ŠOK I NEVJERICA – Duterte protjerao američku vojsku s Filipina

Duterte poslao američke vojnike kući
52 komentara

Vlada Filipina službeno je poništila takozvani Sporazum o posjetima trupa (ATV) sa Sjedinjenim Državama, koji je od 1998. godine regulirao položaj američkog vojnog kontigenta i opreme na teritoriju Filipina

“Po uputama predsjednika Rodriga Dutertea ministar vanjskih poslova Teodoro Loxin danas je potpisao obavijest o raskidu Sporazuma o posjetima trupa, koji će odmah biti dostavljen u američko veleposlanstvo u Manili”, napisao je zamjenik ministra vanjskih poslova na Twitteru.

Sam ministar Teodoro Loxin je putem Twittera rekao da je zamjenik čelnika američke ambasade već “primio obavijest o raskidu Sporazuma o posjeti i da više neće biti najava iz diplomatske pristojnosti”.

Duterte je u siječnju zaprijetio da će raskinuti ATV nakon što su Sjedinjene Države otkazale vizu bivšem visokom policijskom zapovjedniku, a sada senatoru Ronaldu del Rosi, koji je poznat kao “arhitekt” žestoke kontrole droga na Filipinima.

1998. godine ATV se smatrao dodatkom Ugovora o uzajamnoj obrani između Filipina i Sjedinjenih Država i regulirao je pravne aspekte prisutnosti američkih trupa na Filipinima koje su stigli na vojne vježbe ili humanitarne operacije.

Njegove odredbe predviđale su uvjete za izdavanje viza američkoj vojsci za raspoređivanje u arhipelagu, porezne olakšice za uvoz opreme, materijala i rezervi, kao i slobodan ulaz američkih zrakoplova i vojnih plovila na Filipine.

ATV je također uspostavio primarnu pravnu nadležnost Manile za zločine koje je američka vojska počinila na filipinskom području, ali s izuzetkom kaznenih djela koja se odnose na američku sigurnost, a koja su kažnjiva prema američkom zakonu. Istovremeno, Sjedinjene Države su pravno stekle pravo baviti se zločinima protiv druge na Filipinima počinjenim tijekom službe američke vojske, protiv imovine ili sigurnosti Sjedinjenih Država.

Otkazivanje Sporazuma o posjetima američkih trupa dolazi nakon navodne „ekstremne zabrinutosti Sjedinjenih Država zbog sudbine filipinske političarke i aktivistkinje za ljudska prava Leyle de Lima, koja je kritizirala vlasti“. De Lima, bivša ministrica pravosuđa, uhićena je 2017. zbog primanja mita od „gospodara droge“ na otoku.

Dva američka senatora predložila su da Sate Department zabrani ulazak u Sjedinjene Države filipinskim dužnosnicima koji su bili uključeni u slučaj i hapšenje Leyle de Lima.

Predsjednik Rodrigo Duterte je u odgovoru zabranio ulaz na Filipine tim senatorima, a također je zaprijetio da će uvesti vizu za ulazak svim Amerikancima ukoliko američki State Department filipinske dužnosnike zbog slučaja De Lima odluči proglasiti „persone non grate“.

Osim toga, Duterte je odlučio modernizirati filipinsku vojsku, ali su mu američki senatori, koji su posjetili otok kako bi vidjeli Leylu de Lima u zatvoru, rekli da ne smije kupovati rusko i kinesko oružje.

Naime, poznato je od prošle godine da Washington vrši pritisak na Manilu kako bi spriječio Filipine da nabave oružje od Rusije. Filipinsko ministarstvo obrane potvrdilo je ozbiljan interes za nabavkom ruskih teških helikoptera Mi-171.

Filipini su odlučili modernizirati vojsku, već su nabavili oružje i opremu iz različitih zemalja, a sada žele kupiti nešto od Rusije. Vlasti zemlje naglašavaju da u tom pitanju neće stvoriti umjetni „monopol“ ni za jednu državu dobavljačicu. Ovakav položaj Filipina dio je njihove “neovisne vanjske politike”.

10. siječnja je predsjednik Rodrigo Duterte rekao da se SAD snažno protive tome da Filipini održavaju trgovinske odnose s Kinom. Također je dodao da ugovori o nabavi oružja i opreme američke proizvodnje neće biti potpisani zbog prijetnji sankcijama zbog moguće suradnje s Rusijom.

“Nemojte očekivati ​​da ću kupiti američko oružje pod tim uvjetima“, rekao je Duterte i dodao da može ići i kod Izraela ili Južne Koreje kako bi se naručio oružje.

otkaz
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rijecanin
4 godine prije

Sada kad mu ISIL grune. Nadam se da je osigurao rusku pomoć. Ili vjerojatnije kinesku.

Brave new world
4 godine prije

Kad mu istekne politički vijek sve će se vratiti na staro. A možda ga prije i pokopaju.

Alex
4 godine prije

Kina puše u Filipinska jedra…sele već godinama prpizvodnju tamo…jeftiniji od Kineza.

Tupko Glupko
4 godine prije

Vrlo osebujan lik. Zanimljivo kako je riješio problem dilera drogom i ISIL na Filipinima.

RoPe
4 godine prije

u medjuvremenu S. Makedonija donjela zakon za ulazak u NATO.
Uskoro ce tako biti od Vardara do Triglava.

Tursunov
4 godine prije

Taj glumi, a gdje treba da se pokaze nema ga nigdje, tipicno ljevicarski.
Kad je “baja” neka pokaze misice Kinezima, koje grade umjetne otoke u filipinskim teritorijalnim vodama.

eks
4 godine prije

Duterte vodi rat protiv narko mafije, a ta narko mafija je usko povezana sa CIA mafijom. CIA mafija je najveći narko diler na planeti. Duterte se zamerio CIA mafiji, a CIA mafija je važan član ekipe “Deep State” . Sada Duterte mora biti spreman na razne podlosti , koje će mu Amerikenjci napraviti . Slede optužbe : “Duterte je diktator” , “Duterte krši ljudska prava” , “Duterte je zločinac” , “Duterte je lopov”, … Biće vruće .

Pero
4 godine prije

Sad če se pojavit ISIL odnosno ISP(islamic state Philippines).

Spacevoodoo
4 godine prije

Pa mora se negdje prodati heroin iz Afganistana kojega se proizvodnja udeseterostručila od kad je NATO tamo.
I sutkinje su ljudi pa se i na njih moraju primjenjivati ljudska prava i nebi ih se smjelo oštro kažnjavati za primanje mita od uvoznika heroina. Filipini još nisu dostigli zapadne vrijednosti demojracije pa još nisu stigli legalizirati mito kako bi se mito zvalo lobiranje i kako bi to postala registrirana djelatnost kao i svaka druga.
Ostaje nada da će nakon diktatora Dutertea Filipini dobiti demokratskog predsjednika koji će biti po najvišim standardima američke demokracije.

Ive
4 godine prije

Bravo Duterte, predsjednik sa mudima i karakterom, kada ce se pojaviti neka evropska drzava sa istim stavom, koja bi to mogla biti?
Mozda to bude junacka Crna Gora sa svojom vojnom silom, kojoj su i Turci placali danak u zlatu.

benty20
4 godine prije

Diplomacija nije uspjela, na redu su šakali…

awivawiubvawudbvcwuadceuwducwdc
4 godine prije

Ako ih protjerao zauvijek ko onaj vulkan Pinatubo kad ih je otjerao iz Subik Beja onda je napravio dobro posao. Što se tiće oružja nek se ugleda na Indiju koja pravi 600.000 kalaša 203 a i Venecuela ima čini mi se tvornicu za kalaše.

Max
4 godine prije

Redakcijo dobronamjerni ispravak nije “Američkog vojnog kontinenta nego Američkog vojnog kontigenta. Hvala.

Max
4 godine prije

Da je Duterte kontroverzan jest da govori i radi svašta radi ai da s nijm šale nema nema.

nessy
4 godine prije

“Shock & Awe” ?

Emiliano Zapata
4 godine prije

Koliko je jos zemalja ostalo za “odstrel” prije nego li zavlada novi svjetski poredak?

ad astra
4 godine prije

Iz teksta mi nije jasno je li protjerao američku vojsku ili je odbacio sporazum po kojem je američka vojska mogla sudjelovati na vježbama na Filipinima. Kako jedan naslov može biti dvosmislen.

Vladimir Hegel
4 godine prije

Bravo Duterte-Tak se postavlja prema ucijenjivačima..Tvoj Narod je siromašan ali pošten i vrijedan..Narod tvoj zaslužuje tako odlučnog Predsjednika..Ako pokušaju Ameri i Židovi kao sa Libijom i Gadafijem-Neče uspjet Osobno ču se uključiti za tvoju Zemlju i Pravdu..
Bog te poživil i čuval,,Duterte..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI