Sjeverni tok 2 čini Rusiju i EU međusobno ovisnima, tvrdi njemački diplomat

Sjeverni tok 2 - Nord stream 2
10 komentara

Projekt plinovoda Sjeverni tok 2 čini EU i Rusiju jednako ovisnima, rekao je u utorak njemački diplomat Christoph Heusgen, bivši savjetnik za vanjsku politiku i sigurnost pri odlasku kancelarke Angele Merkel.

“Kao i u slučaju [EU] investicijskog sporazuma s NRK-om, međuovisnost s Rusijom događa se kroz Sjeverni tok 2, to je obostrano”, rekao je Heusgen novinarima, na pitanje o budućnosti projekta nakon što je nova njemačka vlada formirana nakon rujanskih izbora.

Nakon što su Berlin i Washington dali zajedničku izjavu u srpnju, konačno postoji mehanizam koji sprječava rusko prekidanje prebacivanja plina kroz Ukrajinu, napomenuo je bivši njemački veleposlanik u Ujedinjenim narodima.

“U ovom slučaju bit će moguće zaustaviti Sjeverni tok 2. Ne znam kako će se to provesti u praksi”, objasnio je.

Projekt Sjeverni tok 2, koji je skoro dovršen, iznosi plinovod dug 745 milja s ciljem opskrbe kapaciteta do 1,9 bilijuna kubičnih metara plina godišnje, koji će iz Rusije ići izravno u Njemačku preko Baltičkog mora. Ukrajina i nekoliko istočnoeuropskih država pozvale su Europsku uniju da odustane od projekta, navodeći kao razlog pretjeranu ovisnost bloka o Moskvi. Rusija je više puta iskazala protivljenje politiziranju projekta.

eurusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon1
2 godine prije

Ruski plin ruši demokraciju, samo USA plin je demokratski

Viktor
2 godine prije

Rusija hrani vampira, koji joj cucka krv vec par stoljeca, tocnije od napoleonskih ratova.

Max
2 godine prije

Eurropi trrebaju Ruski enerrgenti

Goran Savic
2 godine prije

Ја имам хлеб, а ви сте гладни. Наградно питање:ко од кога зависи

Scorpiorex
2 godine prije

Rece prije 30god M.Olbreight” nije prevedono da Rusija ima tolike resurrezione,treba to raspodijeliti,stima po nesto ” uvijek je na kraju price,korist

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI