Šolc izdaje upozorenje Kini

Njemački vicekancelar Olaf Scholz
64 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz sugerirao je da će se Kina suočiti sa neodređenim sankcijama ako se ikada umiješa u ukrajinski sukob i ponudi vojnu pomoć Rusiji, iako evropski zvaničnici priznaju da još nisu vidjeli nikakve dokaze da Peking to namjerava učiniti.

“Mislim da bi to imalo posljedice, ali sada smo u fazi kada jasno stavljamo do znanja da se to ne bi trebalo dogoditi”, rekao je Scholz za CNN tokom svoje kratke posjete Washingtonu, na pitanje da li će Njemačka sankcionirati svog najvećeg trgovinskog partnera Kinu.

Peking se posljednjih sedmica suočava sa rastućim talasom optužbi zapadnih zvaničnika i medija da je potencijalno otvoren za snabdijevanje Rusiji vojnom pomoći – optužbe koje on poriče. Kina će “ostati posvećena nezavisnoj spoljnoj politici mira”, rekao je premijer Li Keqiang u nedelju, ne pominjući sukob Rusije i Ukrajine.

Po povratku u Njemačku, Scholz je odbio da odgovori na direktno pitanje da li mu je predsjednik Joe Biden pokazao ikakav konkretan dokaz koji bi podržao tvrdnje da Kina razmatra isporuku oružja Rusiji.

“Svi se slažemo da ne smije biti isporuka oružja, a kineska vlada je izjavila da neće isporučiti”, rekla je kancelarka novinarima nakon sastanka s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u nedjelju.

“To je ono što mi tražimo i to gledamo”, dodao je Šolc.

Von der Leyen je bila manje tajnovita i priznala da “za sada nemamo dokaza za to”,  ali je upozorila da će Zapad ostati oprezan i “promatrati” poštovanje Pekinga. Međutim, izbjegla je reći hoće li EU sankcionirati Kinu, odbacivši to kao “hipotetičko pitanje na koje se može odgovoriti samo ako postane stvarnost i činjenica”.

Kina je više puta negirala optužbe. Prošle sedmice, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla je da Washington prodaje “lažne informacije o oružju” i sankcionira kineske firme “bez razloga”, opisujući to kao “licemjerno” i “eklatantan čin maltretiranja”.

Washington već potpiruje vatru u Ukrajini “sipajući oružje na jednu stranu sukoba, produžavajući tako borbu i čineći mir nedostižnim”, dodao je Mao.

Isporuke OružjakinanjemačkaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
1 godina prije

A Kinezi se grohotom nasmijaše.

Ivan
1 godina prije

Hoce li konacno i ovog glupog majmuna netko skratiti za glavu i nahraniti pse?

BanOvan
1 godina prije

Solce sreco, a sta to vi vise u svojim butigama mozete naci a da nije Made In PRC??? I ako vam nestane tog PRC tek ce vam onda biti PRC. Samo se ti za USrAnce PRC-uj sa Kinezima.

Gutenberg
1 godina prije

Americke novine bi napisale – Njemacka prijeti Kini. Njemacka je medju glavne aktere koja rasplamsava rat izmedu Ukrajine i Rusije a sad zelu povuci cijelu EU u sukob s Kinom I uspijet ce.

Mrčikola
1 godina prije

Ažurirali mu američani software.😁

tatamata
1 godina prije

a kao nisu ih sankcionirali zabranama koristenja kineske tehnologije ,, ovi stvarno misle da su inteligentni i mudri .. Zele da hebu kineze i da ovi cupkjau kako sholz ili usrulja digne obrvu….
Nevjerojatno koji idioti ,, idu se kaciti sa ekonomskom velesilom kojoj ni amerika ne moze parirati

Rudar
1 godina prije

E to, lupite sankcije Kini još gore nego Rusiji, pa da vidimo koliko dugo će EU opstati.
Pokušava vizualizirati kako bi izgledalo da sad 5-6 članica EU ima referendum o izlasku iz te, nekad dobro zamišljene a sada potpuno promašene Unije.

eks
1 godina prije

Ponavlja se proces koji se odvijao pri kraju II WW . Amerikanci demontiraju neke fabrike oružja i municije i prebacuju iz Nemačke u USA . Pritom prebacuju i nemačke stručnjake u USA . Nemačka se demontira i ekonomski i vojno, a gluperde – američki vazali Šolc i Brabonjak su već stekli “reputaciju” u nemačkoj javnosti kao najveća sramota za Nemačku.

Kuro Sawa
1 godina prije

Budala nikad dovoljno, valjda im je za nauk docek Analne u Indiji.

tri p
1 godina prije

On nije ni predsjednik svoje stranke, anu lenu ne smije poprijeko pogledat, i on sad prijeti Kini. He he

Tupko Glupko
1 godina prije

Neki dan je Scholz otišao po svoje mišljenje u Washington kod Dementnog.
Ove prijetnje Kini su jedan od rezultata.

Prvo se odrekao jeftinih energenata iz Rusije, i dalje šuti tko je sabotirao Sjeverne Tokove, a sada pokazuje da je spreman odreći se najvećeg njemačkog vanjskotrgovinskog partnera Kine.
Ekonomski grobar Njemačke, a posredno i Europe.

tihobl
1 godina prije

Znate li sta stoji iza ove anglosaksonke price o kineskim isporukama oruzja?
Rusi isporucuju kinezima oruzje – nove tipove raketa za S-400 kao odgovor na americku strategiju koja kaze da Kinu treba napasti hipersonicima cim ih razviju. Anglosaksoni kao stari lazljivci izokrenuli su pricu u isporuke oruzija Kine kojih nema. A glupane iz EU natjerace da uvedu sankcije Kini u svakom slucaju, jer su oni glavna meta rata kojeg vode Pet ociju.

NOVI STARI
1 godina prije

kinezi pojedu za doručak i njega i cijelu uniju, baš ima čime mlatit??!!!

Ziv je Geza
1 godina prije

Soljc trazi od Svicarske da im proda svoje stare leoparde kako bi ih sto brze poslao zelenku a istovremeno prijeti Kini da ne salju svoje oruzje Rusiji,jer ce im udariti sankcije npr izvoza njemackih automobila u Kinu….
U medjuvremenu kila paprike 12 eura.

borjana
1 godina prije

Pa M. Kolakušić je već u eu parlamentu otvoreno rekao da je eu 51-a savezna usa država, ali za razliku od ovih ostalih pedeset, bez ikakvog prava glasa. To znači da je šolc, koji za razliku od ostatka eu vrijedi još i kao “svinja nacistička”, osobno otišao po listu usa želja i zapovjedi šta mu je za činiti. I to sad mora i provesti, uz apsolutnu poslušnost i suglasnost analene, i to bez ikakvog obzira na sve ekonomske posljedice za njegov land koje će zasigurno proisteći iz toga sukoba sa Kinom.

FATIH
1 godina prije

ON,ONA ILI ONO PRIJETI KONEZIMA.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Tupko
1 godina prije

jel to onaj isti koji je nedavno išao prositi da preseli basf u kinu

Noppo
1 godina prije

U mečkama, audiima i bmw-ja ima više od 50% kineskih dijelova. Pa šta češ ti kinezima… oni ti blokiraju pola proizvodnje ako žele.

Steve
1 godina prije

E moj Scholzi, za razliku od tebe, Kina zna šta joj je činiti. Takođe vrlo dobro zna sa kim ima posla. Nema ona dilemu da ako dozvoli slom Rusije, da je sledeća na redu. Gledaj ti svoja posla i čuvaj prste. Uskoro ćeš imati proteste širom zemlje a ne samo u Berlinu. Pozdravi Anamigrenu i Violinu…

Tupko Glupko
1 godina prije

Japan – koji je svojim Ustavom ograničio nabavu oružja samo obrambenog tipa zbog svoje uloge u Drugom svjetskom ratu – u zadnjih nekoliko mjeseci se obvezao da će udvostručiti trošak obrane i nabaviti oružje dugog dometa od izuzetnih, a isti mogu gađati duboko unutar Kine.

Bivši predsjednik Filipina Roberto Duterte nije bio ljubitelj izuzetnih i tražio je kako surađivati s Kinom. Ali sada je tamo instaliran Ferdinand Marcos Jr. koji dogovara zajedničke patrole u Južnom kineskom moru sa SAD-om, Australijom i Japanom.
Filipini su otočje južno od Tajvana.

Spremaju izuzetni belaj tamo kao i u Ukrajini.

vanja
1 godina prije

Treba imati obraz ko đon i kad ti jedne naoružavaš preko svih granica tako pretiti drugom.

Ico
1 godina prije

Olaf Scholz ?!? Što ( ne tko ) je to. ?!? Retorika Olafa Scholza ima efikasnost ” probušenog kurtona”! Mozak Olafa Scholza je na nivou mozga umno retardiranog majmuna.

Ico
1 godina prije

OLAF SCHOLZ JE KORISNI IDIOT – BUDALA,

bruegel the elder
1 godina prije

Ćelavi narednik pomunjesao.Brod tone,a omiljene prostitutke……okrenule za 360* i bježe….

Franjo Vinkovski
1 godina prije

A vidi budale…

Bruno
1 godina prije

kad si faca zahtjevaj od žute dilindare da se povuče iz EK

abc
1 godina prije

Djed mu je bio njemački nacista a unuk postao neoliberalni američki gej-fašista.

gigi pinna
1 godina prije

Kako se ova posjeta psa svom gospodaru dogodila pod velom tajne – da se ne bi opet ovaj Šonjc doveo u situaciju da mu pred cijelim svijetom Biden prijeti da će mu raznijeti Sjeverni tok. Što je poslije i učinio.
Da se ne lažemo Rusija još nije u stanju završiti ovaj rat – ovako sve može trajati unedogled.
Kina se opravdava gorem od sebe, bojeći se sankcija? Pa ispada da je i dalje zapadna ekonomija jača od one kineske, kada se tih šugavih sankcija boje svi.

Sime
1 godina prije

Kad Njemacka provodi sankcije, onda samo Njemacka i EU pate. Da li to znaci da ako se Kina ukljuci, da ce Nijemci i EU jos vise patit?

Max
1 godina prije

Šolc nije u poziciji da prijeti.

Tupko
1 godina prije

sjetimo se kako su kinezi dizali montažne kovid bolnice u rekordno kratkom vremenu. nitko nema tako efikasnu organizaciju kada dođe do problema

MrKamenjarac
1 godina prije

…I ONAJ TVOJ (DEDA) BRKICA ,PRE 78GOGINA JE MOGO TOGA HTEO ALI SE ZAJEBAO U PRORACUNU JER TU JE BIO I BACUSKA…..

Frenk
1 godina prije

Kaki Scholz.. ali u vlastite gace

HEKPCT
1 godina prije

Ameri mu digli plinovod u zrak, a on Kinezima prijeti. Povijesne knjige naše će vrijeme zvati “vrijeme letećeg cirkusa”.

Marko
1 godina prije

Opa a leopardi mogu za drugu stranu?

Brko
1 godina prije

Ovaj Scholz je vic figura.

Lucija, prva
1 godina prije

“Njemacka ”zaprijetila” Kini? A cime je zaprijetila Njemacka Kini prackom? Ovaj nesretni Scholz, nula podijeljena sa nulom, izgleda kao drvorska luda, figura iz cirkusa, pored geopoliticke gromade od Kineskoga Predsjednika sto svijet ceka u redu da se rukuje s njime, citava politicka elita i poslovni svijet iz makroekonomije gdje se obrcu miliarde u vrecama, a ON – Scholz, se sulja okolo po svijetu i vrbuje svijet u rat protiv Rusije, ucinio je citav djir oko svijeta, prosio oruzje za Ukrajinu i sankcije Rusiji, i svi ga ispratili do vrata i vratili nazad kuci praznih saka. A sada na ovome summitu G20, ministara vanjskih poslova, docekali Lavrova kao kralja na crvenome tepihu u zracnoj luci u Indiji, a Njemacku ministricu vanjskih poslova NITKO nije docekao, trcala niz skale od aviona, kada ono dolje nema nikoga, ni crvenoga tepiha ni delegacije, trcala sama, sva zdepasta, kotrljala po aerodromu dok je nije ugledao… Čitaj više »

rvatina
1 godina prije

ovaj samo glumi ili je stvarno takav idiot? Njemačka je za kinu phizdin dim

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ponajbolji MMA Fighter — IKADA !!! LEGENDA !!

Hrvoje
1 godina prije

Pi*kica Schwabova nekog upozorava, haha Kinezi ne spavaju noćima zbog toga

Gnostic
1 godina prije

😂😂😂😂🤣😋😘😅😅😄😂😂🤣🤣😙😂😂😂😁😀🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI