Sjeverna Koreja ponovo lansirala balistički projektil

Sjeverna Korea ispalila novu raketu
37 komentara

Kako javljaju svjetske agencije Sjeverna Koreja je ispalila za sada neindentificirani balistički projektil iz četvrti Sunan sjeverno od Pyonyanga. Inače u četvrti Sunan se nalazi Internacionalna zračna luka Pyongyang koja predstavlja i glavnu avio komunikaciju Sjeverne Koreje sa svijetom.

aerodrom
FOTO: Internacionalna zračna luka Pyongyang

Prema prvim informacijama projektil je dosegao visinu od 770km i preletio je 3700km što predstavlja točnu udaljenost između Sjeverne Koreje i pacifičkog otoka Guam na kojem se nalaze američke vojne instalacije.

Kako je prenijela japanska nacionalna televizija HNK, projektil je preletio preko Hokkaida u 07:06 po lokalnom vremenu pri čemu je podignuta uzbuna poznata kao J-uzbuna.

HNK je također saopćio stanovništvu da ne prilazi ničemu što bi moglo da predstavlja dijelove rakete!

Posljednje lansiranje se dogodilo samo dva dana od kako su Ujedinjeni narodi uveli nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog nuklearnih testiranja i nedugo poslije vježbi koje je vojska Južne Koreje provela u Japanskom moru.

plava kuca
FOTO: Plava kuća

Plava kuća (rezidencija predsjednika Južne Koreje) je sazvala hitan sastanak Savjeta za nacionalnu sigurnost.
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Nacija je već osudilo posljednju akciju Sjeverne Koreje!

Ponovo imamo sporenje oko klasifikacije balističke rakete, tako da je Japanski ministar Taro Kono saopćio da Tokyo vjeruje da se radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi dok je Pacifička komanda vojske SAD izdala saopćenje da se radi o balističkoj raketi srednjeg dometa!

Kriza na korejskom poluotoku nastavlja da se zaoštrava s jedne strane vojske SAD, Južne Koreje i Japana održavaju vojne vježbe na kojim uvježbavaju napade na Sjevernu Koreju dok s druge strane Sjeverna Koreja nastavlja sa svojim nuklearnim i raketnim programom kao i s konstantnim prijetnjama da će obrisati Sjedinjene Američke Države s lica zemlje. U narednom vremenu će postati jasno hoće li sve ostati samo na oštroj retorici ili će doći do eskalacije sukoba.

Izvor: Agencijske vijesti

Balistički projektiliNATOprojektilPyonyangSunanUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Shumadinac
6 godine prije

Japanci će odahnuti: “Dobro je, pogodila nas je raketa srednjeg dometa – srećom nije interkontinentalna”.

čokolino
6 godine prije

Kojoj budali će prije popustiti živci, to je pitanje SAD.

stefan
6 godine prije

Ma kakvi živci meni sve ovo govoro da su amerikanci u dogovoru sa velikim vođom. Amerima treba novac a mogu ga dobiti od onoga tko ga ima. a ima ga japan i j. koreja

mars
6 godine prije

Do eskalacije sukoba u smislu vojne intervencije i invazije na Sjevernu Koreju neće doći i to iz više razloga. – Prvo, S.K. je nuklearna sila sa, pokazalo se, svijetu nepoznatim nuklearnim kapacitetima.To što taj njen status nije zvanično priznat, ništa ne mjenja u stvarnosti, a i konvencionalo je naoružana do zuba. – Drugo, SAD nemaju namjeru same direktno udariti na nju, već bi za to koristile Južnu Koreju i eventualno Japan, pri čemu same ne bi direktno učestvovale u borbama. U tom slučaju te dvije zemlje bi se prve našle na udaru eventualne nuklearne odmazde S.K. a to njihova rukovodstva ni u ludilu neće rizikovati samo za ljubav i interese Amerikanaca. Da je ovo u vojnom i tehnološkom smislu još uvijek 1950. godina to bi bilo realno i sasvim izgledno, a ovako ne. – Treće, možda i najvažnije, Kina i Rusija tako nešto ne bi dozvolile, odnosno kada bi do… Čitaj više »

Željko
6 godine prije

Pa dajte vise ili zaratite il se gonite u p.m., obje države!

jupy
6 godine prije

Toliko o učinkovitosti obrambenih sistema, raketu digne na par km pa strmoglavi se na ciljano mjesto. pufff

Iko
6 godine prije

Vrijeme je da svijet dobije još tri nuklearne sile: Sjevernu Koreju, Južnu Koreju i Japan.

stefan
6 godine prije

Kada je tramp došao na vlast prvo je počeo špotati zemlje nato pakta da daju više novca za amere ako hoće da ih brane , znači kasa je prazna pošto nekontroliraju FED a ovi im nedaju novce . Najlakši način za zaraditi novce i uzeti velike provizije za njega i ekipu okonjega je prodati skupocjeno oružje onima ko ga treba . Zakompliciraj stvar sa j. korejom , japanom i uzjebi velikog vođu i bez brige lova stiže.

stefano
6 godine prije

Biti će tek interesantno kada se uskoro bude saznalo od koga je s. koreja dobila nuks

Georgij Žukov
6 godine prije

mali debeli drzi blefere u sah mat poziciji , zasto? zato sto ih ne jebe ni 2 % i ima pravo , zna covjek sa kim ima posla , placipicke koje su u stanju napasti samo domoroce sa lukom i strijelom , kim igra muski i svaka mu cast , igra pravi poker face 🙂

stefan
6 godine prije

druže žukov cijenim tvoje mišljenje i skidam kapu do poda

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI