Sporazum Facebooka i francuskih medijskih korporacija o kontroli vijesti

Facebook cenzura
12 komentara

Le Monde, L’Express, Liberation, AFP i još četiri francuska medija će pokrenuti suradnju u borbi protiv “lažnih vijesti” na internetu.

“Projekt se sastoji u skoroj implementaciji uređaja u Francuskoj, sličnog onome koji je razvijen u prosincu u Sjedinjenim Država uz sudjelovanje pet medija – ABC News, AP, FactCheck.org, Politifact i Snopes, a uskoro se očekuje da će s redakcijom Correctiva biti pokrenut u Njemačkoj”, potvrđuju francuski mediji.

Le Monde objašnjava da će uređaj, zahvaljujući novim kategorijama izvještavanja, omogućiti korisnicima da otkrivenu sumnjivu vijest prijave kao lažnu.

“Zabilježeni linkovi će završiti prikupljeni na portalu, kojem će pristup imati medijski partneri i koji će moći potvrditi vjerodostojnost podataka. Ako dvije medijske kuće navedu da je sadržaj lažan, vijest da će se korisnicima pojaviti s crvenom oznakom koja će ih upozoriti na provjeru istinitosti. Signal uzbunjivanja će se otvoriti čak i kada korisnici podijele link, jer će dijeljenje utjecati na algoritam programa”, piše Le Monde.

Facebook je 31. siječnja objavio da je već promijenio algoritam u borbi protiv “lažnih vijesti”.

Direktor Le Mondea, Jerome Fenoglio, kaže: “Po prvi put će biti moguće intervenirati na algoritmu, kada urednički sadržaj predstavlja problem. To je upravo element koji nas je uvjerio.”

Le Monde i francuski medijske korporacije će, dakle, intervenirati i izravno reći za koju bi vijest trebalo biti zaustavljeno dijeljenje na Facebooku, jer će je ocijeniti kao “Fake News“.

Ako ovo nije cenzura slobode govora i ako nitko od čitatelja i korisnika društvenih mreža ne reagira, oni koji se ne boje reći istinu više neće imati što pisati i svi izbori će biti farsa, baš kao i dosad.

Ovih se dana očekuje nešto slično i u Italiji, gdje treba biti usvojen “dokument protiv lažnih vijesti” Laure Boldrini, a nema sumnje da će sadržavati iste stvari kao američki, njemački i sada francuski.

Zaista “čudno”, posljednje tri su zemlje u kojima se održavaju izbori presudni za sudbinu EU, jer u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji sve desne i takozvane populističke stranke u programu imaju ili reformu ili izlazak iz eurozone, Europske unije, čak i NATO pakta.

CenzuraFake newsle monde
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jupiter
7 godine prije

Veliki brat sve prati , analizira i plasira u ljudske i životinjske nevine umove.
Surovo zar ne? Možda je i istinito?

shumadinac
7 godine prije

To brate, da ljudima malo pomognu i pojednostave traženje – znači čitaj crveno. Još bolje bi bilo kada bi se u pretraživaču upisivalo “fake news” a on izlista nalnovije “laži” 😉

Andrej
7 godine prije

Da je kojim slucajem Goebbels pozivio, gorespomenuti mediji bi mu danas vezivali pionirsku maramu oko vrata, te mu sa ponosom pokazivali svijetlu buducnost oblikovanja istine.
Obzirom da ce za pozitivnu dijagnostiku lazi biti dostatna samo 2 francuska medija, zainteresiranim stranama ce biti daleko jeftinije ponuditi ljetovanja i bonuse novinarima koji budu znali pokazati “fleksibilnost”. I ne samo to. Ovim modelom oblikovanja istine, njena cijena ce postati pristupacna i jacim privatnim poduzetnicima, pa se vise nece pojavljivati vijesti da je Volkswagen hakirao rezultate ECO testova, a mozda se vise nece niti pisati tko je progurao ono staro meso na police trgovackih centara.

Ova demokracija pocinje da boli.

Alen
7 godine prije

A ko kaze i ko moze garantirati da fecbook nece raditi za populiste za raspad eu i za izlazak iz nato…Sjecam se da su i fb i google bili na raportu kod obame neposredno prije izbora pa tramp dobi izbore.. Kako kazu ,bas na facebooku..

Jovo Kjava
7 godine prije

Breaking news

Upravo sam se pokusao prijaviti na Facebook i dozivio sam iznenadenje.
Poslije prijave traze da se napravi test intelegencije i naravno nisam uspio.
Dobio sam preko Email-a da mi je Facebook konto zatvoren i da ce 95 % korisnika biti izbaceno sa Facebook-a posto vecina korisnika ne ispunjava intelektualne uslove.

jale
7 godine prije

Najbolja i jednostavna borba protiv ove vrste cenzure je ta da svatko tko se ne slaže sa ovim fašističkom metodom dnevno pošalje na provjeru barem kakvih bilo deset linkova što će im definitvno zagušiti sistem i unjeti zbrku tako da će od toga morati odustati. Znači, sve igra, sve teme, politika, showbiz, life & style, životinje, sport, muzika, rijaliti, zanimljivosti, planeta, sve, baš sve, pa nek algoritam skonta je li Karleuša dodatnim ubrizgavanjem silikona povećala guzu ili nije, da li krumpir liječi rak ili ne, hoće li dogodine smak svijeta ili neće, je li kafa dobra za kardiovaskularni sistem ili nije, je li Isus postojao ili je samo mit, je li Marija spavala sa Josipom ili nije, šta je bilo prije koka ili jaje, i tako dalje u nedogled i beskonačno. Nije metoda sama po sebi loša da nije zamišljena kao alat u borbi protiv globalističkih kritičara i protivnika neoliberalnog… Čitaj više »

Berlusconi
7 godine prije

A ovde ili na bivsem Altermainstreaminfo nije bilo sortiranja vesti , a narocito brisanje komentara!? Sto niko ne pise o hrabrim i odlucnim Rumunima koji su rekli ne korupciji i izasli da protestuju i bore se za svoja prava!? Ili i tu je opet Soros i SAD krivi!? A ovo oko laznih vesti podrzavam 100 odsto ( pod uslovom da nema selekcije i da je sve cisto) ! Uoci izbora u SAD grupa hakera iz Velesa ( Makedonija ) su lazirali vesti ( to sam i sam citao u Independent originalni tekst , a onda kada su objavili da su ovi to radili i potrazio na netu tekst , istina je bilo ! ) ! A i kome se ne svidja neka ugasi svoj profil i prebaci se na drugu mrezu – nemojmo biti licimeri i kukati kako nama odredjuju sta da radimo , a mi upravo radimo ono na… Čitaj više »

Tomica
7 godine prije

Nisu problem portali koji pristrasno a često i neistinito objavljuju vijesti. Ovdje se stvara kontrola medija i po sopstvenom mišljenju i nahođenju klasificiraju vijesti kao istinite ili ne. Ne treba puno vremena da se prepozna ko “gura” neku istinu, ko senzacionalizmom privlači posjetitelje i ko pokušava da ostane objektivan iako se to najmanje isplati. Ja ću sam filtrirati i klasificirati vijesti ali ako mi serviraju samo jednu istinu onda nemam niti uvid u pravo stanje niti šta da filtriram. Ne znam kome i zašto su brisali komentare, na AMSI ili ovdje, ali viđao sam komentare, koje sigurno ne bih vidio, da je to tako kako neki kažu da je cenzura. Uz kvalitetne napise i analize, posebno su vrijedni komentari i, ako se ne prelaze granice pristojnosti, pomažu u stvaranju objektivnog viđenja situacije. Trolova je uvijek bilo i bit će, treba ih jednostavno ignorirati i na taj način im oduzeti sav… Čitaj više »

New world
7 godine prije

To je tek pocetak a ubuduce ce se perfektirati dok potpuno natovska bagra ne zavlada s postenim ljudima.

Ivan
7 godine prije

Dosle su njemacke trupe u Litvu.
Povijest se ponavlja.
Prije su dosli s kukastim a sad s natovskim krizom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI