Sjedinjene Države žele Njemačku za misiju u Persijskom zalivu

Njemacka korveta top mornarica
26 komentara

Njemačka trenutno razmatra zajedničku pomorsku operaciju sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom u Persijskom zalivu. Čak i pod rizikom da razbjesni Washington, Berlin nema namjeru da se konfrontira sa Iranom.

SAD su formalno zatražile od Njemačke da se pridruži misiji čiji je cilj “zaštita” pomorskog transporta kroz Hormuški prolaz, zajedno sa Britanijom i Francuskom, saopštila je američka ambasada u Berlinu.

Stvarajući koaliciju voljnih. Washington i London imaju za cilj borbu protiv tzv. “iranske agresije”, zbog preuzimanja tankera Stena Impero od strane Irana koji je bio pod zastavom Britanije.

Ranije je iranski supertanker zarobljen od strane britanskih marinaca u međunarodnim vodama pored Gibraltara pod sumnjom da prevozi naftu za Siriju čime krši sankcije EU. Teheran je odbacio ovakve pretpostavke i optužio Britaniju za pirateriju.

Iako predložena operacija ima podršku nekih političara i ličnosti iz njemačke industrije riječnog transporta, kancelarka Angela Merkel će se vjerovatno suočiti s gnijevom opozicionih stranaka na svim stranama političkog spektra.

Njemačka vojska, izdvajanja, pare, brodovi, NATO

Olaf Scholz, vicekancelar i ministar finansija je juče izjavio da je “vrlo skeptičan prema tome”, te da misija dovodi Njemačku u opasnost da bude uvučena u još veći sukob.

Peter Schulze, profesor međunarodnih odnosa na Gottingen univerzitetu ocjenjuje da je “vrlo vjerovatno da Berlin neće pasti u zamku”

Nema plana niti strateškog cilja kojeg su definisale Sjedinjene Države. Samo prisustvo tamo povećava mogućnost izbijanja konflikta.

SAD i Iran su se približili otvorenom sukobu prošlog mjeseca kada je Teheran oborio američku bespilotnu letjelicu. Situacija je prijetila da se izmakne kontroli kada je američki predsjednik Donald Trump odlučio da pokrene a zatim u poslednjem trenutku opozove vojne udare.

Willy Wimmer, bivši potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, takođe je zabrinut zbog rizika da rutinske patrole prerastu u otvoreni sukob.

Pitanje sa kojim se susreću njemački zakonodavci jeste “Da li učestvujemo za pregovaračkim stolom na Bliskom istoku ili sjedimo u ratnoj sobi zajedno sa Amerikancima i Britancima”.

Dalje komplikovanje situacije često dolazi iz Bijele kuće. John Bolton je dugogodišnji zagovornik vojne akcije dok se čini da Trump oprezno ulazi u nepopularni rat dok se bori za reizbor.

Njemačka vojska

Da li pratimo Boltona i kompaniju, jer nije sigurno ko ima kontrolu u Washingtonu i zato je suviše komplikovano učestvovati u ratnim igrama.

Drugi faktor koji će njemački zvaničnici uzeti u obzir je “jadno” stanje u njemačkoj vojsci. Prošle godine je objavljeno da njemačkoj mornarici ponestaje ratnih brodova sposobnih za borbu, da je 6 od 15 fregata van stroja. Pored toga njemačke trupe se suočavaju sa nedostatkom opreme, a već krajem 2018. godine manje od 20% borbenih helikoptera Tigar i 30% višenamjenskih aviona Eurofighter je moglo uopšte da leti (letna ispravnost i borbena ispravnost letjelice nisu iste, tako da je broj borbeno spremnih letjelica sigurno manji od broja onih koje mogu da polete).

Iako Schulze tvrdi da bi njemačka vojska mogla pronaći dovoljno ljudi, materijala i brodova da doprinese pomorskoj misiji u Persijskom zalivu Wimmer je rekao da ovakvo stanje vojske na neki način odgovara prosječnom nijemcu.

Stanovništvo Njemačke nije zainteresovano za “rat koji je započeo NATO savez” običan narod u Njemačkoj je srećan što vojska nije u dobrom stanju.

Merkelova vlada ne može preživjeti “izlet od kuće” ukoliko Berlin popusti pred zahtjevima Washingtona.

Njemačka uživa relativno srodne odnose sa Iranom od 1970-ih i ostaje stranka JCPOA iz kojeg se Washington jednostrano povukao prošle godine, što je otežalo trenutnu krizu.

Njemačka bi trebala da se angažuje oko Irana mirno i diplomatski, umjesto da se priključuje u “koaliciju voljnih” protiv zemlje sa kojom ima relativno dobre odnose.

koalicija voljnihNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
4 godine prije

Koliko smo puta več konstatirali da je Njemačka am. pudlica. Sve dok Njemačka ne napravi jedan veliki zaokrt kao npr. Turska, može narod pričati bajke ali biti če kako ujka Sam kaže.
LP

Kile
4 godine prije

Kriegsmarine hehe

Dopizdilomi
4 godine prije

Sram i stid bilo Iran. Kako samo može sa svojim brodovima ploviti po svom moru i ne pitati nekoga.

burt
4 godine prije

njemačka mornarica je sjena nekadašnje pomorske sile a slično je i sa ostalim NATO miševima osim SAD-a, V. Britanije i Francuske, jedino su Britanci i SAD doveli svoje brodove pred iransku obalu u Perzijski zaljev, vlasti u Teheranu su uložili ogromne pare za financiranje paravojnih jedinica u regiji i ratu u Siriji, Hezbollah su naoružali tako da je od jedne male samoubilačke skupine iz osamdesetih danas narasla na vojnu silu jaču od skoro svih NATO vojski, Hamasu su zadnjih godina dali tehnologiju raketa Fajr 5 i Kornete, iračke milicije su organizirali i naoružali nakon propasti Saddama a Hutijima konstantno šalju oružje i balističke rakete, i u Siriju su poslali IRGC i afganistanske i pakistanske paravojne skupine, zato je danas IRGC najopasnija teroristička vjerska organizacija na svijetu, još im treba izrada nuklearnog oružja da finaliziraju realizaciju Homeinijevog manifesta i da se obračunaju sa zapadnim poretkom i poremete globalna kretanja, prvi put… Čitaj više »

Brave new world
4 godine prije

Nijemci namjerno zapostavljaju mornaricu i druge rodove vojske da imaju ispriku za nesudjelovanje u ovakvim sr…anjima.
Limuni namjerno započinju nered da bi ostale onda uvukli. Ko jos nije shvatio da onkraj rijeke temze pocinje nered i neće.
Neka im Bog plati.

Mucke
4 godine prije

A za “Jadno stanje u njemackoj vojsci” je odgovoran tko ono?Da nije slucajno ova gospodja Ursula koja je za odradjen posao o kojem ocigledno ne zna nista ,nagradjena mjestom predsjednika europske komisije.Rekao bih da je na to mjesto dospjela po babu i stricevima a ne sposobnosti,s krajnjim ciljem da i EU dovede u “Jadno” stanje.

johnny-reb
4 godine prije

Naprijed i puna podrska Wehrmachtu. Ovaj put se budu svi vratili doma nadam se ?

nekoime
4 godine prije

Nisu ih zvali kada su se iskrcavali u Normandiji, a sada su ih se naglo zaželjeli.

Max
4 godine prije

Ovo je suludo a Njemačka nije ni sposbna za to.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Rusija je već objavila da će njeni ratni brodovi sudjelovati u manevrima sa iranskom ratnom mornaricom do kraja godine. Da li će manevri biti samo u Arapskom moru ili i u Perzijskom zaljevu ostaje za vidjeti. Pomorski manevri, u pravom trenutku, na pravom mjestu, su se po pitanju Sirije pokazali kao učinkovit način odvraćanja od ratnih avantura protivničke strane. Rusija time otvoreno pokazuje svoju podršku Iranu. Na drugima je da iz toga iščitaju da li im je u interesu da se daju uvući u nečije tuđe igre. Kao što je uspjelo Velikoj Britaniji, čija je trenutna politička slika dosta konfuzna. Koja se dala navući kao frontmen u sukobu, što je totalno suprotno njenom modus operandi. Dok na drugoj strani podržava održanje na životu nuklearnog sporazuma sa Iranom. Kao i Njemačka i Francuska. P.S. I Kinezi će uskoro ili upravo započinju sa održavanjem velikih pomorskih manevara. I to istovremeno na dvije… Čitaj više »

Proleter
4 godine prije

Njemacka je ozbiljna drzava i tri puta ce promisliti prije no sto krene u ratnu avanturu na bliski istok. Rusija je blizu a sjecanje na Alekseja Kovaljova,Ljonju Goričova i Abdulakima Ismailova, vojnike Crvene Armije koji su stavili proletersku zastavu sa srpom i cekicem na Berlinski Reichstag jos su svjeza.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI