Reuters javlja kako je većina članova ove terorističke skupine već napustila područje Istočne Goute prethodnim konvojima, a ostala je samo skupina koja je odlučila braniti grad Doumu.

“Ako se vijest potvrdi kao istinita, predaja skupine ili njezin odlazak na područja u sjeverozapadnoj Siriji bi označila kraj velikih sukoba u enklavi”, javlja Reuters.

Na službenim stranicama skupine, bilo na engleskom ili arapskom, već nekoliko dana nema nikakvih vijesti. Posljednje priopćenje je glasnogovornika skupine Hamze Birqdara, koji je potvrdio kako se pregovara s Rusijom o dogovoru koji će skupini omogućiti da ostane u gradu i da se izbjegne promjena demografske slike područja i prisilno raseljavanje. No, tu je mogućnost Damask odbacio i teroristi moraju položiti oružje ili napustiti područje.

Zapovjednici terorističke skupine su svjesni da je omjer snaga takav da mogu pružati otpor nekoliko dana, ali da nemaju nikakvih šansi da uspješno odbiju napade sirijske vojske.

Budući da su se sve ostale skupine predale ili povukle, sirijske snage od 20 000 boraca iz najboljih postrojbi, kao što su Tigrovi, Republikanska garda, 4. oklopna i 10. mehanizirana divizija, milicije Liwa Al-Quds, Lovci na ISIL, Hezbollah, NDF, SSNP i druge, ne bi trebali imati većih problema u izravnom sukobu s ostatkom skupine koja je na početku ofenzive, prema njihovom priopćenju, imala 10 000 boraca.

FOTO – Područje Doume u Istočnoj Gouti u kojem su teroristi skupine Jaish Al-Islam navodno prihvatili uvjete predaje, iako službeno još uvijek kroz pregovore traže načine kako bi ostali i izbjegli bitku s vladinim snagama

Karta Douma

Douma - Sirija - Autobusi

DoumaFaylaq Al-Rahmanpredaja
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

…kakav hebeni jarabulus…pravac london,pariz,berlin….

Ive
5 godine prije

Genijalno odigrana partija, kapa do poda

Laki Topalović
5 godine prije

Dakle preko 20 000 najboljih boraca je slobodno za nove zadaće, plus oni koji su posvuda po zemlji.

Sinisa
5 godine prije

Bice oslobodjeno 5000 zarobljenih SAA i civila,ogroman broj!

Laki Topalović
5 godine prije

A boje se ići za Idlib, jer ih Faylaq, Ahrar i Nusra optužuju za izdaju i da će im se osvetiti. Kakvi “heroji”, ali kada je trebalo puniti “Grad” projektilima i gađati Damask. Fuj. Smeće od ljudi.

Trubadur
5 godine prije

Izgleda , da ide JAI u Jarablus pod patronatom Turske, gdje če biti verovatno upotrebljeni, kao topovsko meso protiv Kurda u Manbiju…

čitatelj portala
5 godine prije

Sretno do slobode!

Alen
5 godine prije

Amerikanci na sjeveroistoku culi ste , sad pravac kuci ,tigrovi dolaze….

Mile Grgin
5 godine prije

Mislim da je sad na redu kamp Yarmouk sa kvartovima Jalda i Babila i Damask je konačno slobodan, no i tamo se vode pregovori o predaji, problem je što Isil drži Yarmouk i Al-kadam, a ovo drugo Fsa…

Bombastus Teofrastus
5 godine prije

Ovaj na slici im je glavni bibliotekar (u slobodnom vremenu)… ne stiže dići glavu od posla koliko islamisti traže Goethea, Lao-Cea, Schillera…!

kašljanikof
5 godine prije

http://www.unz.com/tsaker/how-the-east-can-save-the-west/

sTVARNO DOBRE OIPSERVACIJE AKTALNOG TRENUTKA, MOJE PREPORUKE.

kašljanikof
5 godine prije

Damn!

Ivo
5 godine prije

S ovim opkoljenima ne vjerujem da će biti puno ratovanja, nema logike trošiti vrijeme i resurse na nešto čiji pad je pitanje vremena. Navodno SAA sada provodi zračne udare po Qualamunu, no to je vjerovatno samo poruka teroristima da se pregovori oko predaje moraju ubrzati, i da busevi čekaju. Yarmouk je minoran cilj, za to se neće koristiti glavnina udarnih snaga, dakle logično preostaje Daraa i područje uz Golan i Jordan. Zionistički psihopati ionako to neće nikad dati milom, tako da je vojna opcija tamo jedino moguća, i to uz masovno korištenje ruskih zračnih snaga, kako luđacima iz tel-aviva ne bi palo na pamet aktivno pomagati svoju pješadiju u tom dijelu Sirije. Idlib ostaje za kraj, a što se tiče područja istočno od Eufrata, imam neki predosjećaj da će se to riješiti bez direktnih sukobljavanja. Ako su Rusi pametni a dokazali su i dokazuju da jesu, problem s amerima će… Čitaj više »

Ivo Lola
5 godine prije

Znači, Damask je sada posve siguran grad, možda tu i tamo neki zaostali ISILovski fanatik u kakvom tunelu kojeg će popapati pregladnjeli štakori, i to je to. POBJEDA!!! Mogli bi već planirati turistička putovanja u grad heroj, pred čijim zidinama su poklekli “najbolji sinovi” korporativnog fašizma oliti globalizacije.

Sinisa
5 godine prije

Zarobljeni SASovci…comment image

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

nikad se neće naučit….samo taxiraju… nek se ugledaju na balkanske rođake…u jame s njima par ručnih malo betona i 50 godina mira 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI