Službenik CIA doživio sindrom Havana u Moskvi 2017. godine

CIA
9 komentara

Službenik CIA u Moskvi doživio je 2017. godine teške simptome vrtoglavice, koji su pogodili američke diplomate na Kubi i u Kini, objavio je The New York Times pozivajući se na tri izvora među sadašnjim i bivšim diplomatama upoznatim sa razvojem događaja.

List je rekao da je uticaj na diplomate registrovan i u drugim gradovima svijeta, uključujući Moskvu.

U njemu se navodi da je oficir CIA Marc Polimeropoulos, koji je pomagao u vođenju tajnih operacija u Rusiji i Evropi, doživio, kako je vjerovao, napad u decembru 2017. Polimeropoulos, tada 48-godišnjak, pretrpio je jaku vrtoglavicu u svojoj hotelskoj sobi u ruskoj prestonici, a kasnije je počeo da imaju glavobolje zbog kojih je morao da se povuče.

Novine su tvrdile da su slučajevi u kojima su učestvovali službenici CIA, o čemu niko nije javno izvještavao, širili sumnje da je Rusija mogla da izvrši napade širom svijeta.

Međutim, navodi se, šef CIA ostao je neuvjeren.

Raniji izvještaji su rekli da se takozvani Havana sindrom dogodio među američkim diplomatama na Kubi 2016. i 2017. godine, kao i u Kini 2018. Pretpostavljalo se da su diplomate možda bile pod neidentifikovanim akustičkim napadom. Određeni broj američkih diplomata iskusio je dugoročne zdravstvene posljedice. Američki State department nije doneo nikakav konačan zaključak o tome šta je tačno izazvalo sindrom.

Još 2017. godine Rusija je već negirala glasine o umješanosti u „akustičke napade“. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je tada da su pokušaji da se vidi neka vrsta interesa ili umješanosti Rusije „potpuni apsurd i čudne insinuacije“.

CIAHavana sindromrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Oce to od LSD.
Mogli bi smanjiti narkotike po ambasadama pa bi manje problema bilo.

nekoime
3 godine prije

Votkičok.

tuf
3 godine prije

Gluposti, NYT se pretvorio u žuti bilten najgore kategorije.
Amerikanci su sami napravili znanstvenu analizu događaja na Kubi i posramljeno zaključili da su za akustički fenomen odgovorni ni manje ni više – cvrčci koji generiraju određenu frekvenciju zvuka, a u kombinaciji s oblikom prostorija veleposlanstva dolazilo je do neželjenog efekta. Ovo je opće poznata blamaža usplahirenih američana koju NYT, naravno, svjesno zaboravlja, radi spin i širi teoriju zavjere čak sada do Moskve.
Neće zasigurno pitati svoje znanstvenike koji su radili na istrazi. Ne. Radije će generirati ‘anonimne izvore’ i objavljivati propagandno smeće naručeno od svojih gospodara.
NYT treba biti ugašen, javno prozvan ili proglašen satirom.

pozitivan pesimista
3 godine prije

zanimljivi komentari a nije ni cudno, jer ono sto te ne zanima i ne vodi te nikud, da, kao stari audiopfil koji raspolaze veoma opakim sistemom kao i maksimalno optimiranom akustikom prostora moga bih po ovom pitanju napisati i previse toga, al’ sto mi to treba, kud nije obavezno pozeljno tu bi me malo tko i razumio?

Emiliano Zapata
3 godine prije

Isprobavali 5G na dvostrukim spijunima

Bosanac
3 godine prije

Jadan on, otis’o spijunirat u Rusiju i dozivio ‘ruski utjecaj’ 🙂

Max
3 godine prije

Neka gospoda prouče vlastite projekte MK Ultra i Psihotronički rat. Sve podsjeća na Hladni Rat kad su Američki službenici masovno oboljevali a onda je otkriveno da Sovijeti šalju signal koji je prozvan “Dijetlić zato što zvuk podsjeća na kljucanje dijetlića koje otposlano na određenoj frekvenciji može naškodit ljudskom zdravlju vrtoglavice mučnina glavobolje i čak i karcinom nakon nekog vremena. Ali kad ja to napišem onda su to teorije a kad to treba Cijinim šfefovima onda je istina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI