Sjeverna Koreja bi potencijalno mogla imati do 242 komada nuklearnog oružja, na desetine ICBM do 2027. godine

Kim Jong Un Sjeverna Koreja
30 komentara

Izvještaj podstiče “ozbiljna” razmatranja raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja u Južnoj Koreji, kao i dalje mjere za ograničavanje potencijala Pjongjanga za pokretanje nuklearnih udara.

Sjeverna Koreja je optužena da bi potencijalno mogla imati do 242 komada nuklearna oružja i otprilike desetine interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) 2027. godine, objavljeno je u utorak u izvještaju Instituta za političke studije Asan i Rand Corp.

Zajednički izvještaj poziva Južnu Koreju i Sjedinjene Države da razmotre „sve mogućnosti“ za suzbijanje uočenih prijetnji.

Vijest dolazi nakon što je novinska agencija Yonhap izvijestila da je Sjeverna Koreja premjestila podmornicu za testiranje balističkih projektila.

„Procjenjuje se da bi ukupan broj nuklearnog oružja Sjeverne Koreje do 2027. bio između 151 i 242, pored desetina mobilnih interkontinentalnih balističkih projektila“, navodi se u izvještaju.

Procjene za izvještaj zasnivale su se na plutonijumu i visoko obogaćenom uranijumu (HEU), između ostalog, a navodno ih je proizvela Sjeverna Koreja, kao i na američkim obavještajnim podacima i analitičarima.

„Procijenjujemo broj nuklearnog oružja Sjeverne Koreje od 2017. do 2027. godine, s početnom vrijednošću od 30 do 60 komada nuklearnog oružja u 2017. godini, sa jednim do dva plutonijumska oružja dodata do 2020. godine, a sa brojem koji raste ili za 12 oružja godišnje ili za 18 oružja godišnje“, navodi se u izvještaju.

Ali u izvještaju se priznaje da je u inventaru Pjongjanga bilo “ogromnih neizvjesnosti”, dodajući da se izvještaj nije zasnivao na stvarnom proizvodnom broju ili saznanju za centrifuge za proizvodnju HEU.

U izvještaju se dodaje da bi Sjever mogao potencijalno da unaprijedi svoje nuklearno oružje i pokrene napade na “mnogo silnije i raznovrsnije načine”.

Takođe se dodaje da bi Washington i Seul trebalo da rade na razmještanju strateškog nuklearnog naoružanja širom Južne Koreje za suprotstavljanje Sjevernoj, kao i da pozivaju savezničke države da razmotre “sve mogućnosti” za napad na Pjongjang.

„Sjedinjene Države takođe mogu prijetiti Sjevernoj Koreji da će, ukoliko pređe prag zaliha ICBM ili nuklearnog oružja, ili oboje, Sjedinjene Države smjestiti u Južnu Koreju osam do deset komada taktičkog nuklearnog oružja sposobnog za uništavanje dubokih podzemnih objekata“, dodaje se u izvještaju.

SAD bi takođe trebale odložiti transfere ratne operativne kontrole iz Washingtona u Seul, osim ako SAD ne mogu pružiti podršku nuklearnom oružju za Južnu Koreju, navodi se u izvještaju.

“Za razliku od konvencionalnog sukoba, u nuklearnom sukobu Južna Koreja nije spremna da preuzme glavnu ulogu u sučeljavanju sa Sjevernom Korejom, posebno u početnoj fazi nepredviđenih okolnosti. To je ključna slabost koja bi Sjevernokorejce mogla navesti da protumače OPCON tranziciju kao znak posrnule američke posvećenosti odbrani Južne Koreje“, primjećeno je.

Vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je sjevernokorejski vrhovni lider Kim Jong-Un pozvao Radničku partiju Koreje da “dalje ojača nuklearno ratno odvraćanje” ističući novi petogodišnji ekonomski plan.

icbmJužna KorejaNuklearno oružjeSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

mlataranje praznom slamom.mogu sjevernoj koreji prijetiti koliko hoce,ne mogu joj nisha.sha ce,uvesti joj sankcije… hvala.

preseren3
2 godine prije

Potencijalno imam i ja jednu veliku batinu iza vrata. Dali je mogu upotrijebiti? Vrlo male šanse. Prije, nego što je izvučem, imat ču metak iznad očiju… Jer, danas zločinac ne čeka.

Ришона Вилон
2 godine prije

Немају глобални терор, нити пљачку ресурса. Немају ни псеудо-пандемију.

Max
2 godine prije

Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje kao sredstvo odvraćanja i to je dovoljno a ovi Randovci otkrivaju toplu vodu . To sam i ja mogao napisati a naplatio bih manje,

tihobl
2 godine prije

…pozivaju savezničke države da razmotre “sve mogućnosti” za napad na Pjongjang.

Bas me zanima sta su razmotrile Estonija, Albanija i Crna Gora. Kim ima da premre od straha kad vidi njihove planove.

Bosanac
2 godine prije

Malo oni svi skreću s glavne teme a to je da je narodu pun #urac korone i da bi se moglo desit da svaki pomete svoju vlast u doglednoj budućnosti. A ovi što vole ove nuklearne sile komentarisat, trebali bi se okrenut stanju i poboljšanju istog na svojim teritorijama gdje su nastanjeni “dok ti tikaš po netu dok je lokdown i policijski, možda se po kvartu gdje si nastanjen (slobodno) kreću kakvi migranti markirajuči teren za neke potencijalne buduće zadatke.

2 godine prije zadnji put uredio Bosanac
RobiVanKenobi
2 godine prije

Neka ih nitko ne dira, nece ni oni. Ali ne, ne moze banda globalisticka, zlocinacka, sve mora biti pod njihovom cizmom. Tko nije pod njima, protiv njih je.
Samo naprijed Kim, sto vise bojevih glava, to ai sigurniji da te nece dirati. Da je nama koja

ivi.tz
2 godine prije

Koji su ovo bolesnici ameri.hehe pazite sad ce se S KOREJA prepasti🤣

Dokurčilomi
2 godine prije

I baba, susjeda, četiri kuće dalje od mene potencijalno bi mogla imati nuklearno oruže ukoliko završi i doktorira fiziku i poživi do 2050.

Noname
2 godine prije

Bravo,imate nuklearno oruzje,a bogami imate i nevjerojatnu glad.Bio sam tamo u dva navrata gotovo 56 dana i vidio svojim ocima kako vrlo cesto od tijela umrlog otkinu komad mesa i to jedu.

Zlaja
2 godine prije

Nikad mi nece biti jasno zašto ga ne rijše jednim Tomahavkom, ili taktičkim nuklearnim udarom….
Tomahavkom Amerikanci, a tak. udarom Rusi ili Kinezi.
Jer taj čovjek je od cijele države napravio koncentracijski logor.
Jednog dana kad padne ta carska familija sa vlasti….tek tad će na vidjelo izaći nevjerojatni zločini….
I tad će svi prati ruke, od KIneza, Rusa do Amerikanaca….strašno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI