Šta novi strateški koncept NATO-a znači za Kinu

Amerika-Kina tenzije
8 komentara

Tokom posljednjeg samita Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Madridu, alijansa je sastavila svoj prvi dokument o “strateškom konceptu” od 2010. godine. Predvidljivo, on navodi Rusiju kao najvažniju prijetnju sigurnosti saveznika – ali, po prvi put, pominje Kinu kao zabrinjavajuću tačku. Iako se zaustavio na provokativnoj retorici nekih država članica, NATO-ovo pominjanje Kine i dalje je značajno.

U svojoj procjeni „Strateškog okruženja“, NATO je cijeli paragraf, tačku 13, posvetio Kini. U njemu se navodi da kineske „izjavljene ambicije i politika prisile izazivaju naše interese, sigurnost i vrijednosti. NRK koristi širok spektar političkih, ekonomskih i vojnih alata kako bi povećala svoj globalni otisak i projektnu moć, dok je ostala neprozirna u pogledu svoje strategije, namjera i vojnog jačanja. Zlonamjerne hibridne i sajber operacije NRK-a i njegova konfrontirajuća retorika i dezinformacije ciljaju saveznike i štete sigurnosti Alijanse.”

„NR Kina nastoji da kontroliše ključne tehnološke i industrijske sektore, kritičnu infrastrukturu, strateške materijale i lance snabdevanja. Koristi svoju ekonomsku polugu da stvori strateške zavisnosti i pojača svoj uticaj. Nastoji da podrži međunarodni poredak zasnovan na pravilima, uključujući svemir, sajber i pomorstvo. Produbljivanje strateškog partnerstva između Narodne Republike Kine i Ruske Federacije i njihovi uzajamno jačajući pokušaji da potkopaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima protivni su našim vrijednostima i interesima”, dodaje se.

Čini se da tačka 14 povlači ovaj konfrontacijski stav govoreći da NATO ostaje „otvoren za konstruktivan angažman s NRK, uključujući izgradnju recipročne transparentnosti, s ciljem zaštite sigurnosnih interesa Alijanse“. Ali takođe kaže da će njeni članovi raditi na rešavanju „sistemskih izazova” koje postavlja Kina, na šta se aludira i u delu „Sigurnost saradnje”, navodeći da je „Indo-Pacifik važan za NATO, s obzirom na to da se dešavanja u tom regionu može direktno uticati na euroatlantsku sigurnost.”

Prije svega, cijela ova procjena daje vjerodostojnost krajnje pogrešnoj logici da Kina nekako podmeće zapadnu industriju. Činjenica je da je globalizacija, proces koji su pokrenule zapadne zemlje, rezultirala povećanjem globalne tržišne konkurencije. Kina nije narušila pravila ovog takmičenja; samo ih pošteno osvaja, što i ne čudi s obzirom na to da ima najveću populaciju na svijetu, i to visokoobrazovanu.

Razumljivo, Peking će to shvatiti kao nedostatak poštovanja prema svom razvoju, koji smatra mirnim i obostrano korisnim za svijet. Kada je kineski državni savjetnik i ministar odbrane Wei Fenghe govorio na najnovijem Shangri-La dijalogu u Singapuru 19. juna, dok je njegov američki kolega bio prisutan, on je to posebno istakao. Napori da se „ograniči“ kineski uticaj su u suštini napori da se zaustavi razvoj Kine, koji je bio praćen najvećom kampanjom protiv siromaštva u istoriji čovečanstva. Borba protiv toga je krajnje nemoralna.

Druga stvar u vezi s tim je da se u suštini proširuje američka strategija u odnosu na Kinu, takozvana „strateška dvosmislenost“, na 30 zemalja. Ovo je samo po sebi veoma provokativno jer znači da bi se odnos NATO-a sa Kinom mogao razviti u jednako nepredvidiv i haotičan kao i trenutni odnos SAD i Kine. Samo to čini svjetsku ekonomiju još burnijom, s obzirom na to da su SAD i Kina dvije najveće ekonomije na svijetu, ali ubacivanje većeg dijela Evropske unije bila bi još izraženija katastrofa.

Strateški koncept NATO-a jasno ostavlja otvorena vrata da se alijansa miješa u susjedstvo Kine. Treba napomenuti da se u dokumentu NATO-a pominje i sopstveno susjedstvo, npr. priznaje koncept politike velikih sila u pogledu vlastitih interesa, ali ne priznaje kineske. Ovo je izuzetna zabluda koja je već duže vrijeme potpisnica politike SAD/NATO-a, postavljajući uslove, na primjer, za trenutni sukob u Ukrajini.

Konačno, potrebno je priznati da, iako se dokument uvelike pominje na Rusiju i praćen povećanim prisustvom trupa na istočnom krilu NATO-a u Evropi, ovo još uvijek ima veze sa američkim strateškim razmišljanjem o Kini. Jedna procena za koju verujem da je veoma uticajna u američkoj bezbednosnoj državi je A. Wes Mitchell, bivši pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

U tekstu iz avgusta 2021. za The National Interest, rekao je da bi rat na dva fronta sa Rusijom i Kinom bio nepobjediv, tako da SAD moraju pronaći način da zatresu svoje sukobe s obje strane. U članku se tvrdi da bi SAD trebale zadati smrtni udarac ruskom uticaju u Evropi i natjerati je da bude istočna sila.

Jednostavno rečeno, cilj bi trebao biti ublažavanje američkog problema istovremenosti davanjem poticaja Rusiji da bude manje evropska sila – a više azijska, napisao je. Imajte na umu da ovo djelo nije samo štampano u časopisu, već je zasnovano na izvještaju koji je Mitchell napisao 2020. za Pentagon.

Čini se da je fokus strateškog koncepta NATO-a na Rusiju i nedavne akcije alijanse tačna implementacija Mičelove strategije. Odnosno, istjerati Rusiju iz Evrope kroz sukob u Ukrajini i izgradnju istočnog fronta NATO-a – čime bi zapanjujući potencijalni sukob na dva fronta sa Rusijom i Kinom. Dok se strateški koncept sada fokusira na Rusiju, jasno je da je Kina na nišanu kao sljedeći glavni fokus.

Autor: Bradley Blankenship

kinaNATOStrateški koncept
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Covid19(84)
1 godina prije

“U svojoj procjeni „Strateškog okruženja“, NATO je cijeli paragraf, tačku 13, posvetio Kini. U njemu se navodi da…
Produbljivanje strateškog partnerstva između Narodne Republike Kine i Ruske Federacije i njihovi uzajamno jačajući pokušaji da potkopaju zasnovan na pravilima protivni su našim , …”
– Tzv. Zapad, Rusija i Kina-odnosno oni koji vladaju njima, imaju zajednicke vrijednosti i interese: teroriziranje globalnog stanovnistva “pandemijama” i tzv. Lokdaunima, “klimatskim promjenama”, digitalizacijom koja narusava privatnost i ljudske slobode… , a tzv. geopolitickim suceljavanjima, kojima skrecu paznju da rade ZAJEDNO, ubrzavaju potkopavanje postojeceg radi siromasenja i eliminacije “beskorisnih potrosaca hrane”, a sve u cilju uspostavljanja Novog poretka slicnog onom u Kini sa socijalnim bodovanjem i potpuno digitalnim finansijskim sustavom gdje bi “novi gradjanin” svijeta bio potpuno ovisan od “milosti” gospodara tog sustava i eliminiran dodirom na Enter ako bi i pomislio biti neposlusan…

Dokurčilomi
1 godina prije

Gospodo, kineski zmaj se probudio i vše ga ne možete zaustaviti.

nekoime
1 godina prije

Na idućem će summitu NATO najstrože zabraniti Rusiji i Kini izgradnju vojnih objekata na Suncu.

Max
1 godina prije

Znači da su otvoreno imenovani neprijateljem. Kina će se morati boriti i protv NATOa.

Miris Pro
1 godina prije

Poredak zasnovan na pravilima. Smiješno. Njihovo glavno pravilo je da nema pravila. I kako za koga i kako gdje. I toljaga iza leđa, eventualno mala mrkvica da podmite.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI